Οικονομία

Αυξήσεις μισθών, φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις - Οι κερδισμένοι των προγραμματικών δηλώσεων

Αυξήσεις μισθών, φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις - Οι κερδισμένοι των προγραμματικών δηλώσεων

Μια πληθώρα νέων μέτρων και δράσεων για την οικονομία παρουσίασε το κυβερνητικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των τριήμερων προγραμματικών δηλώσεων που ξεκίνησε με τις προαναγγελίες του Kυριάκου Μητσοτάκη για νέο το μισθολόγιο στο Δημόσιο, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε ειδικές περιπτώσεις και την αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης, για τη νέα τετραετία έχει φιλόδοξους στόχους και περιλαμβάνει κίνητρα προς επιχειρήσεις, στοχευμένες ενισχύσεις που θα καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες της κάθε κοινωνικής ομάδας και μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την υλοποίηση όλων των σχεδιασμών με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων.

Όσον αφορά στην οικονομία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προανήγγειλε»:

«Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους. Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα. Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από 140% έως το 2027, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ και μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης και στοχευμένες πρωτοβουλίες όποτε χρειάζεται» με τη βοήθεια του πρώτου νομοσχέδιου του υπουργείου οικονομικών, το οποίo αναμλενεται να κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση ήδη από τη Δευτέρα 10/7 και για ψήφιση πριν το τέλος του μήνα.

Τι «μάθαμε» από τις προγραμματικές δηλώσεις

  • Συνεχίζεται το market pass

Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών.

  • Μόνιμο μέτρο το youth pass

Καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο το youth pass σε κάθε νέο, θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

  • Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1/1/2024

Από 1/1/24 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

  • Αύξηση οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ

«Στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες» σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη.

  • Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέσα στην τετραετία

Στόχος είναι να φτάσει στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέσα στην τετραετία, ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από τη Βουλή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ.

  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 400 - 1.000 ευρώ θα μειωθεί:

κατά 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320–800 ευρώ,

κατά 30% το 2026 για να περιορισθεί στα 224 έως 560 ευρώ και

το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει τελείως μετά από 15 χρόνια.

  • Εργαζομενοι συνταξιούχοι

Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά στα τέλη του χρόνου από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η ετήσια αύξηση στις συντάξεις, αρχής γενομένης από το 2024, θα ξεπερνά το 3%, για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια. Επιπλέον, ανακοίνωσε απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από φαρμακευτικές δαπάνες.

  • Αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια

«Θα κινηθούμε άμεσα για την προετοιμασία της μεγάλης αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος»

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

«Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και το πρόγραμμα ''Σπίτι μου''. Είναι δέσμευσή μου ότι από την στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό θα τους διπλασιάσουμε. Θα τρέξει δυναμικά ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας, της κοινωνικής αντιπαροχής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

  • Στο επίκεντρο η πράσινη ενέργεια

Ανακοινώθηκε η εντατικοποίηση της επιτάχυνσης της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, με στόχο το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από αυτές το αργότερο μέχρι το 2030, με παράλληλη μείωση των εισαγωγών.

Προχωρούν τα νέα μεγάλα έργα πράσινης ενεργειακής μετάβασης μέσω του νέων πόρων του REPower EU του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και δρομολογούνται τα πράσινα και Έξυπνα Νησιά. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

  • Έρχονται νέα κίνητρα για εξοικονόμηση και ειδικά τιμολόγια ρεύματος

Για πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, βελτιστοποίηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

  • Προχωράει ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός

Προγραμματίζεται η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων, με ορίζοντα διετίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό́ και τις Υδατοκαλλιέργειες.

Θεσμοθετούνται τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια έως το 2026 και παράλληλα καθορίζονται τα όρια των οικισμών έως το 2027, ενώ υλοποιείται και η επείγουσα, σήμερα, πολεοδομική αναγνώριση του οδικού δικτύου. Δείτε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.

  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Δρομολογούνται έως και τους πρώτους μήνες του 2024 η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα. Η υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ και η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

  • Αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων

Προωθείται ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers. Με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

Μελετούνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

  • Ενίσχυση του ρόλου και του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς

Μια σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου και στην προσέλκυση σε αυτό νέων εταιρειών, είναι:

  1. Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.
  2. Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  3. Τα κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις