Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 13:29

Χατζηδάκης: Παρατείνεται μέχρι τον Οκτώβριο το market pass - 70 ευρώ αύξηση στο Δημόσιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει το οικονομικό νομοσχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση και αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για το Market Pass, το Youth Pass, τους μισθούς του Δημοσίου και τον ΕΝΦΙΑ.

«Παρουσιάζουμε μέτρα σοβαρά κοστολογημένα που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε την παράταση του market pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Στη συνέχεια, ο υπουργός ανακοίνωσε πως αυξάνεται το αφορολόγητο για φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα, θεσπίζεται το youth pass, απαλάσσονται μόνιμα από φάρμακα οι πρώην δικαιούχοι ΕΚΑΣ, μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται, τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για την στέγαση των υπηρεσιών του, θεσμοθετείται η ποσοστικοποίηση των προγραμμάτωβντων πολιτικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.

«Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν όφελος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα μισθό».

Αυξήσεις στο Δημόσιο

  • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ το μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ενιαίου, αλλά και των ειδικών μισθολογίων
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
  • Αύξηση 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης
  • Αύξηση επιδομάτων παραμεθορίου ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για ενστόλους, από 100, στα 130 ευρώ
  • Εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής απόστασης για όλους
  • Αυξήσεις στους πανεπιστημιακούς
Θεοχάρης: Με τα ίδια κριτήρια το market pass

O υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν, όσοι δεν είχαν κάνει αλλά έχουν μείωση εισοδήματος και μπαίνουν στα κριτήρια όποιοι είναι δικαιούχοι τώρα, ενώ δεν ήταν με τα εισοδήματα του 2021. «Το σύστημα θα ανοίξει μόνο για επιπλέον αιτήσεις ενδφιαφερομένων που δεν έκαναν αίτηση για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει όριο στις οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω. Στις αιτήσεις θα εξεταστούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις - εισοδήματα του 2022. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως».

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
  1. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά. Το όφελος για πάνω από 700.000 φορολογούμενους φτάνει τα 77 εκατ ευρώ. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
  2. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Είναι η πρώτη αύξηση που δίδεται από το 2014, που ξεκίνησε να δίδεται το επίδομα.
  3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έτος πρώτης εφαρμογής θα είναι το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα τεθεί ως προϋπόθεση ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ασφαλισμένες τις κατοικίες τους έναντι των φυσικών καταστροφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.
  4. Κάρτα νέων “Youth pass” για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι κάθε χρόνο οι πολίτες που θα συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη και η βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Το ύψος του θα ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου.
  5. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
  6. Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
  7. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 με κόστος 500 εκατ ευρω. Θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό). Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 – 700.000 υπαλλήλων ενώ θα προβλέπει και την οριζόντια αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Έτσι, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά θα δει αυτόματα αύξηση 50 ευρώ τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο μόνο από το οικογενειακό επίδομα, ανεξαρτήτως των υπόλοιπων αυξήσεων στον μισθό του.
Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 19:54

Σχετικά Άρθρα

  • Οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν τους καθηγητές σε απεργίες και κινητοποιήσεις: Τα οικονομικά αιτήματα και τι ζητούν για τους φοιτητές
    Οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν τους καθηγητές σε απεργίες και κινητοποιήσεις: Τα οικονομικά αιτήματα και τι ζητούν για τους φοιτητές

    Τα μισθολογικά και οικονομικά αιτήματα οδηγούν τους καθηγητές των πανεπιστημίων σε απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις

    Τα μισθολογικά και οικονομικά αιτήματα οδηγούν τους καθηγητές των πανεπιστημίων σε απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις για πολλές ημέρες και συγκριμένα κατά το χρονικό διάστημα από 12/11/24 έως 20/11/24.

    Οι καθηγητές υπογραμμίζουν, ότι η διαχρονική μισθολογική υποβάθμιση των μελών ΔΕΠ δεν μπορεί να συνεχιστεί, τονίζοντας, ότι η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

    Δηλώνουν επίσης ότι οι σημερινές αποδοχές των μελών ΔΕΠ είναι σε ονομαστικές τιμές χαμηλότερες από το 2003, κατά 9%. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη κατηγορία υπαλλήλων ή λειτουργών του δημοσίου. Συγκριτικά, το 2024 ως προς το 2003, σε ονομαστικές τιμές ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει αυξηθεί 45%, το ΑΕΠ έχει αυξηθεί 25% και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 60%.

    Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών

    Οι απώλειες μόνο από την παράλειψη της πολιτείας να συμμορφωθεί ήδη από το 2014 με την απόφαση του ΣτΕ για το ελάχιστο επίπεδο των αποδοχών μας, αντιστοιχούν σε έναν ετήσιο μισθό, ενώ οι συσσωρευμένες απώλειες εξαιτίας της παράλειψης των μελών ΔΕΠ από αυξήσεις που δόθηκαν στα ειδικά μισθολόγια την περίοδο 2008-2009, ανέρχονται σε 3,5 ετήσιους μισθούς τουλάχιστον. Οι απώλειες της περιόδου αυτής έχουν αντίστοιχη σημαντική επίπτωση και στις συντάξιμες αποδοχές.

    Η ΠΟΣΔΕΠ

    • τονίζοντας ότι η ουσιαστική μισθολογική αναβάθμιση των καθηγητών Πανεπιστημίου αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη θωράκιση, ενίσχυση και αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου,
    • και επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις του Ν.5045/2023 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ δεν επέφεραν την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση 1911/2022 του ΣτΕ που ορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αποδοχών, και προφανώς δεν καλύπτουν τις πολυετείς μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ,

    διεκδικεί

    • νέο μισθολόγιο για την αποκατάσταση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ, που πρακτικά αμείβονται με το μισθολόγιο του 2003, σε επίπεδα αντάξια του λειτουργήματος τους και ανταγωνιστικά συγκριτικά με τις αποδοχές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και τις αποδοχές άλλων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο,
    • σημαντική αύξηση του προσωπικού, όλων των κατηγοριών, στα Πανεπιστήμια με στόχο τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων
    • γενναία αύξηση της χρηματοδότησης, τακτικής και έκτακτης, των Πανεπιστημίων ώστε να αντιμετωπισθούν επαρκώς τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, να εκσυγχρονισθούν και να επεκταθούν οι υλικοτεχνολογικές υποδομές και να ενισχυθεί ουσιαστικά, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα, το πλέγμα παρεμβάσεων φοιτητικής μέριμνας.

    Για την προώθηση των αιτημάτων των πανεπιστημιακών καθηγητών η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ

    • αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διάδοση και προβολή των οικονομικών αιτημάτων, και θα παρουσιάσει τεκμηριωμένα τα αιτήματα αυτά στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης
    • καλεί τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ στη λήψη αποφάσεων για δράσεις και απεργιακές ή άλλες κινητοποιήσεις κατά το χρονικό διάστημα από 12/11/24 έως 20/11/24, με στόχο την προβολή και διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων
    • καλεί σε πανελλαδικό συντονισμό των δράσεων των Συλλόγων ΔΕΠ και των λοιπών κατηγοριών προσωπικού ειδικότερα για την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ενώ για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ημέρα πανυπαλληλικής - πανεργατικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καλεί σε συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις
    • συμπαραστέκεται και στηρίζει τις δίκαιες οικονομικές διεκδικήσεις άλλων κατηγοριών εργαζομένων

    Βασικά αιτήματα των καθηγητών

    • επικαιροποίηση των δύο επιδομάτων (ειδικού επιδόματος έρευνας και διδασκαλίας και επιδόματος βιβλιοθήκης), καθότι σχετίζονται με το κόστος ζωής και τις ειδικές συνθήκες άσκησης του λειτουργήματος των καθηγητών Πανεπιστημίου
    • χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου στα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεών τους για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και την παροχή οικονομικών κινήτρων (π.χ. επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο) για την προσέλκυση και παραμονή νέων συναδέλφων στα περιφερειακά Ιδρύματα
    • αποφορολόγηση του ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, σύμφωνα με την 2306/2014 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, προς αποφυγή κατάθεσης χιλιάδων ατομικών φορολογικών προσφυγών
    • ριζική αναπροσαρμογή της ειδικής αμοιβής για την παροχή κλινικού και εργαστηριακού έργου σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των νοσοκομείων που ανήκουν σε Πανεπιστήμια, κατ’ αναλογία των αμοιβών των υπηρετούντων στο ΕΣΥ συναδέλφων
    • επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
    • καταβολή της πλήρους μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζεται από τις αποφάσεις 4741/2014 και 1911/2022 του ΣΤΕ για το χρονικό διάστημα από τον Γενάρη του 2017 έως τον Οκτώβρη του 2022 σε όλα τα μέλη ΔΕΠ ανεξαιρέτως
    • θέσπιση της σύνταξης των αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ τουλάχιστον στο 80% του τελευταίου μισθού τους, προς αναγνώριση των σημαντικών υπηρεσιών που παρείχαν στον εργάσιμο βίο τους, ο οποίος, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, είναι περιορισμένος λόγω των πολλών ετών που απαιτούνται για απόκτηση των αυξημένων προσόντων.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες: Πότε θα δοθεί
    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες: Πότε θα δοθεί

    «Ανάσα» σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες θα δώσει η έκτακτη ενίσχυση που αναμένεται να καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και η οποία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα κονδύλι άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ανάπηροι, οικογένειες με παιδιά που θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα.

    «Είναι οι κατηγορίες που συνήθως κάθε χρόνο λαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Νέο κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Εξήγησε πως λόγω της απουσίας κεντρικού μητρώου, δεν υπάρχει και συνολική εποπτεία, δεν υπάρχει και συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους.

    «Όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους (...), μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ
    ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ

    Άνοιξε από σήμερα Δευτέρα (21/10) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην προκήρυξη 6Κ/2024 του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 44/08.10.2024/τ. Α.Σ.Ε.Π., Φ.Ε.Κ. 49/18.10.2024/τ.Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.592 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου αποκλειστικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 28 του ν. 4765/2021.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, καθώς και το πιστοποιητικό ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Β΄).

    Η προθεσμία υποβολής της αίτησης και του πιστοποιητικού λήγει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

    Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται όταν οι υποψήφιοι επιλέξουν «Οριστικοποίηση» και μόνο όταν ο 20ψήφιος κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», προκειμένου αυτό να δεσμευτεί από το ΑΣΕΠ.

    Η ανεξάρτητη Αρχή εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στην πληρωμή του ίδιου κωδικού παραβόλου με αυτόν που αναγράφουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση και μέχρι την υποβολή αυτής.

    Περισσότερες πληροφορίες προκειμένου ο κωδικός παραβόλου να εμφανίζεται άμεσα σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ» και να μπορούν οι υποψήφιοι να προβούν σε «οριστικοποίηση» της αίτησης παρέχονται στο site της ΓΓΠΣΔΔ εδώ.

    Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία, αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, πριν την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μετά από σχετική Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες
    Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες

    «Ανάσα» σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες θα δώσει η έκτακτη ενίσχυση που αναμένεται να καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και η οποία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα κονδύλι άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ανάπηροι, οικογένειες με παιδιά που θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα.

    «Είναι οι κατηγορίες που συνήθως κάθε χρόνο λαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Νέο κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Εξήγησε πως λόγω της απουσίας κεντρικού μητρώου, δεν υπάρχει και συνολική εποπτεία, δεν υπάρχει και συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους.

    «Όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους (...), μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
    Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά

    Μόνιμες αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοχευμένες ενισχύσεις στα επιδόματα και παροχές σε συνταξιούχους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα της κυβέρνησης.

    Tα οφέλη είναι πολλαπλά για τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αθροιζόμενα, «μεταφράζονται» σε μισό ή έναν ή και περισσότερους μισθούς επιπλέον για πολλούς, μέσα στο 2025.

    Η οριζόντια αύξηση των αποδοχών τους θα ισχύσει από την 1/4/2025 φτάνοντας στα 100 ευρώ έως το 2027 με τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 950 ευρώ όπως είναι ο στόχος για τον βασικό μισθό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Συντάξεις

    – Αυξήσεις: Περίπου 2,5%

    – Θα δοθούν: Δεκέμβριο 2024

    – Προϋπόθεση: Χωρίς προσωπική διαφορά

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Διορθώσεις όχι μειώσεις

    – Αναδρομικά 11μηνου: Αναμένεται απόφαση

    Παράδειγμα αύξησης σύνταξης 1.100 €:

    – Καθαρά σήμερα: 980 €

    – Καθαρά 1/1/2025: 998 €

    – Αύξηση: + 1,83% ή 18 €

    Μισθοί ιδιωτικού τομέα

    – Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 870 €

    – Εφαρμογή: Απρίλιος 2025

    – Εισφορές: Μείωση 1% από 1/1/2025

    Σε μισθό 1.000 €: Αύξηση 5 €

    Μισθοί 700.000 δημ. υπαλλήλων

    – Από Απρίλιο: Σύνδεση με κατώτατο μισθό

    – Ετήσια αύξηση: 4% (συνολικά έως 100 €)

    – Εισαγωγικός μισθός: 950 € έως το 2027

    Επίδομα προσωπικής διαφοράς

    -Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    * 200 €: Συντάξεις έως 700 €

    * 150 €: Συντάξεις 701 – 1.100 €

    * 100 €: Συντάξεις 1.101 € – 1.600 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Ετοιμάζονται διορθώσεις

    * Στόχος: Να μην ψαλιδίζουν τις αυξήσεις

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025
    Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025

    Συνολικά 19.181 προσλήψεις έχει εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για το 2025, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη να εξηγεί σε συνέντευξη της το πρωί της Πέμπτης πως δεδομένου των δημοσιονομικών περιορισμών, του 1 προς 1, για κάθε μία αποχώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία πρόσληψη.

    «Πρέπει να κάνουμε μία ενδελεχή δουλειά και έλεγχο στο τι προσλήψεις θα δώσουμε» τονίζει η υφυπουργός.

    Παράλληλα, σημειώνει πως το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει όλες τις προθεσμίες από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι και το διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου, κάνοντας σημειακές παρεμβάσεις.

    «Ο στόχος μας είναι είναι μόλις βγαίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων που συνήθως εγκρίνεται το Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, το επόμενο έτος να καταφέρουμε να κάθεται στην καρέκλα ο υπάλληλος ο οποίος έχει εγκριθεί η πρόσληψή του» τόνισε η υφυπουργός.

    Ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά τις 19.181 θέσεις δεν είναι όλες οι θέσεις για το ΑΣΕΠ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

    Είναι και το ένστολο προσωπικό, μέσα είναι και τα μέλη ΔΕΠ, είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι 1.300 άτομα.

    Η πλειονότητα των θέσεων που θα πάνε στο ΑΣΕΠ είναι περίπου στις 7.000. Αυτές οι 7.000 θα απορροφηθούν με τη διαδικασίες του ΑΣΕΠ από τη δεξαμενή, τη μεγάλη του γραπτού διαγωνισμού[…] Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα κάνει μία μεγάλη προκήρυξη για αυτούς που βρίσκονται στη δεξαμενή των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που θα ακουμπάει περίπου στις 7.000 προσλήψεις.

    Από κει και πέρα έχουμε βεβαίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Να πω ότι βγήκε η προκήρυξη για τους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία, 1.500 θέσεις, θα τρέξει από 21 Οκτώβρη από τη Δευτέρα που μας μπαίνει η προθεσμία για τις αιτήσεις».

    Πότε θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι τώρα ο νόμος προβλέπει ότι θα είναι κάθε δύο χρόνια.

    «Εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση να απορροφηθούν τέσσερις προγραμματισμοί προσλήψεων, δηλαδή ο προγραμματισμός ’22, ’23, ’24 και ’25 από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό δεδομένου ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δεξαμενή και δεν υπήρχε λόγος να περάσουμε σε καινούργιο διαγωνισμό».

    «Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι εντός του ’25 θα έχουμε μία καινούργια διαδικασία διαγωνισμού προκειμένου να καλύψουμε και τις ανάγκες εκεί που δεν υπάρχει δεξαμενή» τόνισε.

    «Να επισημάνω το εξής υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα κάλυψης από τη δεξαμενή για παράδειγμα δεν έχουμε κτηνιάτρους ας πούμε. Πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο διαγωνισμό προκειμένου να καλύψουμε αυτή την ανάγκη» πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων περιλαμβάνονται και 2.700 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας.

    Ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο ’25 ανέφερε ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μισθοί: Οι κλάδοι στην αγορά εργασίας που δίνουν αυξήσεις – Τι συμβαίνει σε βιομηχανία και λιανεμπόριο
    Μισθοί: Οι κλάδοι στην αγορά εργασίας που δίνουν αυξήσεις – Τι συμβαίνει σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

    Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης μιλά στον ΟΤ για την ακρίβεια – «Κλειδί» οι μισθοί

    Η αγορά εργασίας είναι «τεμαχισμένη». Έχει δύο, τρεις ακόμη και ίσως και τέσσερις ταχύτητες. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ιδιαίτερα στον χώρο της βιομηχανίας είναι ελάχιστες όσες προβλέπουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν, που κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα του καθοριζόμενου κατώτατου μισθού.

    Είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ ότι συμβαίνει στο λιανεμπόριο, όπου κατά τεκμήριο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν υψηλότερο εισαγωγικό μισθό.

    Η ακρίβεια και οι χαμηλές αμοιβές

    Όμως οι χαμηλές αμοιβές του ιδιωτικού τομέα πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία συμπυκνώνεται στην έννοια της «ακρίβειας».

    Μιλώντας προς τον ΟΤ ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την αύξηση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, εφόσον το επιτρέπει η παραγωγικότητα της βιομηχανίας, που είναι το αποτέλεσμα της επενδυτικής δραστηριότητας των ίδιων των επιχειρήσεων».

    Οι συμβάσεις

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορούν όμως το 2023, στο δωδεκάμηνο του προηγούμενου έτους υπογράφηκαν 209 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 137.179 μισθωτούς. Όμως από αυτές μόνο οι 59 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών!

    Και αναφερόμενη στο 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως οι μέσες αποδοχές και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους του 2023, ενώ η άνοδος της παραγωγικότητας θα παραμείνει περιορισμένη.

    Οι αντιδράσεις από τις ΜμΕ

    Κι όπως έλεγε πηγή της αγοράς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο συζητούνταν το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από τις οργανώσεις των μικρομεσαίων, αλλά κι από ένα τμήμα της βιομηχανίας, που βασίζει την ανταγωνιστικότητα του στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων.

    Ίσως παρόμοιας έντασης θα είναι και οι αντιδράσεις το 2025 – περί τον Μάρτιο – όταν θα αρχίσει να συζητείται το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού.

    Ο αντίθετος δρόμος του λιανεμπορίου

    Ωστόσο στον αντίποδα της βιομηχανίας κινείται το λιανεμπόριο – πρωτίστως οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ και ακολούθως οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Οπως έλεγε πηγή του κλάδου των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ οι επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το 95% του ετήσιου τζίρου, απασχολούν 118.000 εργαζομένους.

    Όλοι αυτοί αμείβονται υψηλότερα – κατά πολύ ή λιγότερο εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε επιχείρησης – από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Εκτός όμως από τον υψηλότερο εισαγωγικό μισθό – έναντι του καθοριζόμενου κατώτατου, δηλαδή των 830 ευρώ το μήνα – οι εργαζόμενοι των αλυσίδων έχουν και διάφορες άλλες παροχές.

    Οπως επί παραδείγματι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών, για το διάστημα που διαρκεί η τουριστική περίοδος απολαμβάνουν μία έξτρα αμοιβή.

    Η έλλειψη προσωπικού

    Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω του γεγονότος ότι οι «οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εύκολα προσωπικό και για να μην χάσουν υπαλλήλους δίνουν υψηλότερο μισθό και διάφορες επιμέρους παροχές».

    Μάλιστα παρατηρείται ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων στο θέμα του «πακέτου» προσφέρει η κάθε επιχείρηση για να κρατήσει τους εργαζομένους της και να μην μεταπηδήσουν στην ανταγωνίστρια της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για αρκετά χρόνια προ της κρίσης η εργασία σε ένα σούπερ μάρκετ θεωρούνταν «υποδεέστερη» και ως εκ τούτου ευκαιριακή, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο.

    Πηγή: ΟΤ

  • Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
    Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

    Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και νέο πλαίσιο παροχής κινήτρων και ανταμοιβής στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη της στοχοθεσίας.

    Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, μέσω του ΑΣΕΠ και τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

    Οι κυριότερες τροποποιήσεις στον ν.4765/2021 αφορούν στην:

    • προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας υποψήφιων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας,
    • δυνατότητα απόδοσης αριθμού σε κάθε υποψήφιο ανά προκήρυξη, μέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας, προκειμένου να καθορίζεται η σειρά κατάταξης αυτού,
    • διενέργεια του συνόλου της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ., μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως σε ορεινούς, νησιωτικούς δήμους, καθώς και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και διορισμού, καθιστούν αναγκαίες τις προωθούμενες παρεμβάσεις ώστε να κινητροδοτηθούν οι υποψήφιοι ευάλωτων περιοχών, να ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών».

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

    Το σχέδιο νόμου που εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εντός της εβδομάδας προβλέπει:

    1. Κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2022 και 2023 καθώς και 2024 και 2025 από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022 ή άλλης μεταγενέστερης γραπτής εξέτασης, με βάση τα οριζόμενα κριτήρια.

    2. Τροποποίηση/συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (ν.3528/2007) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), με σκοπό τη σύντμηση των επιμέρους προθεσμιών που προβλέπονται και τη συνακόλουθη επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορισμού των δημόσιων και των δημοτικών υπαλλήλων.

    3. Επανακαθορισμό, με εφαρμογή από το έτος 2025, του πλαισίου αναφορικά με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών, συνδεόμενο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν.4940/2022, με σκοπό την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και την ανάλογη επιβράβευση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Παράλληλα, καταργείται το άρθρο 23 του ν.4940/2022.

    Τι αλλάζει στα «μπόνους»

    Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καθορίζονται:

    • το πεδίο εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων [μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι με σχέση εργασίας ι.δ.α.χ., στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (Ε.Σ.Κυ.Π.).],
    • οι προϋποθέσεις υπαγωγής φορέων και υπαλλήλων στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, όπου ρητά μνημονεύεται ότι η καταβολή της ανταμοιβής αναστέλλεται σε περίπτωση άσκησης ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης, ενώ καταβάλλεται αναδρομικά σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης ή απαλλαγής του υπαλλήλου,
    • η ακολουθητέα διαδικασία για τον καθορισμό των επιλέξιμων προς ανταμοιβή στόχων, τον υπολογισμό του τελικού ποσού ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα και την καταβολή της ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.

    Παράλληλα, συστήνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

    1. Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, για τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η συγκρότηση αυτής,
    2. Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής, με αποστολή τη διαχείριση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και την παροχή συνδρομής στην ανωτέρω Επιτροπή.

    Περαιτέρω, στο Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσεται και λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής, το οποίο διαλειτουργεί με τα συστήματα που υποστηρίζουν την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία καθώς και με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), μετά τη θέση του τελευταίου σε παραγωγική λειτουργία.

    Το νέο σύστημα ανταμοιβής απευθύνεται σε φορείς με διαφορετική μορφή, διαφορετικές αρμοδιότητες, διαφορετικούς εξυπηρετούμενους και έχει δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους φορείς στο μέλλον, καθώς είναι απλό χωρίς δύσκολους ή εξειδικευμένους τύπους εφαρμογής που προκύπτουν από πολύ εξειδικευμένα ή δύσκολο να παραχθούν στοιχεία», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

    Δείτε εδώ τις διατάξεις τοτυ νομοσχεδίου:

    Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ
    Επιπλέον τροποποιήσεις

    Τροποποιούνται διατάξεις περί Επιτελικού Κράτους (ν.4622/2019), με τη σύντμηση της προθεσμίας έγκρισης του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής καθώς και των επιμέρους προθεσμιών που τίθενται κατά τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

    Ρυθμίζονται επίσης και θέματα που αφορούν στην:

    • αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε περίπτωση μετάταξης υπαλλήλου,
    • θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με τίτλο «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), στο οποίο μεταφέρονται όλα τα στοιχεία και οι λειτουργίες του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, του οποίου το ΣΔΑΔ είναι διάδοχος.

    Επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων του δήμου που έχουν ήδη διατεθεί μέσω σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας σε συμβαλλόμενο δήμο, για την παροχή υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο