Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 19:35

Τριπλό «ραντεβού» με την Εφορία έως τα τέλη Αυγούστου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

O φόρος εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων

Τα «ραντεβού» τους με την Εφορία θα πρέπει να θυμηθούν οι φορορολογούμενοι μετά τις θερινές διακοπές, για την πληρωμή υποχρεώσεών τους.

Συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου και έως τον Φεβρουάριο 2023 θα πρέπει να πληρωθούν ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, οι οφειλές σε ρύθμιση και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο οδηγός επιβίωσης για τις οφειλές προς την Εφορία σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», περιλαμβάνει και διευκολύνσεις όπως άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η επιλογή για περισσότερες καταβολές μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών.

Οσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Οι υποχρεώσεις πάντως δεν τελειώνουν τον Αύγουστο καθώς τους επόμενους μήνες έρχονται και νέα ραντεβού με την Εφορία και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν περί το 1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας.

Στα 5,9 εκατ. οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τα παρόντα στοιχεία και σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τις υποβληθείσες δηλώσεις ανέρχεται λίγο πάνω από το 90%. Εχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις και αναμένονται τις επόμενες ημέρες ακόμα περίπου 500.000.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7 στους 10 φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν φόρο, περίπου οι μισές είναι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13% είναι επιστρεπτέες.

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ. Ειδικότερα, με τα σημερινά δεδομένα περίπου 33% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση μοιράζονται τον λογαριασμό της τάξεως 2,561 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και καλούνται να τον εξοφλήσουν σε 6 + 2 δόσεις. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνουν το 35%, τα πιστωτικά αντιστοιχούν στο 13% και το 51% είναι μηδενικά.

Φόρος εισοδήματος

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τις 31.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Αν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

ΕΝΦΙΑ

Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων το Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από τον μισό φόρο στα ακίνητα.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις 31 Αυγούστου 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 12:20

Σχετικά Άρθρα

  • Εφορία: Δικαστικό μπλόκο στα τεκμήρια διαβίωσης - Απόφαση σταθμός για όλους τους φορολογούμενους
    Εφορία: Δικαστικό μπλόκο στα τεκμήρια διαβίωσης - Απόφαση σταθμός για όλους τους φορολογούμενους

    Tη δυνατότητα να απαλλαγούν από τους φόρους εισοδήματος της ΑΑΔΕ μέσα από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι με ανύπαρκτα ή πενιχρά εισοδήματα, προσφεύγοντας στα διοικητικά δικαστήρια, όπου οι υποθέσεις αυτές εξετάζονται κυρίως με το πνεύμα κι όχι με το γράμμα του νόμου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος.

    Κι αυτό, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μπορούν να το πράττουν εφόσον οι ΔΟΥ αρνούνται τα αιτήματά τους να τους απαλλάξουν από τα τεκμήρια και εφόσον στη συνέχεια και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, όπου πρέπει πρώτα να προσφεύγουν υποχρεωτικά, απορρίπτει κι αυτή τα αιτήματά τους.

    Δικαίωση

    Απόφαση-βόμβα που εξέδωσε στις 19-1-2024 το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, (η υπ’ αριθμόν 100/2024) όχι απλώς δικαίωσε φορολογούμενο που προσέφυγε κατά αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την άγρια υπερφορολόγησή του βάσει τεκμηρίων διαβίωσης καίτοι ήταν άνεργος με μηδενικό εισόδημα, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης, ως μαχητά βάσει του Συντάγματος, μπορούν να αμφισβητηθούν και να καταπέσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης όχι μόνο για τους λόγους που περιοριστικά αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ανεργία, φυλακιση, βαριά νόσηση κ.λπ.), αλλά και για οποιονδήποτε άλλον λόγο, φθάνει οι ισχυρισμοί του φορολογουμένου ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μηδενικό ή πενιχρό να αποδεικνύονται με συγκεκριμένα στοιχεία που οφείλει να υποβάλει ενώπιον του δικαστηρίου.

    Η υπόθεση

    Η περίπτωση αυτή, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», αφορά πιο συγκεκριμένα έναν άνεργο φορολογούμενο που είχε δηλώσει μηδενικό πραγματικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2019, ο οποίος εκλήθη, παρ’ όλα αυτά, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλε στις 30-8-2020, για το 2019, να πληρώσει ένα υπέρογκο ποσό φόρου εισοδήματος, της τάξεως των 3.304,40 ευρώ! Το ποσό αυτό προέκυψε βάσει τεκμαρτού εισοδήματος ύψους 22.688 ευρώ που του προσδιόρισε η ΑΑΔΕ, αφού έλαβε υπόψη: α) το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, β) τεκμήριο διαβίωσης 17.388 ευρώ για την ιδιόκτητη κύρια κατοικία του, εμβαδού 199 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη και γ) τεκμήριο διαβίωσης 2.300 ευρώ για το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, που είχε κινητήρα 1.341 κυβ. εκατοστών και έτος πρώτης κυκλοφορίας το 2004! Στον φορολογούμενο δεν επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, λόγω ανεργίας.

    Κατά του εκκαθαριστικού, ο φορολογούμενος άσκησε στις 10-3-2021 ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της ΔΕΔ της ΑΑΔΕ, με την οποία ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία χρόνια είναι μακροχρόνια άνεργος και στερείται παντελώς εισοδημάτων.

    Η ενδικοφανής προσφυγή αυτή απορρίφθηκε ως αναπόδεικτη με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΕΔ, η οποία εκδόθηκε στις 30-7-2021.

    Προσφυγή

    Ο φορολογούμενος προσέφυγε εν συνεχεία στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου αμφισβήτησε το ετήσιο συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος, που προσδιορίστηκε σε βάρος του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ΚΦΕ, υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά εισοδήματά του έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης αλλά και της μακροχρόνιας ανεργίας του.

    Σύμφωνα δε με τους ισχυρισμούς του, τα τρέχοντα έξοδά του καλύπτονταν από τις ελάχιστες αποταμιεύσεις του, από οικονομική συνδρομή των συγγενών του και από τραπεζικά καταναλωτικά δάνεια που λάμβανε για την αντιμετώπισή τους. Προς απόδειξη των ισχυρισμών του προσκόμισε, μεταξύ άλλων, την από 25-7-2020 βεβαίωση του Οργανισμού Απασχόλησης εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με την οποία ήταν εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ανέργων του εν λόγω Οργανισμού από 1ης.1.2019 έως 31.12.2019, και την από 10-7-2021 βεβαίωση του ίδιου Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία ήταν εγγεγραμμένος στο ως άνω Μητρώο Ανέργων από 15.5.2014 έως 30.6.2020 (σύνολο συνεχούς αναγνωριζόμενου διαστήματος ανεργίας 73 μήνες).

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Τα SOS για τα τεκμήρια ακινήτων - Οι 8 τρόποι για κάλυψη στην Εφορία
    Τα SOS για τα τεκμήρια ακινήτων - Οι 8 τρόποι για κάλυψη στην Εφορία

    Δείτε τα μυστικά για τη μείωση στα τεκμήρια ακινήτων.

    Αντιμέτωποι με τις παγίδες υπερφορολόγησης που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας θα βρεθούν το 2025 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικιών, κληρονόμοι σπιτιών και φοιτητές που σπουδάζουν και διαμένουν μακριά από τις κατοικίες των γονέων τους.

    Κάθε φορολογούμενος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο οποίος κατείχε για όλο το 2024 μία κύρια κατοικία ή και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες, κάθε ενοικιαστής μίας ή περισσότερων κατοικιών, κάθε φορολογούμενος που διέμεινε κατά τη διάρκεια του 2024 σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία, κάθε φυσικό πρόσωπο που αγόρασε, απέκτησε με δωρεά ή κληρονόμησε ένα ή περισσότερα σπίτια κατά τη διάρκεια του 2024, καθώς και κάθε φοιτητής που για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο 2024 διέμεινε σε εκμισθούμενη κατοικία μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων του, υποχρεούται να εμφανίσει στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2025 ένα τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα προκύψει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας για τις κατοικίες.

    Τα μυστικά για τη μείωση στα τεκμήρια ακινήτων
    • Μείωση του ποσού του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας όταν υπάρχει και δευτερεύουσα κατοικία.
    • Δήλωση πραγματικού χρόνου διαμονής στην κύρια κατοικία μικρότερου των 12 μηνών, ακόμη κι αν δεν υπάρχει δευτερεύουσα.
    • Αξιοποίηση έως και 8 τρόπων αποφυγής των τεκμηρίων διαβίωσης.
    • Πραγματικά εισοδήματα, τα οποία απέκτησαν το 2024 ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας
    • Χρηματικά ποσά, που δεν θεωρούνται εισόδημα και αποκτήθηκαν εντός του 2024 από τον φορολογούμενο ή τη σύζυγό του: το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε κ.λπ.
    • Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2024 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του: ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά
    • Εισοδήματα και έσοδα πο αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2024 δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31/12/2023 και αναλώθηκαν εντός του 2024.
  • Κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα: Σήμερα η απολογία των 5 συλληφθέντων – Οι κατηγορίες
    Κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα: Σήμερα η απολογία των 5 συλληφθέντων – Οι κατηγορίες

    Την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν την Τρίτη (15/10) οι πέντε συλληφθέντες στην Κέρκυρα, προκειμένου να απολογηθούν για την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση εκβιασμών στην εφορία του νησιού.

    Στον υποδιευθυντή της εφορίας που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας αποδίδεται το σύνολο από τις κατηγορίες, οι οποίες κατά περίπτωση βαρύνουν και τους υπόλοιπους τέσσερις συλληφθέντες, για την υπόθεση εκβιασμών, δωροληψίας και χρηματισμού, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία φέρονται να συμμετέχουν τέσσερις εφοριακοί και ένας λογιστής.

    Ο υποδιευθυντής φέρεται να είχε τον πλήρη έλεγχο της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης καθώς καθόριζε τα χρήματα που θα απαιτούσαν από τους επιχειρηματίες που εκβίαζαν και έκανε τη μοιρασιά ανάμεσα στον ίδιο και τους συνεργούς του.

    Έκρυβαν τα χρήματα από τις μίζες μέσα σε τοίχους

    Νέα ντοκουμέντα για το κύκλωμα των εφοριακών που εκβίαζε επιχειρηματίες στην Κέρκυρα μοιράστηκε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, η Μίνα Καραμήτρου.

    Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται να ήταν ο διευθυντής της ΔΟΥ. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται και φωτογραφικά ντοκουμέντα καθώς, τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που διαχειρίζονταν τα μέλη του κυκλώματος η δράση του οποίου πάει πάρα πολύ πίσω, κάπου τα έκρυβαν. Μέσα στη δικογραφία, οι αστυνομικοί των Αδιάφθορων φαίνεται να έχουν και τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο δελτίο του OPEN, στις οποίες φαίνεται καθαρά η κρύπτη, που τα έλη του κυκλώματος είχαν φτιάξει στο κάσωμα της πόρτας, στο σπίτι ενός από τους δύο ελεγκτές της εφορίας που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα. Εκεί, οι αστυνομικοί των Αδιάφθορων βρήκαν χιλιάδες ευρώ. Το σημείο αποτελούσε την κρύπτη που ο κατηγορούμενος έβαζε χρήματα τα οποία εκβιαστικά εισέπραττε από επιχειρηματίες του νησιού.

    «Αυτοί ενεργούσαν επιπόλαια, εμείς πρέπει να προσέχουμε»

    Μάλιστα, οι εφοριακοί της Κέρκυρας, σε μεταξύ τους συνομιλίες, αναφέρονταν και στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης των εφοριακών της Χαλκίδας. Η αστυνομία έχει στα χέρια της ηχητικό υλικό στο οποίο, οι κατηγορούμενοι από την Κέρκυρα, συζητούν για τους συλληφθέντες της Χαλκίδας. Ο κοριός της ελληνικής αστυνομίας έχει καταγράψει τους εφοριακούς τη στιγμή που έλεγαν ότι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να παίρνουν μεγαλύτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης για να μη συλληφθούν. Σε κάποιο σημείο, οι κατηγορούμενοι έχουν καταγράφει να λένε: «Πρέπει να προσέχουμε εμείς. Αυτοί ενεργούσαν επιπόλαια. Εμείς πρέπει να προσέχουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»
    Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»

    Στην ώρα τους πλήρωσε τους φόρους του το 81,85% των φορολογούμενων, σύμφωνα με τον χάρτη της φορολογικής συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024.

    Μάλιστα, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν ως πιο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, καθώς 9 στις 10 καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση.

    Ενώ, περισσότερο φαίνεται πως δυσκολεύονται τα φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,15%.

    • Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

    Από τα 2,027 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 7ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,839 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,69%.

    • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

    Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 7μηνο σε 75,15% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,080 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 812 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Τον Ιούλιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,45%, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

    • ΦΠΑ

    Από τα 10,078 δισ ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 8,201 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,37%.

    Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,395 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.

    • Φόρος ακίνητης περιουσίας

    Η εισπραξιμότητα στο 7μηνο ανήλθε σε 77,43% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,310 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 169,52 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 208,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,35% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φόρος εισοδήματος: Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»
    Φόρος εισοδήματος: Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»

    Στην ώρα τους πλήρωσε τους φόρους του το 81,85% των φορολογούμενων, σύμφωνα με τον χάρτη της φορολογικής συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024.

    Μάλιστα, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν ως πιο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, καθώς 9 στις 10 καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση.

    Ενώ, περισσότερο φαίνεται πως δυσκολεύονται τα φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,15%.

    • Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

    Από τα 2,027 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 7ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,839 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,69%.

    • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

    Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 7μηνο σε 75,15% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,080 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 812 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Τον Ιούλιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,45%, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

    • ΦΠΑ

    Από τα 10,078 δισ ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 8,201 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,37%.

    Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,395 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.

    • Φόρος ακίνητης περιουσίας

    Η εισπραξιμότητα στο 7μηνο ανήλθε σε 77,43% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,310 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 169,52 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 208,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,35% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΑΑΔΕ: Νέος γύρος e-πλειστηριασμών - Tι μπορεί να κατασχέσει η εφορία
    ΑΑΔΕ: Νέος γύρος e-πλειστηριασμών - Tι μπορεί να κατασχέσει η εφορία

    Πλήθος δυνατοτήτων για κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, ενοικίων και επιδομάτων έχει η Εφορία για όσους χρωστάνε στο δημόσιο.

    Ξεπαγώνουν από τις 16 Οκτωβρίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την εφορία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εξαπολύει επίθεση στους μεγαλοοφειλέτες καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία έχουν εκτοξευτεί πάνω από τα 107 δισ. Ευρώ.

    Μετά από μια μικρή διακοπή λόγω θέρους, η ΑΑΔΕ πατάει ξανά το γκάζι των πλειστηριασμών ακινήτων ασκώντας περαιτέρω πίεση για ρύθμιση οφειλών. Μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ 33 πλειστηριασμοί ακινήτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διαμερίσματα,οικόπεδα,γραφεία,πάρκινγκ,χωράφια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα φτάνει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.

    Η λίστα μέρα με την ημέρα μεγαλώνει ενώ μεταξύ των πλειστηριασμών που έχoυν ήδη αναρτηθεί περιλαμβάνονται:

    1. Οικόπεδο με οικοδομή. Το κτίσμα είναι 780,9 τ.μ., ενώ υπάρχουν και δύο υπόγεια πάρκινγκ 23 θέσεων. Το ακίνητο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Τιμή πρώτης προσφοράς: 3.975.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.
    2. Αγροτεμάχιο με βιομηχανική εγκατάσταση σε έκταση 25,4 στρεμμάτων, στον Νομό Βοιωτίας. Τιμή πρώτης προσφοράς: 5,6 εκατ ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.
    3. Οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων στο Καστρί με οικία 374,20 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς: 1,43 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου 2024.
    4. Στις 23 Οκτωβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία 800 τ.μ. Τιμή πρώτης προσφοράς: 780.000 ευρώ.
    5. Οικόπεδο με πολυκατοικία στον συνοικισμό προσφυγικών Καλογρέζας. Αποτελείται από δύο ορόφους 119,27 τ.μ. έκαστος και 209 τ.μ. υπόγειο. Τιμή πρώτης προσφοράς: 570.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου.

    Tι μπορεί να κατασχέσει η εφορία

    Πλήθος δυνατοτήτων για κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, ενοικίων και επιδομάτων έχει η Εφορία για όσους χρωστάνε στο δημόσιο.

    Τα μέτρα κατά των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη φτάνοντας σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ.

    Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ.

    Επίσης:

    • Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς,συντάξεις,ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.

    • Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.

    Tα βήματα της εφορίας

    Αναλυτικότερα, τα βήματα που ακολουθεί η Εφορία πριν από την κατάσχεση είναι τα ακόλουθα:

    1. Επιλογή οφειλέτη: Ο οφειλέτης, στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση, επιλέγεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας, κατόπιν προτεραιοποίησης των υποθέσεων, με κριτήρια το ύψος και την παλαιότητα της οφειλής, τη φορολογική συμπεριφορά, τη διακοπή της παραγραφής κ.λπ. ή με κριτήρια που τίθενται από τη διοίκηση (όπως, ενδεικτικά, διασταυρώσεις οφειλετών κ.λπ.).

    1. Εντοπισμός απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Η αρμόδια φορολογική υπηρεσία, πραγματοποιεί έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.).

    Δημιουργία κατασχετηρίου.Δημιουργείται από το σύστημα TAXIS κατασχετήριο στα χέρια τρίτων ή στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, ως τρίτων.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb
    Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb

    Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η παγίδα για φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα – Το όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» διαμερίσματα

    Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

    Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

    – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

    – Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

    – Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

    2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

    3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

    6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    Airbnb

    8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    9. Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    10. Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: ot.gr

  • Εφορία: Οι πέντε υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως τις 30 Αυγούστου
    Εφορία: Οι πέντε υποχρεώσεις των φορολογούμενων έως τις 30 Αυγούστου

    Μια σειρά από πληρωμές και δηλώσεις θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι με υποχρεώσεις έναντι της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Ο φόρος εισοδήματος και η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ είναι οι δύο υποχρεώσουν που αφορούν χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει ήδη τις φορολογικές του οφειλές με πάγια ρύθμιση 12-24 δόσεων.

    Παράλληλα, σε αυτά προστίθενται οι δόσεις των ληξιπροθέσμων χρεών για όσους έχουν εκκρεμότητες με την Εφορία, αλλά και οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου μερισμάτων.

    Οι πέντε υποχρεώσεις με προθεσμία τις 30/8

    1. Καταβολή 5ης δόσης ΕΝΦΙΑ 2024
    2. Καταβολή της 2ης δόσης φόρου εισοδήματος φορολογικών και νομικών προσώπων
    3. Δήλωση φόρου μερισμάτων και ποσοστών (bonus) Ιουλίου
    4. Τέλος παρεπιδημούντων για τον Ιούλιο
    5. Δήλωση ΦΠΑ Ιουλίου

    Σύμφωνα με τον προγραμαμτισμό της ΑΑΔε, λίγες ημέρες μετά, στις 2 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία, αλλά και η υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

    Την ίδια ημέρα, θα πρέπει να συμβεί και η δήλωση και απόδοση φόρου άρθρων 64 & 69 ΚΦΕ, όπως και το τέλος ανθεκτικότητας για ειδικά στοιχεία (07/2024).

    Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνδεση επιχειρήσεων στο IRIS

    Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου έχουν περιθώριο περίπου 250.000 επιχειρήσεις για να συνδεθούν με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, καθώς όσοι το παραλείπουν κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

    Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, ενώ για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο