Οικονομία

«Σπίτι μου»: Τι ισχύει για τα δάνεια και δικαιούχους - Οδηγός με 19 ερωτήσεις - απαντήσεις

«Σπίτι μου»: Τι ισχύει για τα δάνεια και δικαιούχους - Οδηγός με 19 ερωτήσεις - απαντήσεις

Διευκρινίσεις με απαντήσεις 19 ερωτημάτων δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή γύρω από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο έχει σαν στόχο την ενίσχυση των νέων και των ευάλωτων για να βρουν φθηνότερη στέγη και να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα. Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας:

1. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος;

Αν εξαιρέσουμε κατά κύριο λόγο το επίδομα στέγασης, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα δεν είχε ως τώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική. Η στρατηγική που θέτουμε τώρα σε εφαρμογή περιλαμβάνει μέτρα που αξιοποιούν εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δίνει έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια. Ο λόγος για τον οποίο επελέγη αυτή η πολιτική είναι ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα, δυσκολεύονται να φύγουν από την πατρική στέγη και έχουν επίσης δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για λήψη στεγαστικού δανείου. Εν πάση περιπτώσει, το κράτος κάνει μια νέα αρχή στη στεγαστική πολιτική εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν προς το παρόν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τίποτα όμως δεν αποκλείει ότι στο μέλλον δεν θα προστεθούν επιπλέον δράσεις.

2. Και τι περιμένετε να αλλάξει με αυτό το πρόγραμμα;

Διευκολύνονται βασικά τα νέα ζευγάρια για να έχουν μια πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη. Δίνεται ακόμα μεγαλύτερη σημασία, πέρα από το στεγαστικό επίδομα, σε όσους ιδιαίτερα νέους έχουν χαμηλό εισόδημα και αυξημένες ανάγκες. Προστίθενται άλλοι 136.000 ωφελούμενοι οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με χαμηλότοκα (ή άτοκα) στεγαστικά δάνεια ή να μισθώσουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια. Στηρίζονται έτσι στο ξεκίνημα της ζωής τους οι νέοι και οι οικογένειές τους και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια ακόμα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η αξιοποίηση αδρανούς ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας έχει προφανή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (ιδιώτες και Δημόσιο/ΔΥΠΑ), την οικοδομική και γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup