Η έκδοση πολλών κατηγοριών συντάξεων ακόμη και σε 60 ημέρες είναι πλέον εφικτή με τη συμβολή της fast track διαδικασίας που έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις και για το έτος 2020.
Ποιες εκκρεμείς συντάξεις έχουν μηδενιστεί
Συνολικά έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς συντάξεις, πλην διεθνών και ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020. Για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5% (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις), ενώ, παράλληλα, έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022 (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 17.000 αιτήσεις), γράφει το imerisia.gr.
Μάλιστα ο Σεπτέμβριος κρίθηκε ο πιο παραγωγικός μήνας από την αρχή που μπήκε σε εφαρμογή το project της επίσπευσης, φτάνοντας τις 29.000 απονομές.
Οι κίνδυνοι της fast track διαδικασίας
Ωστόσο με τη fast track διαδικασία ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι, καθώς η σύνταξη βγαίνει με βάση δύο μόνο δεδομένα:
Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ.
Και δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που «βλέπει» το σύστημα του ΕΦΚΑ.
Ετσι, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις -λίγες, είναι η αλήθεια- που το σύστημα «είδε» τον μισό χρόνο ασφάλισης ή τον χρόνο ασφάλισης που διένυσε ο ασφαλισμένος μόνο από το ένα ταμείο και όχι από τα τρία στα οποία ασφαλιζόταν διαδοχικά.
Ενδεικτικές περιπτώσεις σφάλματος
Ενδεικτική είναι η περίπτωση ασφαλισμένου ο οποίος είχε διανύσει συνολικά 40 χρόνια ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ και το πρώην ΟΑΕΕ και έλαβε προσωρινή σύνταξη 1.097 ευρώ που αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής του σύνταξης ύψους 1.372 ευρώ.
Ομως το ηλεκτρονικό σύστημα για την έκδοση «συντάξεων εμπιστοσύνης» που επεξεργάζεται αιτήσεις πριν από τις 31 Μαρτίου 2022 «είδε» μόνο τα 19 από τα 40 χρόνια που είχαν διανυθεί στο πρώην ΙΚΑ. Η «παράβλεψη» του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα η απόφαση που εκδόθηκε να αναφέρει πως ο εν λόγω συνταξιούχος δικαιούται σύνταξη 731,13 ευρώ, από 1.372, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Και δεν έφτανε αυτό. Με βάση τη νέα απόφαση που προέβλεπε μικρότερη σύνταξη, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στη μηνιαία παρακράτηση ποσού, θεωρώντας ότι η προσωρινή σύνταξη που ελάμβανε ήταν μεγάλη. Τελικά, ο εν λόγω συνταξιούχος από τα 1.372 που προσδοκούσε βάζει κάθε μήνα στην τσέπη του 370 ευρώ.
Σε μια δεύτερη περίπτωση, η συνταξιοδοτική απόφαση από 994 ευρώ που υπολόγιζε ο συνταξιούχος, ανέγραψε το ποσό των 385,38 ευρώ το οποίο επιμερίζεται στην εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ και στην ανταποδοτική ύψους 1,38 ευρώ!
Σε μια τρίτη περίπτωση, ασφαλισμένος με 34 χρόνια ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ υπολόγιζε ότι θα λάμβανε σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ. Ομως το σύστημα «διάβασε» μόνο τα 25 από τα 34 χρόνια με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί σύνταξη 586 ευρώ.
Πού εντοπίζονται οι «παραβλέψεις»
Οι «παραβλέψεις» του συστήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, εντοπίζονται κυρίως σε συντάξεις που αφορούν ΙΚΑ και Δημόσιο, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, νομικά πρόσωπα και Δημόσιο.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ έχει παραδεχτεί ότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός αποκλίσεων οι οποίες θα διορθωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ Ομηρο Τσάπαλο, οι αποκλίσεις του συστήματος αφορούν μόνο ένα 20%.
«Κάποιοι επιμένουν να αναφέρουν ότι οι συντάξεις εκδίδονται με λάθος τρόπο. Δεν είναι αλήθεια. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν για περιορισμένο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων αντιμετωπίζονται άμεσα με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους», επισημαίνει ο κ. Τσάπαλος.
«Αποκλίσεις άλλωστε υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο. Και για να είμαι πιο σαφής, το 80% των συντάξεων που εκδίδεται με τη fast track διαδικασία εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούται ο συνταξιούχος. Για το υπόλοιπο 20% των περιπτώσεων έχει ήδη δοθεί εντολή από την Διοίκηση του Οργανισμού, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Οπως και γίνεται. Οσοι λοιπόν επιμένουν σε μαζικά λάθη στις συντάξεις, ας μας προσκομίσουν μαζικά συνταξιοδοτικές αποφάσεις που πράγματι βγήκαν με λάθος ή μη νόμιμο τρόπο για να τις εξετάσουμε».
Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι «άτυχοι» που έγιναν στόχος των... αστοχιών δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία καθώς οι επιτροπές του ΕΦΚΑ που εξετάζουν τις ενστάσεις έχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο Δημόσιο, όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτή την περίοδο επεξεργάζεται τις ενστάσεις του 2017.
Πηγή: ethnos.gr