Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι ισχύει για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι ισχύει για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

Η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για 5 ώρες την ημέρα

Από την 1η Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει σε ισχύ τις αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 και προβλέπουν μεταξύ άλλων τον στόχο υποχρεωτικής μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής, αλλά και μία εθελοντική μείωση κατά 10% του συνόλου της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται πως στην κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζητήθηκαν και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ώρες στις οποίες έχουν καταλήξει είναι από τις 09:00 έως και τις 10:00 για τις πρωινές ώρες και από τις 18:00 έως και τις 22:00 για τις βραδινές ώρες.

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για 5 ώρες την ημέρα, εφόσον καθοριστεί επίσημα αυτό το ωράριο.

Σημειώνεται πως η κάθε χώρα θα είναι ελεύθερη να επιλέξει τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι, από τις αρχές Δεκεμβρίου φέτος, μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2023.

Δείτε με ένα κλικ ΕΔΩ τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που συστήνει το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι τρεις κλίμακες επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα

Το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και ορίζεται σε κλιμακωτές επιδοτήσεις, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση.

  • Πρώτη κλίμακα

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Τον Οκτώβριο ο μηχανισμός θα καλύψει το 90% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

  • Δεύτερη κλίμακα

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται το 80% της αύξησης και τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 386 ευρώ την μεγαβατώρα.

  • Τρίτη κλίμακα

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι' αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Στο σύνολο των καταναλωτών, αν μειώσει ένα νοικοκυριό 5% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

  • Εμπορικά Τιμολόγια

Μπόνους εξοικονόμησης θα υπάρχει και για τις επιχειρήσεις. Ακολουθώντας την εισήγηση της Κομισιόν για «υποχρεωτική» εξοικονόμηση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότησηγια τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε σχετικά ο Κώστας Σκρέκας.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup