Οικονομία

Μέγαρο Μαξίμου: Αυτή είναι η στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Μέγαρο Μαξίμου: Αυτή είναι η στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Με «πυξίδα» τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση -σε αδιάκοπη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο- συνεχίζει να δίνει βάρος στο σκέλος της πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών – Όλο το ρεπορτάζ

Σε μια διαδικασία «διαρκούς» αναζήτησης των ασφαλών «αντιδότων» επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να μετατρέψει τη στρατηγική που ακολουθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Με «πυξίδα» τη δέσμη δεσμεύσεων του πρωθυπουργού από τη φετινή ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου σε αδιάκοπη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, συνεχίζει να δίνει βάρος στο σκέλος της πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των εισοδημάτων και βασίζεται στην μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και στην αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού.

Εξετάζει και εγκρίνει κάθε φορά «γενναία» -όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος- επιδόματα για πληθυσμιακές ομάδες που έχουν ανάγκη τη σημαντική στήριξη του εισοδήματος, ενώ κάνει σε καθημερινή βάση πράξη τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από την Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Όλα, όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχουν ψηφιστεί, εφαρμόζονται και μετατρέπονται σε χρήματα στους λογαριασμούς των πολιτών και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στόχος καταρχάς του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αντιληφθεί και να κατανοήσει ο κάθε πολίτης ότι η χώρα «συναντιέται» με μια δύσκολη συγκυρία, την οποία δεν προκάλεσε, αλλά ήρθε απέξω, οφείλεται στις εξωγενείς κρίσεις- τις επιπτώσεις των οποίων πρέπει να αντιμετωπίζει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να μην φτάνουν στον πλέον αδύναμο καταναλωτή.

Ο δεύτερος στόχος που συνδέεται φυσικά με τον πρώτο παραπέμπει στις παρεμβάσεις για τη λειτουργία της αγοράς. Δεν είναι μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού» η μοναδική παρέμβαση, αλλά, όπως επαναλαμβάνουν τα αρμόδια στελέχη και η αύξηση του εισοδήματος μαζί με τη μείωση της ανεργίας και την πολιτική για το ρεύμα. «Εφαρμόζεται το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει σκοπό πρώτον, να είναι οι τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερες σε απολύτως απαραίτητα είδη για το νοικοκυριό και δεύτερον να υπάρξει παρακίνηση, ώστε να πέσουν οι τιμές και σε άλλα είδη, που είναι εκτός του «καλαθιού».

Στις δε κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μη ουσιαστικής τιθάσευσης της αισχροκέρδειας η κυβέρνηση απαντά ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο των διεθνών κρίσεων, ήρθε και νομοθέτησε ένα ανώτατο περιθώριο κέρδους σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν την κρίση (με βάση το κόστος για να μην μπορεί κάποιος να βγάζει παραπάνω τώρα που οι καταστάσεις είναι δύσκολες). Ταυτόχρονα, εντατικοποιεί τους ελέγχους, δημιουργεί ένα «καλάθι» στο οποίο να υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η διάταξη για την αισχροκέρδεια στον Ποινικό Κώδικα καταργήθηκε, μαζί με τις ποινές για τις διαπιστωμένες σχετικές πράξεις.

Είναι προφανές ότι παρότι δεν θεωρείται μοναδική είναι καθοριστικής σημασίας για την κυβέρνηση το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το «καλάθι» στο κάθε νοικοκυριό. Γι’ αυτό, είχαν εξαρχής αποφασίσει να παρακολουθούν την εξέλιξη της εφαρμογής του και να διορθώνουν τα λάθη που διακρίνουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση- το επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας στο ΣΚΑΙ ότι θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με διορθώσεις σχετικά με τη σήμανση των προϊόντων αλλά και την επάρκειά τους. Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών τροφίμων, αφού όμως πρώτα λάβει τα αποτελέσματα των ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α)- οι πληροφορίες λένε ότι η προσεχής Τετάρτη μπορεί να αποδειχθεί μέρα των αναγκαίων διορθωτικών κινήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των διορθωτικών παρεμβάσεων είναι να τοποθετηθούν μεγαλύτερες και «ευανάγνωστες» ταμπέλες στα προϊόντα και να διασφαλιστεί η επάρκεια προϊόντων.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου, το «αποτύπωμα» της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής του μέτρου είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια. Έτσι κι αλλιώς από την περασμένη Τετάρτη καταγράφεται η «εικόνα» από την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου μέσω της οποίας παρακολουθούνται οι τιμές των προϊόντων ανά εβδομάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup