Οικονομία

Τρεις μήνες ακόμη χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής – Έως τις 31/12 σε ισχύ τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα

Τρεις μήνες ακόμη χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής – Έως τις 31/12 σε ισχύ τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα

Γράφεται ενόψει ΔΕΘ νέο πακέτο στήριξης για τους ευάλωτους καταναλωτές από τον Σεπτέμβριο - Κλείνει η στρόφιγγα των οριζόντιων επιδοτήσεων

Με διαδοχικές παρατάσεις μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συνεχίζεται το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η πρόβλεψη των τιμολογίων λιανικής με προγνωστοποίηση στις 20 κάθε μήνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης επέλεξε τη δεύτερη παράταση του υφιστάμενου τρόπου τιμολόγησης παρά τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν τον τελευταίο μήνα και τις προτάσεις της ΡΑΑΕΥ για την εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου ενός μεταβατικού τιμολογίου που θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά όλοι οι προμηθευτές. Όμως τόσο η ΡΑΑΕΥ όσο και οι πάροχοι είχαν ζητήσει από το ΥΠΕΝ πίστωση χρόνου για την καλύτερη προετοιμασία της αγοράς.

Ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων κρίθηκε πετυχημένος, αφού τον τελευταίο χρόνο προσέφερε έσοδα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την στήριξη των πολιτών και ανακούφισαν πολλά νοικοκυριά.

Το ταμείο, όμως, δεν έχει ανεξάντλητους πόρους και τα ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς των ΥΚΩ (ΕΛΥΚΩ) και του ΕΛΑΠΕ, από τους οποίους τροφοδοτήθηκαν οι επιδοτήσεις τους προηγούμενους μήνες δεν αφήνουν περιθώρια για διατήρηση του μέτρου με οριζόντιο τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παράταση των έκτακτων μέτρων είχε δοθεί παραμονές των πρώτων εθνικών εκλογών το Μάιο από τον κ. Κώστα Σκρέκα καθώς ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων έληγε αρχικά την 1η Ιουνίου. Αντίστοιχα την 1η Ιουλίου έληγε η προθεσμία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και για τα δύο μέτρα είχε δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με το σκεπτικό ότι μέχρι τότε η νέα πολιτική ηγεσία θα είχε το χρόνο να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για το νέο τύπο τιμολογίων.

Χθες, το υπουργείο δήλωσε συνέχιση του υφιστάμενου μοντέλου με σκοπό τους επόμενους μήνες, να αξιολογηθεί η κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως να αποφασιστεί η αναγκαιότητα διατήρησης ή όχι των μέτρων.

Εκείνο, πάντως, που φαίνεται να έχει ήδη «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ είναι η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Η κυβέρνηση. όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός, σκοπεύει να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατηγορία αυτών των καταναλωτών. Ο ίδιος διαχώρησε τον κοινωνικά ευάλωτο από τον ενεργειακά ευάλωτο. Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, ο ενεργειακά ευάλωτος είναι αυτός που από τη φύση του νοικοκυριού του, σε ένα πολύ κρύο μέρος της χώρας, χρειάζεται να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για την κατανάλωση ενέργειας. Συνεπώς, με το ίδιο εισόδημα κάποιος άλλος μπορεί να τα βγάλει πέρα, διότι δεν έχει αυτήν την υπερβάλλουσα πίεση στην ενέργεια. «Εκεί, λοιπόν, εμείς θα σχεδιάσουμε και θα παρουσιάσουμε, πολύ σύντομα, ένα πακέτο μέτρων για να βελτιώσουμε τη στήριξη που δίνουμε στους ενεργειακά ευάλωτους και ταυτόχρονα να βρούμε πόρους, για να βοηθήσουμε το σύνολο των καταναλωτών.

Το υπουργείο θα δώσει έμφαση και στην επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ και την αποθήκευση καθώς οι ανανεώσιμες θα αποτελέσουν μία μόνιμη πίεση προς τα κάτω, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup