Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 11:36

Ατομικός Κουμπαράς: Διαθέσιμη για όλους τους εργαζομένους η εφαρμογή myTeka

Γράφτηκε από

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση φια εργασία, ασφάλιση και συνταξιοδότηση

Μισθωτοί και μη εργαζομένοι μπορούν πλέον στο σύνολο τους να μπουν στην εφαρμογή myTEKA του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για να δουν με ένα κλικ τον ατομικό τους κουμπαρά.

Ειδικότερα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (κλικ εδώ), παρέχεται εξατομικευμένη πληροφόρηση και με το πάτημα ενός κουμπιού οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ ενημερώνονται για:

  • Το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους ίδιους ή/και τον εργοδότη τους.
  • Το ιστορικό των εισφορών του.
  • Την κίνηση του ατομικού τους λογαριασμού.
  • Τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.
  • Συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν.
  • Τρόπους επικοινωνίας με το Ταμείο.

Η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας teka.gov.gr και του gov.gr, στην ενότητα «Εργασία και ασφάλιση» και την υποενότητα «Συνταξιοδότηση».

Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω browser, ενώ σχεδιάζεται και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Η είσοδος στην διαδικτυακή εφαρμογή προϋποθέτει αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης TAXISnet. Κατά την είσοδο στην υπηρεσία του myTEKA ζητείται επιπλέον ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου για δεύτερη ταυτοποίηση.

Ο οδηγός εφαρμογής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας myTEKA:

myTEKA

Η λειτουργία του νέου φορέα ξεκίνησε την λειτουργία της από την 01/01/2022.

Στο ΤΕΚΑ θα ασφαλίζονται στο εξής όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.

Τι είναι η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση

Οι παροχές του ΤΕΚΑ συμπληρώνουν την κύρια σύνταξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία εισοδηματικής ασφάλειας κατά τη συνταξιοδότηση. Οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου, στον οποίο κάθε ασφαλισμένος έχει διαρκή πρόσβαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MyTEKA.

Το κεφάλαιο, αποτελούμενο από τις συσσωρευμένες εισφορές, επενδύεται και οι αποδόσεις πιστώνονται και πάλι στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Στο τέλος του εργασιακού βίου, το σωρευμένο κεφάλαιο, δηλαδή το άθροισμα εισφορών και αποδόσεων, μετατρέπεται σε ισόβια μηνιαία επικουρική σύνταξη. Στο νέο σύστημα προβλέπονται επίσης συντάξεις λόγω αναπηρίας και θανάτου.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • Brain Drain: Χειρότερες δουλειές βρίσκουν όσοι γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα Brain Drain: Χειρότερες δουλειές βρίσκουν όσοι γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στις πολιτικές της, το brain drain μετατρέπεται σε brain gain. Μια πιο προσεκτική ματιά στα ερευνητικά δεδομένα διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό

    H έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για το brain gain – ως αντιστροφή του brain drain,  της φυγής νέων στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης,  έγινε «σημαία» από την κυβέρνηση ως παράδειγμα success story. «Ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνει να κερδίζεται», ανακοίνωσε θριαμβευτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την Τρίτη επικαλούμενος την έρευνα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 350.000 νέοι, από τους 680.000 που είχαν φύγει τη διάρκεια της κρίσης.

    Τι δεν είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την κυβερνητική ανακοίνωση, παρουσιάστηκαν σε σειρά ΜΜΕ επιλεκτικά στοιχεία από την έρευνα, με σχεδόν πανομοιότυπο κείμενο.  Η copy/paste παρουσίαση  ερμήνευε τα αποτελέσματα ως απόδειξη επιτυχίας της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, απαλείφοντας τις απαντήσεις που δεν εξυπηρετούν αυτό τον ισχυρισμό. Όπως για παράδειγμα ότι οι 6 τους 10 δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και ότι  η πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένη από τις συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα.

    Η επίσημη παρουσίαση της έρευνας από το ΕΚΤ, που έγινε αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, παραθέτει επιπλέον στοιχεία τα οποία σχηματίζουν μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα.

    Για παράδειγμα, η κυβερνητική διαρροή τόνιζε ότι το 20% ανέφερε ως βασική αιτία επιστροφής τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και το 10% την πολιτική κατάσταση. «Ο ένας στους τρεις (30%) επέλεξε να γυρίσει στην πατρίδα του με κύριο γνώμονα τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», έγραφε χαρακτηριστικά.

    Αν όμως «διαβάσει» κανείς την απάντηση αυτή αντίστροφα,  αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση επιστροφής αποδεχόμενοι το γεγονός ότι η δουλειά που θα βρουν θα είναι χειρότερη από αυτή που είχαν στο εξωτερικό.

    Πράγματι, ενώ οι 6 στους 10 (58%) όταν εργάζονταν στο εξωτερικό είχαν μισθό από 3.000 ευρώ και πάνω, στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1500 ευρώ – δηλαδή λιγότερα από 1150 ευρώ καθαρά.

    Πόλος έλξης η οικογένεια

    Η παρουσίαση του ΕΚΤ δεν αναφέρεται καθόλου στους λόγους επιστροφής. Το μόνο που γράφει είναι ότι τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση για όσους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως ο μειωμένος φόρος εισοδήματος για 7 χρόνια, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο για το 87% των επαναπατρισθέντων.

    Με βάση προδημοσίευση της έρευνας («Κ» 26/10) το βασικό κίνητρο επιστροφής είναι η ανάγκη να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους, για το 82% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας (63%), άλλοι προσωπικοί λόγοι (52%),  απροσδόκητες αλλαγές στην οικογένεια ή την οικογενειακή κατάσταση (39%).  Μόλις το 23% αναφέρει ότι γύρισε επειδή βρήκε δουλειά με αντίστοιχες απολαβές και προοπτικές με εκείνη του εξωτερικού.

    Η οικογένεια είναι ο βασικός πόλος έλξης για τους επαναπατρισθέντες, καθώς το 67% είναι παντρεμένοι ή συζούν με τον/την σύντροφό τους και το 52% έχουν παιδιά.

    Οι απαντήσεις που «κόπηκαν»

    Ο κ. Λόης Λαμπριανίδης, οικονομικός γεωγράφος, αφ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γεν. γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το φαινόμενο του brain drain. Συμμετείχε στην εκπόνηση νέας σχετικής έρευνας, καταγράφοντας τα πρόσφατα δεδομένα για την Ελλάδα, τα οποία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σε ημερίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) για το φαινόμενου του brain drain-brain gain, στις 7 Νοεμβρίου.

    Εν όψει της ημερίδας του ζητήσαμε να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας του ΕΚΤ και τον τρόπο παρουσίασής τους από την κυβέρνηση.

    Ο ίδιος εντοπίζει τα εξής, τα οποία παραλείφθηκαν από την παρουσίαση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την αρχική διαρροή στα ΜΜΕ:

    1.  Το 89% των συμμετεχόντων μετανάστευσε για οικονομικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ενώ το 82% επέστρεψε για συναισθηματικούς.

    2. Το 60% των επαναπατρισμένων δυσκολεύεται οικονομικά, με το 53% να λαμβάνει μισθό κάτω των 1500 ευρώ.

    3. Μόνο το 45% δηλώνει ικανοποιημένο από τις συνθήκες εργασίας.

    4. Θεωρούν ως παράγοντες που θα διευκόλυναν πάρα πολύ τον επαναπατρισμό: Βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών (62%), Περισσότερη αξιοκρατία στην αγορά εργασίας (62%), Εκσυγχρονισμό του κράτους (55%), Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών (45%).

    5. Μετά την επιστροφή, αυξάνεται το χάσμα μεταξύ δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, π.χ. μείωση του ποσοστού που εργάζονται ως διευθυντικά στελέχη από 23% στο εξωτερικό σε 16% στην Ελλάδα.

    6. Οι επαναπατρισμένοι αξιολογούν θετικά μόνο την ποιότητα ζωής (56%), ενώ υπερισχύουν οι αρνητικές γνώμες για τις συνθήκες εργασίας (68%), το επενδυτικό κλίμα (65%), το οικονομικό κλίμα (64%) και την πολιτική σταθερότητα (55%)

    7. Το 84% δεν αξιοποίησε τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης για τους παλινοστούντες.

    Προβληματικός συλλογισμός

    «Το brain drain όπως επανειλημμένα έχουμε δείξει οφείλεται στο αναπτυξιακό υπόδειγμα της χώρας που στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής – μέσης προστιθέμενης αξίας και συνεπώς δεν δημιουργεί αρκετές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό. Για επιστρέψουν λοιπόν μαζικά πρέπει να αλλάξει αυτό κάτι που βέβαια δεν έχει συμβεί. Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι επαναπατρισμένοι κρίνουν αρνητικά βασικούς τομείς της οικονομίας και πεδία εφαρμοσμένης πολιτικής, τα οποία σύμφωνα με τη βιβλιογραφία θα μπορούσαν να προσελκύσουν μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα», δηλώνει ο κ. Λαμπριανίδης.

    «Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος του ΕΚΤ αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι υπήρξε παλινόστηση λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Όμως, η συσχέτιση της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων με τις επιτυχημένες πολιτικές της κυβέρνησης είναι παραπλανητική, η αλληλουχία των γεγονότων δεν συνεπάγεται αιτιακή σύνδεση. Ο συλλογισμός «post hoc ergo propter hoc» (δηλ. «κατόπιν τούτου, άρα εξαιτίας τούτου») που υιοθετεί η κυβέρνηση είναι προβληματικός», συμπληρώνει ο καθηγητής.

    Τέλος, αναφέρει δύο μεθοδολογικές παρατηρήσεις: «Η έρευνα περιλαμβάνει μόνο άτομα που επέστρεψαν, χωρίς να προσδιορίζει τις γενικές τάσεις επαναπατρισμού, ενώ στο δείγμα περιλαμβάνεται και το 21% αποφοίτων Λυκείου, παρά τον προσανατολισμό της έρευνας σε ειδικευμένους επιστήμονες».

  • Gen Z: Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα «όριά» τους - Μια δυστυχισμένη γενιά
    Gen Z: Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα «όριά» τους - Μια δυστυχισμένη γενιά

    Η έρευνα που έγινε σε σχεδόν 13.000 ανθρώπους, είναι ανησυχητική

    Είναι στην καλύτερη και παραγωγικότερη ηλικιακή περίοδο και όμως θέλουν να παραιτηθούν. Η Gen Z είναι στα όρια της καθώς όπως φαίνεται είναι και η πιο δυστυχισμένη εργασιακά.

    Σύμφωνα με έρευνα της UKG που δημοσιεύει το Fortune, οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ωθούνται στα άκρα. Η πλειονότητά τους, 75%, αναφέρει ότι αισθάνονται εξουθενωμένοι. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 83% των Gen Zers στις θέσεις μεγάλης ευθύνης.

    Η έρευνα που έγινε σε σχεδόν 13.000 ανθρώπους, είναι ανησυχητική

    Οι Gen Zers είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι, άλλωστε, με 61% να δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την συνολική εμπειρία τους ως εργαζόμενοι, σε σύγκριση με το 55% όλων των εργαζομένων που αισθάνονται παρόμοια. Πάνω από το ένα τρίτο δηλώνουν ότι θα παραιτούνταν επειδή η δουλειά τους επηρεάζει αρνητικά τη σωματική ή ψυχική τους υγεία.

    «Η παγκόσμια μελέτη μας διαπιστώνει ότι δεν υποστηρίζουν όλες οι κουλτούρες στους χώρους εργασίας την Gen Z και το εργατικό δυναμικό», έγραψε στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Dan Schawbel, διευθύνων σύμβουλος της Workplace Intelligence η οποία συνυπογράφει με την UKG την έρευνα. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο για όλες τις γενιές: αν δεν διορθώσετε την εμπειρία της, κινδυνεύετε να χάσετε πολύτιμα ταλέντα», πρόσθεσε.

    Κατά τη διάρκεια της πρώιμης πανδημίας, η διαμάχη για την αντιμετώπιση των ολοένα και πιο δύσκολων καταναλωτών βρέθηκε στο επίκεντρο. Έφτασε στο σημείο να γίνει πρωτοσέλιδο ένα περιστατικό σε εστιατόριο, το οποίο έκλεισε για μια μέρα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν στους υπαλλήλους του. Τα εστιατόρια είχαν επίσης έλλειψη προσωπικού, κάτι για το οποίο οι πελάτες φαινομενικά δεν έδειχναν κατανόηση.

    Είναι υπεραπασχολούμενοι και κακοπληρωμένοι

    Παρόλα αυτά, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται. Το ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων αισθάνεται ότι δεν αντιμετωπίζεται με σεβασμό στη δουλειά -και η γενιά Z είναι ιδιαίτερα κουρασμένη από την παγιωμένη συνθήκη.

    Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι της Gen Z που νιώθουν έτσι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται αγχωμένοι. Αλλά οι πιο νέοι στο εργατικό δυναμικό είναι εκείνοι που είναι ίσως πιο έτοιμοι να ανοίξουν την πόρτα και να φύγουν.

  • Αυτές είναι οι νέες αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια - Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι
    Αυτές είναι οι νέες αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια - Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

    Τα επιδόματα που λαμβάνουν όλες αυτές οι κατηγορίες δημοσίων λειτουργών δεν πρόκειται να αυξηθούν

    Σε μια οριζόντια πενιχρή αύξηση κατά 20 - 30 ευρώ όλων των βασικών μισθών των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών και των πανεπιστημιακών καθηγητών θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2025, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος. Τα επιδόματα που λαμβάνουν όλες αυτές οι κατηγορίες δημοσίων λειτουργών δεν πρόκειται να αυξηθούν.

    Εξαίρεση από τον κανόνα της μη αύξησης των επιδομάτων, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση των δικαστικών λειτουργών. Για τους λειτουργούς αυτούς, οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κατά 20-30 ευρώ θα προκαλέσουν αυξήσεις και στα ποσά των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας που λαμβάνουν, επειδή στο δικό τους ειδικό μισθολόγιο τα επιδόματα αυτά υπολογίζονται με ποσοστά κλιμακούμενα από 4% έως 60% επί των βασικών μισθών. Το ύψος δηλαδή των επιδομάτων αυτών εξαρτάται από το ύψος των βασικών μισθών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη δηλαδή και στους δικαστικούς, οι αυξήσεις επί των συνολικών αποδοχών θα είναι σε ποσοστά περιορισμένες. Στη συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, οι αυξήσεις επί των συνολικών αποδοχών θα είναι χαμηλότερες από 1%-2%, δηλαδή θα υπολείπονται σημαντικά από την αύξηση του πληθωρισμού.

    Τι ισχύει

    Σε μια οριζόντια πενιχρή αύξηση κατά 20 - 30 ευρώ όλων των βασικών μισθών των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών και των πανεπιστημιακών καθηγητών θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2025. Τα επιδόματα που λαμβάνουν όλες αυτές οι κατηγορίες δημοσίων λειτουργών δεν πρόκειται να αυξηθούν.

    Εξαίρεση από τον κανόνα της μη αύξησης των επιδομάτων θα ισχύσει μόνο στην περίπτωση των δικαστικών λειτουργών. Για τους λειτουργούς αυτούς, οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς κατά 20-30 ευρώ θα προκαλέσουν αυξήσεις και στα ποσά των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας που λαμβάνουν, επειδή στο δικό τους ειδικό μισθολόγιο τα επιδόματα αυτά υπολογίζονται με ποσοστά κλιμακούμενα από 4% έως 60% επί των βασικών μισθών. Το ύψος δηλαδή των επιδομάτων αυτών εξαρτάται από το ύψος των βασικών μισθών.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη δηλαδή και στους δικαστικούς, οι αυξήσεις επί των συνολικών αποδοχών θα είναι σε ποσοστά περιορισμένες. Στη συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών, των ιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών, οι αυξήσεις επί των συνολικών αποδοχών θα είναι χαμηλότερες από 1%-2%, δηλαδή θα υπολείπονται σημαντικά από την αύξηση του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 και με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν και διευκρινίστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

    • Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα προσδιορίσει την αύξηση των βασικών μισθών στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου 2025.
    • Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027, που σημαίνει ότι, μέχρι τότε, η μέση ετήσια αύξηση με βάση τον στόχο για 950 ευρώ το 2027, θα ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 40 ευρώ.
    • Ο εισαγωγικός βασικός μισθός στο Δημόσιο, για νεοδιοριζόμενο πολιτικό δημόσιο υπάλληλος κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ. Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα, θα ακολουθήσουν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις σε όλα τα μισθολόγια του Δημοσίου, δηλαδή τόσο στο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων όσο και στα ειδικά μισθολόγια των δημοσίων λειτουργών, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ερευνητών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών κ.λπ., όπως έγινε και με τα 70 ευρώ το 2024. Ετσι όλοι οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου -700.000 εργαζόμενοι συνολικά- θα λάβουν στους βασικούς τους μισθούς, σταδιακά έως το 2027, οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μικτά συνολικά, ώστε και ο εισαγωγικός στο Δημόσιο να ανέλθει το 2027 στα 950 ευρώ, από 850 ευρώ σήμερα.

    • Εάν εφαρμοστεί σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 40 ευρώ τον μήνα, για κάθε χρόνο από το 2025 έως το 2027, ο μισθός αυτός το 2025 θα προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οπότε και ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει σε 870 ευρώ από 850 ευρώ σήμερα. Δηλαδή ο εισαγωγικός αυτός μισθός θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ. Τόσο ακριβώς θα αυξηθούν και όλοι οι υπόλοιποι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και όλοι οι βασικοί μισθοί των δημοσίων λειτουργών το 2025. Δηλαδή θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μικτά) μηνιαίως από 1ης Απριλίου 2025.

    • Εάν εφαρμοστεί σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 50 ευρώ τον μήνα το 2025 και κατά 35 ευρώ τον μήνα το 2026 και το 2027, ο μισθός αυτός το 2025 θα προσδιοριστεί σε 880 ευρώ, οπότε και ο εισαγωγικός βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει σε 880 ευρώ από 850 ευρώ σήμερα. Δηλαδή ο εισαγωγικός αυτός μισθός θα αυξηθεί κατά 30 ευρώ. Τόσο ακριβώς θα αυξηθούν και όλοι οι υπόλοιποι βασικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και όλοι οι βασικοί μισθοί των δημοσίων λειτουργών το 2025. Δηλαδή θα αυξηθούν οριζόντια κατά 30 ευρώ (μικτά) μηνιαίως από 1ης Απριλίου 2025.

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δικαστικοί λειτουργοί, ιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί καθηγητές θα λάβουν και κάποιες πρόσθετες μικροαυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς αποφασίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν τους εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου, κατά 0,5%. Δηλαδή θα μειωθεί η εισφορά ασθένειας, που σήμερα είναι το 2,55% του μικτού μισθού. Αν υποτεθεί ότι το ποσό αυτό είναι για κάποιον 1.800 ευρώ, η κράτηση για την ανωτέρω εισφορά είναι σήμερα 1.800 Χ 2,55%=45,90 ευρώ. Με την μείωση της ανωτέρω εισφοράς κατά 0,5%, αυτή θα διαμορφωθεί τελικά στο 2,05% και το νέο ποσό της κράτησης θα είναι 1.800 ευρώ Χ 2.05% = 36,90 ευρώ. Η διαφορά των 45,90 ευρώ – 36,90 = 9 ευρώ, θα αποτελεί την μηνιαία αύξηση από την συγκεκριμένη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς. Αντιστοίχως σε αποδοχές 1.000 ευρώ η μείωση της εισφοράς θα προκαλέσει αύξηση 5 ευρώ μηνιαίως.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Το 40% των εργαζομένων είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη στον επόμενο χρόνο
    Το 40% των εργαζομένων είναι πιθανό να αναζητήσουν νέο εργοδότη στον επόμενο χρόνο

    Ερευνα δείχνει πως το 40% των εργαζομένων μπορεί να ψάξει για νέα δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες

    Καμπανάκι χτυπά νέα έρευνα καθώς δείχνει πως τους επόμενους 12 μήνες το 40% των εργαζομένων είναι πιθανό να αναζητήσει νέο εργοδότη.

    Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε η Μαρία Βερούχη – CEO της Edenred Greece, ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένος με την εργασία του.

    Όπως τονίζεται, ο μέσος όρος ικανοποίησης είναι στο 7 στην κλίμακα 1 έως 10 ενώ η τάση είναι πτωτική. Μάλιστα εάν συγκριθεί με νούμερα του 2021, είμαστε περίπου μισή μονάδα κάτω εξήγησε η κ. Βερούχη.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενεργήθηκε από την Edenred σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ), γίνεται ιδιαίτερη μνεία με το άγχος που βιώνουν οι εργαζόμενοι.

    «Άγχος στην εργασία του βιώνουν καθημερινά ή πολύ συχνά 3 στους 4 εργαζόμενους» τόνισε .

    Δυσκολίες για την εύρεση ταλέντων

    Η κα Βερούχη έκανε ειδική αναφορά στην εύρεση ταλέντων. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Μαρία Βερούχη ο βαθμός δυσκολίας εντοπισμού και διατήρησης ταλέντων σε μία επιχείρηση έχει αυξηθεί συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

    «Η διαχείριση των ταλέντων σε έναν οργανισμό γίνεται δυσκολότερη καθώς 3 στους 4 και 2 στους 3 οργανισμούς έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στην προσέλκυση και διατήρηση αντίστοιχα. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα από πέρυσι» εξήγησε η ίδια.

    Οι πιο σημαντικές δεξιότητες για τους επαγγελματίες του HR

    Τέλος ρίχνοντας μια ματιά στο μέλλον, η κα Βερούχη ανέφερε πως οι επαγγελματίες του HR θεωρούν τις ψηφιακές δεξιότητες, την διαπροσωπική επικοινωνία και τη διαχείριση της αλλαγής τις πιο σημαντικές δεξιότητες για τους εργαζόμενους στο άμεσο μέλλον.

    Την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου – όπως αναφέρεται – είναι η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων, οι αυξημένες προσδοκίες των εργαζόμενων και το upskill και reskill του προσωπικού.

    Άλλα στοιχεία που διαπιστώνει η έρευνα:

    · Το ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, οι διατακτικές σίτισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα φαίνεται να είναι οι πιο διαδεδομένες παροχές σε ένα ανταγωνιστικό πακέτο παροχών.

    · Η φάση ζωής, η ηλικία και άλλες συνήθειες επηρεάζουν άμεσα τις προτιμήσεις για παροχές και την προσλαμβάνουσα αξία για τον εργαζόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παροχή για παιδικό σταθμό για τους γονείς με παιδί προσχολικής ηλικίας ή οι επιπλέον ημέρες άδειας για τους νεότερους.

    · Την ίδια στιγμή η ευελιξία αποτελεί βασικό ζητούμενο για τους εργαζόμενους και αναγνωρίζεται ως ανάγκη από τους εργοδότες. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας και η επιλογή από ένα εύρος παροχών με προκαθορισμένη αξία, τονίζονται ως καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή εργοδότη.

    Πηγή: In.gr

  • 28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι
    28η Οκτωβρίου: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

    Διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται την προσεχή 28η Οκτωβρίου δίνει το ΚΕΠΕΑ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η 28η Οκτωβρίου (ημέρα Δευτέρα), σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας. Έτσι λοιπόν η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

    Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι της 28ης Οκτωβρίου

    Σε ότι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

    Έτσι ισχύουν τα εξής:

    • Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο, ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.
    • Αντίθετα εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

    Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Burnout: Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ευρώπη με συναισθηματική εξάντληση από τη δουλειά
    Burnout: Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ευρώπη με συναισθηματική εξάντληση από τη δουλειά

    Τι προκαλεί το burnout στη δουλειά και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε;

    Στην Ευρώπη, πάνω από το 50% των εργαζομένων εμφανίζουν συμπτώματα burnout.

    Το πρωταρχικό στάδιο της εξάντλησης είναι γνωστό ως συναισθηματική εξάντληση η οποία μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητα και να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία των εργαζομένων. Ωστόσο, εάν οι εργοδότες λάβουν μέτρα για να το αποτρέψουν, μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη τόσο για την προσωπική ευημερία όσο και για το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας, σύμφωνα με το The Conversation.

    Τι είναι η συναισθηματική εξάντληση;

    Οι εργαζόμενοι έχουν περιορισμένους πόρους, από άποψη χρόνου και ενέργειας, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Ενώ αυτή η πίεση μπορεί να τονώσει τα κίνητρα των εργαζομένων, μπορεί επίσης να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη και να επηρεάσει την ευημερία.

    Οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από συναισθηματική εξάντληση δεν έχουν σωματική ή ψυχική ενέργεια. Είναι εκνευρισμένοι, απογοητευμένοι και δεν έχουν τη δύναμη να δουλέψουν καλά και κάνουν μόνο το ελάχιστο για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Επομένως, επηρεάζει όχι μόνο την προσωπική τους ευημερία, αλλά και την παραγωγικότητα μιας εταιρείας.

    Συναισθηματικά εξαντλημένοι εργαζόμενοι αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους και μπορεί να σκέφτονται να παραιτηθούν, αλλά αυτό έχει μια άλλη πλευρά – οι ικανοποιημένοι εργαζόμενοι που απολαμβάνουν αυτό που κάνουν θα έχουν θετική στάση.

    Τι προκαλεί τo burnout

    Μερικοί παράγοντες κινδύνου για συναισθηματική εξάντληση στο χώρο εργασίας είναι:

    • Laissez-faire leadership, όπου οι διευθυντές δεν εμπλέκονται ούτε αναλαμβάνουν την ευθύνη. Δεν εξηγούν τους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους, και κάνουν ελάχιστα για να παρακινήσουν τους υπαλλήλους τους.
    • Υπερβολικός φόρτος εργασίας. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν αρκετό χρόνο για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους δεν μπορούν να ξεκουραστούν και νιώθουν καταπονημένοι.
    • Έλλειψη σαφώς καθορισμένων καθηκόντων και ευθυνών των εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ασαφή αιτήματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για αυτούς να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.
    Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τo burnout

    Οι διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να αποτρέψουν και να μειώσουν τη συναισθηματική εξάντληση. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:

    1. Παρέχετε περισσότερους πόρους στο χώρο εργασίας, όπως χρόνο και υποστήριξη.
    2. Δώστε στους εργαζόμενους μεγαλύτερη αυτονομία και έλεγχο επί των καθηκόντων και του φόρτου εργασίας τους.
    3. Βελτιώστε την οργανωτική ισότητα ενθαρρύνοντας ευγενικές, ειλικρινείς και με σεβασμό αλληλεπιδράσεις στο χώρο εργασίας.
    4. Προωθήστε την εποικοδομητική, υποστηρικτική και παρακινητική ηγεσία.
    5. Εκχωρήστε διαχειρίσιμους φόρτους εργασίας, οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση μιας θετικής στάσης.
    Burnout και διαδικτυακή εργασία

    Σε πολλούς οργανισμούς και χώρους εργασίας, η πανδημία ώθησε τη χρήση της διαθέσιμης τεχνολογίας για να γίνει η εργασία πιο ευέλικτη από άποψη χρόνου και τόπου.

    Αυτοί οι νέοι τρόποι εργασίας έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το πώς, πού και πότε εργάζονται οι άνθρωποι, κάτι που με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στις προσδοκίες, τη συμπεριφορά και την ευημερία των εργαζομένων. Αυτοί οι νέοι τρόποι εργασίας μπορεί να είναι επωφελείς, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν άλλη μια πηγή πίεσης στο χώρο εργασίας που επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους.

    Ως όφελος, η διαδικτυακή εργασία έχει κάνει τα περιβάλλοντα εργασίας πιο ευέλικτα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερφόρτωση πληροφοριών, διακοπές, παρεξηγήσεις και την ανάγκη συνεχούς σύνδεσης. Αυτό επιδεινώνεται από την έλλειψη υποστήριξης, την αντίσταση στην αλλαγή και τις δυσκολίες στην εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.

    Οι εργοδότες έχουν καθήκον να αποφεύγουν τη συναισθηματική και ψυχική εξάντληση. Μπορούν να το κάνουν αυτό με διάφορους τρόπους, όπως η παροχή ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει τη συναισθηματική ευημερία των εργαζομένων, την εξισορρόπηση του φόρτου εργασίας και την προώθηση θετικών και παρακινητικών στυλ ηγεσίας.

    Μπορούν επίσης να κάνουν πιο συγκεκριμένα βήματα, όπως η παροχή προγραμμάτων κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης, η θέσπιση σαφών πολιτικών επικοινωνίας και η προώθηση εργασιακών περιβαλλόντων με σεβασμό και συνεργατικών σχέσεων.

    Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την ευημερία των εργαζομένων και, τελικά, την επιτυχία μιας εταιρείας.

    Πηγή: In.gr
  • 28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται
    28η Οκτωβρίου: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται

    Πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

    Το ΚΕΠΕΑ δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται την 28η Οκτωβρίου.

    Πιο συγκεκριμένα, η 28η Οκτωβρίου σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας. Η λειτουργία λοιπόν των επιχειρήσεων και κατ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

    Πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι της 28ης Οκτωβρίου

    Σε ότι αφορά την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την μέρα αυτή και στους μισθωτούς που δεν θα απασχοληθούν.

    Έτσι ισχύουν τα εξής:

    Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, είτε γιατί έχει καθοριστεί ως αργία κατ΄ έθιμο, ή γιατί το αποφάσισε ο εργοδότης, είτε γιατί υπάρχει επιχειρησιακή σύμβαση, Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμός κλπ, οι μισθωτοί πέρα από τον κανονικό τους μισθό η το ημερομίσθιό τους δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή.

    Αντίθετα εάν ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει την επιχείρηση και εφόσον οι μισθωτοί απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους ( αν αμείβονται με μισθό) και 75% προσαύξηση στο νόμιμο ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) καθώς επίσης και καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.

    Στην περίπτωση που ο εργοδότης αποφασίσει να λειτουργήσει κανονικά την επιχείρησή του και οι μισθωτοί με δική τους πρωτοβουλία δεν εργαστούν τότε δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (αν αμείβονται με ημερομίσθιο) ή το1/25 του μισθού τους (αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Πολλαπλές κρίσεις για την Boeing: Περικόπτει 17.000 θέσεις εργασίας - Συνεχίζονται οι απεργίες
    Πολλαπλές κρίσεις για την Boeing: Περικόπτει 17.000 θέσεις εργασίας - Συνεχίζονται οι απεργίες

    Η Boeing θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά ένα δέκατο - περικόπτοντας 17.000 θέσεις εργασίας - και θα καθυστερήσει την παραγωγή αεροπλάνων, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία αντιμετωπίζει πολλαπλά ζητήματα.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος Κέλυ Ορτμπεργκ έγραψε σε ένα email προς το προσωπικό ότι οι θέσεις των στελεχών, των διευθυντών και των υπαλλήλων βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.

    Η επιχείρηση προειδοποίησε επίσης για μειώσεις στον βραχίονα κατασκευής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και ανέβαλε την ημερομηνία παράδοσης του αεροπλάνου της 777X.

    Τα νέα έρχονται καθώς η επιχείρηση παλεύει με την μακροχρόνια απεργία του προσωπικού της, καθώς και τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των αεροπλάνων της.

    Σύμφωνα με την Ορτμπεργκ, η εταιρεία θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της τους επόμενους μήνες.

    «Την επόμενη εβδομάδα, η ηγετική σας ομάδα θα μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό σας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δεν θα προχωρήσει με τον επόμενο κύκλο αδειών.

    «Η κατάσταση της επιχείρησής μας και η μελλοντική μας ανάκαμψη απαιτούν σκληρές ενέργειες», συμπλήρωσε.

    Καθυστερεί και η παραγωγή του 777Χ

    Εκτός από την περικοπή θέσεων εργασίας, η εταιρεία καθυστερεί επίσης την παραγωγή του 777X της λόγω «των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε στην ανάπτυξη, καθώς και λόγω της παύσης των δοκιμών πτήσης και της συνεχιζόμενης στάσης εργασίας».

    «Έχουμε ειδοποιήσει τους πελάτες ότι αναμένουμε τώρα την πρώτη παράδοση το 2026», είπε.

    Η απεργία των συνδικάτων στην Boeing διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς περίπου 33.000 εργαζόμενοι διεκδικούν ένα καλύτερο πακέτο αποδοχών.

    Οι συνομιλίες φάνηκε να καταρρέουν αυτή την εβδομάδα και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ένωσης, Τζον Χόλντεν, είπε στο Reuters: «Είμαστε σε αυτό μέχρι τέλους και τα μέλη μας το καταλαβαίνουν αυτό».

    Ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P έβαλε την Boeing στο CreditWatch, σημάδι ότι θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την αξιολόγησή της εάν η απεργία παραταθεί.

    Η εταιρεία βρισκόταν ήδη υπό τον έλεγχο του Κογκρέσου μετά από ένα περιστατικό τον Ιανουάριο, κατά το οποίο ένα ελάττωμα προκάλεσε την έκρηξη ενός πίνακα σε ένα αεροσκάφος Boeing 737-MAX λίγο μετά την απογείωση.

    Κανείς δεν τραυματίστηκε και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, είπε ότι η εταιρεία «αναγνώριζε το λάθος μας».

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ VINCENT JANNINK

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ