Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 07:43

Μειωμένη σύνταξη για 7 στις 10 μητέρες

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει για γονείς Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών - Σε ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται οι πατέρες

Με μειωμένη σύνταξη προτιμούν να συνταξιοδοτηθούν οι 7 στις 10 μητέρες ανηλίκων, οι οποίες κρατούν τα ηνία στο σύνολο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τον ΕΦΚΑ. Ο βασικός λόγος της πρόωρης εξόδου είναι μια ενδεχόμενη μελλοντική ανατροπή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62 ετών διατηρούν χιλιάδες μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούν τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις:

1. Να έχουν ανήλικο παιδί μέχρι το 2012.

2. Να είναι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή να έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1993.

3. Να έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή τις 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012.

4. Να κατοχυρώνουν το κατά περίπτωση νέο όριο ηλικίας εντός της μεταβατικής περιόδου 2015-2021, ανεξάρτητα από το εάν αυτό το συμπληρώνουν μετά την 1η/1/2022.

Οσοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες μέχρι τις 31/12/2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία, θα μπορούν και μετά την 1η/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ειδικά για το Δημόσιο, σε πρόωρη σύνταξη ακόμα και στα 50 έτη θα μπορούν να βγουν όσες και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις εντός του 2022 και δεν υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης.

Οι γονείς ανηλίκων και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50, 52 ή 55 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και εντός του 2023.

Τι ισχύει

Τα ισχύοντα στη συνταξιοδότηση μητέρων ή γονέων είναι τα παρακάτω:

▪ Οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι (άνδρες – γυναίκες) που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 ή το 2012 με ανήλικο τέκνο παίρνουν σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν κλείσουν το 52ο ή το 55ο έτος αντίστοιχα. Μητέρα ή πατέρας ανηλίκου με 25ετία το 2011 και ηλικία 52 ετών το 2017 λαμβάνει πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας τα 58,5 έτη. Η μητέρα μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο τέκνου για να έχει 25ετία το 2010, οπότε να συνταξιοδοτηθεί με όριο ηλικίας το 50ό έτος. Δεν ισχύει όμως για τον πατέρα το δικαίωμα για σύνταξη με ανήλικο και 25ετία το 2010.

▪ Για τα Ταμεία ΙΚΑ και ΔΕΚΟ/τραπεζών, σύνταξη πριν από το 2022 κατοχυρώνουν μητέρες που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 στο ΙΚΑ και συμπλήρωσαν έως το 2012 τις 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο.

▪ Μητέρες ασφαλισμένες σε Ταμεία ΔΕΚΟ/τραπεζών πριν από το 1993, με ανήλικο τέκνο έως το 2012 και 25ετία, κατοχυρώνουν τις ηλικίες των 50, 52 και 55 ετών για πλήρη σύνταξη και των 50 και 53 ετών για μειωμένη. Ομως από 19/8/2015 και μετά, τις καταλαμβάνουν τα νέα όρια συνταξιοδότησης.

«Πέναλτι»

Τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με «πέναλτι» έως 115 ευρώ τον μήνα, έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Πρόκειται για μια δυνατότητα που παρέχει ο νόμος σε ασφαλισμένους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έρχεται σε μια περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα όσον αφορά την έξοδο από τον εργασιακό βίο.

Η μείωση των 115 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής, δηλαδή των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε ασφαλισμένος. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (εθνική σύνταξη για 15ετή ασφάλιση) ή στα 384 ευρώ (για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης). Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμη και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών.

Συνεπώς το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό. Αυτό το γεγονός καθιστά αρκετά ελκυστική την επιλογή της μειωμένης καθώς η μείωση είναι μικρή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξόδου πολύ νωρίτερα από τα 62 που είναι το γενικό όριο χορήγησης μειωμένης σύνταξη ή με συνολικά 40 έτη ασφάλισης για την πλήρη.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 09:04

Σχετικά Άρθρα

  • Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης
    Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη- Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης

    Η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Παρά τους μνημονιακούς νόμους που έχουν αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη νέα αύξηση που αναμένεται να δρομολογηθεί μετά το 2027 9 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, ένα σημαντικό ποσοστό των ασφαλισμένων εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 60 ετών.

    Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (στοιχεία 2023) η μέση ηλικία των πολιτών ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη γήρατος να είναι τα 58,6 έτη, με μικρή διαφοροποίηση για τους άνδρες (58,9 έτη) σε σχέση με τις γυναίκες (58,2 έτη).

    Η βασική αιτία

    Ο βασικός λόγος είναι ότι στην ηλικία άνω των 50 δυσκολεύονται να βρουν δουλειά μην έχοντας άλλη εναλλακτική, συνταξιοδοτούνται ακόμα και με μειωμένη σύνταξη σε ποσοστό 11.6%.

    Ενας δείκτης που επιβεβαιώνει τη δυσκολία εύρεσης εργασίας είναι ότι το 23.9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη, δηλαδή πριν να συμπληρώσει τις γενικές προϋποθέσεις για σύνταξη στο 67ο έτος με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών.

    Αυτό έχει ως συνέπεια το 25% των πολιτών άνω των 50 δηλαδή ένας στους 4, να δυσκολεύεται να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ακόμα και με μειωμένη σύνταξη και να βιοπορίζεται υποχρεωτικά με την προανοιακή σύνταξη των 400 ευρώ.

    Ένα ποσοστό μάλιστα των πολιτών που βρίσκουν κλειστή την πόρτα της συνταξιοδότησης είναι όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ άνω των 30.000 ευρώ.

    Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και εξακολουθούν να εργάζονται αποτελούν το 1,8% του συνόλου των απασχολουμένων αν και το εν λόγω ποσοστό τα τελευταία δύο έτη έχει σημειώσει αύξηση και θα καταγραφεί σε επόμενη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

    Μετά τα 60 έτη, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών, και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

    Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

    Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης είναι κατά μέσο όρο τα 63 έτη ενώ τα επόμενα χρόνια, με την ωρίμανση του νόμου του 2015, η ηλικία αυτή να αυξηθεί κι άλλο.

    Αλλωστε σε τρία χρόνια θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής .

    Το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι το 2027 με βάση τη μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής η οποία εκπονείται κάθε τρία χρόνια και θα αποτυπώσει ,όπως δείχνουν τα στοιχεία, αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, η οποία δεν καταργήθηκε, από την 1/1/2024 τα όρια ηλικίας θα ανακαθορίζονται ανά τριετία, με βάση πάντα το προσδόκιμο ζωής.

    Η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι σήμερα στο «απυρόβλητο» καθώς μετά από την πίεση της τρόικα αυξήθηκαν κατά 2 έτη τα ηλικιακά όρια στα 67 και στα 62 από 1/1/2013 πολύ περισσότερο δηλαδή από εκείνη την αύξηση που θα προέκυπτε από την εφαρμογή του νόμου του 2010.

    Επιπλέον με το νόμο 4336/2015 αυξήθηκαν με βίαιο τρόπο και όλα τα ενδιάμεσα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Ένα ακόμα επιχείρημα για να μην ανοίξει η συζήτηση είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ μαζί με τη Γαλλία ( 67 και 62 μετά τη μεταρρύθμιση Μακρόν) και την Ιταλία ( 67 και 64).

    Ωστόσο η πρόσφατη έκθεση της ΕΕ ( Eurostat ageing report group 2024) αποτυπώνει στις προβολές της για την Ελλάδα αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 7-8 μήνες από το 2024 έως το 2030 και υποδεικνύει αύξηση των ορίων ηλικίας για τη χώρα μας στα 68.5 έτη από 67 σήμερα το 2030.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Eurostat η Ελλάδα που το τρέχον έτος 2024 έχει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67 και τα 62 για πρόωρη συνταξιοδότηση, το 2030 θα πρέπει να το αυξήσει κατά ενάμισι έτος στα 68. 5 και για την πρόωρη συνταξιοδότηση κατά ένα έτος και τρεις μήνες στα 63.5.

    Πηγή: imerisia.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις
    e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους σύμφωνα με το νόμο 4670, δήλωσε ο διοικητής του e-FKA, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

    «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τους επανυπολογισμούς των αναδρομικών. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε τώρα κάνουμε επανυπολογισμούς με το νόμο 4670, δηλαδή συντάξεις για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάποιο διπλό δικαίωμα, είτε σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος ή από δύο διαφορετικά δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Βαρβέρης μιλώντας στην ΕΡΤNEWS.

    Παράλληλα ο διοικητής του e - EFKA, είπε ότι δεν αποκλείεται να είναι συντομότερα η καταβολή των αναδρομικών: «Μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομα, αλλά το αργότερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μέσα στον Νοέμβριο, οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά τους όλα.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, διευκρίνισε ότι, «σήμερα στις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες μας είναι 19.500 περίπου, όταν το 2021 ήταν περίπου στις 250.000 αυτές οι εκκρεμότητες.

    Τόνισε ακόμη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτεςτα τελευταία 3 – 4 χρόνια ήταν πάνω από μισό δισεκ. ευρώ, δηλαδή το κράτος όφειλε στους πολίτες σε συντάξεις πολύ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι αρνητικός» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει:

    «Αυτές οι 19.500 είναι ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές, είτε γιατί υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, είτε γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολες περιπτώσεις.

    Αυτές οι 19.500 έχουν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από αυτά που οφείλει ο ΕΦΚΑ σε αυτές».

    Ιστορικό χαμηλό στις επικουρικές

    Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο διοικητής του οργανισμού είπε ότι «Και στις επικουρικές συντάξεις επίσης είμαστε σε ιστορικό χαμηλό. Αυτή τη στιγμή οι επικουρικές, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν και είναι ληξιπρόθεσμες, είναι 32.500 συντάξεις. Άρα λοιπόν, έχει γίνει μια θεαματική πρόοδος.

    Όταν μιλάμε για ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του φορέα, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για εκκρεμότητες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

    Σήμερα ο μέσος χρόνος για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης για την κύρια σύνταξη είναι λίγο λιγότερο από 60 ημέρες.

    Άρα οι επικουρικές προφανώς για να εκδοθούν χρειάζεται να έχει εκδοθεί η κύρια απόφαση».

    Αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις είπε ότι «Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό να το κατανοήσει κανείς γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικουρικές. Ο ΕΦΚΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η συνένωση πολλών Ταμείων.

    Στον κύριο φορέα δεν είχαμε πάρα πολλά Ταμεία στη χώρα μας, είχαμε το ΙΚΑ, είχαμε τον ΟΑΕΕ, υπήρχαν και κάποια άλλα Ταμεία, αλλά ήταν μετρημένα.

    Όμως ο κάθε επαγγελματικός κλάδος είχε και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από αυτά, άλλο ήταν μηχανογραφημένο, άλλο χειρόγραφο, άλλο με καρτέλες, η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή.

    Όλα αυτά έχουν έρθει κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ, κι είναι περίπου 100 Ταμεία. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η ιστορία του καθενός είναι εντελώς διαφορετική.

    Έπρεπε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα χάος σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι να ενοποιηθούν τα συστήματα κλπ. και τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία είναι χειρόγραφα.

    Έρχονται οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι, να πω ότι έχουν καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει, έρχονται λοιπόν οι εργαζόμενοι και πρέπει να ανακαλύψουν τον τροχό μέσα από το αρχείο. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε.

    Φανταστείτε δε, όταν έχουμε διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή έχουμε διαφορετικά επικουρικά Ταμεία, εκεί το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς.

    Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα δει 30% μείωση και των επικουρικών, αλλά θεαματική βελτίωση θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουμε σε εξέλιξη στον οργανισμό, που είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, στο οποίο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και βέβαια η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που θα ενοποιήσει επί της ουσίας όλες αυτές τις διαδικασίες σε μία ενιαία διαδικασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

    Από σήμερα, Δευτέρα (21/10) μέχρι και την Παρασκευή (25/10) θα καταβληθούν 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • Καταγγελία στο OPEN: Τραυματίας της τραγωδίας των Τεμπών με 70% αναπηρία δεν έλαβε την ειδική σύνταξη
    Καταγγελία στο OPEN: Τραυματίας της τραγωδίας των Τεμπών με 70% αναπηρία δεν έλαβε την ειδική σύνταξη

    «Για μια χειρότερη κόλαση από εκείνη που έζησε το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών» κάνει λόγο ο τραυματίας Θεόδωρος Κατσιούλης, ο οποίος ενώ έχει 70% αναπηρία δεν του έδωσαν ειδική σύνταξη. «Ας μην έβγαζαν τον νόμο, ας μην μας κορόιδευαν» είπε στην τηλεόραση του OPEN.

    «Ντρέπομαι, νιώθω επαίτης»

    «Να μην το ζήσει κανένας. Δεν ήταν μια τράκα, μετά την τράκα επακολούθησε η κόλαση. Αυτό το πράγμα όταν το βλέπεις μπροστά σου δεν μπορείς να το ξεχάσεις σε τρία χρόνια, ούτε σε εκατόν τρία» είπε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς και πρόσθεσε «εγώ αυτή τη στιγμή παίρνω τρία φάρμακα για να σας μιλήσω αυτή την ώρα».

    Στη συνέχεια κατήγγειλε «Κάναμε την αίτηση όταν μας είπαν και εγώ πέρασα τον Ιούλιο του 2023 την ΑΣΥΕ, η οποία έβγαλε 70% αναπηρία αλλά η βρογχίτιδα που λέει γιατί εισέπνευσα τοξικές ουσίες, και εκείνη την εποχή έπαιρνα αγωγή από το Νοσοκομείο της Λάρισας για να μπορώ να αναπνεύσω. Πήρα την αγωγή και ήμουν καλύτερα για αυτό έβγαλαν αυτό το ποσοστό. Εγώ δεν μπορούσα να σταθώ, με κρατούσε ο γιος μου για να είμαι όρθιος. Η επιτροπή είπε ότι θέλουμε να σας βοηθήσουμε αλλά είπαν ότι ζητά μόνιμη αναπηρία, και είναι ειδικά αυτά που δίνουν μόνιμη αναπηρία. Ο νόμος έγινε εσκεμμένα, έβγαλαν νόμο φωτογραφικό για μόνιμη αναπηρία».

    Το ΙΚΑ δεν δέχεται την απόφαση της ΑΣΥΕ πρέπει να περάσεις ΚΕΠΑ. Πότε να κλείσεις ραντεβού, να πας ξανά και ξανά. Ντρέπομαι νιώθω επαίτης, ας μην έβγαζαν το νόμο ας μην μας κορόιδευαν, αυτό είναι χειρότερη κόλαση και από εκείνο το βράδυ» κατέληξε.

    Πηγή: cnn.gr

  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ

    «Μπαράζ» πληρωμών θα πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτούμενων προγραμμάτων από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Στις 25 και 30 Οκτωβρίου οι πληρωμές
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Στις 25 και 30 Οκτωβρίου οι πληρωμές

    Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πληρωμές συντάξεων του Νοεμβρίου, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις 25 Οκτώβρη.
    Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
    - Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
    - Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ολες οι πληρωμές έως τις 18 Οκτωβρίου
    e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ολες οι πληρωμές έως τις 18 Οκτωβρίου

    Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του

    Συνολικά 81.898.634 ευρώ θα καταβληθούν σε 88.834 δικαιούχους έως τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:
    Από τον e-ΕΦΚΑ:

    – στις 14 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν 218.634 ευρώ σε 176 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ,

    – στις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 13.380.000 σε 27.980 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και

    – από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 17.300.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    – 18.000.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

    – 2.000.000 ευρώ σε 2.800 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,

    – 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

    – 4.500.000 ευρώ σε 8.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και

    – 6.500.000 ευρώ σε 78 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα Δευτέρα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
    Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα Δευτέρα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

    Σειρά πληρωμών θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Δευτέρα (14/10) μέχρι και την Παρασκευή (18/10) σε 88.834 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), οπότε και θα καταβληθούν συνολικά 81.898.634 ευρώ.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

    Από τον e-ΕΦΚΑ:

    • στις 14 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 218.634 ευρώ σε 176 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ,
    • στις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 13.380.000 σε 27.980 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και
    • από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 17.300.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 18.000.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 2.000.000 ευρώ σε 2.800 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 4.500.000 ευρώ σε 8.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 6.500.000 ευρώ σε 78 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch