Ο πρωθυπουργός υλοποιεί την δέσμευση της κυβέρνησης να είναι δίπλα στους πιο ευάλωτους -Τα βήματα που ακολουθούν
Αντίστροφα μετράει πλέον η ώρα προκειμένου οι συνταξιούχοι που είτε δεν είδαν καμία αύξηση στις συντάξεις τους τον Ιανουάριο είτε το επιπλέον ποσό που είδαν ήταν πολύ μικρό, να ακούσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις ανακοινώσεις για την αποκατάσταση της αδικίας αυτής που οφείλεται στην προσωπική διαφορά.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 12 το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξής τύπου που θα παραχωρήσει από την Κοζάνη όπου περιοδεύει
«Έχουμε πια τη βεβαιότητα του δημοσιονομικού χώρου, για να ανακουφίσουμε και όσους αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας προαναγγέλοντας τις σημερινές εξαγγελίες.
Στην πορεία προς τις κάλπες και προκειμένου να μην υπάρξουν δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με ένα ποσό της τάξης των 500 έως 600 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να εξασφαλιστούν από την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από το Market Pass, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και με χρηματοδότηση από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, απορροφώντας ένα μέρος από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει ανοίξει ήδη συζήτηση για τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος το οποίο θα δοθεί με τη μορφή «δώρου Πάσχα» σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Στα σκαριά βρίσκεται, τέλος, και η αναβίωση της ρύθμισης των οφειλών που έχουν πολίτες προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία - όπως αποκάλυψε το Πρώτο ΘΕΜΑ - και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Ποιοι και πόσοι θα πάρουν το μπόνους
Η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους τον Ιανουάριο λόγω της προσωπικής διαφοράς, για ορισμένες κατηγορίες θα είναι οριζόντιο και για άλλες κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Οι αποδέκτες του λεγόμενου μπόνους προσωπικής διαφοράς θα είναι περίπου 800.000-850.000 συνταξιούχοι με εισόδημα από συντάξεις (ενδεχομένως και άλλες πηγές) ακόμη και πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έλαβαν κάτι από τις αυξήσεις του 2023, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι 910.000.
Ειδικότερα, το έκτακτο μπόνους θα είναι οριζόντιο για 140.000-150.000 συνταξιούχους με συντάξεις 800-1000 ευρώ οι οποίοι:
-Δεν έλαβαν καμία αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά
-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.
- Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.
Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.
Στους συνταξιούχους που πιθανότατα θα πάρουν το επίδομα περιλαμβάνονται και:
-όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
-όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75% (π.χ. έως 30 ευρώ) επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι με πολύ μικρό υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (π.χ. 10, 20, 30 ή 50 ευρώ) θα λάβουν μικρότερο επίδομα από όσους διατηρούν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά (π.χ. 100, 150, 300 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση η λογική του μέτρου θα είναι, κατά πληροφορίες, όσο μεγαλύτερες οι συντάξεις τόσο μικρότερη η ενίσχυση. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ να πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 1.000 ως 1.500 ευρώ να πάρουν 250 ευρώ και όσοι έχουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ να πάρουν 200 ευρώ επίδομα.
Ποιοι θα μείνουν εκτός
Εκτός της έκτακτης εφάπαξ παροχής αναμένεται να μείνουν μόνο 50.000 – 100.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίοι μπορεί να μην έλαβαν αύξηση, αλλά ωφελήθηκαν σημαντικά από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, κερδίζοντας μεσοσταθμικά 255 ευρώ το χρόνο.
Πηγή: Protothema.gr