Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 14:39

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 2,8% σημείωσε το ΑΕΠ της χώρας το γ' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο σε σχέση με πέρυσι και μείωση σε σχέση με το α’ και β’ τρίμηνο φέτος.

Το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε άνοδο 2,8% το γ' τρίμηνο φέτος, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2021, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, μεταξύ γ' τριμήνου και β' τριμήνου εφέτος το ΑΕΠ μειώθηκε 0,5%, από αύξηση 2,2% το α' τρίμηνο και 0,6% το β' τρίμηνο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ειδικότερα, η άνοδος κατά 2,8% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές στα βασικά μεγέθη:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 3,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 6,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 3,9%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,7%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,9% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,6%).

Ενώ, μεταξύ γ' και β' τριμήνου υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

*Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,6% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 0,6%).

*Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 0,1%.

*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 3,3% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,4%).

*Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,3% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,5%).

Σημειώνεται ότι, ο προϋπολογισμός προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ το 2023 από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.

Σταϊκούρας: Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας

«Η αύξηση του ΑΕΠ επιβεβαιώνει την πρόοδο, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 2,8% το γ' τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το γ' τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, υψηλότερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, "το ΑΕΠ για το γ' τρίμηνο του 2022 επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Οι επιδοτήσεις αυτές δίδονται στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης".

Σε κάθε περίπτωση, για το 9μηνο του 2022, παρά και την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων βάσης του 2021 που επηρεάζει τα μεγέθη του 2022, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ το 2023. Υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25%, από το 2018! Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής ανάπτυξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022. Και με τριπλάσιο ρυθμό το 2023. Δηλαδή, κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στα όρια της στασιμότητας ή ακόμη και της ύφεσης σε κάποιες χώρες. Αυτό είναι απόδειξη ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου. Εφέτος εκτιμάται, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του 9μήνου του 2022, ότι θα επιτύχουμε ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη την επόμενη τριετία. Αυτό είναι απόδειξη ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπώς, τα δεδομένα αυτά πιστοποιούν, για άλλη μια φορά, τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη σημαντική δυναμική της.

Πρόοδος, ανθεκτικότητα και δυναμική που είναι καρπός της συνετής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της σκληρής, κοινής προσπάθειας πολιτών και πολιτείας- παρά τις αντίξοες, διεθνώς, συνθήκες- να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο ισχυρή, πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και περισσότερο κοινωνικά δίκαιη, και τη χώρα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 13:57

Σχετικά Άρθρα

  • Απώλεια του 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται ως το 2050 λόγω της παγκόσμιας κρίσης νερού
    Απώλεια του 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται ως το 2050 λόγω της παγκόσμιας κρίσης νερού

    Εάν η ανθρωπότητα δεν ενεργήσει με μεγαλύτερη τόλμη, η παγκόσμια κρίση του νερού θα προκαλέσει καταστροφές στις οικονομίες, καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων.

    Οι αδύναμες οικονομίες, η καταστροφική χρήση γης και η επίμονη κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν συνδυαστεί με την επιδεινούμενη κλιματική κρίση και έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό πρωτοφανή πίεση, όπως αναφέρει η Επιτροπή. Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή αστάθεια στη συνολική διαθεσιμότητα νερού.

    Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπολογίζεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 8% παγκοσμίως ως το 2050 και θα φτάσει έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

    «Σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία. Καθώς αυτός ο ζωτικός πόρος γίνεται όλο και πιο σπάνιος, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν και εμείς επιτρέπουμε να συμβεί αυτό», σημειώνει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και ένας από τους τέσσερις συμπροέδρους της Επιτροπής.

    Η έκθεση ζητά μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, με αλλαγή παραδείγματος, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από το τοπικό ως το παγκόσμιο επίπεδο, και την ενθάρρυνση των καινοτομιών και των επενδύσεων με βάση όχι το βραχυπρόθεσμο κόστος και όφελος, αλλά με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε ολόκληρη την οικονομία.

    Μεταξύ άλλων προτείνονται μετασχηματισμός της γεωργίας με κλιμάκωση της μικροάρδευσης, μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά. Επίσης, προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού, κατά προτεραιότητα, αλλά και διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων ως το 2030.

    Η Επιτροπή προτρέπει, εξάλλου, για την πλήρη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και ανάκτηση πολύτιμων πόρων. Μία από τις δράσεις που προτείνει είναι και η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την κατά πολύ χαμηλότερη ένταση νερού.

    Τέλος, είναι σημαντικό να τεθεί ως στόχος ότι ως το 2030 κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό. Σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μη ασφαλές νερό.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της Eurostat είναι σαφή και διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη
    ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία της Eurostat είναι σαφή και διαψεύδουν το αφήγημα Μητσοτάκη

    Πάνω από ένας στους τέσσερις στην Ελλάδα απειλείται με φτώχεια - «Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ανάγλυφα πόσο πιο ‘κοντά’ στην Ευρώπη οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται, με 26%, στην τέταρτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και προσθέτοντας πως «καταφέρνει δε να περάσει μόνο τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και (οριακά) την Ισπανία».

    Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, τα στοιχεία είναι σαφή: «ένας στους 4 πολίτες στη χώρα μας αντιμετωπίζει τουλάχιστον έναν από τους εξής τρεις κινδύνους: φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση, διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας».

    «Στη φτώχεια περιοχή που επισκέφθηκε με αναπτυξιακά ταρατατζούμ ο Μητσοτάκης»

    Επισημαίνει, μάλιστα, πως τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν και κάτι ακόμα: «την παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Δυτική Ελλάδα (με κίνδυνο φτώχειας για το 35,2% του πληθυσμού), η Δυτική Μακεδονία (32,7%), αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (31,9%), την οποία επισκέφτηκε μόλις πρόσφατα με αναπτυξιακά ταρατατζούμ άνευ αντικρίσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκη μετά υπουργικού κλιμακίου».

    «Περιμένουμε χωρίς καμιά αγωνία τις συνήθεις κυβερνητικές δικαιολογίες που ούτε τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να διαψεύσουν ούτε, πολύ περισσότερο, να παραπλανήσουν άλλο τους πολίτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: In.gr
  • Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κενές θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο
    Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι κενές θέσεις εργασίας μέσα σε έναν χρόνο

    Το συμπέρασμα προκύπτει από επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία τρίμηνη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής

    Στις 53.814 ανήλθαν οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

    Οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στον κλάδο του Τουρισμού (16,4%), στο Δημόσιο Τομέα (Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση) (14,6%) και στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες (13,7%).

    Οι κενές θέσεις εργασίας

    Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία περιλαμβάνει η τελευταία τρίμηνη έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν στο άμεσο μέλλον, δηλαδή αυτές που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών. Εξαιρούνται ο πρωτογενής τομέας και οι δραστηριότητες των νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

    Η αναντιστοιχία αυτή αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024 από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

    Η έρευνα

    Τα βασικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 1.600 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, μπορούν να συνοψισθούν στα εξής:

    Νέες θέσεις λόγω ανάπτυξης: Οι περισσότερες επιχειρήσεις (52,4%) αναζητούν προσωπικό για να καλύψουν τακτικές ανάγκες τους λόγω ανάπτυξης (είτε από την αύξηση των πωλήσεων είτε από την επέκτασή τους χάρη στην έγκριση χρηματοδοτήσεων) παρά για την κάλυψη προσωρινών/εποχικών αναγκών.

    Δυσκολία εύρεσης κατάλληλου εργατικού δυναμικού: Το 76,7% των επιχειρήσεων της έρευνας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, με κύριους παράγοντες την απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους.

    Η ζήτηση επικεντρώνεται σε νέους εργαζόμενους: Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη προσωπικού με μικρή προϋπηρεσία (έως πέντε έτη), πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση), ανεξαρτήτως φύλου και προσφέρουν μισθό έως 1.500 ευρώ. Η ζήτηση δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων: οι περισσότερες επιχειρήσεις (43,4%) αναζητούν επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης με τη αναζήτηση ανειδίκευτων εργατών να ακολουθεί (26,6%).

    Κίνητρα για νέους εργαζόμενους: Το 52% των επιχειρήσεων αναφέρουν την απόκτηση εμπειρίας και το χτίσιμο του βιογραφικού ως το βασικότερο προσφερόμενο κίνητρο για να γίνουν ελκυστικές στην προσέλκυση προσωπικού. Το 44,5% των επιχειρήσεων θεωρεί τις αυξημένες απολαβές ως το επόμενο πιο βασικό κίνητρο.

    Επαναπατρισμός νέων εργαζομένων: Το 14,9% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προσλάβει άτομα που επαναπατρίστηκαν κατά την τελευταία τριετία, δείχνοντας μία μικρή τάση για σταδιακή επιστροφή Ελλήνων από το εξωτερικό.

    Ο ρόλος της εκπαίδευσης και των μισθών: Το 56,7% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι χρειάζεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και οικονομικής φύσεως αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο απασχόλησης.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 9,5% υποχώρησε τον Αύγουστo το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Αύγουστο 2023 και 9,9% τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 444.402 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 90.496 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (16,9%) και κατά 17.551 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (3,8%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% από 15,1% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες στο 7,7% από 8,6%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 19,4% από 28,3% τον Αύγουστο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,9% από 10,4%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.252.488 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 103.054 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (2,5%) και κατά 30.064 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,7%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.076.851 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 41.278 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,3%) και κατά 14.749 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,5%).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Δημογραφικό: Ανησυχία για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Το 2023 οι θάνατοι ήταν 56.646 περισσότεροι από τις γεννήσεις
    Δημογραφικό: Ανησυχία για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Το 2023 οι θάνατοι ήταν 56.646 περισσότεροι από τις γεννήσεις

    Οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 6,1% έναντι του 2022 – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση γάμων, μεγάλη αύξηση των συμφώνων συμβίωσης και αύξηση των διαζυγίων

    Ακόμη περισσότερο μικραίνει η χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που κατέγραψε το 2023 56.646 περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γεννήσεις (το νούμερο ήταν 64.706 το 2022).
    Η έρευνα δείχνει επίσης μείωση των γάμων και μεγάλη αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, όπως και αύξηση των διαζυγίων.
    Ειδικότερα, οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2023 ανήλθαν σε 71.455 (36.622 αγόρια και 34.833 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 6,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 76.095 (39.305 αγόρια και 36.790 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών, οι οποίες κατά το 2023 ανήλθαν σε 432, μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2022 που ήταν 446.
    Οι θάνατοι ανήλθαν σε 128.101 (64.898 άνδρες και 63.203 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2022 που ήταν 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,1 το 2022 σε 3,5 το 2023.

    Οι γάμοι ανήλθαν σε 40.351 (21.402 θρησκευτικοί και 18.949 πολιτικοί), παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,9% σε σχέση με το 2022, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 43.355 γάμοι (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 15.069, παρουσιάζοντας αύξηση 17,4% σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 12.840 σύμφωνα. Στα σύμφωνα συμβίωσης του 2023 περιλαμβάνονται 262 σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ανδρών και 121 μεταξύ γυναικών.

    Στο 37,5 η αναλογία διαζυγίων ανά 100 γάμους

    Τα διαζύγια ανήλθαν σε 15.114, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4% σε σχέση με το 2022 (14.477 διαζύγια). Αναφορικά με τον τύπο διαζυγίου, οκτώ στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία είναι συναινετικά. Το 2023, εκδόθηκαν 12.214 συναινετικά (80,8%) και 2.044 κατ' αντιδικία διαζύγια (13,5%), ενώ για 856 διαζύγια (5,7%) δεν δηλώθηκε ο τύπος διαζυγίου. Οι περισσότερες αποφάσεις διαζυγίων για τους άντρες αφορούσαν την ομάδα ηλικιών 45- 49 ετών (20,1%), ενώ για τις γυναίκες την ομάδα ηλικιών 40- 44 ετών (21,3%). Το 66,1% των διαζυγίων που εκδόθηκαν πέρυσι αφορά σε γάμους που διήρκησαν 10 και πλέον έτη (9.990 διαζύγια).

    Τέλος, η αναλογία διαζυγίων ανά 100 γάμους ήταν 37,5 το 2023, από 33,4 το 2022, από 34,2 το 2021, από 41,2 το 2020 και από 32,1 το 2019.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι ξόδεψαν οι Έλληνες καταναλωτές σε στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες στα νοικοκυριά
    Τι ξόδεψαν οι Έλληνες καταναλωτές σε στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες στα νοικοκυριά

    Περίπου 1.685 ευρώ χρειάστηκε να ξοδέψουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα για κάθε μήνα του 2023, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε στέγαση, διατροφή και υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

    Ειδικότερα, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών της χώρας για αγορές ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 5,3%, σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2022.

    Μάλιστα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, φαίνεται πως αφορά:

    • στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%),
    • στη στέγαση (14,1%) και
    • στις μεταφορές (13,1%),

    Ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.

    1.jpg

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα.

    Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

    Αναφορικά με τις μεταβολές στη μέση μηνιαία κατανάλωση ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, μεταξύ 2022 και 2023, σε όλες τις κατηγορίες της ομάδας ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών παρατηρούνται μειώσεις, ως παρακάτω:

    • ελαιόλαδο 13,6%
    • οινοπνευματώδη ποτά 12,7%
    • ψάρια 11,8%
    • ρύζι 10,7%,
    • τυρί 6,1%
    1727434207079-293613102-11.jpg
    Ο χάρτης των δαπανών

    Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές φαίνεται πως δαπανούν κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

    • Αγροτικές περιοχές: 1.386 ευρώ /μήνα
    • Αστικές περιοχές: 1.769 ευρώ /μήνα

    Τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 115,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος το 69,5% αυτής.

    Το 2023, σε σύγκριση με το 2022, τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους κατά μέσο όρο 13,6%, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 12,6%. Μείωση κατά 2,9% παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    1727434408919-285743290-1.jpg
    Αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας

    Η μέση μηνιαία ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία παρουσίασε αύξηση σε:

    • υγραέριο 11,7%
    • φυσικό αέριο 7,2%,

    και μείωση σε:

    • ηλεκτρική ενέργεια 9,2%
    • υγρά καύσιμα 4,2%
    • στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κ.λπ.) 3,8%.

    Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 57,8%.

    Το 39,9% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν καλοριφέρ πετρελαίου για θέρμανση και το 17,9% φυσικό αέριο, ενώ το 0,4% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει θέρμανση.

    Το 75,8% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί συσκευή κλιματισμού (για ψύξη, ενώ το 19% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει ψύξη.

    O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού

    O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσης την αγορά (17,4% το 2022), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 13,8% του πληθυσμού (13,4% το 2022), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

    Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 31,9% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.

    Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, ενώ τα μη φτωχά το 19,6%.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο
    Τρόφιμα: Ελαιόλαδο, ψάρια και δημητριακά οι «πρωταθλητές» των ανατιμήσεων τον Αύγουστο

    Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

    Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%. Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.

    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, οι σημαντικότερες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής παρατηρούνται κυρίως σε προϊόντα όπου οι τιμές των πρώτων υλών συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Σε ποια τρόφιμα υποχώρησαν οι τιμές

    Στον αντίποδα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, μείωση της τάξεως του - 6,6% καταγράφηκε σε πίτσες και πίτες, - 4,5% στις πατάτες και - 3,3% στα κατεψυγμένα λαχανικά. Κατά -2,6% έπεσαν οι τιμές στην κατηγορία «λοιπά τρόφιμα» και κατά -2% σε γαλακτοκομικά και αυγά.

    elstat-2.jpg
    Η πορεία των τιμών από μήνα σε μήνα

    Στη σύγκριση των τιμών μεταξύ Αυγούστου και Ιουλίου, οι κυριότερες αυξήσεις σε μηνιαία βάση καταγράφηκαν στα νωπά λαχανικά (2,8%), στα νωπά ψάρια (1,4%), στα νωπά φρούτα (1,2%) και στα τυριά (1,1%). Από την άλλη πλευρά, τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα, εμφάνισαν το γιαούρτι κατά 2,8%, τα πουλερικά κατά 1,3%, το ελαιόλαδο κατά 1,2% και τα μη σερβιριζόμενα αλκοολούχα ποτά κατά 0,7%

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο