Οικονομία

Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους 56 έως 67 ετών - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους 56 έως 67 ετών - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) για ένταξη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 έως 67 ετών με επιδότηση 8.580 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Αφορά στην ένταξη 3.000 πρώην μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 56 έως 67 ετών στον ιδιωτικό τομέα με επιχορήγηση 8.580 ευρώ. Αναλυτικά, όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα που άρχισε να τρέχει.

Από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 ξεκίνησαν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα. Στόχος της δράσης είναι να στηρίξει τη μετάβαση όσων εργάστηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο τομέα μέσω του σχετικού προγράμματος της ΔΥΠΑ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Το «πρόγραμμα-γέφυρα» στον ιδιωτικό τομέα επιχορηγεί την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55- 67 ετών.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και η επιχορήγηση 715 ευρώ μηνιαία για κάθε πρόσληψη. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε
25.755.000 ευρώ και θα καλυφθεί με πόρους της ΔΥΠΑ. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν αίτηση μέσω του gov.gr στη διεύθυνση ΕΔΩ.

Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr (ΕΔΩ)

Το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για ανέργους

Πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

Σκοπός

Η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το «πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών».

Ωφελούμενοι

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος πρέπει σωρευτικά:

  1. να είναι άνεργοι, ηλικίας 56 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ, και
  2. να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το πρώτο 12μηνο του προγράμματος επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55- 67 ετών.

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες και το ποσό ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία.

Δικαιούχοι

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά τους εργοδότες του
ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Καθεστώς Κρατικής Ενίσχυσης

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 ευρώ από το έτος 2014.

Διαδικασία

  1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholeseprosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon
  2. Επιλέγουν το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης
  3. Προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης
  4. H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις
  5. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης
  6. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο
  7. Μετά την πρόσληψη μέσω του ΕΡΓΑΝΗ, η επιχείρηση υποβάλει εντός 90 ημερών ηλεκτρονική αίτηση υπαγωγής – Υπεύθυνη Δήλωση στο πρόγραμμα.

Δείτε ΕΔΩ το Ενημερωτικό Προγράμματος

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ του προγράμματος

Δείτε ΕΔΩ τη Δημόσια Πρόσκληση

Α) Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 (L 352) της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis):

Υπεύθυνη Δήλωση (De Minimis)

Πίνακας ΚΑΔ (Με κόκκινη επισήμανση οι μη επιλέξιμοι ΚΑΔ)

Β) Για αιτήσεις που υποβάλλονται βάσει του άρθρου 32 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 (L 187) της Επιτροπής:

Υπεύθυνη Δήλωση (ΓΑΚ)

Παράρτημα ΕΜΕ

Πίνακας Υπολογισμού ΕΜΕ

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup