Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 07:21

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατομμυρίων ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% - 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η υποβολή των αιτήσεων καθώς και η έγκρισή τους γίνονται άμεσα, γρήγορα και αυτοματοποιημένα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα < = 20 χιλ. ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα < = 40 χιλ. ευρώ: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Με το πρόγραμμα ‘Φωτοβολταϊκά στη Στέγη’ κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή Δημοκρατία, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με Δικαιοσύνη για όλους».

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 09:25

Σχετικά Άρθρα

  • Olympic Engineering & Consulting – Σιδηροκαστρίτης Ζώης: Κατασκευή 4 νέων Φ/Β πάρκων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό
    Olympic Engineering & Consulting – Σιδηροκαστρίτης Ζώης: Κατασκευή 4 νέων Φ/Β πάρκων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό

    Πρόσφατα η εταιρεία μας προμήθευσε τον εξοπλισμό και κατασκεύασε 4 νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 3300kW (3,3MW) για λογαριασμό ενεργειακών κοινοτήτων σε περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

    Η ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα συμψηφίζεται εικονικά (virtual net-metering), με την ενέργεια που καταναλώνουν τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων στα δικά τους ακίνητα (οικίες, επιχειρήσεις), με αποτέλεσμα σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

    Ο φωτοβολταϊκός εξοπλισμός των πάρκων είναι των γνωστών εταιρειών Sharp και Goodwe, δικής μας εισαγωγής

    Η εταιρείας μας δραστηριοποιείται στα εμπορικά και οικιακά φωτοβολταϊκά από το 2008. Έχουμε εξειδικευμένα πολύπειρα ιδιόκτητα συνεργεία και μηχανικούς.

    Αναλαμβάνουμε εγκαταστάσεις με «το κλειδί στο χέρι». Από την μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια του εξοπλισμού, την εγκατάσταση/ενεργοποίηση, καθώς και την συντήρηση του φωτοβολταϊκού σας συστήματος.

    Εισάγουμε και διανέμουμε φωτοβολταϊκό εξοπλισμό ανά την Ελλάδα τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες εγκαταστάτες.

    sidirokastr fotov parka 2

    sidirokastr fotov parka 6

    sidirokastr fotov parka 3

    sidirokastr fotov parka 4

    sidirokastr fotov parka 5

    Σιδηροκαστρίτης Ζώης
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
    Αρχιμήδους 5 (έναντι ΔΕΗ), Πύργος, 27100, Ηλεία
    2621026907 /
    www.oleng.eu / info@oleng.eu

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζ. Σιδηροκαστρίτης: Στην Olympic Engineering & Consulting θέλουμε να εξελισσόμαστε & να είμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας
    Ζ. Σιδηροκαστρίτης: Στην Olympic Engineering & Consulting θέλουμε να εξελισσόμαστε & να είμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας

    Ο Ζώης Σιδηροκαστρίτης, Managing Director της Olympic Engineering & Consulting, μιλά για την πορεία της εταιρείας και τα πλεονεκτήματά της στον χώρο των φωτοβολταϊκών.

    Κ. Σιδηροκαστρίτη, πείτε μας αρχικά δυο λόγια για την πορεία της εταιρείας, η οποία μετρά ήδη 16 χρόνια ζωής.

    Η εταιρία μας “Olympic Engineering & Consulting” ιδρύθηκε το 2008 και ειδικευόμαστε στα φωτοβολταϊκά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και κάθε χρόνο αναπτυσσόμαστε όλο και περισσότερο. Διατηρούμε γραφεία και αποθήκες σε Αθήνα και Πύργο Ηλείας και μεταξύ άλλων δραστηριοποιούμαστε πανελλαδικά σε:

    -Χονδρικό εμπόριο εξοπλισμού, εισαγωγή και διανομή φωτοβολταϊκών πάνελ, ινβέρτερ, μπαταριών, βάσεων στήριξης φωτοβολταϊκών, εξοπλισμού για αυτόνομα συστήματα γνωστών εταιρειών αλλά και μελέτη και κατασκευή ηλεκτρικών πινάκων και μετρητικών διατάξεων για φωτοβολταϊκά συστήματα.

    -Διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά (net metering για αυτοπαραγωγή ενέργειας, ΦΒ πάρκα)

    -Αυτόνομα φωτοβολταϊκά – υβριδικά συστήματα.

    -Σχεδιασμό, μελέτη, αδειοδότηση συστήματα αυτοπαραγωγής (net metering), αυτόνομα συστήματα, (και για φωτοβολταϊκά πάρκα όταν και όποτε ανοίγει η σχετική πλατφόρμα).

    Μέσω δικτύου συνεργαζόμενων τεχνικών, εταιρειών και εγκαταστατών σε όλη την Ελλάδα παρέχουμε μεταξύ άλλων τεχνική υποστήριξη, συντηρήσεις φωτοβολταϊκών αλλά και εγκαταστάσεις σχεδόν πανελλαδικά.

    sidirokastritis 18 05 2024 1

    Στον χώρο σας βλέπουμε ότι ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος. Ποιο είναι το δικό σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

    Ο ανταγωνισμός στον δικό μας χώρο όλο και μεγαλώνει κάτι το οποίο όμως μας υποχρεώνει να προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι. Θα σας αναφέρω συνοπτικά μερικά από τα πλεονέκτημα της Olympic Engineering & Consulting:

    -κάθετη εξυπηρέτηση, από μελέτη σχεδιασμό, αδειοδότηση, προμήθεια υλικών, εγκατάσταση, συντήρηση, τεχνική υποστήριξη κλπ.

    -μεγάλη τεχνογνωσία, συσσωρευμένη θεωρητική γνώση αλλά και τεχνική εμπειρία. Στο τεχνικό κομμάτι αυτό είμαστε πολύ ισχυροί, καθώς το προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς.

    -άμεση διαθεσιμότητα σε εξοπλισμό

    -είμαστε αδιάλειπτα στο χώρο των φωτοβολταϊκών με σταθερή παρουσία από το 2008 και δεν κινούμαστε ευκαιριακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    -έχουμε μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δικτύωση, είμαστε πολύ γνωστοί στο χώρο και έχουμε πολύ καλό δίκτυο συνεργατών πανελλαδικά

    -value for money

    -πολύ καλή και άμεση εξυπηρέτηση προς τους πελάτες μας καθώς προσπαθούμε να είμαστε «ευέλικτοι»

    sidirokastritis 18 05 2024 2

    Τελευταία μας απασχόλησε ιδιαίτερα το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Πιστεύετε ότι τέτοιες ενέργειες ωφελούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

    Δεν μπορώ να πω ότι δεν ωφελεί, σίγουρα ωφελεί τα νοικοκυριά παρότι έχει και κάποια μειονεκτήματα και δεν ευνοεί όλους τους καταναλωτές. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται όμως η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις. Πιστεύω πρέπει να μειωθεί δραστικά ο ΦΠΑ στα φωτοβολταϊκά και να δίνονται χαμηλότοκα δάνεια, ώστε η δόση του δανείου να είναι πιο μικρή από την εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων που προσφέρουν.

    sidirokastritis 18 05 2024 3

    Ποια είναι τα πλάνα και οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

    Θέλουμε να εξελισσόμαστε, να είμαστε πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας και να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των πελατών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκοπός μας είναι μακροπρόθεσμα οι πελάτες μας να έχουν καλή απόσβεση και εξοικονόμηση ενέργειάς και χρημάτων από τα φωτοβολταϊκά τους.

    Αναπτυσσόμαστε σταδιακά και προσεκτικά χωρίς απότομα ανοίγματα και εκπαιδεύουμε συχνά το προσωπικό μας. Παράλληλα προσπαθούμε να κρατάμε τα κόστη μας χαμηλά για να συγκρατούμε και τις τιμές μας.

    Σε 2 μήνες περίπου θα εγκαινιάσουμε και το νέο μας υποκατάστημα στο Περιστέρι που θα περιλαμβάνει γραφείο και αποθήκη και θα μας δώσει ακόμα περισσότερη αμεσότητα με τους πελάτες μας αλλά και ταχύτερο χρόνο παράδοσης στις παραγγελίες τους. Εμείς θα κάνουμε τις ενέργειες και τα πλάνα μας και όπου μας βγει. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον αλλά ελπίζουμε με τη βοήθεια του Θεού ότι θα είναι… ηλιόλουστο!

    Πηγή: energyin.gr

  • Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
    Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Στις 15 Μαΐου αναμένεται, εάν δεν δοθεί παράταση, να εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

    Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αιτήσεις επιχορήγησης για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αναφορικά με τις Κατηγορίες Α, Β και Γ μπορούν να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους από την ημέρα έναρξης του Προγράμματος μέχρι την 15η Μαΐου 2024 ή μέχρι την κάλυψη όλων των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Η χρονική προθεσμία υλοποίησης του σταθμού και η δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου ορίζεται στη Σύμβαση Σύνδεσης που συνάπτει ο Αυτοκαταναλωτής με το ΔΕΔΔΗΕ και δεν ξεπερνά τους 12 μήνες από την θέση σε ισχύ της Σύμβασης, με την επιφύλαξη της παρ. 4 του παρόντος άρθρου. Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου ορίζεται η 30η Ιουνίου 2025.

    Οι αιτήσεις

    Μάλιστα οι υποψήφιοι ωφελούμενοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης αποκλειστικά μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης https://pvstegi.gov.gr.

    • Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), όπως ισχύει.
    • Μετά την αυθεντικοποίησή του, ο αιτών δημιουργεί την αίτηση και κατόπιν υποβάλλει την αίτηση συμπληρώνοντας:

    α) τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την οποία θα συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός με σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται),

    β) την ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται),

    γ) την χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται σύστημα αποθήκευσης), η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50kWh,
    δ) την κατηγορία στην οποία εμπίπτει και για την οποία επιθυμεί επιχορήγηση, καθώς και αν εμπίπτει σε κατηγορία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%, ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε τρίτεκνη οικογένεια ή σε πολύτεκνη οικογένεια,

    ε) το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά του. Δεν απαιτείται για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) και την κατηγορία Δ (Αγρότες),

    Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των υποβολών αίτησης, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν τη δυνατότητα μόνο να λάβουν επιδότηση για το φωτοβολταϊκό, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους.

    στ) τη σύμβαση σύνδεσης την οποία έχει ήδη συνάψει ο αιτών με τον ΔΕΔΔΗΕ,

    ζ) ένα μοναδικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mail) που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο,

    η) την ημερομηνία γέννησης του αιτούντα,

    θ) την Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας, σε περίπτωση που ο αιτών πρόκειται να εγκαταστήσει το σύστημα σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστό χώρο,

    ι) εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος
    ωφελούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών (σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων). Το εν λόγω δικαιολογητικό δεν απαιτείται για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) και την κατηγορία Δ (Αγρότες),

    ια) υπεύθυνη δήλωση Deminimis σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας από
    τον Ωφελούμενο και από τους συγκύριους (Παράρτημα

    Ι) ή υπεύθυνη δήλωση Deminimis για την κατηγορία Δ – Αγρότες (Παράρτημα ΙΙ),

    ιβ) βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή αποδεικτικό εγγραφής ως αγρότη ειδικού καθεστώτος, για τους επιλέξιμους στην κατηγόρια Δ (Αγρότες),

    ιγ) Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), για τους επιλέξιμους στην κατηγορία Δ (Αγρότες), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (άρθρο 20 του ν. 4557/2018
    (Α’ 139),

    ιδ) γνωστοποίηση Αποτελέσματος ΠιστοποίησηςΑναπηρίας, που εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή έγγραφο κατά περίπτωση από υγειονομική
    επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, σε περίπτωση κατηγορίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%,

    ιε) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), σε περίπτωση κατηγορίας ΑμεΑ, μονογονεϊκής οικογένειας ή
    τρίτεκνης οικογένειας,

    ιστ) Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων
    Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας

    • Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει τη θέση:
    1. υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία, καθώς και
    2. αίτησης και συναίνεσης για την άντληση, διαβίβαση και διασταύρωση στοιχείων του Αιτούντος και των μελών της οικογένειάς του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών και ηλεκτρονικών μητρώων των φορέων του δημόσιου τομέα. Για το σκοπό αυτό, πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα προηγείται γνωστοποίηση και ρητή αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων από την
      πλευρά του ωφελούμενου, ενώ δεν παρέχεται δυνατότητα διόρθωσης υποβληθεισών αιτήσεων.
    • Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα αξιοποιηθούν -κατά περίπτωση- οι ακόλουθες διαδικτυακές υπηρεσίες:

    α) Διαδικτυακή Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης χρηστών με τη χρήση διαπιστευτηρίων (κωδικών) TAXISnet, μέσω
    του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    β) Διαδικτυακή Υπηρεσία στοιχείων παροχών ηλεκτρικού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία αντλούνται και διασταυρώνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

    1. ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην οποία θα εγκατασταθεί ο σταθμός,
    2. η διεύθυνση στην οποία αντιστοιχεί ο παραπάνω αριθμός παροχής,

    iii. χαρακτηριστικά της παροχής

    Οι ως άνω επεξεργασίες δεδομένων διενεργούνται από το ΔΕΔΔΗΕ και το ΚΕΔ ως απαραίτητες για την εκτέλεση σύμβασης της οποίας το υποκείμενο των δεδομένων είναι συμβαλλόμενο μέρος ή για να ληφθούν μέτρα
    κατ’ αίτηση του υποκειμένου των δεδομένων πριν από τη σύναψη σύμβασης (άρθρο 6, παρ. 1β ΓΚΠΔ) και για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον που έχει ανατεθεί στο ΔΕΔΔΗΕ (άρθρο 6, παρ. 1ε ΓΚΠΔ), όπου ως δημόσιο συμφέρον νοείται η σωστή ασφαλής, αποδοτική και εύρυθμη αξιόπιστη λειτουργία του δικτύου ΕΔΔΗΕ. Κατά την υποβολή μίας αίτησης γίνεται άντληση και διασταύρωση στοιχείων μέσω των ανωτέρω διαδικτυακών υπηρεσιών. Εφόσον:

    α) είτε δεν είναι δυνατή η διασταύρωση – επιβεβαίωση των απαιτούμενων στοιχείων για την αξιολόγηση μίας αίτησης,

    β) είτε από τα στοιχεία που αντλούνται επιβεβαιώνεται η μη επιλεξιμότητα της αίτησης, η αίτηση δε δύναται να
    υποβληθεί επιτυχώς και να προωθηθεί προς αξιολόγηση.

    • Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη ή παρέλθει η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων όπως ορίζεται στο άρθρο 12, δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης.

    Σημειώνεται δε πως, με την ολοκλήρωση των υποβολών αίτησης, τα νοικοκυριά δεν θα χάσουν τη δυνατότητα μόνο να λάβουν επιδότηση για το φωτοβολταϊκό, αλλά και να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη (και πιο συμφέρουσα) «φόρμουλα» συμψηφισμού της παραγωγής του φωτοβολταϊκού με την κατανάλωσή τους. Επίσης επισημαίνεται πως με τη λήξη του προγράμματος, όλα τα νέα φωτοβολταϊκά των οικιακών καταναλωτών των οποίων έχει κατατεθεί αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, θα υπάγονται στο net-billing.

    Τα “μυστικά” του προγράμματος

    Επίσης οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

    1.O προϋπολογισμός

    O προϋπολογισμός του προγράμματος ανά κατηγορία είναι ο εξής:

    1. Οι δικαιούχοι
    • Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) και αγρότες (επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος) που κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο Πρόγραμμα έχουν συνάψει σχετική Σύμβαση Σύνδεσης για το Φ/Β σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται), με τον ΔΕΔΔΗΕ.
    • Προϋπόθεση και όρος για την ένταξη του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) στο Πρόγραμμα είναι η μη ύπαρξη δημόσιας ενίσχυσης για το ίδιο σύστημα (φωτοβολταϊκό σταθμό με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης) από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης
    • Για τις κατηγορίες Α, Β και Γ, ο φωτοβολταϊκός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), ενώ οι Ωφελούμενοι της Κατηγορίας Δ (Αγρότες) μπορούν να επιλέξουν αν ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.
    • Σε περίπτωση Σύμβασης Σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό χωρίς την ύπαρξη μπαταρίας, για να υποβληθεί αίτηση στο Πρόγραμμα για τις κατηγορίες Α, Β και Γ θα πρέπει προηγουμένως η Σύμβαση Σύνδεσης να τροποποιηθεί σχετικώς για να συμπεριληφθεί το απαιτούμενο σύστημα αποθήκευσης.

    3.Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

    1. Για την υπαγωγή κάθε αίτησης λαμβάνεται υπόψη η παροχή κατανάλωσης του ενδιαφερομένου η οποία αναγράφεται και στην Σύμβαση Σύνδεσης που έχει συναφθεί μεταξύ του αιτούντος και του ΔΕΔΔΗΕ.
    2. Αίτηση υποβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο (νοικοκυριά) ή τον αγρότη που αποτυπώνεται ως αντισυμβαλλόμενος του ΔΕΔΔΗΕ στην Σύμβαση Σύνδεσης, η οποία έχει συναφθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης.
    3. Για να υποβάλλει αίτηση ένας Ωφελούμενος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του, καθώς και:

    α) στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά) για τις κατηγορίες Β και Γ (εξαιρείται η κατηγορία Α), το φυσικό πρόσωπο να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1 » σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

    β) Στη περίπτωση των αγροτών για την κατηγορία Δ, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

    1. Ειδικότερα ως προς τους επιλέξιμους Ωφελούμενους του Προγράμματος διευκρινίζονται τα κάτωθι:

    α) Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, κατά την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

    β) Επιλέξιμοι Ωφελούμενοι στην κατηγορία Δ (Αγρότες) είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες αγρότες και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

    γ) Δεν είναι επιλέξιμοι Ωφελούμενοι οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.

    δ) Δεν είναι επιλέξιμοι Ωφελούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και
    Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το ως άνω έτος αναφοράς (2021) κάτοικος εξωτερικού.

    ε) Εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

    1. Στο πλαίσιο υποβολής της αίτησης επισημαίνεται ότι:

    α) Κάθε Φυσικό Πρόσωπο (νοικοκυριά) δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    αα) Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη).

    αβ) Διαθέτει ενεργή, οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας του αιτούντος.

    β) Για την κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά), ο αιτών μπορεί να υποβάλλει αίτηση αποκλειστικά για τη παροχή για την οποία έχει δηλώσει και δικαιούται το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Σε περίπτωση που ο αιτών επιθυμεί για διαφορετική παροχή, δεν εμπίπτει στην κατηγορία Α (Ευάλωτα Νοικοκυριά) αλλά στην κατηγορία Β ή Γ.

    γ) Για την κατηγορία Δ (Αγρότες), ο αιτών δύναται να υποβάλλει και παραπάνω από μία αιτήσεις που αντιστοιχούν η κάθε μία σε μία ενεργή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης σύμφωνα με το Μητρώο που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η ταυτοποίηση του αιτούντος.

    δ) Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή ή αγροτικές παροχές, επιτρέπεται ο αιτών (αγρότης) να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του σύμφωνα και με την περ. α) της παρούσας παραγράφου.

    ε) Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος.

    στ) Σε περίπτωση απόρριψης ή ακύρωσης της αίτησης από τον ίδιο τον αιτούντα με την επιφύλαξη της περ. ζ), επιτρέπεται η υποβολή νέας αίτησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην εν λόγω κατηγορία.

    ζ) Δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον ίδιο αιτούντα πάνω από δύο (2) φορές.

    Οι Ωφελούμενοι υποχρεούνται να βεβαιώνουν και να διασφαλίζουν την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλουν.

    1. Το δικαίωμα συμμετοχής υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα δεν μεταβιβάζεται. Μεταβίβαση του δικαιώματος δίνεται μόνο στην αναγκαστική περίπτωση αποβίωσης του Ωφελουμένου. Στην περίπτωση αυτή, το δικαίωμα μεταβίβασης της αίτησης χρηματοδότησης θεμελιώνεται με την έγκριση της αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 11. Μετά τις νόμιμες διαδικασίες περί κληρονομικής διαδοχής, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις έναντι του προγράμματος θα μεταβιβάζονται σε νόμιμο κληρονόμο και ο οποίος θα δηλώνεται ως διάδοχος της αίτησης στο Πρόγραμμα. Ο διάδοχος δύναται να είναι ταυτόχρονα και Ωφελούμενος για άλλη παροχή κατανάλωσης στο τρέχον Πρόγραμμα. Ο διάδοχος με την αποδοχή του ορισμού του ως νέος Ωφελούμενος οφείλει να αποδέχεται όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Πρόγραμμα. Με την επιφύλαξη της καταληκτικής ημερομηνίας του προγράμματος του άρθρου 12, το χρονικό διάστημα από τη δήλωση αποβίωσης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαδοχής εξαιρείται από τις τυχόν προθεσμίες του έργου.

    4.Είδος και ύψος επιχορήγησης

    Μέσω του Προγράμματος επιχορηγείται ποσοστό (%) της δαπάνης του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης, με την επιφύλαξη των ανώτατων ποσών επιχορήγησης για το φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης.

    Πηγή: enikonomia.gr

  • Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Έως πότε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι
    Φωτοβολταϊκά στο χωράφι: Έως πότε θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι

    Ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, θα λάβουν οι ωφελούμενοι που θα κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», μέσα από το οποίο ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα, οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

    Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

    Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

    Παράλληλα, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

    Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

    Η ειδική πλατφόρμα (κλικ εδώ) για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» είναι ανοιχτή από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 9/4 και οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως και τις 15 Μαΐου 2024.

    Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητας και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

    • Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW
    • B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

    Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες

    Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

    Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Επιπλέον έσοδα για τους παραγωγούς με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά – Λ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής
    Επιπλέον έσοδα για τους παραγωγούς με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά – Λ. Αυγενάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Συμβάλουμε καθοριστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής

    Μια επιπλέον πηγή εσόδων μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται η «γη υψηλής παραγωγικότητας» προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου.

    Συγκεκριμένα με το άρθρο 33 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW) σε Ομάδες Παραγωγών, σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας καθώς και σε περιοχές της επικράτειας που έχουν ήδη καθοριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

    «Με τη διάταξη στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου μας που αφορά στα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα επιδιώκουμε τη διπλή χρήση της γης με ταυτόχρονη συνύπαρξη καλλιεργειών και εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
    Για την αποδοχή των αιτήσεων για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης που υποβάλλονται στον αρμόδιο διαχειριστή προς εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1ΜW) θα απαιτείται η άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.

    Σε διάστημα δύο μηνών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία, μεταξύ άλλων, θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την εγκατάσταση των σταθμών, η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ποιες καλλιέργειες θα επιτρέπονται, οι κατηγορίες των αιτούντων και τα ποσοστά επιδότησης.
    «Τα είδη, οι καλλιέργειες των φυτών και οι συνθήκες της καλλιέργειάς τους υποδεικνύονται από μελέτη. Με κοινή μας απόφαση με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα καθορίζονται οι κατηγορίες των αιτούντων, οι λεπτομέρειες, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών και την άσκηση της καλλιεργητικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Αυγενάκης.

    Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές θα επιτρέπεται μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και ενεργείται πάντοτε με τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται επίσης με κοινή απόφαση των δύο υπουργείων.
    Στόχος αυτής της ρύθμισης σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι «η διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων, όσο και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας. Δίνουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη γη τους και, τελικά, να συμβάλλουμε καθοριστικά στην προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής, που είναι και ο τελικός στόχος όλων μας».
    «Τριπλός» ο ρόλος των αγροτικών φωτοβολταϊκών

    Η ολοένα και μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε χερσαίες εκτάσεις είχε ως αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμη γη που οι αγρότες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για να παράξουν αγροτικά προϊόντα.,
    Η εν λόγω πρακτική είναι γνωστή σε χώρες του εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια, με κυριότερα παραδείγματα τη Γερμανία, την Ιταλία αλλά και τη «μακρινή» Ιαπωνία.
    «Ο ρόλος των αγροτικών φωτοβολταϊκών είναι τριπλός» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), Κώστας Σπανούλης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο ο πρώτος είναι να μη χαθεί σπιθαμή γης υψηλής παραγωγικότητας και να κάτω από αυτά να καλλιεργούνται δυναμικές καλλιέργειες.
    Ο δεύτερος είναι να βοηθήσουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής κάλυψης της χώρας μας, μιας και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν θα μειωθούν από τις εγκαταστάσεις.
    Τρίτος λόγος θα είναι η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών εφόσον επιλέξουν να προβούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Να δώσουμε ένα επιπλέον εισόδημα στον παραγωγό, είτε μέσω του μηδενισμού του κόστους στο ρεύμα, μέσω του συμψηφισμού είτε πουλώντας το ρεύμα», είπε ο κ. Σπανούλης λέγοντας ότι «το κόστος της ενέργειας σε κάποιες γεωργικές εκμεταλλεύσεις φτάνει ακόμη μέχρι και το 30% του κόστους παραγωγής».

    Το ύψος των αγροτικών φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεκινούν από τα 2,10 μέτρα και σε κάποιες περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος.
    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάτω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα μπορούν να καλλιεργηθούν μεταξύ άλλων, αμπέλια, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.

    Ο ίδιος τέλος ζητά η εγκατάσταση των αγροτικών φωτοβολταϊκών «θα προστεθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στα Σχέδια Βελτίωσης» και σημειώνει πως τα ποσοστά επιδότησης που θα χορηγηθούν θα πρέπει να είναι υψηλά, προκειμένου οι παραγωγοί της χώρας μας να μπορέσουν να καλύψουν τις δαπάνες εγκατάστασής τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της ΠΣΑΦ «ζητά» τον ορισμό υψηλότερης τιμής για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από skeeze από το Pixabay

  • Φωτοβολταϊκά στο Διάστημα: Δορυφόρος μετέδωσε για πρώτη φορά ενέργεια στη Γη
    Φωτοβολταϊκά στο Διάστημα: Δορυφόρος μετέδωσε για πρώτη φορά ενέργεια στη Γη

    Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει κάνει άλματα και το κόστος εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά έχει μειωθεί θεαματικά.

    Η φουτουριστική ιδέα των φωτοβολταϊκών σε τροχιά πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά μετά το πρώτο επιτυχές πείραμα μετάδοσης ενέργειας από το Διάστημα.

    Μικρός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο έστειλε ενέργεια στο έδαφος υπό τη μορφή μιας δέσμης μικροκυμάτων, ανακοίνωσε ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας.

    Αν και οι ηλιακοί συλλέκτες είχαν συνολική επιφάνεια σε μέγεθος πιάτου και η ισχύς του πομπού περιοριζόταν στα 200 χιλιοστά του watt, λιγότερο από τον φακό ενός κινητού, η δέσμη ανιχνεύθηκε από δέκτη στην Καλιφόρνια.

    Η ιδέα της ενέργειας από το Διάστημα δεν είναι νέα. Η NASA εξέτασε τη δυνατότητα ενός πρώτου πειράματος στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 1970, μέχρι που οι υπολογισμοί έδειξαν ότι το έργο θα κόστιζε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

    Με την τεχνολογία της εποχής, ένα τροχιακό σύστημα ικανό να παράγει την ενέργεια ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού θα έπρεπε να έχει έκταση αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    Εκτοτε όμως η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει κάνει άλματα και το κόστος εκτόξευσης φορτίων σε τροχιά έχει μειωθεί θεαματικά χάρη σε εταιρείες όπως η SpaceX.

    Πρόσφατες μελέτες για λογαριασμό της Βρετανίας και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA εκτιμούν ότι το κόστος θα ήταν συγκρίσιμο με αυτό της πυρηνικής ενέργειας, αλλά χωρίς απόβλητα και διαδηλώσεις.

    Η ιδέα παραμένει φουτουριστική, αναπτύσσεται όμως δραστήρια, όχι μόνο στο Caltech που συνεχίζει τις δοκιμές αλλά και στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA καθώς επίσης και από εταιρείες όπως η Northrop Grumman.

    Πηγή: In.gr

  • Αυτά είναι τα τέσσερα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και πώς θα επωφεληθούν
    Αυτά είναι τα τέσσερα προγράμματα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές και πώς θα επωφεληθούν

    Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ για την ενέργεια κι η αναβάθμιση κατοικιών και την ανανέωση εξοπλισμού βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023», «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους, «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που έχουν συγκεντρώσει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

    Το «Εξοικονομώ 2023», με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας είναι το πρώτο πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που θεσπίστηκε από την Πολιτεία και προκηρύσσεται με διάφορες παραλλαγές από το 2009. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ( https://exoikonomo2023.gov.gr) θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι:

    • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
    • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
    • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
    • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
    • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
    • Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40 έως 75 %, ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου.

    Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» προκηρύχθηκε ήδη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://exoikonomoneon.gov.gr) του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

    Το «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:

    Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση στο σκέλος του Εξοικονομώ φθάνει μέχρι 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

    Το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Για το «Ανακαινίζω» ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης (δηλαδή έως 3.000 ευρώ) ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

    Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

    «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (https://allazothermosifona.gov.gr/) άνοιξε στις 11 Μαΐου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Ιουνίου. Μέσω του προγράμματος, υπολογίζεται ότι 120.000 ελληνικά νοικοκυριά θα λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας. Το όφελος για αυτά αλλά και για το περιβάλλον, θα είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 200 χιλ. τόνων CO2 ανά έτος. Καθώς επίσης υπολογίζεται, ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 65%.

    Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.

    Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ το χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

    «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

    Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» άνοιξε στις 2 Μαίου και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων (https://pvstegi.gov.gr) θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Επίσης τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν και μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

    Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% - 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά - Τετραπλάσιες οι ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής σε σχέση με το 2019
    Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά - Τετραπλάσιες οι ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής σε σχέση με το 2019

    Δεύτερη στον κόσμο - μετά την Ισπανία- ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

    Οι επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής αλλά και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής οδηγούν σε αυξανόμενη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας - ενδεικτικά το 2022 ο ΔΕΔΔΗΕ τετραπλασίασε την ισχύ των ΑΠΕ που ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής, σε σχέση με το 2019.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού, που εξετάζει το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών μονάδων ως προς τη συνολική ζήτηση (όχι την πραγματική παραγωγή), η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022 ήταν 17.5 % στην Ελλάδα και 19,1 % στην Ισπανία. Συγκριτικά ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 8,7 % και ο διεθνής μέσος όρος 6,2 %,

    “Εννέα χώρες έχουν σήμερα ποσοστά διείσδυσης άνω του 10%, με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Χιλή να ξεπερνούν το 17%, και ενώ η συμφόρηση του δικτύου έχει καταστεί ζήτημα, τα μέτρα πολιτικής, οι τεχνικές λύσεις και η αποθήκευση παρέχουν ήδη εφαρμόσιμες λύσεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών”, αναφέρεται στην έκθεση.

    Η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ιδίως σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (π.χ. Σαββατοκύριακα και αργίες με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) οδηγεί και στη χώρα μας σε περικοπή της παραγωγής “πράσινης” ενέργειας για λόγους ευστάθειας του συστήματος. Παράλληλα κατά τις περιόδους αυτές διαμορφώνονται οι χαμηλότερες - έως και μηδενικές - τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο.

    Ως προς τα δίκτυα, αρμόδιες πηγές του ΔΕΔΔΗΕ ανέφεραν προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2022 ενεργοποιήθηκαν στο δίκτυο διανομής 4.800 μονάδες ΑΠΕ ισχύος 1080 μεγαβάτ, έναντι 688 μονάδων ισχύος 242 μεγαβάτ το 2019 (αύξηση 597 % στο πλήθος και 346 % στην ισχύ).

    Αθροιστικά οι μονάδες ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) στο δίκτυο διανομής έφθασαν πέρυσι στα 6,5 γιγαβάτ από 4 γιγαβάτ το 2019 ενώ με βάση τα προγραμματισμένα έργα για το 2023, η ισχύς θα υπερβεί τα 8.7 γιγαβάτ.

    Αντίστοιχα από τον ΑΔΜΗΕ (σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2024-2033), επισημαίνεται ότι έως το Δεκέμβριο του 2022, στο διασυνδεδεμένο σύστημα λειτουργούσαν Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 10256 MW, (4516 MW αιολικά και 5150 MW φωτοβολταϊκά) ενώ από τους δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) έχουν χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε Σταθμούς ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 11,5 GW.

    “Αν λογιστούν σωρευτικά οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις ΑΠΕ μαζί με όσα έργα έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να συνδεθούν στο Δίκτυο και στο Σύστημα μέσω Όριστικών Προσφορών Σύνδεσης με το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα, και το δυναμικό ΑΠΕ που προκύπτει ως δυνατότητα στα νησιά που διασυνδέονται (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Β. Αιγαίο) το αποτέλεσμα περί τα 24 GW ισχύος υπερβαίνει ήδη το καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στόχο για το 2030 (15,1 GW) και επιτυγχάνει τον στόχο για ΑΠΕ ισχύος 22-24 GW στην ηλεκτροπαραγωγή όπως αναμένεται να αποτυπωθεί στην επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΕΚ”, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς