Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πότε ξεπαγώνουν οι τριετίες - Οι αυξήσεις με παραδείγματα

Κατώτατος μισθός: Πότε ξεπαγώνουν οι τριετίες - Οι αυξήσεις με παραδείγματα

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει πάρει θέση

Εντός του 2025 εκτιμά η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας ότι θα ξεπαγώσουν οι τριετίες, ενισχύοντας το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Προϋπόθεση για ενεργοποίηση των τριετιών είναι το ποσοστό της ανεργίας μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση να πέσει κάτω από 10%.

Στο θέμα των τριετιών αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, προκειμένου σε 1-1,5 χρόνο να επιστρέψουμε δικαιώματα που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Μάιο μειώθηκε στο 10.8% για πρώτη φορά από το 2009.

Πρόγραμμα σταθερότητας και... προβλέψεις

Αποθαρρυντική, ωστόσο, για τους μισθωτούς είναι η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, καθώς παραπέμπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών στους κατώτατους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στο ακόμη πιο μακρινό 2027.

Πάντως στην προεκλογική περίοδο το υπουργείο Εργασίας δεν απέκλειε κάποιες αποφάσεις για το θέμα να ληφθούν στο τέλος του 2023 με Ιανουάριο του 2024, υπό την προϋπόθεση όμως να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τριετίες πάγωσαν την΄ίδια ώρα που συρρικνώθηκε ο κατώτατος μισθός με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2012, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Ερώτημα η αναδρομική αύξηση

Ομως, ακόμη κι αν ξεπαγώσουν οι τριετίες δεν έχει διευκρινιστεί αν οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν από εκείνη τη χρονική περίοδο και όχι αναδρομικά από το 2012 που «πάγωσαν».

Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος μισθωτός με προϋπηρεσία 3 ετών την 1η Ιανουαρίου 2012 και προσαύξηση 10% στον μισθό του, αν δεν είχαν παγώσει οι τριετίες θα έπρεπε να πάρει επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2015, κλείνοντας δηλαδή 6 χρόνια δουλειάς και επιπλέον 10% την 1η Ιανουαρίου 2018, όταν έκλεισε 9 χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή, συνολικά αύξηση της τάξης του 30% (10% από την πρώτη τριετία και +20% από τις δύο επόμενες).

Αν και υπάρχουν εισηγήσεις ώστε να μετρήσουν αναδρομικά οι τριετίες όταν έχουν διανυθεί στον ίδιο εργοδότη, μέχρι τώρα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει πάρει θέση.

Όπως δεν έχει ξεκαθαριστεί και το τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς. Από τη στιγμή που δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει ρητή πρόβλεψη σε νέο νόμο, ο εργοδότης μπορεί να θεωρήσει ότι οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.

Πώς έχουν διαμορφωθεί

Οι παγωμένες τριετίες που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό ύψους 780 ευρώ μεικτά έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
  • Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1001 σε 12μηνη βάση
  • Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1092 σε 12μηνη βάση
  • Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1.183 σε 12μηνη βάση.

Πηγή: .imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις