Άνοδο της λιγνιτικής παραγωγής επιβάλλει η διεθνής ενεργειακή συγκυρία, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η ΔΕΗ ετοιμάζεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία έξι από τις επτά μονάδες λιγνίτη
Σήμερα μάλιστα, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες ποσότητες λιγνίτη στην αυλή της 5ης μονάδας Πτολεμαΐδας. Το ορυκτό καύσιμο φθάνει μέσω των ταινιοδρόμων μεταφοράς από το ορυχείο Μαυροπηγής και από το Νότιο Πεδίο.
Όπως γράφει η Ημερησία, σύμφωνα με τον Ανέστη Κεφαλά, επικεφαλής της ΔΕΗ στην υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαΐδας, τις επόμενες ημέρες «θα δοκιμαστούν τα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς του καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας ενώ στην συνέχεια θα δοκιμαστούν τα συστήματα ανάφλεξης του καυσίμου». Οι ποσότητες λιγνίτη στην αυλή του Σταθμού όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο θα αυξηθούν μιας και προς τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα μονάδα. Ο κ. Κεφαλάς, τόνισε, ότι «όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό που θέλει τον Δεκέμβριο η μονάδα να τεθεί σε εμπορική λειτουργία».
Στους χώρους του εργοταξίου, τεχνικά στελέχη της ΔΕΗ, εργαζόμενοι και τεχνικοί της αναδόχου εταιρίας, που είναι παρόντες από την έναρξη των πρώτων εργασιών κατασκευής της μονάδας, δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους από την σημερινή εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο για μέγιστη αξιοποίηση του λιγνίτη, που είχε παρουσιαστεί στις 14 Ιουλίου σε σύσκεψη στο Μαξίμου και για το οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ΔΕΗ, μιλά για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα ώστε να περιοριστεί η χρήση του πανάκριβου αερίου προβλέπει τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ για το επόμενο 12μηνο, προκειμένου να φτάσει τις 10 TWh έναντι 5 TWh σήμερα.
Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα.
Παράλληλα δρομολογείται και ο εκσυγχρονισμός λιγνιτωρυχείων, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Αχλάδας και της Βεύης στην Φλώρινα.
Δυσεύρετοι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι για τα ορυχεία
Οδηγούς και χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων αναζητούν οι εργοληπτικές εταιρείες που μειοδότησαν στους διαγωνισμούς για την επανέναρξη των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη στο Ορυχείο του Νοτίου Πεδίου τοποθετούνται χρονικά στον επόμενο μήνα.
Ελάχιστοι ωστόσο είναι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που παραμένουν στην περιοχή οι οποίοι απασχολούνται είτε στα οκτάμηνα είτε σε εργολαβίες, με χαμηλές αποδοχές, ορισμένοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας, ενώ, η συντριπτική πλειοψηφία, μετά τις απολύσεις στα Ορυχεία, μετανάστευσαν στη Δυτική Ευρώπη, στην Κύπρο, και σε άλλες χώρες του Εξωτερικού, με καλλίτερες εργασιακές και οικονομικές συνθήκες.
Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων Δ. Μακεδονίας Θεόδωρος Μαυρογένης από τα 250 μέλη που αριθμούσε το Σωματείο, πριν από το κλείσιμο των Ορυχείων, παρέμειναν στην περιοχή μόνον 60 μέλη, ενώ, το τελευταίο διάστημα, εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ευρώπης πρώην εργαζόμενοι στο Λιγνίτη άνω των 55 ετών.
Σημειώνει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις για επιστροφή στο «μαύρο χρυσό», ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, μέλη του Σωματείου που βρίσκονται στο Εξωτερικό, σκέπτονται την επάνοδο τους στην πατρίδα και την πρόθεση τους να απασχοληθούν εκ νέου στο Ορυχείο, υπό τον όρο, ότι οι απολαβές τους θα είναι ανάλογες της σκληρής δουλειάς αλλά και της τεχνογνωσίας που απέκτησαν. Κι αυτό, κατά τον κ. Μαυρογένη, “σημαίνει αύξηση, επί του σημερινού βασικού μισθού, κατά 20-25%, γι αυτό και οι εργοληπτικές εταιρείες οφείλουν να πράξουν ανάλογα”.
Πηγή: Ethnos.gr