Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 14:58

EKT: Έρχεται η αύξηση στο επιτόκιο του ευρώ – Τι σημαίνει

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης στο βασικό επιτόκιο του ευρώ από την ΕΚΤ, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το στίγμα της νέας νομισματικής πολιτικής.

Ήδη η αγορά έχει προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων, με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor να διαπραγματεύεται πλέον σε θετικό έδαφος ενώ και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ ήδη από τις 9 Ιουνίου είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην αύξηση.

Πλέον, το ερώτημα είναι αν η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αρκεί -με δεδομένο το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη- αλλά και πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις της. Ήδη υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει «χάσει το τρένο» έναντι των ΗΠΑ, όπου και η νομισματική πολιτική είναι σαφώς πιο επιθετική.

Γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη συνεχή διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ενιαίο νόμισμα να βρίσκεται σε χαμηλά 20 ετών, στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας.

Από την άλλη, οι φόβοι για ύφεση σε βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και το εξαιρετικά ρευστό τοπίο στην ενέργεια λειτουργούν ως τροχοπέδη σε ενδεχόμενες πιο δυναμικές κινήσεις, υπό το φόβο η ευρωπαϊκή οικονομία να γονατίσει πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ανακοινώνοντας όχι μόνο την αύξηση αλλά πιθανότατα και έναν οδικό χάρτη για το υπόλοιπο του 2022, ή τουλάχιστον να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για το τι θα κάνει στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά και το γεγονός ότι οι αγορές την έχουν ήδη προεξοφλήσει έχει αντίκτυπο σε επιχειρήσεις, δανειολήπτες, τράπεζες και -λιγότερο- καταθέτες.

Αναλυτικά, ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως στεγαστικά βιώνουν μια απειροελάχιστη αύξηση στο κόστος δανεισμού τους, καθώς το Euribor πέρασε πλέον σε θετικό έδαφος. Και εφόσον η αγορά προεξοφλεί τις νέες αφίξεις, είναι πολύ πιθανόν να το δούμε να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν τα νέα στεγαστικά, καθώς είναι τοκοχρεολυτικά, που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες πληρώνουν περισσότερους τόκους στην αρχή ενώ αντίθετα στα πιο παλιά δάνεια η μηνιαία δόση αφορά κυρίως αποπληρωμή κεφαλαίου και άρα επηρεάζεται λιγότερο.

Αντίστοιχα, ανεπηρέαστα μένουν τα παλιά δάνεια με σταθερό επιτόκιο όμως στις νέες συμβάσεις το κόστος χρήματος έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 0,25% ή και παραπάνω καθώς οι τράπεζες προεξοφλούν τις αυξήσεις.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Αντίστοιχος είναι ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, είτε αυτές δανείζονται μέσω τραπεζών είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ενδεικτικό είναι ότι στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το κουπόνι διαμορφώνεται στο επίπεδο του 4,5% περίπου, καταδεικνύοντας τις διαθέσεις των επενδυτών αναφορικά με το κόστος του χρήματος.

Αντίστοιχα, στα επιχειρηματικά δάνεια, η πλειονότητα των οποίων έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο η επιβάρυνση είναι ήδη αισθητή και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη. Μάλιστα, το διάστημα πολλές εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να «κλειδώσουν» έστω και κατά τι ακριβότερα επιτόκια, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τις οικονομικές επιπτώσεις. Εντούτοις, και σε αυτή την περίπτωση, το κόστος το «κλειδώματος» ξεπερνά ακόμη και τις 150 μονάδες βάσης, καθώς η αγορά προεξοφλεί ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

Χαμένοι οι μικροκαταθέτες

Στον αντίποδα, χαμένοι παραμένουν -και θα συνεχίσουν να παραμένουν- οι μικροκαταθέτες, καθώς ακόμα τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν ουσιαστικά μηδενικά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να φτάσει στο 1%, ενώ ακόμα και τότε οι καταθέτες θα λάβουν ένα κομμάτι της αύξησης. Και αυτό σε μια εποχή εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος «ροκανίζει» την πραγματική αξία των αποταμιεύσεών τους. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, κυρίως εταιρικά ομόλογα, τα οποία και προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 13:59

Σχετικά Άρθρα

  • Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
    Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

    Ενίσχυση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεια της Eurostat, την ώρα που ο δείκτης του πληθωρισμού επιβράδυνε στην Ευρωζώνη στο 2,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    1726666671137-690766307-1.jpg
    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (και τα δύο 1,1%).

    Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

    Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 π.μ.) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Ανοδος 0,2% στην οικονομία της ευρωζώνης στο 2ο τρίμηνο - Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ
    Eurostat: Ανοδος 0,2% στην οικονομία της ευρωζώνης στο 2ο τρίμηνο - Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ με 1,1%, μετά την Πολωνία που κατέγραψε αύξηση κατά 1,5%. Την τρίτη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ κατέγραψε η Ολλανδία με 1%. Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-1,0%), τη Λετονία (-0,9%) και την Αυστρία (-0,4%).

    Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

    Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μετά από +0,5% στη ζώνη του ευρώ και +0,7% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,1% (μετά από +2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη
    Μητσοτάκης: Η χώρα μας θα έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη

    «H Ελλάδα βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ» αναφέρει στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Όπως προσθέτει «η χώρα μας αναμένεται να έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη.

    «Είναι σημαντικό να αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία και να γίνονται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τις άλλες οικονομίες, διότι μόνον έτσι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της δεκαετούς κρίσης. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να συγκλίνουν τα ελληνικά εισοδήματα με τα ευρωπαϊκά» εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

    Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στο Ψηφιακό Σχολείο, «τη νέα, δωρεάν, ολοκληρωμένη ψηφιακή πύλη μέσω της οποίας προσφέρονται ψηφιακές φροντιστηριακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότητά τους».

    «Η επένδυση στο καλό δημόσιο σχολείο είναι ο βασικός τρόπος για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωγραφικές» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

    Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός και στο θέμα της εύρεσης εργασίας και συγκεκριμένα την πλατφόρμα της ΔΥΠΑ JOBmatch.

    Όπως εξηγεί «στόχος της είναι η άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες».

    Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του πωθυπουργού

    Πηγή: cnn.gr

  • Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο
    Eurostat: Ανοδικός ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Στο 3,4% τον Μάρτιο

    Επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4%, την ώρα που ο ρυθμός του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

    Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Στο 6,5% η ανεργία στην Eυρωζώνη - 10% στην Ελλάδα
    Eurostat: Στο 6,5% η ανεργία στην Eυρωζώνη - 10% στην Ελλάδα

    Τον Οκτώβριο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,5%, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειωμένο από 6,6% τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6% τον Οκτώβριο του 2023, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023 και μειωμένο από 6,1 % τον Οκτώβριο του 2022.

    Η Eurostat εκτιμά ότι 13,2 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργα τον Οκτώβριο του 2023. Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023, η ανεργία αυξήθηκε κατά 71 χιλιάδες στην ΕΕ και κατά 48 χιλιάδες στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, η ανεργία αυξήθηκε κατά 27 χιλιάδες στην ΕΕ και μειώθηκε κατά 28 χιλιάδες στη ζώνη του ευρώ.

    Για την Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Eurostat είναι αυτά του Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό ανεργίας να μειώνεται στο 10%, από 10,6% τον Αύγουστο και από 12,1% τον Οκτώβρη του 2022. Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες το Σεπτέμβριο ήταν 8%, ενώ για τις γυναίκες ήταν 12,4%.

    Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, μετά την Ισπανία (12% τον Οκτώβρη).

    Σε ό,τι αφορά τους νέους (κάτω των 25 ετών), τον Οκτώβρη του 2023, 2,9 εκατομμύρια νέοι ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 2,4 εκατομμύρια ήταν στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,8% στην ΕΕ, από 14,7% τον Σεπτέμβριο του 2023 και 14,9% στη ζώνη του ευρώ, από 14,6% τον προηγούμενο μήνα.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ισπανία (28%), στην Ιταλία (24,7%) και στη Σουηδία (22,1%). Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό ανεργίας για τους νέους 19,4% το Σεπτέμβριο.

    ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009

    Η ανεργία έπεσε κάτω από 10% τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

    Συγκεκριμένα, στο 9,6% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2023, έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,3% τον Σεπτέμβριο του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη - Τα τελευταία στοιχεία και η θέση της Ελλάδας
    Αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη - Τα τελευταία στοιχεία και η θέση της Ελλάδας

    Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 6,5% τον Σεπτέμβριο.

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) δημοσίευσε τα στοιχεία για την ανεργία του Σεπτεμβρίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ, το οποίο ήταν 6% τον Αύγουστο, δεν μεταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν 6,4% τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Σεπτέμβριο.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,7% στην Ευρωζώνη και 6,1% στην ΕΕ.

    Στα εναρμονισμένα στοιχεία της ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας ήταν 12% στην Ισπανία, 10% στην Ελλάδα, 7,8% στη Σουηδία, 7,4% στην Ιταλία και την Εσθονία, 7,3% στη Γαλλία και τη Φινλανδία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωζώνη.

    Ενώ ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ήταν 13,026 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, τα 11,017 εκατομμύρια από αυτόν τον αριθμό ήταν στην Ευρωζώνη.

    Τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών ήταν 2,741 εκατομμύρια στην ΕΕ και 2,232 εκατομμύρια στην Ευρωζώνη. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 14,2% στην ΕΕ και 14% στην Ευρωζώνη.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κομισιόν: Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης η ανάπτυξη στην Ελλάδα - Στο 2,4% το 2023
    Κομισιόν: Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης η ανάπτυξη στην Ελλάδα - Στο 2,4% το 2023

    Πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022, 2023 και 2024, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 5,9% το 2022, 2,4% το 2023 και 1,9% το 2024.

    Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022, 1,1% το 2023 και 1,6% το 2024, έναντι ανάπτυξης στην ΕΕ της τάξεως του 3,5% το 2022, 1% το 2023 και 1,7% το 2024.

    Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αναθεωρημένες προς τα πάνω για το 2022 και το 2023, σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου (5,5% και 1,2% ήταν αντιστοίχως η πρόβλεψη για το 2022) και αναθεωρημένες προς τα κάτω για το 2024 (2,2% ήταν η πρόβλεψη το Φεβρουάριο).

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,3% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 4,2% το 2023 και στο 2,4% το 2024. Για την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,4% το 2022 και προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 5,8% το 2023 και στο 2,8% το 2024. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,2% το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί στο 6,7% το 2023 και στο 3,1% το 2024.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο -0,6% του ΑΕΠ το 2024, υποδηλώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%. Το 2022 το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -2,3% του ΑΕΠ και προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο -1,3% του ΑΕΠ το 2023.

    Στην ευρωζώνη το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο -3,6% του ΑΕΠ το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί στο -3,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο -2,4% του ΑΕΠ το 2024.

    Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε απότομα το 2022 στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο δείκτης αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 160,2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 154,4% το 2024, βοηθούμενος από τα πρωτογενή πλεονάσματα και την οικονομική ανάπτυξη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο - Αυξήθηκε στην Ευρωζώνη
    Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 4,5% τον Απρίλιο - Αυξήθηκε στην Ευρωζώνη

    Στο 4,5% μειώθηκε ο πληθωρισμόςστην Ελλάδα τον Μάρτιο σε ετήσια βάση από το 5,4% που βρισκόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει το imerisia.gr, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7% από 6,9%.

    Η μείωση των τιμών ενέργειας τους τελευταίους μήνες ήταν ο βασικός μοχλός μείωσης του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ενώ οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιους αν και ελαφρά επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

    Ο δομικός πληθωρισμός, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τα μη βιομηχανικά προϊόντα, συνέχισε να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη θα γίνεται δυσκολότερη.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς