Οικονομία

Μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών την επόμενη 4ετία - Τι σχεδιάζεται

Μόνιμες μειώσεις φορολογικών συντελεστών την επόμενη 4ετία - Τι σχεδιάζεται

Με στόχο την φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών αλλά και τη δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία εξετάζεται η συνολική αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών. Ποιες κατηγορίες φορολογούμενων αφορούν

Στην αναμόρφωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία με στόχο την φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών αλλά και τη δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα επανεξετάζεται η φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα καθώς όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες οι συντελεστές είναι υψηλοί και πολλές φορές δυσβάσταχτοι.

Οι αλλαγές στην φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα θα αφορούν κυρίως τη μεσαία τάξη, που έχει εισοδήματα από 10.000 έως 40.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται παρέμβαση και στον ανώτερο φορολογικό συντελεστή που ανέρχεται σήμερα σε 44%.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ΙΟΒΕ έχει αναλάβει να προτείνει στην κυβέρνηση ένα νέο πλαίσιο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ανάλογα κίνητρα ενώ στην κυβερνητική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση εταιρικού συντελεστή από το 22% στο 20%.

Όσον αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ ετησίως για περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, εξετάζεται να επανεξεταστεί από μηδενική βάση η φορολογική κλίμακα.

Φυσικά πρόσωπα

Μετά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει μία νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα προβλέπει περαιτέρω μείωση ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών. Όποια μεταβολή γίνει στην φορολογική κλίμακα θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της μηνιαίας παρακρατήσεως φόρου εισοδήματος.

Επίσης θα επανεξεταστούν ορισμένες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων,όπως τα εισοδήματα από μερίσματα, δικαιώματα, τα κέρδη από τη μεταβίβαση μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρίες, τα κέρδη από την πώληση εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

Σήμερα εφαρμόζεται η φορολογική κλίμακα με συντελεστές 9% – 44% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.

Στην κλίμακα αυτή, ο κατώτατος συντελεστής φόρου 9% επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ.

Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 10.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 22%, πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 28% ενώ πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%. Για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44% .

Η ίδια κλίμακα, που περιγράψαμε παραπάνω, θα εφαρμοστεί και για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες. Η φορολόγηση όμως των αγροτικών εισοδημάτων με την κλίμακα αυτή θα γίνεται αυτοτελώς.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης με την οποία μεταξύ άλλων θα επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές. Η στόχευση αυτή κρίνεται κρίσιμη», όπως τονίζεται στο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών για την ανάθεση της μελέτης «καθώς, παρά τη βελτιούμενη τάση, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη κενό εσόδων από ΦΠΑ».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωζώνη και δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Ρουμανία στην «κλοπή» του ΦΠΑ, με τεράστιες απώλειες εσόδων άνω των 5 δισ. ευρώ το 2021, με το 25,8% του ΦΠΑ να μην καταλήγει κρατικά ταμεία.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας παρέμβασης από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ωστόσο,παρά την φορολογική ελάφρυνση τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Εάν ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία πάνω από τους μισούς ελεύθερους επαγγελματίες έχουν εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως.

α επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2020, αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα. Το 55,2% των επαγγελματιών δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 23,5% ή ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ. Μόλις 1.699 επαγγελματίες ή το 0,5% δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ.

Εταιρικός συντελεστής

Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με συντελεστή 22%, από 24%.

Εισοδήματα από ακίνητα

Η επανεξέταση της κλίμακας για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Μία σκέψη είναι η ύπαρξη περισσότερων συντελεστών ώστε να καταστεί πιο δίκαιη η κλίμακα φορολόγησης κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.

Εναλλακτικά εξετάζεται να προστεθεί στην ισχύουσα κλίμακα ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 20% ή 22%, ώστε η κατανομή φορολογικών βαρών είναι πιο αναλογική.

Σήμερα εφαρμόζεται αυτοτελής κλίμακα φορολογίας για τα εισοδήματα από ακίνητα, με συντελεστές από 15% έως 45%: Προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου:

  1. 15% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος 12.000 ευρώ.
  2. 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως 35.000 ευρώ.
  3. 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις