Παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει ότι το 2023 οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν ισόποσα με το ύψος του πληθωρισμού δηλαδή κατά 9,9%. Οι νέες αυξημένες εισφορές και οι συνέπειες των επιλογών
Aδειάζει η... κλεψύδρα για 1,2 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες οι οποίοι καλούνται έως το τέλος Ιανουαρίου να επιλέξουν σε ποια από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες θα ενταχθούν, καταβάλλοντας αυξημένες εισφορές και χωρίς να γνωρίζουν ακόμα όλες τις παραμέτρους της εξίσωσης.
Η πλατφόρμα της επιλογής έχει ήδη ανοίξει αλλά το οικονομικό επιτελείο ακόμα εξετάζει την πιθανή περικοπή της επιβάρυνσης κατά 10 ευρώ που αντιστοιχεί στην εισφορά υπέρ ανεργίας, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις των φορέων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Υπενθυμίζουμε ότι παρά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εργασίας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει ότι το 2023 οι εισφορές πρέπει να αυξηθούν ισόποσα με το ύψος του πληθωρισμού δηλαδή κατά 9,9%.
Πόσο θα αυξηθούν
Συνεπώς,
- η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα (για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί στα 231 ευρώ (+21 ευρώ),
- η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 277,2 ευρώ από 252,
- η τρίτη κατηγορία στα 332,2 ευρώ από 302,
- η τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία θα ανέβει στα 399,3 ευρώ από 363 ευρώ τον μήνα,
- η πέμπτη στα 478,5 ευρώ από 435
- η έκτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 622,6 ευρώ από 566 ευρώ τον μήνα σήμερα. Σ' αυτές θα πρέπει να προστεθεί- αν δεν καταργηθεί- και η εισφορά ανεργίας 10 ευρώ τον μήνα.
Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 42 έως 61 ευρώ (από 39-56 ευρώ), ενώ, τέλος, οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ θα διαμορφωθούν στα 28 με 40 ευρώ.
Οι κατώτατες εισφορές των αγροτών θα διαμορφωθούν στα 99,2 ευρώ από 91 ευρώ, ενώ οι ανώτατες θα φθάσουν τα 321,5 ευρώ από 295. Οι εισφορές υγείας των αγροτών θα διαμορφωθούν σε 34,8 έως 41,4 ευρώ.
Τα επιχειρήματα του υπουργείου και το 10ευρο
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του υπουργείου Εργασίας για μην «παγώσουν» οι αυξήσεις είναι ότι το 75% - 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιλέγει κάθε χρόνο την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία (210 το 2022, 231 το 2023).
Η επιβάρυνση των 21 ευρώ κατά το υπουργείο δεν είναι σημαντική τη στιγμή μάλιστα που αν καταργηθεί το 10ευρο της εισφοράς υπέρ ανεργίας, τότε η επιβάρυνση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισφορά των 10 ευρώ θεσμοθετήθηκε προκειμένου και οι μη μισθωτοί να λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας. Ωστόσο η χρήση της παροχής ήταν περιορισμένη καθώς σύμφωνα με τους φορείς υπήρχαν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ( οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ) ενώ σύμφωνα με το υπουργείο το μέτρο δεν «περπάτησε» γιατί οι μη μισθωτοί δεν ήταν πρόθυμοι να κλείσουν τα βιβλία τους.
Παρότι λοιπόν η επιβάρυνση στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θεωρείται ανεκτή, στις υψηλότερες κατηγορίες είναι σημαντική. Για παράδειγμα στην τρίτη κατηγορία η εισφορά αυξάνεται κατά 30 ευρώ, στην τέταρτη κατά 36, στην πέμπτη κατά 43.5 και στην έκτη κατά 56.6 ευρώ.
Η επιλογή κατηγορίας
Οι ειδικοί στην ασφάλιση συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να επιλέξουν με μεγάλη προσοχή την κατηγορία που θα ενταχθούν. Αν θέλουν να μειώσουν την επιβάρυνση πρέπει να «κατέβουν» κατηγορία , έχοντας όμως υπόψη τους ότι αυτό θα έχει συνέπειες ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.
Για παράδειγμα, και με τα σημερινά δεδομένα, για να προσδοκά κάποιος μη μισθωτός σύνταξη κοντά στα 1.000 με 1.100 ευρώ, θα πρέπει να διανύσει 30 χρόνια ασφάλισης στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία.
Πηγή: imerisia.gr