Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 14:39

Power Pass: Πότε θα καταβληθεί το ποσό για τον μήνα Ιούνιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο είπε ο κ. Σταϊκούρας

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ για το Power Pass του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο OPEN «υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες για τις αιτήσεις έως το τέλος του Μαΐου και για τον Ιούνιο. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα πιστωθούν τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ».

Για το Fuel Pass 2, ανέφερε ότι έως χθες το βράδυ είχαν καταβληθεί 131 εκατ. ευρώ σε 1,9 εκατομμύριο δικαιούχους.

Είπε ότι το 73% των δικαιούχων προτίμησαν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό αντί για την ψηφιακή κάρτα, εκτιμώντας πως αυτό ίσως έγινε για να έχουν τα χρήματα για οποιαδήποτε χρήση.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επανέλαβε ότι «θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο μείγμα των μέτρων, αλλά σεβόμενοι και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Παράλληλα, για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και την πιθανή διεύρυνση του για να είναι δικαιούχοι περισσότεροι πολίτες, ο κ. Σταϊκούρας πως είναι κάτι που θα το δουν από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 13:13

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδική πορεία για τις εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία – Τι δείχνουν τα στοιχεία
    ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδική πορεία για τις εκροές στη γεωργία - κτηνοτροφία – Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Οι δείκτες τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία τον Ιούνιο 2024

    Αύξηση κατά 3% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργίακτηνοτροφία τον Ιούνιο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 3,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο και κατά 0,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

    Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών εισροών τον Ιούνιο του 2024 ήταν μειωμένος κατά 1,6% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

    Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών εισροών οφείλεται στη μείωση των ζωοτροφών και του παγίου κεφαλαίου

    Οι εκροές

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 3%. Ο αντίστοιχος δείκτης του Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, είχε παρουσιάσει αύξηση 29,9%.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 3,0%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 3,9% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο, και β) στην αύξηση κατά 0,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2024, παρουσίασε μείωση 2,6%.

    Ο μέσος σταθμικός Δείκτης Εκροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 13,9%.

    Οι εισροές

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,6% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Ιουνίου 2023 με τον Ιούνιο 2022.

    Η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 1,6%, τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, οφείλεται: α) στην μείωση κατά 2,6% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ζωοτροφές και β) στην αύξηση κατά 1,8% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.

    Ο Γενικός Δείκτης Εισροών κατά τον μήνα Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2024, παρουσίασε μείωση 0,2%.

    Ο μέσος Δείκτης Εισροών του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, παρουσίασε μείωση 1,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023.

    Πηγή: In.gr
  • Aνεργία: Έπεσε κάτω από 10% τον Ιούνιο - Τι προβλέπεται για το 2024
    Aνεργία: Έπεσε κάτω από 10% τον Ιούνιο - Τι προβλέπεται για το 2024

    Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απασχόληση

    Η ανεργία υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% τον Ιούνιο, γεγονός που επιδοκίμασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μικρή υποχώρηση σημείωσε και στις δύσκολες ομάδες, τους νέους και τις γυναίκες αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Μόνο η Ισπανία μας ξεπερνάει στο γενικό ποσοστό αλλά και στην ανεργία των νέων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο 9,6% μειώθηκε το εποχικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 11,4% τον Ιούνιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,3% τον Μάιο 2024. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 456.663 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 85.865 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 (15,8%) και κατά 30.629 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2024 (6,3%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,2% από 14,4% τον Ιούνιο 2023 και στους άνδρες σε 7,5% από 9%.

    Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στα τρίμηνα δείχνουν ανοδική πορεία της ανεργίας (12.1 % το α’ τρίμηνο του 2024 και 11.1 % με την εποχική αναπροσαρμογή) η οποία δικαιολογείται από την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας λόγω του τουρισμού.

    Το ζήτημα είναι αν στο κλείσιμο του έτους η ανεργία θα είναι έστω και οριακά κάτω από το 10%;

    Οι εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί το 2024 πάνω από το όριο του 10% και πλησίον της περιοχής του 10.6% ενώ την ίδια ώρα το ΙΟΒΕ, στην Τριμηνιαία Έκθεση του προβλέπει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας της τάξης του 10.3%.

    Παρά τις εποχικές αυξομειώσεις , φαίνεται ότι δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

    Υπενθυμίζουμε ότι όπως ορίζει ο νόμος αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.
    Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ του Παντείου Βασίλης Μπέτσης «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας , γύρω στο 9% επετεύχθη το 2009 , όταν οι άνεργοι ανέρχονταν σε 390.000 ενώ σήμερα αριθμούν 70..000 περισσότεροι, περίπου 500.000. Για να συρρικνωθεί το ποσοστό έστω οριακά κάτω από το 10% , θα πρέπει ο αριθμός των ανέργων να υποχωρήσει στις 430.000. Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό. Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού , τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση ενώ έπονται η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ιταλία.»

    Στον αντίποδα βρίσκεται η Τσεχία (2,6%), η Πολωνία (2,9%) και η Σλοβενία (3,1%).

    Το ΙΟΒΕ αναμένει μικρή περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας το 2024, με εμφανή ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης. Σύμφωνε με το Ινστιτούτο, τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης της κυκλικής ανεργίας στενεύουν, ενώ πρόκληση αποτελεί η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας και η αύξηση της συμμετοχής στην εργασία.

    Από την πλευρά του το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ ,βλέποντας τη βόμβα του δημογραφικού να επηρεάζει αρνητικά την αγορά εργασίας εκτός από την συνεχή προσπάθεια για βελτίωση και αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των ανέργων , στοχεύει στην αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην επάνοδο μέρους του πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κράλλης: Αφωνία Σταϊκούρα για την κατασκευή ανατολικής εισόδου Αμαλιάδας
    Κράλλης: Αφωνία Σταϊκούρα για την κατασκευή ανατολικής εισόδου Αμαλιάδας

    Ο Υπουργός Υποδομών, κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, επισκέφθηκε στις 18/7/2024 το Κέντρο Λειτουργίας της «Ολυμπίας Οδού» στο Ρίο. Μετά την ενημέρωσή του για την πορεία του έργου «Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι το έργο θα δοθεί για χρήση στους πολίτες το 2025. Αυτό, όμως, που κατεγράφη αρνητικά είναι ότι ο Υπουργός Υποδομών δεν ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση και κατασκευή της Ανατολικής Εισόδου Αμαλιάδας.

    Πρόκειται για ένα ώριμο έργο, γιατί έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων από το 2018 με την κατάθεση των χρημάτων στους δικαιούχους και η υπάρχουσα προμελέτη του έργου βρίσκεται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών. Το έργο έχει όδευση 1200 μ., αναπτυσσόμενη σε ευθεία από τον κόμβο του Γερακίου έως το ανατολικό στόμιο, νότια της Σοχιάς, με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 3.000.000 ΕΥΡΩ.

    Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Υποδομών έχει στα χέρια του το ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ για την αναγκαιότητα κατασκευής της Ανατολικής Εισόδου. Χωρίς περιστροφές προειδοποιούμε όσους οραματίζονται εγκαίνια του έργου το 2025 με την ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ότι θα εκτεθούν παραδίδοντας στους πολίτες ένα ΑΝΑΠΗΡΟ ΕΡΓΟ και ότι ο καταλογισμός ευθυνών στους θεσμικά αρμόδιους θα πάρει τη μορφή παλλαϊκής αποδοκιμασίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σταϊκούρας: Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή της νέας Πατρών - Πύργου - Στο 52% η ολοκλήρωση του έργου
    Σταϊκούρας: Εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή της νέας Πατρών - Πύργου - Στο 52% η ολοκλήρωση του έργου

    «Το ποσοστό ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών - Πύργου φθάνει σήμερα περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%». Αυτά τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα μαζί με τον υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, το κέντρο λειτουργίας της «Ολυμπίας Οδού» στο Ρίο.

    Ειδικότερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με την πρόοδο του έργου: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία μέσα από μία διευρυμένη σύσκεψη να δούμε, να αποτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά σημαντικού και εμβληματικού έργου για τη χώρα, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος, μήκους 75 χιλιομέτρων. Όταν είχαμε επισκεφτεί τον ίδιο χώρο στις 17 Ιανουαρίου 2024, είχαμε θέσει κάποια χρονοδιαγράμματα και αυτά τηρούνται απολύτως. Τότε, υπενθυμίζω, είχαμε πει ότι μέχρι τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση του έργου θα είναι σε ποσοστό 50% και σήμερα είμαστε περίπου στο 52%. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%.
    'Αρα είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί, να παραδώσουμε στην κοινωνία έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο».

    Στην συνέχεια έκανε δηλώσεις ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, όπου σημείωσε: «Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος, είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο έχει περάσει πολλές περιπέτειες. Από την πλευρά της και η ‘Ολυμπία Οδός' έχει προχωρήσει εξαιρετικά το συγκεκριμένο έργο. Η δέσμευση να είναι λειτουργικό το τμήμα Πάτρα - Πύργος, της ‘Ολυμπίας Οδού', το πρώτο εξάμηνο του 2025, δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και νομίζω ότι θα το αναγνωρίσουν και οι χρήστες του δρόμου».
    Επίσης, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι «με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία ‘ΑΒΑΞ' για τα μηχανήματα που έχει διαθέσει από χθες και τα οποία επιχειρούν αυτή τη στιγμή για την κατάσβεση της φωτιάς στο Σοφικό της Κορινθίας» και πρόσθεσε: «Την πρωτοβουλία αυτή πιστώνεται και η εταιρεία η οποία διέθεσε τα μηχανήματα, αλλά και η ‘Ολυμπία Οδός', η οποία συνέδραμε σε όλη την κινητοποίηση στην περιοχή. Έχει αποδείξει πολλές φορές και η παραχώρηση ότι όπου μπορεί, πέρα από τα όριά της, είναι παρούσα να βοηθήσει σε κοινωνικούς σκοπούς και για αυτό πραγματικά πρέπει να τις αποδώσουμε τον έπαινο από τις αξίζει».

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ‘Ολυμπία Οδό', «η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 50% και ήδη τα πρώτα 24 χιλιόμετρα (29% του νέου αυτοκινητόδρομου) είναι ασφαλτοστρωμένα στις περιοχές της Αμαλιάδας, του Πύργου, της Κάτω Αχαΐας και του Μιντιλογλίου».
    Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ‘Ολυμπία Οδό', «σήμερα εργάζονται στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου 1.000 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση έχει υπολογιστεί σε επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας σε όλη την διάρκεια κατασκευής του έργου».
    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ‘Ολυμπίας Οδού', Παναγιώτης Παπανικόλας, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στον στόχο, δηλαδή να παραδώσουμε το νέο αυτοκινητόδρομο Πατρών -Πύργου το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε: «Υπερβαίνουμε καθημερινά προκλήσεις της κατασκευής και δίνουμε λύσεις με λογική, σύνεση και ομοψυχία».

    Για το τρένο

    Στο μεταξύ, απαντώντας ο υπουργός Υποδομών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την χρηματοδότηση του νέου σύγχρονου σιδηροδρομικού έργου, από το Ρίο στην Πάτρα, ανέφερε: «Κάναμε πρόταση που είχε μέσα και το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό έργο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αλλά όχι το σύνολο αυτού. 'Αρα κάποια έργα, όχι μόνο αυτό και κάποια άλλα δεν είναι μέσα στη συνολική χρηματοδότηση που εξασφάλισε η χώρα. Μια χρηματοδότηση, η οποία υπερβαίνει το μισό δις ευρώ αρκετά υψηλή, πολύ υψηλότερη, από πολλές άλλες χώρες, αλλά δεν κάλυψε το σύνολο της πρότασής μας, όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα επανέλθουμε με αυτή και άλλες προτάσεις , όταν υποβάλουμε ξανά αιτήματα το επόμενο χρονικό διάστημα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Καύσωνας άνευ προηγουμένου: Ο πιο θερμός Ιούνιος στην Ιστορία της Ελλάδας ήταν ο φετινός - Γράφημα
    Καύσωνας άνευ προηγουμένου: Ο πιο θερμός Ιούνιος στην Ιστορία της Ελλάδας ήταν ο φετινός - Γράφημα

    O Ιούνιος του 2024 ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο Ιούνιος του 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατα πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα.

    Το αποκαλυπτικό γράφημα

    Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφεται ως ο θερμότερος στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +3.8°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μάυρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +2°C τον μέχρι πρότινος θερμότερο Ιούνιο του 2012.

    Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του Ιουνίου αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά 2.5°C.

    Μέση τιμή θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024. (Πηγή δεδομένων: Copernicus/C3S)

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πυρκαγιές: Αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων μέσα στον Ιούνιο, θλιβερή πρωτιά για Αχαΐα-Ηλεία
    Πυρκαγιές: Αρνητικό ρεκόρ καμένων εκτάσεων μέσα στον Ιούνιο, θλιβερή πρωτιά για Αχαΐα-Ηλεία

    H επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε τις 18 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο φέτος.

    Παρά τη διάχυτη εντύπωση πως φέτος η κατάσταση με τις πυρκαγιές βαίνει προς το καλύτερο, η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Συγκεκριμένα, τον φετινό Ιούνιο κάηκαν πέντε φορές περισσότερες εκτάσεις από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2024.

    Αυτό προκύπτει από την καταγραφή της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η μονάδα κατέγραψε τις 18 μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο φέτος.

    Η συνολική καμένη έκταση είναι της τάξεως των 78.000 στρεμμάτων, με την πιο μεγάλη εδαφικά πυρκαγιά να εκδηλώνεται στην περιοχή πλησίον της τεχνητής λίμνης Πηνειού (36.620 στρέμματα) στα όρια Αχαΐας – Ηλείας. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, η εκτίμηση αυτή «είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς χαρτογράφησης με χρήση δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel 2 (10m) από το Hellenic Mirror Site, σε συνδυασμό με το αρχείο καταγεγραμμένων καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS)».

    Εντοπισμός πυρκαγιών μέσω τεσσάρων μικροδορυφόρων

    Οσον αφορά τη σύνθεση των καμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τη μονάδα BEYOND, το 30% εντοπίζεται σε σκληροφυλλική βλάστηση (θάμνοι και φρύγανα), το 19% ανήκει σε γη που χρησιμοποιείται κυρίως για γεωργία μαζί με σημαντικά τμήματα φυσικής βλάστησης, το 16% σε μεταβατικές θαμνώδεις και δασώδεις εκτάσεις και το 35% σε λοιπές κατηγορίες κάλυψης γης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 11,7% των καμένων εκτάσεων ανήκει σε περιοχές Natura.

    Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 15 ετών από πλευράς μεγέθους καμένων εκτάσεων. Ακολουθεί ο Ιούνιος του 2014 με 59.540 καμένα στρέμματα, του 2012 με 52.480 στρ. και του 2016 με 41.410 στρ. Από την άλλη, βέβαια, υπήρχαν και αρκετές χρονιές που τον Ιούνιο οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από… 2.500 στρέμματα: το 2023, το 2019, το 2018, το 2017, το 2015 και το 2010.

    Πυρκαγιές: Πραγματογνώμονες για Πάρνηθα, Κερατέα

    «Ο Ιούνιος του 2024 καταγράφηκε ως μια έντονα ξηρή περίοδος για την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη βροχόπτωση. Παρόμοια διακύμανση των ατμοσφαιρικών συνθηκών παρατηρήθηκε και στα προαναφερθέντα έτη» με τις μεγάλες ποσότητες καμένων εκτάσεων, επισημαίνουν οι ερευνητές, δίνοντας μια εξήγηση της κατάστασης από πλευράς φυσικών συνθηκών.

    «Οι συνθήκες τον φετινό Ιούνιο ήταν πολύ δύσκολες και αυτό καταγράφηκε στα αυξημένα επίπεδα των καμένων εκτάσεων», λέει στην «Κ» ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο και επικεφαλής της μονάδας BEYOND. «Παρ’ όλα αυτά, καταγράφηκε η δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης των δυνάμεων πυρόσβεσης και μάλιστα σε περιοχές που δεν είναι πολύ κοντά στο κέντρο. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός πως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν δύο ή και παραπάνω πυρκαγιές ταυτόχρονα και να τις ελέγξουν πριν επεκταθούν. Η χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων βοηθά και η μονάδα BEYOND, που αναπτύσσει σχετικά μέσα, μπορεί να συμβάλει παραιτέρω στο μέλλον».

    Πηγή: Pelop.gr

  • Εφιαλτικός ο φετινός Ιούνιος: Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου
    Εφιαλτικός ο φετινός Ιούνιος: Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου

    Εκτός από τις ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας, ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε και από την απουσία βροχών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

    Πού δεν έβρεξε καθόλου τον Ιούνιο

    Σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2006 μέχρι σήμερα, η απουσία βροχών εντοπίστηκε ακόμη και σε περιοχές που εκδηλώνονται συχνά βροχοπτώσεις αυτήν την περίοδο με βάση τη μέση τιμή της περιόδου 2007-2023.

    Στο κέντρο της Αθήνας δεν έβρεξε καθόλου τον φετινό Ιούνιο (ο Ιούνιος του 2012 ήταν ο τελευταίος μήνας με μηδενική βροχή). Μηδενική ήταν η βροχή και στη Λιβαδειά και τη Σπάρτη. Επίσης, ακόμη και σε περιοχές με υψηλές τιμές βροχόπτωσης, σύμφωνα με τη μέση τιμή της περιόδου 2017-2023, οι βροχές ήταν ελάχιστες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ιούνιος 2024: Ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα - Δείτε χάρτες του meteo
    Ιούνιος 2024: Ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα - Δείτε χάρτες του meteo

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

    Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
    Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
    Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    june

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουνίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012). Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

    meteo-june

    Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 11 απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας που καταγραφήκαν τον Ιούνιο 2024.

    junne

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +4,0 °C, με 29 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +2,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά. Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

    thermokrasia-meteo_iounis

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς