Η κυβέρνηση καλείται να «θυσιάσει» και κάποιες από τις παροχές που είχαν προγραμματιστεί να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ
Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel είναι ακόμη υπό εκτίμηση. Όταν θα φύγουν τα νερά από την περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, τότε μόνο μπορεί να υπάρξει ακριβής αποτίμηση της ζημιάς.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως το κόστος σε βάθος πενταετίας μπορεί να φθάνει τα 5-6 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα συνηθισμένα, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείρισή του. Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.
Πέρα από την ευρωπαϊκή βοήθεια που αφορά τόσο «φρέσκο» χρήμα όσο και γρήγορη ανακατεύθυνση των πόρων μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να γίνει χρήση του έκτακτου αποθεματικού του 1 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού ενώ θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως το κόστος σε βάθος πενταετίας μπορεί να φθάνει τα 5-6 δισ. ευρώ
Την ίδια στιγμή, καλείται να «θυσιάσει» και κάποιες από τις παροχές που είχαν προγραμματιστεί να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ. Πρόκειται για μια δύσκολη πολιτικά απόφαση, αφού τη δεδομένη στιγμή η κοινωνία πιέζεται αφόρητα από τον πληθωρισμό και έχει ανάγκη από «ανάσες»…
Οι παροχές που «κόβονται»
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά «κόβονται» οι εξής παροχές:
Η παράταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνεπώς το πρόγραμμα θα λήξει κανονικά στο τέλος Οκτωβρίου.
Η «επιταγή ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους και μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες στο τέλος του χρόνου.
Η κρατική επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης, και το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι δηλαδή από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ηλεκτρονικό ρεύμα από τον ερχόμενο Ιανουάριο. Οι επιδοτήσεις θα στραφούν κυρίως προς τους ευάλωτους και ίσως επιδοτήσεις θα υπάρχουν μόνο στις μικρές καταναλώσεις. Το «μάζεμα» των επιδοτήσεων στο ρεύμα ήταν κάτι που ήταν γνωστό από καιρό αλλά η ανάγκη νοικοκυρέματος για δημοσιονομικούς λόγους γίνεται τώρα περισσότερο επιτακτική.
Οι παροχές που «σώζονται»
Στον αντίποδα, τα μέτρα που σώζονται είναι τα μέτρα που ουσιαστικά περιλαμβάνονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο του Ιουλίου. Έτσι, του Daniel διασώζονται τα εξής:
Το επίδομα προσωπικής διαφοράς για περίπου 300.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα πάρουν εκ νέου αύξηση που όμως μεταφέρεται για τον Ιανουάριο αντί τον Δεκέμβριο.
Η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%.
Η παράταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Σε κλάδους όπως εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, σχολές χορού και γυμναστήρια.
Οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται πως μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κερδίσουν κατά μέσο όρο ένα μισθό ετησίως ή, διαφορετικά, περίπου 1.292 ευρώ.
Διατηρείται και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα από το 2024. Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν η ασφάλιση είναι μικρότερη του ενός έτους τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ περιορίζεται αναλογικά
Αύξηση αφορολογήτου. Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογουμένους με παιδιά, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024. Συγκεκριμένα, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά. από 1/1/2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα. Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά με τη μείωση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος.
Πηγή: in.gr