Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 09:53

Πώς θα γίνονται καταγγελίες κατά της αισχροκέρδειας μέσω του νέου app

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με «εργαλείο» την τεχνολογία και «σύμμαχο» τους καταναλωτές σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω μιας νέα εφαρμογής, να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς, κατά των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Πρόκειται μία εφαρμογή (application) - η οποία στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ πριν από τα Χριστούγεννα - διαθέσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν άμεσα τις καταγγελίες τους όταν διαπιστώνουν περιστατικά εξαπάτησής τους και κερδοσκοπίας στην αγορά.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας, η συγκεκριμένη εφαρμογή σχεδιάζεται ώστε να «επαυξήσει τις δυνατότητες της υφιστάμενης πλατφόρμας kataggelies.mindev.gov.gr» με τους ίδιους τους καταναλωτές να υποβάλλουν καταγγελίες καθώς και στοιχεία για τις στηρίξουν, προκειμένου να βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με φωτογραφίες ή βίντεο μέσω κινητού

Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν οπτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) που θα λειτουργούν ως αποδεικτικά της καταγγελίας τους. Η εφαρμογή θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιεί το υλικό ως προς τον χρόνο υποβολής του αλλά και το χώρο που έγινε, εφόσον ο καταναλωτής επιθυμεί να ενεργοποιήσει το GPS του κινητού του. Έτσι ουσιαστικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να έχουν διαθέσιμο αποδεικτικό υλικό των καταγγελιών χωρίς να πραγματοποιούν επιτόπιο έλεγχο.

Από το αρμόδιο υπουργείο θεωρούν σημαντικό το γεγονός ότι αφενός με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά οι ελεγκτές θα μπορούν να «βρίσκονται», με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όλο το εύρος της αγοράς, αφετέρου ότι ενισχύεται η δύναμη του καταναλωτή. Επιπλέον, έχει ήδη επισημανθεί το πλεονέκτημα που προσφέρουν οι απομακρυσμένοι έλεγχοι της αγοράς σε σύγκριση με τους επιτόπιους, καθώς οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως με αυτό τον τρόπο ανά πάσα στιγμή μπορούν να ελεγχθούν.

Οι νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας

Το νέο app αποτελεί τη μία από τις τέσσερις νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Οι υπόλοιπες τρεις αφορούν στη λειτουργία σούπερ μάρκετ με στόχο την μείωση των τιμών στο ράφι και την προστασία των καταναλωτών από περιστατικά κερδοσκοπίας. Συγκεκριμένα:

  1. Με ειδική πινακίδα θα αναδεικνύονται στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή (πέραν των προωθητικών προσφορών) για χρονικό διάστημα 6 μηνών και άνω. Τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης αποτελεί η τιμή ραφιού πριν από τις 20/9/23 που ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
  2. Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές των τιμών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.
  3. Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. Οι τιμές θα αναρτώνται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • Σάλος με την καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απάτες με παράνομες αποζημιώσεις - Η απάντηση
    Σάλος με την καταγγελία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις απάτες με παράνομες αποζημιώσεις - Η απάντηση

    Τη δική του απάντηση δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις καταγγελίες του πρόεδρου της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρη Καπούνη στο OPEN για το «κόλπο» με τις αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ από τον Οργανισμό.

    Kύκλωμα επιτηδείων θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα που καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, απάντησε μέσω του OPEN.

    «Ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε»

    Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης απάντησε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας», χωρίς φυσική παρουσία πάνω στα όσα είχε καταγγείλει ο κ. Καπούνης. Όπως αναφέρει ο κ. Μπαμπασίδης, ο κ. Καπούνης πλαστογράφησε μισθωτήριο Μονής για να αποφύγει το ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου). «Λαμβάνουμε 650.000 αιτήσεις και δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε μια-μια. Υπάρχει ένα ειδικό σύστημα, ένας αλγόριθμος όπου γίνεται ένας ενδεικτικός έλεγχος και δίνουμε στο 99% το πρώτο ποσό, την προκαταβολή και στον δεύτερο έλεγχο "κοκκινίζουν" όλα. Ο κ. Καπούνης πήγε στις Αρχές μόλις είδε ότι "κοκκινίζεται". Πήρε τις 16.000 ευρώ και μετά απευθύνθηκε στις Υπηρεσίες» εξήγησε σχετικά.

    «Ηθικός αυτουργός ο κ. Καπούνης»

    Παράλληλα τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, δυσφήμισε τον Οργανισμό και την χώρας μας και είναι ηθικός αυτουργός, καθώς ώθησε κι άλλους στην πλαστογραφία και στο να εξαπατήσουν τον Οργανισμό. Παράλληλα ανέφερε ότι ουδέποτε ο κ. Καπούνης έλαβε 40.000 ευρώ».

    Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει τα λάθη που έχουν γίνει και στοχεύει στην εξυγίανση του Οργανισμού και στη στήριξη των αγροτών.

    Πώς έστηναν απάτες με παράνομες δηλώσεις

    Την αποκάλυψη των επιτηδείων που θησαύριζε τα τελευταία χρόνια λαμβάνοντας φουσκωμένες επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης την Παρασκευή (11/10) μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» στο OPEN.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης διαπίστωσε πως κάποιοι δήλωναν κατά καιρούς στο νησί της Νάξου αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ψευδώς, δεκαπλάσιες εκτάσεις προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αποδείξει την απάτη πήγε στην υπηρεσία και δήλωσε 7.000 στρέμματα! Χωρίς να γίνει ο σχετικός έλεγχος η αίτησή του πέρασε και λίγους μήνες αργότερα του καταβλήθηκε το ποσό των 16.391.

    Αμέσως ανέφερε το γεγονός στον εισαγγελέα και στον ΟΠΕΚΕ προκειμένου να αποδείξει το λάθος που γίνεται, τόσο στην περίπτωσή του όσο και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια. Λίγο καιρό αργότερα, ο Οργανισμός του έκανε μήνυση για ψευδή δήλωση ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα, πάλι χωρίς έλεγχο του τι έχει δηλώσει ο κ. Καπούνης, του καταβάλλονται άλλα 40.000 ευρώ!

    «Πάρτι γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρης Καπούνης ανέφερε σχετικά: «Εδώ και κάποια χρόνια γίνεται πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από το 2020 λέω ότι στη Νάξο έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας και δηλώνουν εκτάσεις και παίρνουν χρήματα, τα οποία στερούνται οι Ναξιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι. Το 2023 αναγκάζομαι και κάνω μια αίτηση και δηλώνω 7.661 στρέμματα, βοσκοτόπια και ελιές και 100 πρόβατα και περίμενα να δω αν θα πληρωθεί η αίτησή μου αυτή. Στις 3 Οκτωβρίου του 2023 την έκανα την αίτηση και στις 28 Δεκεμβρίου του 2023 μου μπαίνουν στον λογαριασμό 16.391 ευρώ για τα στρέμματα που δεν έχω!». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Αμέσως μιλάω με τον δικηγόρο μου και την Εισαγγελία και επιστρέφω τα χρήματα. Μετά από 2 μήνες ο ΟΠΕΚΕΠΕ μου έκανε μήνυση με την κατηγορία της απάτης. Επειδή έκανα απάτη την επόμενη χρονιά, φέτος τον Μάιο και επειδή υπήρχε η αίτηση που είχα κάνει από το 2023, με αποζημίωσε με άλλες 40.000 ευρώ!».

    Και καταλήγει ο κ. Καπούνης: «Το έκανε αυτό γιατί πολλοί πήγαιναν στη Νάξο να δηλώσουν εκτάσεις και να πάρουν αποζημιώσεις. Ήθελα να δείξω πως έρχονται άλλοι εδώ και παίρνουν τα λεφτά του Ναξιώτη. Δεν γίνεται σωστή διασταύρωση στοιχείων».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»
    Σύζυγος πατέρα Αντωνίου: «Τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την αρπαγή της Κιβωτού»

    Με την κατάθεση της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή, συνεχίστηκε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείου. Η δίκη, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, οδεύει προς την τελική ευθεία με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων. Η σύζυγος του πατέρα Αντωνίου είπε πως τίποτε από όσα καταμαρτυρούνται στον βασικό κατηγορούμενο δεν είναι αληθές.

    «Έχουν πέσει τόνοι λάσπης»

    Όπως ανέφερε η μάρτυρας, «έχουν πέσει τόνοι λάσπης για την Κιβωτό. Είμαστε άνθρωποι της αγάπης και της προσφοράς. Όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι αναγνώρισαν την "Κιβωτό". Εγώ αυτό που βίωσα 25 χρόνια είναι η αγάπη και η φροντίδα. Στην "Κιβωτό" οι άνθρωποι ήταν ευαίσθητοι αγαπούσαν τα παιδιά... Κάναμε ότι χρειαζόταν για τα παιδιά… Ερχόντουσαν από κανάλια, πολιτικοί, εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι. Όλα όσα κάναμε, τα κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το κράτος ήταν πολύ πίσω…».

    Σύμφωνα με την μάρτυρα, «τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν» με σκοπό «την αρπαγή της Κιβωτού».

    Δεν είχε αντιληφθεί κακοποίηση η πρεσβυτέρα

    Σε ερώτηση του προέδρου εάν είχε διαπιστώσει σωματική βία σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ, η πρεσβυτέρα απάντησε πως ποτέ δεν είχε αντιληφθεί κακοποιητικη συμπεριφορά, τονίζοντας, παράλληλα, πως οι δομές ήταν ανεξάρτητες και δεν αποφάσιζε για την εσωτερική λειτουργία τους ο πατέρας Αντώνιος.

    «Εμείς δίναμε στα παιδιά χριστιανικό προσανατολισμό... Ο πατήρ Αντώνιος είχε πάντα τον ρόλο του πνευματικού, τα παιδιά τον εμπιστεύονταν και εκείνος έκανε μόνο αυτήν τη δουλειά. Ήταν κάτι σαν πατέρας», πρόσθεσε η σύζυγος του κληρικού.

    Στο δικαστήριο πρόκειται να καταθέσει υπέρ του κληρικού ο καλλιτέχνης Πάνος Μουζουράκης, ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση
    Μόλις δύο στα 100 παιδιά που έπεσαν θύματα καταγγέλλουν τη σεξουαλική κακοποίηση

    «Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον.

    Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές.

    Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή». Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε η Ειδική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών - εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, στο πλαίσιο του Connected We Stand Festival 2024.

    Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη σεξουαλική κακοποίηση και την καμπάνια «Ένα στα Πέντε». Τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί κατάλληλο υλικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, με παραμύθια και ιστορίες κινουμένων σχεδίων που με ευχάριστο και οπτικοακουστικό τρόπο μεταφέρουν όλα τα χρήσιμα μηνύματα στα παιδιά, τους γονείς και τους μεγαλύτερους.

    Η Νίκη, ο Βίκτωρας και η Βερονίκη

    Στις ιστορίες κινουμένων σχεδίων πρωταγωνιστούν η Νίκη, που λέει 'όχι' στο άτομο που εμπιστεύεται αλλά της ζητάει να αγγίξει την περιοχή όπου βρίσκεται το εσώρουχό της, ο Βίκτωρας που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από ένα 16χρονο αγόρι και απευθύνεται στη δασκάλα για να πάρει βοήθεια και η Βερονίκη, μαθήτρια που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από έναν άγνωστο και απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα για να πάρει βοήθεια.

    «Τα παιδιά βρίσκουν πια τη δύναμη να μιλήσουν γιατί ενημερώνονται και ξέρουν τι είναι σωστό και τι είναι λάθος, ξέρουν ποιο είναι το κακό και ποιο είναι το καλό άγγιγμα» είπε η κ. Ράπτη. Ανέφερε μάλιστα ότι στα τμήματα ανηλίκων τα παιδιά που φτάνουν στο στάδιο της παρενόχλησης καταθέτουν ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε 'το κακό άγγιγμα'. Στο ερώτημα του αστυνομικού 'ποιο είναι το κακό άγγιγμα' απαντούν ότι είναι στην περιοχή που βρίσκεται στο εσώρουχό τους και σημειώνουν ότι το γνωρίζουν αυτό από την Νίκη, τον Βίκτωρα και την Βερονίκη.

    Η προσπάθεια πιάνει τόπο

    «Πιάνει τόπο η προσπάθεια» σημείωσε η ίδια και στο πλαίσιο των πολιτικών που προωθούνται υπογράμμισε την ανάγκη να καταθέτει το παιδί μια φορά για να μην επαναθυματοποιείται.

    Δ. Βαρτζόπουλος: Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπογράμμισε ότι ο πραγματικός επιχειρησιακός βραχίονας του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και πρόσθεσε ότι αυτές φέρνουν σε επαφή τον πολίτη με το κράτος. Για τη συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή πιλοτική δράση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι κινητές μονάδες θα προσπαθήσουν να τυποποιήσουν την επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, με το γονεακό κίνημα, τους συλλόγους, την ενορία και την τοπική κοινωνία ώστε τα περιστατικά να ανιχνεύονται γρήγορα και να παραπέμπονται εκεί όπου μπορεί να υπάρχει μια πιο ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

    Υποδεχόμενος τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, επισήμανε ότι μια δημόσια διοίκηση που παλεύει να βρει τον κατάλληλο βηματισμό θα πρέπει να αντικαθιστά πολλές πρωτοβουλίες με την κοινωνία των πολιτών. Ανέφερε ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης τρεις δομές λειτουργούν με εθελοντές και γνωστοποίησε ότι τον Γενάρη θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δομή για την νεανική παραβατικότητα και τη βία. Παράλληλα είπε ότι μια δομή για τη νεολαία ήδη χτίζεται και δύο κοινωνικά ιατρεία θα λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με διάφορες εθελοντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου.

    Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ Νίκος Μπαλτάς επισήμανε ότι το φεστιβάλ Connected We Stand φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών. Για την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κοινωνικό τομέα μίλησε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου ενώ ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Μιχάλης Κούπκας, σημείωσε ότι με τον νέο νόμο για την ψυχική υγεία ξεκινά μια διαφορετική εποχή αφού μεταφέρεται το κέντρο βάρους από την ιδρυματική περίθαλψη στην κοινότητα.

    Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σημείωσε ότι στον δήμο έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν μια σειρά από δομές και υπηρεσίες που υποστηρίζουν παιδιά, εφήβους, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και οι περισσότερες αυτές υποστηρίζονται από το Κέντρο Πρόληψης του δήμου, την Πυξίδα, για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της και μετά το 2027 που λήγουν οι σχετικές συμβάσεις των Κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;
    Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;

    Τι λένε στον ΟΤ άνθρωποι της αγοράς και της κτηνοτροφίας για τα σενάρια ανατιμήσεων στη φέτα

    «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Αυτή η λαϊκή ρήση επαληθεύεται στην περίπτωση του εθνικού μας προϊόντος της φέτας ΠΟΠ, η οποία με πρόσχημα την πανώλη των αιγοπροβάτων, κινδυνεύει για ακόμη μια φορά από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας.

    Η εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει «πυροδοτήσει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα της φέτας. Όμως, κατά πόσο δικαιολογείται μια προσπάθεια αύξησης της τιμής της, την στιγμή μάλιστα, που γίνονται προσπάθειες από την μεταποίηση, η τιμή παραγωγού στην πρώτη ύλη, το γάλα, να μειωθεί;

    Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, το εθνικό μας προϊόν η φέτα δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα στην παραγωγή της. Ταυτόχρονα, όπως με νόημα σημειώνουν, δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση των τιμών, ούτε για επάρκεια, ενώ οποιαδήποτε ανατίμηση αυτή την περίοδο δεν δικαιολογείται. «Αν τυχόν δούμε ανατιμήσεις, τότε θα είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας», λένε χαρακτηριστικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας»

    Εντούτοις, από την ημέρα που «έσκασε» η είδηση για τη ζωονόσο, αυξάνονται οι φωνές των κτηνοτρόφων, που προειδοποιούν ότι αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τότε θα ενταθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

    Η φέτα κινδυνεύει από τη νοθεία

    Η φέτα, ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας είναι ένα προϊόν, το οποίο συνεισφέρει ετησίως περίπου 1 δισ. ευρώ, με το 65% της παραγωγής να κατευθύνεται στις αγορές του κόσμου. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η δυναμική πορεία του εθνικού μας «θησαυρού» και να προστατευτεί από νοθείες και άλλες αθέμιτες πρακτικές, απαιτείται όπως χρόνια προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου, η θέσπιση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας», τονίζει στον ΟΤ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης. «Κίνδυνος υπάρχει από τους γαλακτοβιομήχανους, που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν και φτιάχνουν διαφόρων λογιών τυριά, τα οποία ονομάζουν φέτα. Αυτός ο κίνδυνος υπήρχε πάντα και είναι μόνιμος», λέει χαρακτηριστικά.

    Για τον κτηνοτροφικό κλάδο, η πανώλη των αιγοπροβάτων και τελευταία η ευλογιά των προβάτων αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι για το τι πραγματικά συμβαίνει και πώς παραμονεύουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας, που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

    Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, το διάστημα αυτό με την εμφάνιση των ζωονόσων αναδείχτηκε «η έλλειψη των ελέγχων τόσο στα κρέατα όσο και στα γαλακτοκομικά. Από αυτή ακριβώς την χαλάρωση των ελεγκτικών μέτρων προκύπτουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Ελπίζουμε ότι απ’ όλη αυτή την περιπέτεια θα βγει και κάτι καλό. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές και ελεγκτικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και ενταθεί η κρατική επίβλεψη και έλεγχος».

    «Πρακτικά» και «διαχειριστικά» τα προβλήματα που προέκυψαν στη συγκομιδή γάλακτος

    Χωρίς προβλήματα η παραγωγή φέτας

    Καθησυχαστικός για το μέγεθος των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος, τη φέτα ΠΟΠ, είναι από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΟΤ «αν δούμε απολύτως αριθμητικά το πρόβλημα τότε θα λέγαμε ότι δεν είναι σημαντικό, καθώς ο αριθμός των ζώων που έχουν επηρεαστεί είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο. Τα 20.000 ζώα είναι ελάχιστος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η Θεσσαλία διαθέτει 1 εκατ. αιγοπρόβατα».

    Τα μόνα ίσως προβλήματα που μπορεί να εντοπίσει είναι τα πρακτικά, αυτά δηλαδή που προκύπτουν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και συγκομιδή του γάλακτος. «Τα βυτία πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές και κάθε φορά σε μία μόνο κτηνοτροφική μονάδα, όπου παίρνουν το γάλα και επιστρέφουν για απολύμανση. Αν το γάλα αυτό προέρχεται από προβληματική περιοχή τότε θα πρέπει να παστεριωθεί στην περιοχή εκείνη, ανεξάρτητα αν αυτό το γάλα το έχει αγοράσει κάποιος από άλλο νομό. Αυτά τα διαδικαστικά, τα οποία έχουν τεθεί για να περιορίσουν την μετάδοση αλλά δημιουργούν πρόβλημα και οικονομικό και χρονικό θα έλεγα. Και αυτό δημιουργεί μια αναστάτωση».

    Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο γάλα, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί από τα προσβεβλημένα ζώα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, υπάρχει πρόβλημα που δημιουργείται από την «παρανόηση και την ελλιπή πληροφόρηση».

    Πηγή: In.gr
  • Κατάκολο: Τρεις σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που καταλήφθηκαν παράνομα
    Κατάκολο: Τρεις σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που καταλήφθηκαν παράνομα

    Σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού - από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα - προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως σήμερα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.

    Στην Ηλεία σύμφωνα και με την ανακοίνωση και το φωτογραφικό υλικό που εξέδωσε το υπουργείο, τρεις περιπτώσεις καταγράφηκαν μετά από καταγγελίες στην περιοχή του Κατακόλου.

    katakolo mycoast2Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μια αφορά σε κατάστημα εστίασης και οι άλλες δύο σε χώρους άθλησης που δημιουργήθηκαν επί της παραλίας.

    Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    “Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους ενώ οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από τους πολίτες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

    Ωστόσο, από τους ελέγχους προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, που περιλαμβάνουν απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση έχουν διενεργηθεί συνολικά 36 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, εκ των οποίων οι 14 την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές Κέρκυρα (2), Μεσσηνία (2), Ηλεία (3), Κεφαλλονιά (7).
    Σημειώνεται πως οι 7 περιοχές της χώρας που από την αρχή του καλοκαιριού συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

    • Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.930 καταγγελίες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 24 παραλίες όπου έχουν γίνει περίπου 1.500 καταγγελίες.
    • Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.579 καταγγελίες από τις οποίες 183 τις τελευταίες 5 μέρες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 22 παραλίες, δηλαδή στο 80% των παραλιών όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
    • Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.355 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 8 παραλίες, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 καταγγελίες.
    • Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 799 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 16 παραλίες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 330 καταγγελίες. Στη Ρόδο έχει συσταθεί κοινή ομάδα ελέγχου μεταξύ Κτηματικής Υπηρεσίας, Δήμου και άλλων υπηρεσιών και υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία για τους ελέγχους.
    • Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
    • Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 372 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 4 παραλίες στις οποίες έγιναν 77 καταγγελίες.
    • Χανιά: Εξετάστηκαν 264 καταγγελίες συνολικά οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 7 παραλίες, στις οποίες ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Στα ύψη η τιμή των εισαγόμενων αμνοεριφίων – Άλλοθι για αισχροκέρδεια η νόσος
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Στα ύψη η τιμή των εισαγόμενων αμνοεριφίων – Άλλοθι για αισχροκέρδεια η νόσος

    Οι πρώτες ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνισή τους - Πανάκριβα ρουμανικά και ισπανικά αρνιά στην αγορά

    Ορατός είναι ο κίνδυνος να «φουντώσουν» τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά κρέατος τόσο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης όσο και ενόψει της ανοδικής ζήτησης λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Αφορμή φαίνεται ότι θα αποτελέσει αυτή τη φορά η πανώλη των αιγοπροβάτων, που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας και ταυτόχρονα εντείνει τις αθρόες εισαγωγές από γειτονικά κράτη.

    Ήδη στην αγορά διατίθενται αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα αποκλειστικά από τη Ρουμανία, που επίσης πλήττεται από την πανώλη (έχουν ήδη θανατωθεί περίπου 230.000 αιγοπρόβατα) και την Ισπανία, σε τιμές μάλιστα πολύ υψηλότερες συγκριτικά με πέρσι.

    Αυτές τις μέρες και μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου ελληνικά αιγοπρόβατα δεν υπάρχουν στο χονδρεμπόριο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου με απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής εγχώριων ζώων.

    Τη θερινή περίοδο με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, η αυξημένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι ικανοποιείται μέσω των εισαγωγών

    Την ίδια στιγμή, όπως έχουν καταγγείλει στον ΟΤ οι κτηνοτρόφοι, παρότι απαγορεύεται η σφαγή ελληνικών ζώων σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η εισαγωγή σφαγίων από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας.

    Η αλήθεια για τις σφαγές

    Τη θερινή περίοδο με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, η αυξημένη ζήτηση για αρνί και κατσίκι ικανοποιείται μέσω των εισαγωγών. Και αυτό γιατί, το καλοκαίρι τα ελληνικά αιγοπρόβατα βρίσκονται σε περίοδο γαλακτοπαραγωγής και οι σφαγές είναι περιορισμένες.

    Φέτος, όμως λόγω της εξάπλωσης της πανώλης και των περιοριστικών μέτρων για την εκρίζωση της ζωονόσου – τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Κυριακή – τα πράγματα αλλάζουν. Απαγορεύεται πλήρως η σφαγή έστω και των λίγων ζώων, που είναι διαθέσιμα από τους κτηνοτρόφους.

    Ερωτηματικά πάντως ανακύπτουν για την προέλευση των αμνοεριφίων που θα υπάρχουν στην αγορά για τις ανάγκες του Δεκαπενταύγουστου. Όπως ήδη έχει προειδοποιήσει με προηγούμενες δηλώσεις του στον ΟΤ ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας «αν για τον Δεκαπενταύγουστο, ισχύσουν τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ότι εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να σφάξουμε ζώα, τα αρνιά που θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από πού θα είναι; Θα είναι σφάγια τα οποία θα έχουν έρθει από Ρουμανία, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές από την χώρα αυτή. Η Ρουμανία λέει ότι στέλνει στην Ελλάδα από τις καθαρές περιοχές της. Εμείς όμως εδώ, από τις καθαρές περιοχές, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία, δεν μπορούμε να σφάξουμε για να στείλουμε στα κρεοπωλεία. Λογική που υπάρχει εδώ;».

    Πωλούνται αρνιά Ρουμανίας από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11 ευρώ/κιλό και Ισπανίας από 9,70 ευρώ/κιλό έως 11.20 ευρώ/κιλό

    Αριθμός βέβαια μικρός για το συνολικό μέγεθος της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα ζώα στις εκτροφές ανέρχονται σε 15 εκατομμύρια, όμως μεγάλος για τους κτηνοτρόφους.

    Πάντως, οι διαστάσεις που έχει πάρει η ζωονόσος από την ημέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλία και τη διασπορά που έχει ο ιός, με εστίες από την Κομοτηνή έως την Κρήτη δεν εφησυχάζουν κανέναν. Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2024, έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, 18.335 αιγοπρόβατα.

    Ρουμάνικα και Ισπανικά αιγοπρόβατα στην αγορά

    Η αγορά εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές και ήδη σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου έχουν αρχίσει να παρατηρούνται μικρές ελλείψεις, που όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. «Όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της ζωονόσου», λένε χαρακτηριστικά παραγωγοί και έμποροι.

    Χαρακτηριστικό είναι στο δελτίο τιμών χονδρικής πώλησης που αναρτά ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), δεν υπάρχει τιμή για ελληνικά αρνιά, κατσίκια, γιδοπρόβατα, καθώς όπως αναφέρεται «δεν υπάρχει διάθεση».

    Την ίδια στιγμή όμως πωλούνται αρνιά Ρουμανίας από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11 ευρώ/κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή χονδρικής ήταν από 8 ευρώ/κιλό έως 8,80 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα της Ισπανίας πωλούνται ακόμα ακριβότερα με τιμές που κυμαίνονται από 9,70 ευρώ/κιλό έως 11.20 ευρώ/κιλό.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΟΤ αναφέρει πως παρότι δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά, εντούτοις αρχίζουν και εμφανίζονται οι πρώτες αρρυθμίες στην τροφοδοσία. Παράλληλα, τονίζει πως εντοπίζονται ήδη φαινόμενα ανατιμήσεων. «Πληροφορούμαστε πως υπάρχει μια μικρή αύξηση των τιμών στα επίπεδα των 13 ευρώ το κιλό (μαζί με το ΦΠΑ)», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι οι μαζικές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις από γειτονικές χώρες ενόψει και της εορταστικής περιόδου του Δεκαπενταύγουστου.

    Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν

    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών για το ενδεχόμενο η όλη κατάσταση να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κάποιοι επιτήδειοι να βρουν πρόσφορο έδαφος να αισχροκερδήσουν την ώρα που από τη μία οι κτηνοτρόφοι χάνουν το βιός τους και από την άλλη τα νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα.

    «Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπούν και απ’ ότι φαίνεται ήδη το κάνουν. Χρειάζονται μέτρα και έλεγχοι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και την πληρώσει πάλι ο καταναλωτής», προειδοποιούσε μέσω δηλώσεών του στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.

    Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα η αγορά του κρέατος και του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων γιατί είναι πολύ μικρή η συμμετοχή – τουλάχιστον απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής – των μολυσμένων ζώων».

    Έλεγχοι για να μπει στοπ στην αισχροκέρδεια

    Σε μια προσπάθεια να μην βρεθεί προ τετελεσμένων η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε να δράσει προληπτικά, εξ ου και από χθες Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2024, κλιμάκια της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους στην κεντρική αγορά Αθηνών στην περιοχή του Ρέντη.

    Έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα

    Οι έλεγχοι, που αφορούν αμνοερίφια, μοσχάρια, χοιρινά και κοτόπουλα θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, όλη την εβδομάδα σε καταστήματα εντός και πέριξ της αγοράς, κυρίως σε εισαγωγείς κρεάτων και χονδρέμπορους. Στο στόχαστρο βρίσκονται ενδεχόμενα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών σε αυτά τα προϊόντα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι έλεγχοι αφορούν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • MyCoast: 2.500 καταγγελίες σε μία εβδομάδα για αιγιαλούς και τις ακτές - Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές
    MyCoast: 2.500 καταγγελίες σε μία εβδομάδα για αιγιαλούς και τις ακτές - Οι «πρωταθλήτριες» περιοχές

    Σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη τη χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού - από τους οποίους οι 2.500 την τελευταία εβδομάδα - προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έως σήμερα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 450 την τελευταία εβδομάδα.

    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τους κατά τόπους Δήμους ενώ οι καταγγελίες που εξετάστηκαν προήλθαν κατά βάση μέσω της εφαρμογής MyCoast αλλά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων από τους πολίτες στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

    Ωστόσο, από τους ελέγχους προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, που περιλαμβάνουν απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις που αποδείχθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε σύμβαση έχουν διενεργηθεί συνολικά 36 σφραγίσεις τμημάτων παραλίας που παράνομα είχαν καταληφθεί, εκ των οποίων οι 14 την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές Κέρκυρα (2), Μεσσηνία (2), Ηλεία (3), Κεφαλλονιά (7).

    Οι περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες

    Σημειώνεται πως οι 7 περιοχές της χώρας που από την αρχή του καλοκαιριού συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες και ελέγχθηκαν κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

    • Χαλκιδική: Εξετάστηκαν 1.930 καταγγελίες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 24 παραλίες όπου έχουν γίνει περίπου 1.500 καταγγελίες.
    • Ανατολική Αττική: Εξετάστηκαν 1.579 καταγγελίες από τις οποίες 183 τις τελευταίες 5 μέρες. Έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε 22 παραλίες, δηλαδή στο 80% των παραλιών όπου έχουν γίνει καταγγελίες.
    • Πρέβεζα: Εξετάστηκαν 1.355 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 8 παραλίες, στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 600 καταγγελίες.
    • Δωδεκάνησα: Εξετάστηκαν 799 καταγγελίες. Τα κλιμάκια των ελεγκτών προχώρησαν σε ελέγχους σε 16 παραλίες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 330 καταγγελίες. Στη Ρόδο έχει συσταθεί κοινή ομάδα ελέγχου μεταξύ Κτηματικής Υπηρεσίας, Δήμου και άλλων υπηρεσιών και υπάρχει συντονισμός και στενή συνεργασία για τους ελέγχους.
    • Κυκλάδες: Οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν φέτος σχετικά χαμηλό αριθμό καταγγελιών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 552 καταγγελίες και έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες σε Μύκονο και Πάρο. Κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας βρίσκεται στη Θήρα και συνεργάζεται για ελέγχους και αυτοψίες με τον Δήμο ενώ υπάρχει επίσης συνεργασία με τον Δήμο για αυτοψίες στην Νάξο, Τήνο και Άνδρο.
    • Κέρκυρα: Εξετάστηκαν 372 καταγγελίες. Διενεργήθηκαν αυτοψίες σε 4 παραλίες στις οποίες έγιναν 77 καταγγελίες.
    • Χανιά: Εξετάστηκαν 264 καταγγελίες συνολικά οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 7 παραλίες, στις οποίες ήδη έχουν διενεργηθεί αυτοψίες.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παραλίες: «Βροχή» οι καταγγελίες για παραβάσεις
    Παραλίες: «Βροχή» οι καταγγελίες για παραβάσεις

    Αρχές Αυγούστου και οι καταγγελίες για τις παραβάσεις στις παραλίες όλης της χώρας πέφτουν «βροχή».

    Πάνω από 10.000 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραλίες και αιγιαλούς πραγματοποίησαν μέσα στον Ιούλιο οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 20.000 καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην εφαρμογή My Coast, με τους ελέγχους να αγγίζουν τους 10.000, ενώ έχουν επιβληθεί 1,15 εκατ. € πρόστιμα.

    Οι πρωταθλητές των καταγγελιών

    Ψηλά στη λίστα με τις περισσότερες καταγγελίες βρίσκεται η Χαλκιδική.

    Μέσω της εφαρμογής My Coast έχουν γίνει 1.873 καταγγελίες, ενώ 19 παραλίες και 148 επιχειρήσεις έχουν ελεγχθεί.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη

    Ακολουθεί η ανατολική Αττική με 1.396 καταγγελίες και η Πρέβεζα με 873 καταγγελίες.

    Η γενική εικόνα από τους μαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδομάδων είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες και το νέο νομικό πλαίσιο.

    Ωστόσο, από τους ελέγχους των καταγγελιών προέκυψαν και αρκετές παραβάσεις, οι οποίες κυμαίνονταν από την απουσία ανάρτησης πινακίδων μέχρι υπερβάσεις του υπό κατάληψη χώρου από επιπλέον ομπρελοκαθίσματα, άλλες κατασκευές καθώς και περιπτώσεις που ήταν αυθαίρετη η κατάληψη χωρίς σύμβαση παραχώρησης.

    Σε όλες τις επιχειρήσεις που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, δρομολογήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν συνολικά τα 1.150.000 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η διαδικασία επιβολής και των υπολοίπων προστίμων και των διοικητικών μέτρων στους ελέγχους που διενεργήθηκαν.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο