Τέλος στην αλλαγή παρόχου ενέργειας χωρίς εξόφληση των οφειλών για όσους είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι αποφασισμένο να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως επεσήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου την Πέμπτη ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας.
«Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ανεξαρτήτως των οφειλών τους για να μπορούν να εξυπηρετούνται όσοι αντικειμενικά δυσκολεύονται να πληρώσουν εγκαίρως το λογαριασμό τους. Συζητάμε όμως τρόπους προκειμένου να μη μεταπηδούν από τον έναν πάροχο στον άλλον αφήνοντας πίσω τους χρέη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το συζητάμε και θα προχωρήσουμε σε δίκαιες παρεμβάσεις ώστε να μην αυξηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Ένα από τα ζητήματα που συζητιούνται πάνω σε αυτό είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων που θα συνεκτιμούν τη διαχρονική συμπεριφορά των καταναλωτών ως προς τις οφειλές τους και την εξόφληση των λογαριασμών τους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι η στήριξη στα νοικοκυριά θα συνεχιστεί καθώς «υπάρχουν οι απαραίτητες πηγές», ενώ εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι δε θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας στα νοικοκυριά: «Δεν υπάρχει πρόθεση λήψης υποχρεωτικών μέτρων μείωσης και προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά. Έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού» είπε συμπληρώνοντας πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο της μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τεθεί κατά 5% στις ώρες αιχμής.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ρεύματος. Βάσει του σχεδίου, κάθε Νοέμβριο θα ελέγχονται τα έσοδα και οι ζημίες των παρόχων για τους προηγούμενους δέκα μήνες και εφόσον υπάρχει διαφορά από την προαναγγελία τιμών ρεύματος, αυτή θα ανακτάται. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι σε περίπτωση ζημίας δε θα επιστρέφονται χρήματα στους προμηθευτές.
Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και την ελληνική πρόταση
Αναφερόμενος στο ζήτημα του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι η Ευρώπη αγοράζει το πιο ακριβό αέριο στον κόσμο και «δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος γι΄αυτό εκτός από τη σπέκουλα», είπε χαρακτηριστικά.
Για το ζήτημα του πλαφόν ανέφερε ότι η Γερμανία ακούει το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά δεν συμφωνεί και εγείρει προβληματισμούς για ενδεχόμενο πρόβλημα στον εφοδιασμό της Ευρώπης από τη μεταφορά φορτίων από την Ευρώπη στην Ασία.
Μιλώντας για την ελληνική πρόταση για πλαφόν, ο κ. Σκρέκας είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι ορισμού του:
-
Ο πρώτος να οριστεί ένας απόλυτος αριθμός, λύση που όμως που θα δημιουργούσε προβλήματα ως προς τον τρόπο επιλογής της τιμής και της ανταπόκρισής της σε διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
-
Ο δεύτερος, τον οποίο προωθεί και η Ελλάδα, είναι να υπάρχει ένα μεταβαλλόμενο όριο ανάλογα με τις διακυμάνσεις στα υπόλοιπα χρηματιστήρια ενέργειας ωστε το πλαφόν να βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.
Η πρόταση για το πλαφόν που έχουν μελετήσει η Ελλάδα και η ομάδα των 15 κρατών μελών αφορά μία ανώτατη κυμαινόμενη τιμή, η οποία θα συνδεθεί με τα χρηματιστήρια ενέργειας Henry hub σε ΗΠΑ και αντίστοιχους δείκτες σε Ασία, σε Αυστραλία και μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο, θα προκύπτει μια τιμή που θα βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Σκρέκας.
Πηγή: Ethnos.gr