Οικονομία

Αppodixi: Αποζημίωση έως και 2.000 για όσους βρουν παράνομες αποδείξεις με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Αppodixi: Αποζημίωση έως και 2.000 για όσους βρουν παράνομες αποδείξεις με την εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση

Τη νέα εφαρμογή σάρωσης αποδείξεων μέσα από το κινητό οποιουδήποτε πολίτη, ονόματι «Αppodixi» αναμένεται να θέσει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα, όπως χρηματική αποζημίωση για όσους εντοπίσουν μη γνήσια απόδειξη και το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ.

Η εφαρμογή που παρουσιάστηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και τον Υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS.

Πιο αναλυτικά, ο καταναλωτής θα σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα ταυτοποιεί τα στοιχεία της επιχείρησης και αν τα ποσά που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

Αν προχωρήσει στην καταγγελία, τότε η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί έλεγχο στην επιχείρηση και μετά τη βεβαίωση του προστίμου από τις ελεγκτικές αρχές, ο πολίτης που έκανε την καταγγελία θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο θα κυμαίνεται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Δείτε εδώ την παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής:

Appodixi - Η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

Πώς θα λειτουργεί

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

  • Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
  • Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
  • Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
  • Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
  • Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
a.jpg
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», στόχος της ΑΑΔΕ είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και βελτίωση των παρεχόμενων από αυτή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup