Οικονομία

Σαρώνει η υποδηλωμένη εργασία - Τι έδειξαν οι έλεγχοι από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ

Σαρώνει η υποδηλωμένη εργασία - Τι έδειξαν οι έλεγχοι από Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ

Οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται σε ποσοστό 32,2%

H υποδηλωμένη εργασία εξακολουθεί να έχει τη μερίδα του λέοντος στις παραβάσεις που εντοπίζουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικότερα οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, που υποκρύπτουν υποδηλωμένη εργασία, ανέρχονται σε ποσοστό 32,2%.

Στην πράξη, οι εργοδότες δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν 8ωρο ή και παραπάνω. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, οι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι και εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού, για λιγότερες ώρες.

Έτσι, το πρόστιμο είναι από 600 έως και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ εάν ήταν πλήρως ανασφάλιστοι, το πρόστιμο θα ήταν 10.500 ευρώ.

Το πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας που διογκώνεται αποτυπώνεται και στη μελέτη Σ. Ρομπόλη- Β. Μπέτση για τους νέους ασφαλισμένους που ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ, το νέο επικουρικό ταμείο.

Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι νέοι προσλαμβάνονται με αποδοχές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού αφού τα συσσωρευμένα κεφάλαια είναι μόλις 50,2 εκ. ευρώ ενώ αν υποθέταμε ότι οι νέοι ασφαλισμένοι ελάμβαναν 780 ευρώ μέσο μηνιαίο μισθό τότε τα συσσωρευμένα κεφάλαια από τις εισφορές των ασφαλισμένων έπρεπε να είναι 107 εκ. ευρώ.

Δηλαδή, στις νέες θέσεις κυριαρχεί η μερική απασχόληση και οι ευέλικτες μορφές αφού για τον αριθμό των 213.000 ασφαλισμένων τα 50,2 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέσο μισθό 370 ευρώ το μήνα, δηλαδή είναι στο 52,5% του κατώτατου μισθού των 780 ευρώ.

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι σε πολλές περιπτώσεις , η δήλωση είναι ψευδής καθώς ο εργαζόμενος δουλεύει 8 ώρες και δηλώνεται για 4.

Αυξάνεται το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι το φαινόμενο θα περιοριστεί με την εφαρμογή της διάταξης του εργασιακού νομοσχεδίου που αυξάνει το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία, στα 10.500 ευρώ καθώς και με την χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής, έως το τέλος Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί 47.811 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 9.966 κυρώσεις, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Οι ελεγκτές είναι πλέον εξοπλισμένοι tablets τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Αυτό στην πράξη, οδηγεί στην ακριβή καταγραφή του χρόνου κατά τον οποίο ξεκινά και ολοκληρώνεται ο έλεγχος, ενώ, με τα αποτελέσματά του να αποστέλλονται τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 25.700 ελέγχους και επέβαλε 7.236 κυρώσεις, ενώ 18.332 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.185 κυρώσεις και 3.779 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 545 κυρώσεις.

Παράλληλα , οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ επέβαλαν πρόστιμα ύψους 28,6 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2023. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους 7 μήνες του 2023 9.490 επιτόπιοι έλεγχοι και 7.559 ουσιαστικοί έλεγχοι.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

Όπως προκύπτει τη μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζουν οι κλάδοι της Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών, Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (28,5%), Μεταποίησης Υπόλοιπες Δραστηριότητες (15,1%), Επισκευής Μηχανοκίνητων οχημάτων και Μοτοσυκλετών (15%), οι Κατασκευές (11,8%), οι Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών (11%) και οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Εστίασης (9,4%), συγκριτικά με τον μέσο όρο που ανέρχεται στο 7,6%.

Επιπροσθέτως, όσον αφορά την αδήλωτη εργασία, πρωτοστατεί πάλι ο κλάδος Μεταποίησης Κλωστοϋφαντουργικών υλών Ένδυσης και Βιομηχανίας δέρματος (30,5%), με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αλλά και συγκριτικά με τον μέσο όρο του 6%.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup