Την εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων για την πρόσληψη 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δυο φάσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο διπλασιασμός του αριθμού του προσωπικού παράλληλης στήριξης μαθητών κρίθηκε αναγκαίος, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες ήταν αυξημένες κατά 30%. Έτσι θα γίνουν 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου.
Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση τα ζητήματα Παιδείας, πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, ισότητας στην συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όλα όσα απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς τους, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής τους. Η κοινωνική πολιτική για μας δεν ασκείται με συνθήματα αλλά με δραστικές παρεμβάσεις και εξεύρεση άμεσων λύσεων».
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για τους διαδραστικούς πίνακες
Η ένταξη του διαδραστικού πίνακα στα σχολεία της χώρας απαιτεί και τη σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Οι διαδραστικές αυτές οθόνες αφής έχουν σταλεί ήδη σε κάποια σχολεία της Κρήτης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο σχεδιασμός είναι μέχρι το τέλος του 2023 ή αρχές του 2024 να είναι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Για το σκοπό αυτό οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ενημερωθούν (επιμόρφωση) σχετικά με τη χρήσης τους και τα συνοδευτικά λογισμικά.
Όπως δήλωσε, ο πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Δουκάκης «σήμερα πλέον μιλάμε για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Είναι ένα κυρίαρχο ζητούμενο της εκπαιδευτικής κοινότητας και υπάρχει ένας σχεδιασμός για ένα ενιαίο σύστημα επαγγελματικής ανάπτυξης, το οποίο δεν θα έχει την διάσταση της μιας και των δυο ημερών. Θα είναι μια συνεχής διαδικασία που θα έρθει να συνεισφέρει σε ένα προφίλ εκπαιδευτικού που θα έχει κατακτήσει πράγματα μέσα στο πλαίσιο του επαγγελματικού του βίου. Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης που θα αναλάβουν αυτό το ρόλο συνεισφέρουν σε αυτό το πλαίσιο. Το κρίσιμο είναι να δημιουργηθούν οι κοινότητες πρακτικής και μάθησης ανά περιοχή. Θα το δούμε από φέτος. Ένα πρώτο έργο είναι οι επονομαζόμενοι διαδραστικοί πίνακες, οι οποίοι εντέλει είναι οθόνες αφής 75 ιντσών με ενσωματωμένο υπολογιστή. Η πρώτη διαδικασία επαγγελματικής ανάπτυξης είναι στη χρήση αυτών και στα συνοδευτικά λογισμικά, με σκοπό να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της τάξης. Είναι από τα πρώτα ζητήματα που θα ξεκινήσουμε τον μήνα που μας έρχεται, η προετοιμασία δηλαδή των εκπαιδευτικών».