Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 09:47

Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Στο 35% η επιδότηση με πλαφόν 770 ευρώ - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε τρόχια μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Το πρόγραμμα θα τρέξει με κοινωνικά και όχι εισοδηματικά κριτήρια ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες - Εντός Μαρτίου ξεκινά και το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

ε επιδότηση 35% και πλαφόν τα 770 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ θα «τρέξει», σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό για την αγορά και εγκατάσταση του θερμοσίφωνα. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε προχθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή ανοίγοντας το δρόμο για να δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, η οποία θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό προβλέπεται - εκτός απροόπτου - να ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μαρτίου και να διαρκέσουν τρεις εβδομάδες έως και την Πέμπτη 23 Μαρτίου. Ενστάσεις θα υποβάλλονται έως τις 30 Μαρτίου, ενώ οι αγορές των επιδοτούμενων ηλιακών θερμοσιφώνων θα μπορούν να γίνονται έως και τις 27 Ιουλίου. Η πληρωμή των επιδοτήσεων θα ολοκληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η σχετική υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα των ηλιακών θερμοσιφώνων αναμένεται να προβλέπει:

  • Αιτήσεις από 2/3 έως 23/3
  • Ενστάσεις έως 30/3
  • Αγορές έως 27/7
  • Ολοκλήρωση πληρωμών 31/12/23

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα επιδοτεί το 35% του κόστους με ανώτατο όριο τα 770 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για αγορές θερμοσιφώνων αξίας 1.800 ευρώ και άνω). Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 120 λίτρων κοστίζει περίπου 700 με 800 ευρώ, κόστος το οποίο αυξάνεται και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.500 ευρώ για την τοποθέτηση και τις σωληνώσεις, που θα χρειαστούν ώστε να συνδεθεί με το διαμέρισμα πολυκατοικίας ή με την κατοικία.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με κοινωνικά κριτήρια και προτεραιοποίηση, δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης σε περίπτωση ισοβαθμίας. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα τα κοινωνικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • ΑΜΕΑ 31%,
  • Μονογονεϊκές οικογένειες 31%,
  • Εξαρτώμενα μέλη 38%

Λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με την σειρά προτεραιότητας:

  • Κ1 (ΑΜΕΑ)
  • Κ2 (Μονογονεϊκές)
  • Κ3 (αριθμός εξαρτώμενων τέκνων)

Αν παραμένει η ισοβαθμία, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής της αίτησης.

Από κει και πέρα ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες θα εξαρτηθεί εάν θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν και άλλα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψιν άλλα κριτήρια που ενδεχομένως να είναι και εισοδηματικά, στα πρότυπα περίπου του προγράμματος «Ανακαινίζω - Αλλάζω Συσκευή».

Παράδειγμα

Για παράδειγμα μια 4μελής οικογένεια:

  • Εάν έχει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα 80lt καταναλώνει ετησίως 3.650 KWh
  • Με ηλιακό 160lt θα καταναλώνει ετησίως 1.245KWh
  • Άρα έχει ετήσιο κέρδος 2.405 KWh

Εντός Μαρτίου θα «τρέξει» και το πρόγραμμα των Φωτοβολταϊκών στη στέγη. Είναι η πρώτη φορά που θα υλοποιηθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα στην χώρα μας, δίνοντας την δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να προμηθευτούν ηλιακούς θερμοσίφωνες και να εγκαταστήσουν στις στέγες των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά, με στόχο και στις δύο περιπτώσεις την μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει επίσης η πλατφόρμα στο gov.gr προκειμένου 250.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες-κτηνοτρόφοι και μικρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν σε στέγες ή ταράτσες φωτοβολταϊκά με μπαταρία.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά και σε δεύτερη φάση θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα μικρές επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Οι δικαιούχοι δεν θα επιλεγούν με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια, αλλά με τη μέθοδο την προτεραιοποίησης, όπως έγινε και με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα εκείνα που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η επιδότηση θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας (100%) και ένα μικρό ποσοστό από το φωτοβολταϊκό. Υποχρεωτικό κριτήριο θα είναι, όμως, οι δικαιούχοι να έχουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ποικίλει ανάλογα με την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί. Ενδεικτικά το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό το οποίο παράγει έως 15 κιλοβατώρες ημερησίως ξεκινά από τα περίπου 10.000 ευρώ, ενώ οι τιμές για τις μπαταρίες ξεκινούν από τα περίπου 200 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα, εάν η συνολική εγκατάσταση κοστίσει 13.000 ευρώ οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λάβουν επιδότηση 7.800 ευρώ και θα πρέπει να δαπανήσουν 5.200 ευρώ.

Η επιλογή του φωτοβολταϊκού θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά για ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα, με την αγορά μπαταρίας μπορεί ένα νοικοκυριό ή μια μικρή επιχείρηση να καλύψει τις ανάγκες που έχει σε ηλεκτρική ενέργεια και το βράδυ. Επίσης, από την μηνιαία κατανάλωση θα εξαρτηθεί και το χρονικό διάστημα που ένα νοικοκυριό θα κάνει απόσβεση.

Πηγή: imerisia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2023 10:33

Σχετικά Άρθρα

  • Πότε ανοίγει το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα 2024» - Επιδότηση έως 60%
    Πότε ανοίγει το πρόγραμμα «Αλλάζω θερμοσίφωνα 2024» - Επιδότηση έως 60%

    Ποιοι χάνουν την επιδότηση

    Νέα προγράμματα Εξοικονομώ έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα», το οποίο προφέρει την ευκαιρία σε όσους δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο, να υποβάλουν νέα αίτηση εντός του Οκτωβρίου.
    Το πρόγραμμα θα βγει στον αέρα – εκτός απροόπτου – τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη και θα δοθεί σε πρώτη φάση προτεραιότητα σε όσους πολίτες κατά τον προηγούμενο κύκλο ήταν επιλαχόντες.
    Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα του gov.gr και να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη αιτηθεί στον πρώτο κύκλο.
    Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

    Οι δικαιούχοι

    Τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση ήταν τα εξής:

    -Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.
    -5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.
    -10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

    Ποιοι χάνουν την επιδότηση

    Την επιδότηση για αλλαγή θερμοσίφωνα δε δικαιούνται όσοι:

    -Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι εξωτερικού.
    -Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλλουν αυτόνομα δήλωση.
    -Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
    -Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης.

    Η διαδικασία της αίτησης

    Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr, θα πρέπει να έχετε κωδικούς Taxisnet, ΑΦΜ και Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

    Στην αίτηση θα πρέπει να δηλώσετε ξανά τα εξής 4 στοιχεία:

    -τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
    -ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
    -την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί -να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
    -ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Δυνατότητα καταβολής εφ' άπαξ ή τμηματικά της χρηματοδότησης στον φορέα
    «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Δυνατότητα καταβολής εφ' άπαξ ή τμηματικά της χρηματοδότησης στον φορέα

    Τη δυνατότητα καταβολής εφ΄άπαξ ή τμηματικά της χρηματοδότησης στον φορέα προβλέπει η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω, αλλάζω θερμοσίφωνα» και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

    Αναλυτικά, η ΚΥΑ η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β' 4931/28-08-2024) ορίζει ότι αποφασίστηκαν τα εξής:

    Την τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/41171/650/13-04-2023 (στοιχείο 30 ανωτέρω) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Ορισμός φορέα πιστοποίησης της αντικατάστασης και απόσυρσης συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και καταβολής της χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα» (Β' 2557), ως ακολούθως:

    Α. Το άρθρο 3 «Καταβολή χρηματοδότησης στον Φορέα», αντικαθίσταται ως εξής:

    «Άρθρο 3

    Καταβολή χρηματοδότησης στον Φορέα

    1. Η καταβολή της χρηματοδότησης στον Φορέα του άρθρου 1 της παρούσας, με τον οποίο θα συναφθεί η σύμβαση του άρθρου 2 της παρούσας, διενεργείται εφ' άπαξ μετά από σχετικό αίτημα του φορέα ή τμηματικά ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης των αιτήσεων και την εξέλιξη της δράσης.

    2. Στην περίπτωση της τμηματικής καταβολής, καταβάλλεται:

    α) 1η δόση, ως προκαταβολή, που ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 30% του προϋπολογισμού της δράσης που διαχειρίζεται, με την υπογραφή της σύμβασης και μετά από σχετικό αίτημα του φορέα,

    β) επόμενες δόσεις, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης των αιτήσεων και την εξέλιξη της δράσης.

    3. Σε κάθε περίπτωση, η καταβολή της χρηματοδότησης προς τον Φορέα και στη συνέχεια στους ωφελούμενους γίνεται χωρίς καμία έκπτωση ή κράτηση υπέρ τρίτων, που ενδέχεται να μειώσει το ύψος της χρηματοδότησης που δικαιούται.

    4. Το αίτημα για την καταβολή της χρηματοδότησης, που συνιστά έμμεση πληρωμή (επιχορήγηση), υποβάλλεται στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΕΝ, ως υπόλογος διαχειριστής, από τον Φορέα Υλοποίησης και Ελέγχου, συνοδευόμενο από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α) Κατάσταση δικαιολογητικών που τηρούνται από τον Φορέα Ελέγχου, ήτοι:

    - Αίτημα του Φορέα για την καταβολή της χρηματοδότησης

    - Εφόσον πρόκειται για τμηματικές πληρωμές, Υπεύθυνη Δήλωση καλής εκτέλεσης του Φορέα για τη χρηματοδότηση που έχει ήδη λάβει, (για όλες τις δόσεις πλην της 1ης)

    β) Υπεύθυνη δήλωση του Φορέα περί μη ενεχυρίασης/ εκχώρησης της πληρωμής

    γ) Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας του Φορέα δ) Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του Φορέα ε) Έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία του λογαριασμού της παρ. 5

    στ) Εφόσον πρόκειται για τμηματικές πληρωμές, πιστοποίηση καταβολής της χρηματοδότησης του Φορέα Υλοποίησης και Ελέγχου (για όλες τις δόσεις πλην της 1ης)

    ζ) Σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔ ΠΕΚΑ & ΠΟΛΠΡΟ

    5. Ο φορέας ανοίγει έντοκο τραπεζικό λογαριασμό για τη δράση που αφορά στην επιχορήγηση για τη μεταφορά των χρηματοδοτήσεων.

    6. Η διαδικασία καταβολής της κάθε δόσης γίνεται σύμφωνα με την υπ' αρ. 134453/23.12.2015 (Β' 2857) κοινή υπουργική απόφαση περί ρυθμίσεων πληρωμών των δαπανών Π.Δ.Ε, όπως κάθε φορά ισχύει.

    7. Στον λογαριασμό της παρ. 5 του παρόντος άρθρου κατατίθενται και ενδεχόμενες επιστροφές πληρωμών ή ποσά από καταλογισμούς. Τα ποσά αυτά, καθώς και οι τόκοι που πιθανόν δημιουργηθούν από την παραμονή των κατατιθεμένων κατά τα ανωτέρω στον παραπάνω λογαριασμό, αποτελούν έσοδο του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων και διατίθενται αποκλειστικά για τους σκοπούς της δράσης. Τα τυχόν αδιάθετα ποσά του λογαριασμού, μετά την ολοκλήρωση και εξόφληση της δράσης κατατίθενται από τον φορέα, με μέριμνα του Φορέα Υλοποίησης και Ελέγχου για την παρακολούθηση του έργου του Φορέα, στον υφιστάμενο λογαριασμό αδιάθετων υπολοίπων παρελθόντων οικονομικών ετών που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Β. Η παρ. 3 του άρθρου 5 «Αποζημίωση για την κάλυψη των διαχειριστικών δαπανών του Φορέα» αντικαθίσταται ως εξής:

    «3. Το ποσό της κατά τα ανωτέρω καταβαλλόμενης αποζημίωσης καθορίζεται μετά από απολογιστικό έλεγχο εξόδων του Φορέα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 1,5% του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον οποίο προκηρύσσεται η εκάστοτε δράση, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού Φ.Π.Α..»

    Γ. Η παρ. 6 του άρθρου 5 «Αποζημίωση για την κάλυψη των διαχειριστικών δαπανών του Φορέα» αντικαθίσταται ως εξής:

    «6. Η πληρωμή των διαχειριστικών δαπανών του Φορέα γίνεται απολογιστικά, με την υποβολή των αναγκαίων παραστατικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την πραγματοποίηση των υπόψη δαπανών, μετά από αίτημα του Φορέα που υποβάλλεται εφόσον ολοκληρωθεί η πληρωμή προς τους ωφελούμενους της χρηματοδότησης που έχει λάβει και την έκδοση πιστοποίησης της παρ. 7 του παρόντος άρθρου.»

    Δ. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΕΣΠΑΕΝ/41171/650/13-04-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ορισμός φορέα πιστοποίησης της αντικατάστασης και απόσυρσης συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και καταβολής της χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα» (Β' 2557).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η αύξηση της επιδότησης στο 60% για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» θα ισχύει και αναδρομικά
    Η αύξηση της επιδότησης στο 60% για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» θα ισχύει και αναδρομικά

    Αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», θα έχει η αυξημένη επιδότηση στο 60%, από το 40% που προβλέπονταν αρχικά, στο πλαίσιο των βελτιώσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, όπως ανέφερε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

    Σχετικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και στο διάδοχο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», μιλώντας στο Open η κ. Ζαχαράκη ανέφερε:

    «Μέσω του προγράμματος "Σπίτι μου" ήδη περισσότερα από 6.500 ζευγάρια έχουν εκταμιεύσει τα δάνεια τους για την αγορά κατοικίας και έως το τέλος του 2024 θα έχουμε φτάσει στα 9.200 ζευγάρια. Πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπάρξει και η συνέχεια του προγράμματος με το "Σπίτι μου 2" ή καλύτερα το "Σπίτι μου x 2". Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και να εξασφαλίσουμε τα 2 δισ. ευρώ για το "Σπίτι μου 2" καθώς το αντίστοιχο ποσό για το "Σπίτι μου" ήταν ένα δισ. Θα διευρυνθεί και το ηλικιακό εύρος των δικαιούχων ως την ηλικία των 50 ετών προκειμένου να μπορεί τραπεζικά αυτό να υποστηριχθεί για την χρονική διάρκεια της αποπληρωμής».

    Επίσης, για το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να έχουμε, επιτέλους, έναν διαγωνισμό για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου μέσα στο 2024. Ουσιαστικά θα υπάρξει ένας διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε σε υπάρχον ακίνητο του Δημοσίου (αυτή τη στιγμή είναι οικόπεδο) να μπορέσει να χτιστεί μια πολυκατοικία. Ένα ποσοστό των διαμερισμάτων θα προσφέρεται για μίσθωση με κανονικές τιμές και ένα άλλο θα διατίθεται για κοινωνική κατοικία με μικρό αντίτιμο όπως ακριβώς όπως γίνεται στο εξωτερικό».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανοίγουν 31.500 θέσεις εργασίας με επιδότηση έως 100% - Πώς θα κάνετε αίτηση
    Ανοίγουν 31.500 θέσεις εργασίας με επιδότηση έως 100% - Πώς θα κάνετε αίτηση

    Περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας για όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλη την επικράτεια, προσφέρουν τα έξι προγράμματα που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με επιδότηση που φτάνει έως και το 100%.

    Μάλιστα, η συνολική επιδότηση της ΔΥΠΑ φτάνει ακόμα και τα 17.000 ευρώ ανά θέση.

    Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

    • 7.000 άνεργοι για επανένταξη

    Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, κ.λπ..

    Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

    • 10.000 μακροχρόνια άνεργοι

    Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω.

    Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

    • 3.000 άνεργοι άνω των 56 ετών

    Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω.

    Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

    • 1.000 άνεργοι 30-66 ετών

    Πρόγραμμα απασχόλησης 1.000 ανέργων 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας.

    • 3.000 άνεργοι σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

    Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Άτομα με Αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, κλπ.

    Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

    • 7.500 άνεργοι ηλικίας 25-45 ετών

    Πρόγραμμα απασχόλησης 7.500 ανέργων ηλικίας 25-45 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες.

    Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών για 6 μήνες, δηλαδή 132 ευρώ, και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31-45 ετών, δηλαδή 4.906 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω gov.gr (κλικ εδώ).
    2. Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα.
    3. H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις.
    4. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.
    5. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και κάνει πρόσληψη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
    Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Στις 15 Μαΐου αναμένεται, εάν δεν δοθεί παράταση, να εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

    Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αιτήσεις επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αναφορικά με τις Κατηγορίες Α, Β και Γ μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι την 15η Μαΐου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Η χρονική προθεσμία υλοποίησης του σταθμού και η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου ορίζεται στη Σύμβαση Σύνδεσης που συνάπτει ο Αυτοκαταναλωτής με το ΔΕΔΔΗΕ και δεν ξεπερνά τους 12 μήνες από την θέση σε ισχύ της Σύμβασης, με την επιφύλαξη της παρ. 4 του παρόντος άρθρου. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου ορίζεται η 30η Ιουνίου 2025.

    Οι αιτήσεις

    Μάλιστα οι υποψήφιοι ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi.gov.gr.

    • Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως ισχύει.
    • Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αιτών δημιουργεί την αίτηση και κατόπιν υποβάλλει την αίτηση συμπληρώνοντας:

    α) τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την οποία θα συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός με σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται),

    β) την ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται),

    γ) την χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται σύστημα αποθήκευσης), η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50kWh,
    δ) την κατηγορία στην οποία εμπίπτει και για την οποία επιθυμεί επιχορήγηση, καθώς και αν εμπίπτει σε κατηγορία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%, ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε τρίτεκνη οικογένεια ή σε πολύτεκνη οικογένεια,

    ε) το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά του. Δεν απαιτείται για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) και την κατηγορία Δ (Αγρότες),

    Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των υποβολών αίτησης, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν τη δυνατότητα μόνο να λάβουν επιδότηση για το φωτοβολταϊκό, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους.

    στ) τη σύμβαση σύνδεσης την οποία έχει ήδη συνάψει ο αιτών με τον ΔΕΔΔΗΕ,

    ζ) ένα μοναδικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mail) που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο,

    η) την ημερομηνία γέννησης του αιτούντα,

    θ) την Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας, σε περίπτωση που ο αιτών πρόκειται να εγκαταστήσει το σύστημα σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστό χώρο,

    ι) εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος
    ωφελούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών (σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων). Το εν λόγω δικαιολογητικό δεν απαιτείται για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) και την κατηγορία Δ (Αγρότες),

    ια) υπεύθυνη δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας από
    τον Ωφελούμενο και από τους συγκύριους (Παράρτημα

    Ι) ή υπεύθυνη δήλωση Deminimis για την κατηγορία Δ – Αγρότες (Παράρτημα ΙΙ),

    ιβ) βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή αποδεικτικό εγγραφής ως αγρότη ειδικού καθεστώτος, για τους επιλέξιμους στην κατηγόρια Δ (Αγρότες),

    ιγ) Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Δ (Αγρότες), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (άρθρο 20 του ν. 4557/2018
    (Α’ 139),

    ιδ) γνωστοποίηση Αποτελέσματος ΠιστοποίησηςΑναπηρίας, που εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή έγγραφο κατά περίπτωση από υγειονομική
    επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, σε περίπτωση κατηγορίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%,

    ιε) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), σε περίπτωση κατηγορίας ΑμεΑ, μονογονεϊκής οικογένειας ή
    τρίτεκνης οικογένειας,

    ιστ) Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων
    Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας

    • Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει τη θέση:
    1. υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και
    2. αίτησης και συναίνεσης για την άντληση, διαβίβαση και διασταύρωση στοιχείων του Αιτούντος και των μελών της οικογένειάς του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών και ηλεκτρονικών μητρώων των φορέων του δημόσιου τομέα. Για το σκοπό αυτό, πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα προηγείται γνωστοποίηση και ρητή αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων από την
      πλευρά του ωφελούμενου, ενώ δεν παρέχεται δυνατότητα διόρθωσης υποβληθεισών αιτήσεων.
    • Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα αξιοποιηθούν -κατά περίπτωση- οι ακόλουθες διαδικτυακές υπηρεσίες:

    α) Διαδικτυακή Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης χρηστών με τη χρήση διαπιστευτηρίων (κωδικών) TAXISnet, μέσω
    του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    β) Διαδικτυακή Υπηρεσία στοιχείων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία αντλούνται και διασταυρώνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

    1. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην οποία θα εγκατασταθεί ο σταθμός,
    2. η διεύθυνση στην οποία αντιστοιχεί ο παραπάνω αριθμός παροχής,

    iii. χαρακτηριστικά της παροχής

    Οι ως άνω επεξεργασίες δεδομένων διενεργούνται από το ΔΕΔΔΗΕ και το ΚΕΔ ως απαραίτητες για την εκτέλεση σύμβασης της οποίας το υποκείμενο των δεδομένων είναι συμβαλλόμενο μέρος ή για να ληφθούν μέτρα
    κατ’ αίτηση του υποκειμένου των δεδομένων πριν από τη σύναψη σύμβασης (άρθρο 6, παρ. 1β ΓΚΠΔ) και για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον που έχει ανατεθεί στο ΔΕΔΔΗΕ (άρθρο 6, παρ. 1ε ΓΚΠΔ), όπου ως δημόσιο συμφέρον νοείται η σωστή ασφαλής, αποδοτική και εύρυθμη αξιόπιστη λειτουργία του δικτύου ΕΔΔΗΕ. Κατά την υποβολή μίας αίτησης γίνεται άντληση και διασταύρωση στοιχείων μέσω των ανωτέρω διαδικτυακών υπηρεσιών. Εφόσον:

    α) είτε δεν είναι δυνατή η διασταύρωση – επιβεβαίωση των απαιτούμενων στοιχείων για την αξιολόγηση μίας αίτησης,

    β) είτε από τα στοιχεία που αντλούνται επιβεβαιώνεται η μη επιλεξιμότητα της αίτησης, η αίτηση δε δύναται να
    υποβληθεί επιτυχώς και να προωθηθεί προς αξιολόγηση.

    • Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ή παρέλθει η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 12, δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης.

    Σημειώνεται δε πως, με την ολοκλήρωση των υποβολών αίτησης, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν τη δυνατότητα μόνο να λάβουν επιδότηση για το φωτοβολταϊκό, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους. Επίσης επισημαίνεται πως με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά των οικιακών καταναλωτών των οποίων έχει κατατεθεί αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο net-billing.

    Τα “μυστικά” του προγράμματος

    Επίσης οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

    1.O προϋπολογισμός

    O προϋπολογισμός του προγράμματος ανά κατηγορία είναι ο εξής:

    1. Οι δικαιούχοι
    • Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για το Φ/Β σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται), με τον ΔΕΔΔΗΕ.
    • Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα (φωτοβολταϊκό σταθμό με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης
    • Για τις κατηγορίες Α, Β και Γ, ο φωτοβολταϊκός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), ενώ οι Ωφελούμενοι της Κατηγορίας Δ (Αγρότες) μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.
    • Σε περίπτωση Σύμβασης Σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό χωρίς την ύπαρξη μπαταρίας, για να υποβληθεί αίτηση στο Πρόγραμμα για τις κατηγορίες Α, Β και Γ θα πρέπει προηγουμένως η Σύμβαση Σύνδεσης να τροποποιηθεί σχετικώς για να συμπεριληφθεί το απαιτούμενο σύστημα αποθήκευσης.

    3.Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

    1. Για την υπαγωγή κάθε αίτησης λαμβάνεται υπόψη η παροχή κατανάλωσης του ενδιαφερομένου η οποία αναγράφεται και στην Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συναφθεί μεταξύ του αιτούντος και του ΔΕΔΔΗΕ.
    2. Αίτηση υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο (νοικοκυριά) ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία έχει συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.
    3. Για να υποβάλλει αίτηση ένας Ωφελούμενος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, καθώς και:

    α) στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά) για τις κατηγορίες Β και Γ (εξαιρείται η κατηγορία Α), το φυσικό πρόσωπο να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1 » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

    β) Στη περίπτωση των αγροτών για την κατηγορία Δ, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

    1. Ειδικότερα ως προς τους επιλέξιμους Ωφελούμενους του Προγράμματος διευκρινίζονται τα κάτωθι:

    α) Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

    β) Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι στην κατηγορία Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

    γ) Δεν είναι επιλέξιμοι Ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

    δ) Δεν είναι επιλέξιμοι Ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και
    Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το ως άνω έτος αναφοράς (2021) κάτοικος εξωτερικού.

    ε) Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

    1. Στο πλαίσιο υποβολής της αίτησης επισημαίνεται ότι:

    α) Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (νοικοκυριά) δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    αα) Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη).

    αβ) Διαθέτει ενεργή, οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

    β) Για την κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), ο αιτών μπορεί να υποβάλλει αίτηση αποκλειστικά για τη παροχή για την οποία έχει δηλώσει και δικαιούται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σε περίπτωση που ο αιτών επιθυμεί για διαφορετική παροχή, δεν εμπίπτει στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) αλλά στην κατηγορία Β ή Γ.

    γ) Για την κατηγορία Δ (Αγρότες), ο αιτών δύναται να υποβάλλει και παραπάνω από μία αιτήσεις που αντιστοιχούν η κάθε μία σε μία ενεργή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης σύμφωνα με το Μητρώο που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η ταυτοποίηση του αιτούντος.

    δ) Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή ή αγροτικές παροχές, επιτρέπεται ο αιτών (αγρότης) να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του σύμφωνα και με την περ. α) της παρούσας παραγράφου.

    ε) Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος.

    στ) Σε περίπτωση απόρριψης ή ακύρωσης της αίτησης από τον ίδιο τον αιτούντα με την επιφύλαξη της περ. ζ), επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία.

    ζ) Δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτούντα πάνω από δύο (2) φορές.

    Οι Ωφελούμενοι υποχρεούνται να βεβαιώνουν και να διασφαλίζουν την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλουν.

    1. Το δικαίωμα συμμετοχής υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται. Μεταβίβαση του δικαιώματος δίνεται μόνο στην αναγκαστική περίπτωση αποβίωσης του Ωφελουμένου. Στην περίπτωση αυτή, το δικαίωμα μεταβίβασης της αίτησης χρηματοδότησης θεμελιώνεται με την έγκριση της αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 11. Μετά τις νόμιμες διαδικασίες περί κληρονομικής διαδοχής, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις έναντι του προγράμματος θα μεταβιβάζονται σε νόμιμο κληρονόμο και ο οποίος θα δηλώνεται ως διάδοχος της αίτησης στο Πρόγραμμα. Ο διάδοχος δύναται να είναι ταυτόχρονα και Ωφελούμενος για άλλη παροχή κατανάλωσης στο τρέχον Πρόγραμμα. Ο διάδοχος με την αποδοχή του ορισμού του ως νέος Ωφελούμενος οφείλει να αποδέχεται όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Πρόγραμμα. Με την επιφύλαξη της καταληκτικής ημερομηνίας του προγράμματος του άρθρου 12, το χρονικό διάστημα από τη δήλωση αποβίωσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαδοχής εξαιρείται από τις τυχόν προθεσμίες του έργου.

    4.Είδος και ύψος επιχορήγησης

    Μέσω του Προγράμματος επιχορηγείται ποσοστό (%) της δαπάνης του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης, με την επιφύλαξη των ανώτατων ποσών επιχορήγησης για το φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης.

    Πηγή: enikonomia.gr

  • «Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις»: Τα ποσά της επιδότησης και οι δικαιούχοι
    «Εξοικονομώ - Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις»: Τα ποσά της επιδότησης και οι δικαιούχοι

    Δικαιούχοι για επιδότηση έως 10.000 ευρώ είναι όλοι οι ιδιοκτήτες μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικότερου εξοπλισμού, μέσω του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις».

    Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, όπως συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, ηλιακής θέρμανσης, εξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

    Παράλληλα, καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε σχετικές υπηρεσίες, π.χ. το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού, ο ενεργειακός έλεγχος, κ.ά.

    Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος ΕΔΩ και δρομολογούνται με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    • Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να διαμορφώνεται στο 50% αυτών, δηλαδή μέχρι 10.000 ευρώ.
    • Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ, με το ποσοστό της αντίστοιχης ενίσχυσης να φτάνει στο 40% αυτών, δύνανται δηλαδή να λάβουν ενίσχυση, επίσης, μέχρι 10.000 ευρώ.

    Κριτήρια και προϋποθέσεις

    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, ακόμα και οι ατομικές, αρκεί:

    • να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,
    • να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ,
    • να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και
    • να έχουν ιδρυθεί μέχρι την 31η.12.2023.

    Ο αριθμός απασχολουμένων και οικονομικά όρια προσδιορίζουν τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

    1. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
    2. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
    3. Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος της ενίσχυσης

    Η επιδότηση βασίζεται στην ένταση της ενίσχυσης και το μέγιστο π/υ επιλέξιμων δαπανών ανά μέγεθος επιχείρησης ως ακολούθως με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis:

    • Για Μικρές Επιχειρήσεις:

      1. Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000 ευρώ.

      2. Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 20.000 ευρώ.

      3. Ένταση ενίσχυσης 50%.

    • Για Μεσαίες ή Μεγάλες Επιχειρήσεις:

      1. Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000 ευρώ.

      2. Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 25.000 ευρώ.

      3. Ένταση ενίσχυσης 40%.

    Επισημαίνεται ότι:

    1. Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, όπως αποτυπώνεται ανωτέρω.
    2. Οι επί μέρους δαπάνες για τις υπηρεσίες έκδοσης του κάθε ΠΕΑ ανέρχονται κατά μέγιστο στο ποσό των 400 ευρώ.
    3. Οι δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες ανέρχονται κατά μέγιστο στο 25% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
    4. Απαιτείται να προσκομιστεί το 1ο ΠΕΑ πριν την έναρξη της υλοποίησης και το 2ο ΠΕΑ αμέσως μετά την υλοποίηση (ή οι αντίστοιχοι ενεργειακοί έλεγχοι εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών), ώστε να τεκμηριώνεται η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 τουλάχιστον κατά 30% και να καταβληθεί η ενίσχυση.
    5. Για την ίδια εγκατάσταση στην οποία αναφέρεται το ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος), δεν λαμβάνει χώρα άλλη χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας για πρόγραμμα που αφορά στη Δράση 16874 «Εξοικονομώ επιχειρώντας».
    6. Οι δαπάνες που ενισχύονται στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, Εθνική ή Ευρωπαϊκή.
    Πηγή: Cnn.gr
  • «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ - Οι δικαιούχοι
    «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ - Οι δικαιούχοι

    Προδημοσιεύτηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της δράσης: «Εξοικονομώ - Επιχειρώντας», με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) -τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

    • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)
    • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
    • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
    • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών

    Σημειώνεται πως η προδημοσίευση του προγράμματος έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου. Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων θα προσδιοριστεί κατά την προκήρυξή του, που αναμένεται να υπογραφεί, προσεχώς, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

    Οι δικαιούχοι

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

    Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ - ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

    Ύψος ενίσχυσης

    Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

    Ειδικότερα, για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιστοίχως, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες

    Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην ενίσχυση:

    1. δαπάνης εξοπλισμού:
    • αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
    • αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης
    • αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)
    • λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας
    1. δαπανών υπηρεσιών:
    • εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κ.λπ.)
    • έκδοσης δύο ΠΕΑ, για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση
    • υλοποίησης Ενεργειακού Ελέγχου (πριν την έναρξη της επένδυσης και ακολούθως αυτής, αντίστοιχα της διαδικασίας για τα ΠΕΑ), η οποία είναι επιλέξιμη, μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχουν δαπάνες της κατηγορίας δαπανών λοιπών παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας

    Σημειώνεται πως ο προμηθευόμενος εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης, και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποιείται ήδη από την επιχείρηση δεν είναι επιλέξιμες.

    Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευσης της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης της επένδυσης, βάσει της απόφασης ένταξης.

    Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεων σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα.

    Υποβολή αιτήσεων

    Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», θα υποβάλουν όταν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, αίτηση χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας (https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/). Στο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιδότηση από 20.000 έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
    Επιδότηση από 20.000 έως 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

    Από τις 8 Φεβρουαρίου έως και τις 8 Απριλίου 2024 θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση, οι ενδιαφερόμενοι του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027.

    Πρόκειται για δύο νέες δράσεις επιχειρηματικότητας,τύπου «de minimis», οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με έδρα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ή στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της περιφέρειας Πελοποννήσου.

    Έμφαση στις νέες τεχνολογίες

    Η επιδότηση που ξεκινάει από 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100.000 ευρώ θα πρέπει να διατεθεί για να καλύψει δαπάνες έργων σε κτίρια, εγκαταστάσεις και εξωτερικό χώρο, να αγοράσει εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, αλλά και να καλύψει το κόστος παροχής υπηρεσιών και λογισμικού, με στόχο τη δημιουργία νέως θέσεων εργασίας.

    Το ποσοστό ενίσχυσης να ανέρχεται έως και 70%.

    Ειδικότερα, στόχος είναι τα επενδυτικά σχέδια να έχουν έμφαση:

    • στην ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων διαδικασιών στην παραγωγική διαδικασία,
    • στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και
    • στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα, έμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

    Ίδρυση νέων και ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων

    • «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και δικαιούχους νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
    Δείτε την προδημοσίευση για την «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» εδώ:

    Νέες επιχειρήσεις

    • «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ και δικαιούχους υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

    Δείτε την προδημοσίευση για την «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» εδώ:

    Υφιστάμενες επιχειρήσεις

    Διευκρινίζεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) και για την αξιολόγησή τους θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς