Το 14,2% των Ελλήνων νέων, ηλικίας 15-29 ετών, στερούνταν το 2021 βασικών αγαθών, υπηρεσιών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Το 14,2% των Ελλήνων νέων, ηλικίας 15-29 ετών, στερούνταν το 2021 βασικών αγαθών, υπηρεσιών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία (23,1%) και τη Βουλγαρία (18,7%), ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν πολύ χαμηλότερος (6,1%) έναντι 6,4% για το σύνολο του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την Eurostat, ένα άτομο θεωρείται ότι στερείται βασικών αγαθών, υπηρεσιών ή κοινωνικών δραστηριοτήτων, εφόσον δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τουλάχιστον 7 από 13 σχετικές ανέσεις (6 που αφορούν στα ίδια τα άτομα και 7 που σχετίζονται με τα νοικοκυριά).
Οι ανέσεις σε επίπεδο νοικοκυριού είναι οι εξής:
- Δυνατότητα να μπορούν να ανταποκριθούν σε απρόσμενες δαπάνες
- Δυνατότητα να μπορούν να πληρώσουν για μία εβδομάδα διακοπών
- Δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
- Δυνατότητα να μπορούν να τρώνε κρέας, κοτόπουλο, ψάρια ή αντίστοιχης θρεπτικής αξίας τροφές για τους vegetarian κάθε δεύτερη ημέρα
- Δυνατότητα να συντηρούν το σπίτι τους
- Να μπορούν να έχουν αυτοκίνητο για προσωπική χρήση και
- Αντικατάσταση φθαρμένων υλικών
Οι ανέσεις σε ατομικό επίπεδο αφορούν:
- Να έχουν σύνδεση στο internet
- Να αντικαθιστούν φθαρμένα ρούχα με καινούργια
- Να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια (περιλαμβανομένου ενό ζευγαριού για όλες τις εποχές)\
- Να δαπανούν ένα μικρό ποσό χρημάτων κάθε εβδομάδα για λογαριασμό τους
- Να έχουν τακτικές δραστηριότητες αναψυχής και
- Να βγαίνουν με φίλους ή την οικογένεια για ποτό ή γεύμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα
Κίνδυνος φτώχειας για έναν στους τέσσερις Ελληνες νέους
Στην Ελλάδα εξ άλλου, οι νέοι 15-29 ετών διέτρεχαν το 2021 τον δεύτερο υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ, σε ποσοστό 25,3%, με τη Δανία να έχει το υψηλότερο (25,6%) και το μέσο ποσοστό στην ΕΕ να ήταν 20,1%.
Κίνδυνο φτώχειας διατρέχουν τα άτομα με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του διάμεσου μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.
Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας που διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας ήταν χαμηλότερο (19,6%) και αντίστοιχα ήταν χαμηλότερο το ποσοστό και στην ΕΕ (16,1%).
Πηγή: imerisia.gr
Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKNISSI