Οικονομία

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού από το 2024 – Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού από το 2024 – Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να φέρει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της πιθανότατα από τις αρχές του 2024. Οπως επεσήμανε την Πέμπτη η διοίκηση της εταιρίας με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, αναμένεται η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σε αντικατάσταση εκείνης του 2017 που θα εξειδικευσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στο 2023.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι βασισμένο στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση και θα είναι παρόμοιο με το ρυθμιστικό πλαίσιο ενέργειας.

«Σκοπός μας είναι να έχουμε το νέο μας τιμολόγιο μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο διευθυνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία αναμένεται επίσης ότι θα ανακτήσει τα 157 εκατ. € που έχει διαθέσει για το αδιύλιστο νερό για το χρονικό διάστημα 2013 - 2020, καθώς και οποιαδήποτε άλλο υπερ και υπο-ανακτώμενο ποσό, όπως το κόστος ενέργειας.

Οπως αναμενόταν, το υπάρχον τιμολόγιο θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Βάσει των όσων ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη, το οποίο δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ ασκείται μέσω της εφαρμογής των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ τα τιμολόγια υπηρεσιών ύδατος για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών εγκρίνονται με απόφαση πενταετούς ισχύος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων Ρ.Α.Α.Ε.Υ., η οποία αποτελεί τη νέα διευρυμένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, η ΕΥΔΑΠ απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης κατά 4,5% λόγω αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης υπολογίστηκε σε περίπου 22 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη συζήτηση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα και αφορούσε το επίμαχο νομοσχέδιο για την ένταξη νερών και αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Σαχίνης υπογράμμισε πως «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».

Για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι με την εν λόγω Αρχή «επιτυγχάνεται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής, ενώ αναβαθμίζεται και η θέση των καταναλωτών, μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και μέσω του ελέγχου των αναπτυξιακών, επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών».

Ο κ. Σαχίνης ανέφερε, πάντως, ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ οι μετοχές που ανήκουν στο Υπερταμείο (50%+1, αλλά και το 11% του ΤΑΙΠΕΔ) θα πρέπει έως το τέλος του έτους να επιστραφούν στο Δημόσιο. Η διοίκηση της εταιρίας, δε γνωρίζει τον τρόπο και το χρόνο της μετοχικής αλλαγής, αλλά επισημαίνει πως δε θα επηρεάσει τη λειτουργία της.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 343,5 εκατ. από 360,8 εκατ. το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά -4,8%, ως συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης. Το συνολικό λειτουργικό κόστος της εταιρείας παρουσίασε αύξηση κατά +5,7% ή +18,2 εκατ. και διαμορφώθηκε στα 335,8 εκατ. από 317,6 εκατ. το 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ανήλθε στα 45,5 εκατ. από 22,9 εκατ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση 98%.

Την προηγούμενη χρονιά υπήρξε και αύξηση των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 4,9 εκατ. € κυρίως λόγω πρόβλεψης για την υποχρέωση της Εταιρείας προς τους εργαζομένους σύμφωνα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αναφορικά με το πλάνο επενδύσεων της εταιρίας, υπενθυμίζεται ότι υλοποιεί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 800 εκ. ευρώ, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και την αξιοποίηση του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού.

Τα έργα, σύμφωνα με τη διοίκηση, εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων.

Το 2023 θα δημοπρατηθούν τα δίκτυα αποχέτευσης των δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ωρωπού και τo ΚΕΛ Μαραθώνα.

Επίσης, προχωρούν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού ύψους 400 εκατ. ευρώ, αντικατάστασης δικτύου και μείωσης διαρροών 200 εκατ. ευρώ κ.α., ενώ εντός του 2023 αναμένεται να προχωρήσουν και τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να γίνει ο πολυδιαφημισμένος διαγωνισμός για τους «έξυπνους μετρητές».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις