Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 09:53

Νέο πλαίσιο μίσθωσης των αιγιαλών μετά το κίνημα της πετσέτας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αλλάζει το πλαίσιο των μισθώσεων των αιγιαλών από τις τουριστικές επιχειρήσεις, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία, που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τα έντονα φαινόμενα καταπάτησης αιγιαλού που παρατηρήθηκαν φέτος το καλοκαίρι και προκάλεσαν το... κίνημα της πετσέτας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η προστασία των ακτών και συνολικά η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος.

4.500 έλεγχοι - 1.750 παραβάσεις

Σε 4.500 ανέρχονται οι έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, όπου διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις από τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Παράλληλα, προετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο πλαίσιο μίσθωσης των αιγιαλών από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Oι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 41 περιφερειακές ενότητες. Ενδεικτικά:

  • Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, Πειραιά και Νήσων διενεργήθηκαν 205 έλεγχοι.
  • Στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων διενεργήθηκαν 220 έλεγχοι.
  • Στην Περιφέρεια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 320 έλεγχοι. Από αυτούς 155 διενεργήθηκαν στην περιοχή των Χανίων.
  • Στα νησιά του Ιονίου Πελάγους ελέγχθηκαν συνολικά 288 επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των ελέγχων πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, όπου έλαβαν χώρα 112 έλεγχοι. Ακολουθεί η Κέρκυρα με 61 ελέγχους.
  • Από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Λέσβο διενεργήθηκαν 92 έλεγχοι, ενώ στη Χίο 67.
  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διενεργήθηκαν 237 έλεγχοι στις περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι. Πιο αναλυτικά, 101 έλεγχοι έλαβαν χώρα στη Φθιώτιδα και 86 στην περιοχή της Φωκίδας.

Όλες οι επιχειρήσεις ελέγχθηκαν πρωτίστως ως προς το αν είχαν συνάψει συμφωνητικά παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας με τις αρμόδιες Αρχές. Από τις 1.750 παραβάσεις, η πλειονότητα αφορούσε ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας, ενώ υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου η κατάληψη ήταν τελείως αυθαίρετη, χωρίς την ύπαρξη σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

Οι ποινές που επιβάλλονται κυμαίνονται, ανάλογα την παράβαση, από πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Κατόπιν της εντολής του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, κινητοποιήθηκε το σύνολο των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων με έμφαση στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Το συντονισμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες πολιτών ανέλαβε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγια Κόλλια.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 09:31

Σχετικά Άρθρα

  • Κώστας Ζαχαριάδης: «Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες»
    Κώστας Ζαχαριάδης: «Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες»

    Την υποστήριξή του στο «Κίνημα της Πετσέτας» εξέφρασε μέσα από ανάρτησή του στο Twitter ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

    Συγκεκριμένα, ο Κ. Ζαχαριάδης ανέφερε: «Μια σημαντική πρώτη νίκη. Οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες που ξεκίνησαν από την Πάρο και πλέον εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα νησιά αναδεικνύουν την σημασία και το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι καθημερινές διεκδικήσεις της κοινωνίας υπέρ του δημόσιου χώρου. Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Ανάσα ελπίδας!».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κίνημα της πετσέτας: Μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες λόγω των ελέγχων - Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας
    Κίνημα της πετσέτας: Μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες λόγω των ελέγχων - Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ η αγανάκτηση για το όργιο αυθαιρεσίας

    Εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς το κίνημα για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας», που ξεκίνησε από την Πάρο με σφοδρές καταγγελίες για το όργιο αυθαιρεσιών από τουριστικές επιχειρήσεις και οδήγησε σε κινητοποίηση των εκλεκτικών μηχανισμών και ακόμη και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Στη Νάξο για παράδειγμα, μετά την απομάκρυνση των παράνομων ομπρελοκαθισμάτων από τη παραλία μικρή Σάντα Μαρία στην Πάρο, επιχειρηματίες στην παραλία Πλάκα απομάκρυναν άρον άρον έπιπλα παραλίας, σε κάποιες περιπτώσεις με φορτηγό χωρίς πινακίδα, υπό τον φόβο των επικείμενων ελέγχων. Από το πρωί την ίδια πρακτική ακολουθούν και άλλοι επιχειρηματίες σε μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος, απομακρύνονται ομπρέλες και ξαπλώστρες.

    «Κλιμάκιο της κτηματικής υπηρεσίας μαζί με την αστυνομία και τη συνδρομή του Δήμου διενέργούν ελέγχους στο νησί ανέφερε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού», Δημήτρης Λιανός. Έχουμε διαπιστώσει σωρεία παραβάσεων στις εμπορικές παραλίες της Νάξου τόνισε το μέλος του κινήματος «Σώστε της παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριοπούλου.

    Τρεις συλλήψεις στην Πάρο

    Στην Πάρο η αστυνομία έκανε τρεις συλλήψεις σε παραλίες της Παροικιάς και της Νάουσας, με την συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μετά από εισαγγελική εντολή για παράνομη κατάληψη παραλίας. «Μας ζητήθηκε η συνδρομή από την αστυνομία με παρέμβαση του εισαγγελέα. Εμείς άμεσα παρείχαμε οποιαδήποτε βοήθεια προς τις αρχές γιατί είμαστε υπέρ της τάξης και της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες» υπογράμμισε ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος.

    Το μέλος της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Ηλίας Πετράκης, σημείωσε στην ΕΡΤ ότι, «βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα».

    Ο Μιχάλης Κυριαζάνος, επίσης μέλος της Κίνησης, επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων. Βασίζεται λοιπόν στους ελέγχους των κατά τόπων Δήμων, ώστε να μπορέσει να πάρει διοικητικές αποφάσεις αποβολής και πράξεις άμεσης απομάκρυνσης από τις παραλίες και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να προλάβουμε τη σεζόν. Να μην κινηθεί μια νομική διαδικασία αφότου έχει τελειώσει η σεζόν και τα έχουν μαζέψει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουν πραγματικά όλες οι παραλίες της Πάρου να είναι προσβάσιμες και από το κοινό που δεν θέλει μία ξαπλώστρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να επιβληθεί τόσο άμεσα όσο επικοινωνείται προς τα έξω η νομοθεσία. Παραμένουμε θετικοί και ελπίζουμε να γίνει».

    Κίνημα και στη Χαλκιδική

    Το κίνημα της πετσέτας έχει επεκταθεί και στη Χαλκιδική με ομάδα στο Facebook, η οποία σε ελάχιστο χρόνο συγκέντρωσε χιλιάδες μέλη, ενώ έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με καραμπινάτες παραβάσεις

    «Υπάρχει και σε εμάς αυτό το πρόβλημα. Ίσως σε όχι τόσο μεγάλη ένταση που υπάρχει σε άλλες περιοχές αλλά υπάρχει και σε εμάς. Και όχι μόνο φέτος και πέρυσι και πρόπερσι για αυτό και εγώ πέρυσι ούτως ή άλλως είχαν κάνει ένα αίτημα στην κτηματική υπηρεσία να ΄ρθουν να ελέγξουν. Μπας και βάλουν κάποια σειρά» ανέφερε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

    Στη Ρόδο το δίκτυο Ομπρέλα καταγγέλλει ότι η παραλία μπροστά από την Ακρόπολη της Λίνδου έχει καταληφθεί πλήρως από επιχειρηματία, χωρίς καμία άδεια, ενώ έχει προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο καθώς κατά το παρελθόν χρησιμοποιήθηκε δυναμίτης για την καταστροφή βράχων με σκοπό την κατασκευή πλατωμάτων.

    Έχει αλλοιωθεί πλήρως το σημείο, η μορφολογία του σημείου και μιλάμε τώρα δεν είναι ένα τυχαίο σημείο είναι ακριβώς κάτω από την ακρόπολη της Λίνδου, απόλυτης προστασίας» ανέφερε ο Ιάκωβος Γρύλλης, μέλος του δικτύου Ομπρέλα.

    «Δεν είναι δικαιοδοσία δημοπράτησης από εμάς. Και εμείς οι ίδιοι στεναχωριόμαστε για τυχόν αυθαιρεσίες. Η παραλία αυτή θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ξέρουμε αν είναι από το ΤΑΙΠΕΔ ή αν είναι από την κτηματική έχω την αίσθηση ότι είναι από την κτηματική» είπε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου, Κωνσταντίνος Ταρασλιάς.

    Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

    Διευρύνεται η απήχηση του αιτήματος για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές στη χώρα μας, που έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ως «κίνημα της πετσέτας». Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

    Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».

    Καταστροφή οι ξαπλώστρες για τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι ασφυκτικά γεμάτες παραλίες με παράνομες ξαπλώστρες προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην άγρια ζωή. Μάλιστα ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καταγράψει πολλές φορές εικόνες με θαλάσσιες χελώνες να αδυνατούν να γεννήσουν λόγω των ομπρελοκαθισμάτων. Σύμφωνα με τον νόμο σε περιοχές με θαλάσσιες χελώνες κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιχειρηματίες θα πρέπει να απομακρύνουν τα έπιπλα παραλίας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

    «Το πιο σύνηθες πρόβλημα που συναντάμε και στη Δυτική Πελοπόννησο και στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη είναι ότι υπάρχουν έπιπλα θαλάσσης κατά τη διάρκεια της νύχτας» είπε στο OPEN, o Βιολόγος και Υπεύθυνος Προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου ΑΡΧΕΛΩΝ, Αλέξανδρος Καραπλής. «Το συναντάμε και εν έτη 2023. Μάλιστα στη σεζόν την οποία διανύουμε την περίοδο ωοτοκίας από Μάιο έως μέσα Αυγούστου το συναντάμε και εδώ στον Λακωνικό κόλπο και στην Κυπαρισσία» πρόσθεσε.

    Ανάλογες όμως εικόνες έχουν δημοσιοποιηθεί από χρήστες του Facebook τον περασμένο Ιούνιο σε παραλίες του Ρεθύμνο.

    Θέμα και στα διεθνή ΜΜΕ: «Οργισμένοι οι Έλληνες σε πόλεμο κατά της ξαπλώστρας»

    Eνάντια στη «καταχρηστική κατοχή» τους από τουριστικές επιχειρήσεις καταπιάνεται μέχρι και η βρετανική Daily Mail, με δημοσίευμά της όπου αναφέρει πως «οργισμένοι ντόπιοι Έλληνες εξαπολύουν πόλεμο κατά της ξαπλώστρας σε αγαπημένα βρετανικά τουριστικά θέρετρα» αλλά και η αυστριακή Der Standard.

    Το δημοσίευμα της Der Standard: «Μερικές δεκάδες πολίτες της Πάρου θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars. Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες. Στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

    Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

    Από την πλευρά η Daily Mail κάνει εκτενή αναφορά στο «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε από την Πάρο, από «κουρασμένους πολίτες που βαρέθηκαν να μην μπορούν να βρουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των επιθετικών πολιτικών που προωθούν οι εταιρείες με τις ξαπλώστρες».

    Όπως αναφέρει, οι Έλληνες παράκτιοι σταυροφόροι κήρυξαν πόλεμο στις τουριστικές περιοχές που προτιμούν οι Βρετανοί, δεσμευόμενοι να αντεπιτεθούν ενάντια στην «καταχρηστική κατοχή» των παραλιών. Το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε στην Πάρο. Τα μέλη του υποστηρίζουν ότι οι επιχειρηματίες εκδιώκουν παρανομα τους παραθεριστές και δεν αφήνουν κανέναν να καθίσει σε ελεύθερο χώρο στην παραλία, γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται τέτοιος χώρος.

    Το περασμένο καλοκαίρι, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρώτοι στους πίνακες επισκεπτών στην Ελλάδα, με περίπου 4,5 εκατομμύρια να αναζητούν... ήλιο, άμμο και σουβλάκι. Ήταν ένας αριθμός-ρεκόρ, λέει η Daily Mail, σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερα από το 2021, προς το τέλος της πανδημίας.

    Αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση στις ευκαιριακές επιχειρήσεις που χρεώνουν τις κρατήσεις για πετσέτες και ξαπλώστρες σε κορυφαίες παραλίες. Το κίνημα κατήγγειλε, για παράδειγμα, μια εταιρεία που χρεώνει 60 ευρώ στους τουρίστες για να νοικιάσει μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες την ημέρα. Για 120 €, οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια «VIP περιοχή».

    Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι παραλίες είναι δημόσιες και μπορούν να τις απολαύσουν όλοι δωρεάν. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στον δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν τις παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους έως και 100 φορές την έκταση που νομίμως μίσθωση».

    Παρά τη συγκέντρωση 2.200 υπογραφών, ο δήμαρχος Πάρου ήταν ασαφής για το πώς θα λυθεί το θέμα. «Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν είχε ποτέ τον έλεγχο, πόσο μάλλον να έχει συνέπειες που του αποδίδονται» είπε σχετικά ο δήμαρχος του νησιού.

    H Daily Mail αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση κι ότι το κίνημα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη, ύστερα από το κλείσιμο τριών μονάδων μετά από έρευνα του Κτηματολογίου Σύρου. Το κίνημα της Πάρου έχει απήχηση στους κατοίκους των Κυκλάδων, με μέλη της ομάδας να εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες για την κατάσταση στη Θεσσαλία, τη Νάξο και τη Ρόδο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κίνημα της πετσέτας: Φουντώνουν και εξαπλώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών – Πληθαίνουν οι καταγγελίες για όργιο αυθαιρεσίας σε παραλίες
    Κίνημα της πετσέτας: Φουντώνουν και εξαπλώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών – Πληθαίνουν οι καταγγελίες για όργιο αυθαιρεσίας σε παραλίες

    Το «κίνημα της πετσέτας» που διεκδικεί ελεύθερες παραλίες για όλους, πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη του καθώς, στη Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ξηλώθηκαν ξαπλώστρες, αφήνοντας τη μισή παραλία ελεύθερη. Μάλιστα, μετά τις αυτοψίες που πραγματοποίησαν στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου, στη μικρή και μεγάλη Σάντα έκλεισαν τρεις επιχειρήσεις.

    Το μέλος της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες», Ηλίας Πετράκης, σημείωσε στην ΕΡΤ ότι, «βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα».

    Επίσης μέλος της κίνησης, ο Μιχάλης Κυριαζάνος, , επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων.

    Ο Μιχάλης Κυριαζάνος, επίσης μέλος της Κίνησης, επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων. Βασίζεται λοιπόν στους ελέγχους των κατά τόπων Δήμων, ώστε να μπορέσει να πάρει διοικητικές αποφάσεις αποβολής και πράξεις άμεσης απομάκρυνσης από τις παραλίες και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να προλάβουμε τη σεζόν. Να μην κινηθεί μια νομική διαδικασία αφότου έχει τελειώσει η σεζόν και τα έχουν μαζέψει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουν πραγματικά όλες οι παραλίες της Πάρου να είναι προσβάσιμες και από το κοινό που δεν θέλει μία ξαπλώστρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να επιβληθεί τόσο άμεσα όσο επικοινωνείται προς τα έξω η νομοθεσία. Παραμένουμε θετικοί και ελπίζουμε να γίνει».

    Ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης, ωστόσο, έκανε λόγο και για απειλές κατά των πολιτών από σωματοφύλακες ενώ κατήγγειλε την ίδια στιγμή, ότι και ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα. Όπως είπε, ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σωματοφύλακες ενώ, για το κόστος της ξαπλώστρας, τόνισε ότι, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. Όπως πρόσθεσε, «βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά».

    Και στα Φαλάσαρνα Χανίων αντιδράσεις πολιτών

    Διευρύνεται η απήχηση του αιτήματος για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές στη χώρα μας, που έγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες ως «κίνημα της πετσέτας». Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Πάρο και Νάξο ομάδα πολιτών στα Χανιά εκφράζει τον προβληματισμό της για την κατάληψη Φαλάσαρνας μεταξύ άλλων από ομπρεοκαθίσματα.

    Η ομάδα πολιτών με επιστολή που δημοσιεύει καλεί «όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας».

    Αναλυτικά η επιστολή

    Το τελευταίο διάστημα έχει ανακινηθεί πανελλαδικά το πρόβλημα με την υπερτουριστικοποίηση και πιο ειδικά όσον αφορά τις συνέπειες που αυτή έχει στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών της χώρας. Από την Αττική, τη Μύκονο και τη Ρόδο έως τα κινήματα πολιτών στην Πάρο και τη Λευκάδα, έχει γίνει σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μόνο η αντίσταση των πολιτών μπορεί να τη σταματήσει.

    Όσον μας αφορά ως κίνηση έχουμε αναδείξει τις προσπάθειες συγκεκριμένου επιχειρηματία να ιδιωτικοποιήσει και ιδιοποιηθεί την παραλία παχιά άμμος (μεγάλη παραλία) στη Φαλάσαρνα, μέσω ενός φαραωνικού τουριστικού χωριού που θα γεμίσει με κτίσματα ακόμα και το κάτω μέρος της παραλίας!!! Μια παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

    Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που διαλαλεί την περιβαλλοντική ευαισθησία του και τη συμμόρφωσή του στους νόμους, ενώ σε ενεστώτα χρόνο πρωταγωνιστεί σε ένα όργιο περιβαλλοντικών και νομικών παραβάσεων. Και είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που ακόμα και τώρα κάνει αιτήσεις να στήσει «καντίνες» σε όλο το μήκος της παραλίας, έτσι ώστε, εκμεταλλευόμενος τον απαράδεκτο νόμο που έχει κάνει τις ακτές μας μια απέραντη επιχείρηση καθώς δίνει προτεραιότητα για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων σε όποιον έχει όμορη επιχείρηση, έτσι ώστε να «κλείσει» και καταλάβει όλη τη μεγάλη παραλία.

    Γι’ αυτό λοιπόν απευθύνουμε 10 ερωτήματα, σε κάθε κρατική υπηρεσία, που απ’ ό,τι φαίνεται έχουν μεγάλη δυσκολία να επιβάλουν τον νόμο, στις λίγες περιπτώσεις που αυτός προστατεύει το δημόσιο συμφέρον…

    1. Πρόσφατα έγινε έλεγχος της αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλασάρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών (εμείς μάθαμε για εργαζόμενους-αυτοφωράκηδες), γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν. Μετά τι έγινε; Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν άλλες συνέπειες; Ξηλώθηκαν τα ομπρελοκαθίσματα; Μπήκαν πρόστιμα;
    2. Η πρόσκληση του Δήμου Κισσάμου, προς τις επιχειρήσεις, για απλή παραχώρηση αιγιαλού έγινε στις 11 Απριλίου και η προθεσμία έληγε στις 23 Ιουνίου. Η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε έναν μήνα μετά και διαπιστώθηκε ότι κανείς δεν είχε άδεια, ενώ τα περισσότερα ομπρελοκαθίσματα έχουν μπει από τον Μάιο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν είχαν κάνει όλοι αίτηση στον Δήμο έως 23 Ιουνίου ή αν εκμεταλλεύτηκαν το παραθυράκι που τους δίνει ο νόμος, να κάνουν αίτηση μέσω κτηματικής υπηρεσίας από την 1η Ιουλίου και μετά.
    3. Το δεύτερο ερώτημα είναι μπορεί κάποιος πολίτης να ανοίξει π.χ. μια καντίνα π.χ. στην πλατεία της Σπλάντζιας και να βάλει τραπέζια χωρίς άδεια; Μπορεί στο παλιό λιμάνι των Χανίων να βάλει τραπέζια μια επιχείρηση χωρίς άδεια; Αν όχι, γιατί μπορεί στην παραλία; Τα τυχόν «λάθη» της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι λάθη ή είναι τρόπος κακοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ελληνικών ακτών;
    4. Ακόμα κι αν είχαν άδεια, η σύμβαση παραχώρησης ορίζει συγκεκριμένο χώρο (συνήθως 500 τ.μ.) εκ των οποίων επειδή είναι περιοχή Natura, μπορεί να καταληφθεί με ομπρελοκαθίσματα το 30%, δηλαδή κάπου 170 τ.μ. Η παρακάτω φωτογραφία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει για κατάληψη χώρου άνω των 5 στρεμμάτων και είναι σαφές ότι έχει καταληφθεί άνω του 80% – και όχι το 30% που λέει η νομοθεσία.
    5. Οι συμβάσεις ορίζουν κι άλλα πράγματα, όπως ότι μεταξύ θάλασσας και ομπρελοκαθισμάτων πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 5 μ. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας η απόσταση αυτή δεν τηρείται.
    6. Οι συμβάσεις επίσης ορίζουν ότι δεν επιτρέπονται οι μόνιμες κατασκευές, τα πάρτι, η ένταση μουσικής άνω των 50 ντεσιμπέλ κ.ο.κ. Σε όλα αυτά υπάρχουν παρανομίες. Και το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι οι συμβάσεις αναφέρουν ότι αν διαπιστωθεί παρανομία, λύεται αυτόματα η σύμβαση!
    7. Στο κεντρικό τμήμα της παραλίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ. Δεν θα αναφερθούμε στο ποιοι έχουν άδεια και ποιοι όχι, καθώς 25 Ιουλίου έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός αλλά τα jet ski είναι εκεί από τον Μάιο. Να πούμε απλά ότι ο νόμος λέει ότι κάθε τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει έως 3 jet ski και η συγκεκριμένη έχει 11! Είναι η ίδια με τις τετράτροχες γουρούνες που οργώνουν τις αμμοθίνες και η ίδια που θα εφαρμόσει αυστηρό περιβαλλοντικό πλαίσιο όταν φτιάξουν το τουριστικό χωριό! Αν όλα αυτά σας φαίνονται κωμικοτραγικά, δοκιμάστε να πάρετε το λιμεναρχείο τηλέφωνο για να αναφέρετε το γεγονός. Ως εκ θαύματος δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα!
    8. Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μεγάλο beach bar, με εγκαταστάσεις, τσιμεντόπλακες, τοίχους σε χώρο παλαιού αιγιαλού που έχει μισθώσει η ΕΤΑΔ. Η μίσθωση αφορά τροχηλατή καντίνα! Αλλά ποιο κράτος θα ελέγξει τις παρανομίες που κάνει το κράτος;
    9. Η παραλία Φαλάσαρνα έχει αμμοθίνες που καθημερινά οργώνουν οι μηχανοκίνητες γουρούνες. Έτσι, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 3937/2011, παραβιάζεται η απαγόρευση κίνησης τροχοφόρων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως οι αμμοθίνες.
    10. Τον ίδιο νόμο παραβιάζει και μετατροπή του χώρου που φύεται το προστατευόμενο από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ Androcymbium rechingeri σε απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Ωστόσο οι κρατικές υπηρεσίες δεν φαίνεται να ενεργοποιούνται…

    Τελευταίο που δείχνει το μέγεθος του σκανδάλου το αφιερώνουμε σε όσους πιστεύουν ότι αν δώσουμε τις παραλίες μας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή θα φέρει ανάπτυξη και ως εκ τούτου έσοδα στα δημόσια ταμεία. Οι εν λόγω επιχειρήσεις, αν και όταν πάρουν άδεια, θα πληρώσουν προς δήμο και ελληνικό δημόσιο, με βάση τις συμβάσεις που έχουμε δει, μια τιμή περίπου 10 €/τ.μ. για ένα ολόκληρο έτος. Δηλαδή για μια σύμβαση που αφορά 500 τ.μ. θα πληρώσουν 5.000 €/έτος. Τα συγκεκριμένα ομπρελοκαθίσματα χρεώνονται 20 έως και 80 ή και 300 € αν είναι στην πρώτη σειρά. Κάντε τον πολλαπλασιασμό για μια επιχείρηση που διαθέτει 100 ομπρελοκαθίσματα (100Χ80=8.000 ευρώ, δλδ το ετήσιο κόστος ενοικίασης είναι η είσπραξη μισής και μόνο ημέρας) και θα δείτε ότι μιλάμε για πλιάτσικο εις βάρος των Κισσαμιτών, των Χανιωτών αλλά και όλων των επισκεπτών. Θα καταλάβετε επίσης γιατί ο «επενδυτής» θέλει διακαώς να κλείσει την παραλία προς αποκλειστικό όφελός του, καθώς μεγαλύτερο και ευκολότερο κέρδος έχει η παραλία από οποιοδήποτε κατάλυμα. Αν ένα ζευγαράκι στήσει μια σκηνή κάτω από ένα αλμυρίκι θα κινητοποιηθούν λιμενικό, αστυνομία, θα τους επιβληθεί πρόστιμο, μπορεί να οδηγηθούν και στο κρατητήριο. Θα επιβληθεί ο «νόμος και η τάξη».

    Στην περίπτωση των παραπάνω 10 παρανομιών το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν ισχύει. Βασιλεύει η ασυδοσία, η διαπλοκή, ο νόμος της ζούγκλας.

    ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμά τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλάσαρνας.

    Καταγγελίες για οικολογική καταστροφή στη Νάξο

    Και στη Νάξο, όμως, πληθαίνουν οι καταγγελίες οι οποίες, εκτός από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, αφορούν και στις παράνομες κατασκευές ξύλου ή ακόμα και τσιμέντου. Το μέλος της τοπικής κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», Ελένη Ανδριανοπούλου, κατήγγειλε ότι, στο νησί, υπήρξε ακόμα και εκβραχισμός μέσα από την θάλασσα. «Δηλαδή μέσα στην θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια, τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας, που λέγεται μάλιστα και Πλάκα για αυτόν τον λόγο. Γιατί οι πλάκες προστατεύουν την παραλία, την αμμουδιά, να μην φύγει με το κύμα και τον αέρα», εξήγησε ενώ επισήμανε ότι, υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία: η οικολογική καταστροφή.

    «Επειδή ακριβώς είναι περιοχή NATURA 2000, η Νάξος, για όσους έχουν έρθει και μας έχουν επισκεφθεί και γνωρίζουν τις πανέμορφες παραλίες μας, θα γνωρίζουν ίσως ότι είναι τόσο πανέμορφες γιατί είναι μια ιδιαίτερη φύση, έχουν μια ιδιαίτερη προστασία και ιδιαίτερες λειτουργίες, το πώς έχουν γίνει αυτές οι παραλίες. NATURA2000 λοιπόν στη Νάξο είναι σχεδόν η μισή Νάξος, είναι οι μισές παραλίες της Νάξου, όλες οι νότιες παραλίες της Νάξου και οι πιο εμπορικές είναι όλες NATURA2000, ο Άγιος Προκόπιος, η Αγία Άννα, η Πλάκα και όλες μετά. Οπότε μιλάμε για μία περιβαλλοντική καταστροφή επίσης που γίνεται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας που αυτή επίσης έχει στεναχωρήσει απίστευτα και έχει συσπειρώσει απίστευτα τους κατοίκους και τους περίοικους αλλά και τους κατοίκους που δεν ζουν στις παραλίες γιατί βλέπουν μπροστά στα μάτια τους το έδαφος να χάνεται, την άμμο να φεύγει», υπογράμμισε.

    Σύλληψη του δημάρχου Σερίφου

    Από τη Σέριφο, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Ρεβίνθης, κατήγγειλε ότι, όχι μόνο παραβιάστηκε απόφαση για λουκέτο σε επιχείρηση, αλλά έφτασαν μέχρι και στο σημείο να τού κάνουν και μήνυση για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και δυσφήμιση, που οδήγησε, μάλιστα, και στη σύλληψή του. «Πήγαμε να επιβάλλουμε τον νόμο, και την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών- του δημοτικού συμβουλίου- βρεθήκαμε να είμαστε και συλληφθέντες ως και κατηγορούμενοι», είπε.

    Μαρινάκης: «Υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου»

    Από πλευράς της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν. «Υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου, δεν θα γίνει έκπτωση πουθενά. Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα τα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, την οποία όμως έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει το θέμα της εφαρμογής του νόμου, του σεβασμού των συμβάσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Την ίδια στιγμή για τις καταγγελίες των πολιτών κατά της καταπάτησης του δημοσίου χώρου, τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα. Το περιεχόμενο των συμβάσεων είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο, οι συμβάσεις αυτές έχουν υπογραφεί με βάση τις προβλέψεις του συντάγματος και των νόμων και με συνυπογραφή και των παραχωρησιούχων. Επομένως πρέπει να σέβονται την υπογραφή τους», είπε.

    ΣΥΡΙΖΑ: «Υποκριτική η στάση της ΝΔ»

    Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία είναι υποκριτική η στάση του κυβερνώντος κόμματος. «Οι κινητοποιήσεις των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες, που ξεκίνησαν από την Πάρο και πλέον εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα νησιά, αναδεικνύουν την σημασία και το αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν οι καθημερινές μάχες της κοινωνίας υπέρ του δημόσιου χώρου. Αναδεικνύεται, όμως, παράλληλα και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία επί τέσσερα χρόνια έβαζε πλάτη στην ανομία και την αυθαιρεσία και μόλις σήμερα - ενώ έχει ήδη μπει ο Αύγουστος - εμφανίζεται δήθεν αμείλικτη.

    Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι που με τον νόμο 4688 του 2020 για την τουριστική ανάπτυξη περιόρισε δραστικά τους ελεύθερους χώρους στις παραλίες καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες σε αντίθεση με τον νόμο 4607 του 2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζουμε το κίνημα των πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες και για τον δημόσιο χώρο και απαιτούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι φθηνά και εφήμερα επικοινωνιακά παιχνίδια?», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο