Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 07:33

Φόρος εισοδήματος: 3+1 τρόποι εξόφλησης και επίσπευση των επιστροφών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αλλαγές προβλέπει για το 2023 η ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά την επιστροφή αλλά και την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022 με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.

  • Εφάπαξ μέχρι 31/7/2023, λαμβάνοντας έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να έχει καταβληθεί έως τις 31/7/2023 και την όγδοοη έως τις 29/2/2024.
  • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 4,5% ή 24 δόσεις με επιτόκιο 6%.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα σε τράπεζα της επιλογής τους.

Σημειώνεται πως η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση 3%

Έκπτωση φόρου 3% μπορούν να κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Επιταχύνονται οι επιστροφές φόρου

Μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί η φορολογική ενημερότητα.

Ενώ ακόμα και αν χρωστούν, ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνάει τον ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Αυτό προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Σημειώνεται πως οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι 31/7/2023.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 09:13

Σχετικά Άρθρα

  • Φόρος εισοδήματος: Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»
    Φόρος εισοδήματος: Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους πληρώνουν «στην ώρα τους»

    Στην ώρα τους πλήρωσε τους φόρους του το 81,85% των φορολογούμενων, σύμφωνα με τον χάρτη της φορολογικής συμμόρφωσης της ΑΑΔΕ, για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024.

    Μάλιστα, οι επιχειρήσεις είναι αυτές που ξεχωρίζουν ως πιο συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, καθώς 9 στις 10 καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος χωρίς καθυστέρηση.

    Ενώ, περισσότερο φαίνεται πως δυσκολεύονται τα φυσικά πρόσωπα, με χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής να ανέρχεται στο 75,15%.

    • Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων

    Από τα 2,027 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 7ηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,839 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων διαμορφώνεται στο 90,69%.

    • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων

    Η εισπραξιμότητα διαμορφώθηκε στο 7μηνο σε 75,15% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,080 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 812 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Τον Ιούλιο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,45%, προκαλώντας ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνέπεια που θα επιδείξουν οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες με την εξόφληση του φετινού φόρου λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.

    • ΦΠΑ

    Από τα 10,078 δισ ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 8,201 δισ. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 81,37%.

    Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δισ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,395 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.

    • Φόρος ακίνητης περιουσίας

    Η εισπραξιμότητα στο 7μηνο ανήλθε σε 77,43% καθώς από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 1,310 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,015 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο 6.167.304 ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 169,52 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 208,38 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 81,35% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πληρώσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ στην εφορία
    Φορολογικές δηλώσεις: Πληρώσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ στην εφορία

    Σε χρονιά ρεκόρ αναδεικνύεται το 2024 όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις και ειδικότερα στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

    Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τα οποία, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό κινείται πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί το 2023.

    aade-forologikes diloseis.jpg

    Ειδικότερα,

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΑΑΔΕ μετά την εκπνοή της προθεσμίας, υποβλήθηκαν συνολικά 6.543.890 δηλώσεις Ε1. Λιγότερες σε σχέση με τα στοιχεία τπυ 2023. Παράλληλα υποβλήθηκαν 3.290.174 δηλώσεις Ε2 και 1.532.645 δηλώσεις Ε3.

    Το 34,34% ή για 2.128.315 φορολογούμενους το αποτέλεσμα είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του έξτρα φόρου να ανέρχεται σε 3,952 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο για τον καθένα σε 1.856 ευρώ.

    Για το 19,6% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή για 1.214.763 το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με συνολικό ύψος επιστροφής 425,253 εκατ. ευρώ ή 350 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το 46,06% ή για 2.854.695 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό.

    Υπενθυμίζεται πως τα νομικά πρόσωπα έχουν περιθώριο μέχρι τις 9/8 για την υποβολή των δικών τους δηλώσεων.

    Τα πρόστιμα

    Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα, εφόσον ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

    Τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε:

    • 100 ευρώ αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα,
    • 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και
    • 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.

    Πέραν των προστίμων όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική, επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

    Ακόμα μια εβδομάδα για τα νομικά πρόσωπα

    Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με το νέο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εκτοξεύσει το μέσο φόρο στα 1.856 ευρώ από 1.585 ευρώ το 2023.

    Μάλιστα δεν αποκλείεται ο μέσος φόρος να ξεπεράσει και τα 2.000 ευρώ, για ορισμένουν επαγγελματίες.

    Σε υψηλά επίπεδα κινείται και ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται στις επιχειρήσεις λόγω αυξημένης κερδοφορίας. Ηδη, ο φόρος που έχει βεβαιωθεί υπερβαίνει τα 4,6 δισ. ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις και φόρος εισοδήματος - Η τριπλή διορία που εκπνέει σήμερα
    Φορολογικές δηλώσεις και φόρος εισοδήματος - Η τριπλή διορία που εκπνέει σήμερα

    Μέχρι το τέλος της ημέρας έχουν περιθώριο να οριστικοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις τα φυσικά πρόσωπα, καθώς εκπνέει η προθεσμία. Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος, αν θέλουν να εκμεταλλευτούν την έκπτωση 3% που «παρέχει» του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Η πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δείχνει πως η εμπόθεσμη υπόβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα είναι ένα «στοίχημα» που μπορούν να κερδίσουν οι φοροτεχνικοί, καθώς έχει ήδη υποβληθεί η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων

    Παράλληλα, σήμερα εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων.

    Οι όποιες διαγραφές, συμπληρώσεις ή διορθώσεις στους κωδικούς της δήλωσης μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμο, εφόσον γίνουν εντός της ημέρας.

    Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα προχωρήσει με τον ίδιο ρυθμό και η υποβολή του φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα.

    Έκπτωση 3% στον φόρο εισοδήματος

    Η διάταξη ορίζει ότι «Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενών με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

    Έτσι, μετά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα με χρεωστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο:

    • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 2 Αυγούστου 2024 ή
    • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 2 Αυγούστου 2024 και τη δεύτερη έως τις 30 Αυγούστου 2024.

    Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος εκπνέει στις 9 Αυγούστου 2024, την ίδια δηλαδή ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

    Τι γίνεται με τα πρόστιμα

    Ατιμέτωποι με πρόστιμα, που φτάνουν έως και τα 500 ευρώ, θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δεν εκεμταλλευτούν την μικρή παράταση και δεν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση εγκαίρως.

    Αναλυτικά, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

    • 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών προσώπων.
    • Στην περίπτωση που η δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 250 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις.
    • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές και 500 ευρώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Τι αλλάζει στις προθεσμίες του φόρου εισοδήματος μετά την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις
    Τι αλλάζει στις προθεσμίες του φόρου εισοδήματος μετά την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

    «Παράταση» παίρνει και η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μετά την παράταση της προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 25/7.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «έκπληξη» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φορολογούμενοι και λογιστές έχουν περιθώριο μέχρι τις 2/8 για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων και μέχρι τις 9/8 για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

    Όμως το ίδιο ισχύει και για την καταβολή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος, αντί για τις 31/7 που ήταν η αρχική προθεσμία.

    Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι όσοι φορολογούμενοι θέλουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο που προκύπτει για να κερδίσουν έκπτωση 3%, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει το ποσό έως τις 31 Ιουλίου.

    Νέο περιθώριο για τις τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο

    Η μικρή παράταση που έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσίασε το σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές δίνει περιθώριο και σε όσους θέλους να κάνουν διορθώσεις και τροποιήσεις χωρίς να ανησυχούν για πρόστιμο.

    Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 2/8 και 9/8 ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων, ανάλογα με το αν αφορά φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

    Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9
    ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

    Σημαντικές αλλαγές ξεκινούν από εφέτος και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια και οι οποίες έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των δυνατοτήτων που έχουν οι φορολογούμενοι για αλλαγές των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις, είτε αυτές είναι φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή και Ε9.

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχωρούν με σταθερά βήματα σε ενέργειες που περιορίζουν σημαντικά την δυνατότητα φοροδιαφυγής.

    Ποιες δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες

    Στο πλαίσιο αυτό και όπως ανακοινώθηκε οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι προσυμπληρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένα και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα είναι στο εξής εφικτό το «μαγείρεμα» στο οποίο επιδίδονταν αρκετοί και είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» τις δαπάνες και να μειώνονται τα εισοδήματα.

    Ταυτόχρονα και όπως έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, από εφέτος για πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι δεν προβούν σε καμία απολύτως ενέργεια.

    Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι το σύστημα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος καθώς και στην ακίνητη περιουσία ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

    Αναλυτικά τι αλλάζει για τις δηλώσεις ΦΠΑ:

    1. Με το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.

    2. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

    3. Έσοδα - Εκροές ΦΠΑ

    • Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
    • Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
    • Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη "Λογιστική Εγγραφή" και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη "Δυσχέρεια Συσχέτισης".

    4. Έξοδα - Εισροές ΦΠΑ

    • Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
    • Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
    • Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 - Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη "Δυσχέρεια Συσχέτισης".
    • Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.
    Προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος

    Στο τέλος του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που εκτός των άλλων θα έχει μία βασική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα, ενώ το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

    Στην περίπτωση που δεν χρειάζονται αλλαγές ή που ο φορολογούμενος αμελήσει να υποβάλλει την δήλωση εντός των χρονικών περιθωρίων που αναφέρει η νομοθεσία, τότε θα δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, ενώ οι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι επίσης συμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 40%
    Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 40%

    Σε ποσοστό έως και 40% του ύψους τους μπορούν να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, τη λειτουργική και την αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

    Συγκεκριμένα, τα έξοδα τα οποία πραγματοποίησε ο φορολογούμενος το 2022 για την καταβολή αμοιβών παροχής υπηρεσιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των κατοικιών του - με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ - μειώνουν τον φόρο εισοδήματος, σε ποσά ισόποσα κατανεμημένα σε περίοδο τεσσάρων (4) ετών.

    Μόνη προϋπόθεση είναι ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ενώ η έκπτωση ισχύει για κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

    Πρόκειται για απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με ισχύ έως τις 31/12/2024, που στόχο έχει να τονώσει την αγορά ακινήτων, αλλά και να βοηθήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

    Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζονται για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι εξής:

    Α. Ενεργειακές

    • Τοποθέτηση θερμομόνωσης.
    • Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων.
    • Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.
    • Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
    • Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.
    • Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
    • Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
    • Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

      Β. Λειτουργικές - αισθητικές
    • Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.
    • Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
    • Συντήρηση/επισκευή στέγης.
    • Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.
    • Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.
    • Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.
    • Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
    • Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

    Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ

    Επιπλέον έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ δικαιούται κάθε φορολογούμενος ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2022 έχει πληρώσει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες που έλαβε από συνολικά 22 κατηγορίες επαγγελματιών, για ποσά συνολικού ύψους μέχρι και 5.000 ευρώ.

    Μόνη προϋπόθεση για να «επιβραβευθούν» με την πρόσθετη έκπτωση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τις πληρωμές με τραπεζικές κάρτες, μέσω e-banking ή τραπεζικές εφαρμογές. Δείτε με ένα κλικ εδώ τις 22 κατηγορίες επαγγελμάτων με τις «χρυσές» ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις: Έλαβαν νέα παράταση - Μέχρι πότε μπορείτε να τις υποβάλετε
    Φορολογικές δηλώσεις: Έλαβαν νέα παράταση - Μέχρι πότε μπορείτε να τις υποβάλετε

    Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 στις 15:00 παρατάθηκε η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

    «Η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

    Υπενθυμίζεται ότι και η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.

    Φόρος εισοδήματος

    Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου 2023, μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου 3% από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωση

    Πρόκειται για ένα μέτρο που προβλέπεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους και αφορά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για το έτος χρήσης 2022, έως τις 31 Ιουλίου 2023.

    Εναλλακτικά, οι υπόχρεοι εξακολουθούν ακόμη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις.

    Όσον όφορά σε έχουν για πρώτη φορά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ – Πώς γίνεται ο υπολογισμός
    Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ – Πώς γίνεται ο υπολογισμός

    Επιπλέον έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 2.200 ευρώ δικαιούται κάθε φορολογούμενος ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2022 έχει πληρώσει ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες που έλαβε από συνολικά 22 κατηγορίες επαγγελματιών, για ποσά συνολικού ύψους μέχρι και 5.000 ευρώ.

    Μόνη προϋπόθεση για να «επιβραβευθούν» με την πρόσθετη έκπτωση είναι να έχουν πραγματοποιήσει τις πληρωμές με τραπεζικές κάρτες, μέσω e-banking ή τραπεζικές εφαρμογές.

    Οι 22 κατηγορίες επαγγελμάτων με τις «χρυσές» ηλεκτρονικές αποδείξεις είναι οι εξής:

    • Κτηνιάτροι
    • Υδραυλικοί
    • Ψυκτικοί
    • Συντηρητές θέρμανσης
    • Ηλεκτρολόγοι
    • Επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
    • Ξυλουργοί
    • Επιτηδευματίες που εκτελούν εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ.
    • Επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες σκυροδέματος
    • Κομμωτές, κουρείς
    • Αισθητικοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων ομορφιάς
    • Εργολάβοι κηδειών
    • Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες μασάζ
    • Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
    • Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
    • Φωτογράφοι
    • Σχολάρχες χορού, χοροδιδάσκαλοι
    • Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
    • Επιτηδευματίες που παρέχουν διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
    • Επαγγελματίες της Υγείας που παρέχουν προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
    • Δικηγόροι
    • Ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων, νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί

    Παράλληλα, διπλάσια έκπτωση φόρου θα έχουν οι πολίτες, με e-αποδείξεις από γιατρούς, οδοντίατρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές και ποδολόγους.

    Πώς γίνεται ο υπολογισμός

    Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της ΑΑΔΕ, η μείωση θα υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2022.

    Η έκπτωση θα υπολογίζεται με αφαίρεση του 30% των δαπανών – με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ - προς τις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων και επιτηδευματιών από το φορολογητέο εισόδημα.

    • Ανώτατος συντελεστής φόρου 44% x Ανώτατο όριο δαπανών 5.000 ευρώ = 2.200 ευρώ

    Σύμφωνα με αυτό τον υπολογισμό οι δικαιούχοι φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση έως 450 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

    Σημειώνεται πως για την εφαρμογή της απόφασης η ΑΑΔΕ ζητά και λαμβάνει στοιχεία για τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά φορολογούμενο και ανά κατηγορία δαπάνης με βάση τον Κωδικό Κατηγορίας Εμπόρου (MerchantCategoryCodes MCC) και κάθε άλλο απαιτούμενο στοιχείο αναγκαίο για την εφαρμογή της παρούσας από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

    Τα ποσά των δαπανών των άρθρων 1 και 2 της παρούσας, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, προσυμπληρώνονται με δυνατότητα μεταβολής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο