Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τα σενάρια για διορθώσεις ή παράταση στο «παρά πέντε»

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τα σενάρια για διορθώσεις ή παράταση στο «παρά πέντε»

Με την προθεσμία να εκπνέει σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η ΑΑΔΕ πρέπει να «βιαστεί» για να στείλει τα νέα σημειώματα στις επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο να γίνουν νέες διορθώσεις ή να δοθεί παράτασης της προθεσμίας για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για όσους τελικά δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας, φαίνεται πως εξετάζει η ΑΑΔΕ.

Στην «αναμονή» βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι περιμένουν την απόφαση της ΑΑΔΕ σχετικά με το ύψος του ποσού που θα πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Καθώς και αν θα είναι επιστροφή εφάπαξ του συνόλου του ποσού ή συγκεκριμένο ποσοστό.

Με την προθεσμία να εκπνέει σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η ΑΑΔΕ πρέπει να «βιαστεί» για να στείλει τα νέα σημειώματα στις επιχειρήσεις, όμως οι ελεγκτές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αρκετές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία τροποποιήθηκαν οι όροι.

Παράλληλα, ειδοποιητήρια «περιμένουν» και ορισμένες από τις 18.000 επιχειρήσεις οι οποίες κλήθηκαν να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρα τα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς διαπιστώθηκε ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων και έτσι θα απαλλαγούν από το σύνολο της επιστροφής.

Η δυσκολία αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο «myBusinessSupport» και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Επανεξέταση όσων έμειναν «εκτός»

Οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ελέγχουν όμως και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων, οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση, έμειναν εκτός επιστρεπτέων προκαταβολών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών αναμένεται να επανεξετάσει το πλήθος των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά που δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Όσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από την αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης, δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις την παροχή πρόσθετων στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης.

Το σύνολο των στοιχείων αυτών θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της αίτησης χορήγησης και για τα πρόσθετα στοιχεία πρέπει να φέρουν την έγκριση του λογιστή - φοροτεχνικού της επιχείρησης, εφόσον αφορούν οικονομικά δεδομένα, για την υποβολή των οποίων στις αρμόδιες υπηρεσίες φέρει σχετική ευθύνη ο λογιστής - φοροτέχνης.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις