Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 14:52

Δέκα εργαλεία χρηματοδότησης ΜμΕ – Δάνεια με «φιλικά» χαρακτηριστικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λύση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπόδια πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τα δέκα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πρόκειται για δέκα δάνεια, συγχρηματοδότησης και εγγυοδοτικών εργαλείων, εθνικών και κοινοτικών πόρων, τα οποία στόχο έχουν να διευρύνουν τον αριθμό των ΜμΕ επιχειρήσεων που διεκδικούν πρόσβαση στον δανεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του 2023 δόθηκαν πάνω από 4.400 νέα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, το 75% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν τη στήριξη μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 άτομα. Ενώ το 81% των επιχειρήσεων έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατομμύρια.

Τα δέκα χρηματοδοτικά εργαλεία

1. Liquidity Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άτοκο το 40% του κεφαλαίου και δυνατότητα διετούς μερικής επιδότησης επιτοκίου.

  • Κεφάλαιο Κίνησης (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη για νέους πελάτες
  • Δάνεια: 727 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025 – Προσωρινή εξάντληση

2. Green Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σεδάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου, για την υλοποίηση επενδυτικών έργων Πράσινης Μετάβασης. Ενισχύονται επενδυτικά έργα στους τομείς της Πράσινης Κινητικότητας, Εξοικονόμησης Ενέργειας/Ενεργειακής Αναβάθμισης και Παραγωγής Ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη
  • Δάνεια: 415 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025

3. Digitalization Co-Financing Loans (κλικ εδώ)

Το Πρόγραμμα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης δημιουργήθηκε για να παρέχει ευνοϊκούς όρους σε δάνεια επενδυτικού σκοπού προς ΜμΕ, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου, που θα αναλάβουν την υλοποίηση επενδυτικών έργων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών τους.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη
  • Δάνεια: 175 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Ιούνιο 2025

4. Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας (κλικ εδώ)

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Πολύ μικρές, Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που προάγουν την έρευνα και καινοτομία και οι οποίες τεκμηριώνουν τον καινοτόμο χαρακτήρα τους, μέσω του επιχειρηματικού τους σχεδίου (Business Plan) και σχετικών δικαιολογητικών.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο στηρίζει την ανταγωνιστικότητα των καινοτόμων ΜμΕ επιχειρήσεων, συνδυάζει για πρώτη φορά την παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγησης σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου, προσφέροντας επενδυτικά δάνεια & κεφάλαια κίνησης, μέσω των Τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

  • Επενδυτικά – Κεφάλαιο Κίνησης
  • (Εγγύηση + Grant), Grant 20%
  • Δάνεια: 140 εκατ. ευρώ
  • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025

5. ΤΕΠΙΧ II (κλικ εδώ)

Με το υποπρόγραμμα επενδυτικών δανείων της Δράσης «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) προωθείται η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας.

Οι στόχοι αυτοί υλοποιούνται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB).

Επιλέξιμες για να υποβάλουν στη συγκεκριμένη δράση είναι οι υπό σύσταση, νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των επιλέξιμων οικονομικών κλάδων, που αναπτύσσουν βιώσιμη επιχειρηματική δράση στην ελληνική επικράτεια.

  • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
  • Δάνεια: 375 εκατ. ευρώ
    • Επένδυση μέχρι Οκτώβριο 2023

    6. Agricultural Micro Loans (κλικ εδώ)

    Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

    Ο στόχος του Ταμείου υλοποιείται μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους, αφού το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB). Παράλληλα, από του πόρους του Ταμείου επιδοτείται το 100% των τόκων για τα πρώτα δύο έτη κάθε δανείου και παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης ύψους 300€/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring).

    • Επενδυτικά δάνεια (Συγχρηματοδότηση)
    • 100% Επιδότηση επιτοκίου+ Mentoring
    • Δάνεια: 40 εκατ. ευρώ
    • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025 – Προσωρινή εξάντληση

    7. Πρόγραμμα «Σπίτι μου» (κλικ εδώ)

    Το πρόγραμμα Στεγαστικών Δανείων «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες, οι οποίοι θα ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, μέσω των συνεργαζόμενων Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Μέσω του νέου Προγράμματος και σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες ηλικίας 25-39 ετών θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκη χρηματοδότηση για την απόκτηση Ά κατοικίας.

    Η αγορά ακινήτου θα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το χρηματοδοτικό μέσο, όπου θα είναι άτοκο, και 25% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Η επιδότηση επιτοκίου θα πραγματοποιείται κατά 100% αποκλειστικά προς τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Παράλληλα από τους πόρους του Ταμείου καλύπτεται 100% το κόστος διαχείρισης των δανειακών φακέλων που χρεώνεται από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα στους δανειολήπτες.

    • Στεγαστικά δάνεια νέων (Συγχρηματοδότηση)
    • Δάνεια: 1 δισ. ευρώ– Εξάντληση

    8. Development Law Financial instrument (DELFi) (κλικ εδώ)

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund (DeLFI GF)» αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο δημιουργήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. με σκοπό τη στήριξη της χρηματοδότησης νεοσύστατων και υφιστάμενων βιώσιμων επιχειρήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου Ν.4887/2022.

    Το DeLFI GF λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση παρά τις πιθανές αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με τις νέες επενδυτικές προσπάθειες στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο, το DeLFI GF συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας και συντελεί στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    • Επενδυτικά δάνεια (Εγγύηση)
    • Δάνεια: 500 εκατ. ευρώ (έναρξη Αύγουστος 2023)

    9. Ταμείο Εγγυοδοσίας Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων (κλικ εδώ)

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.

    • Επενδυτικά – Κεφάλαιο Κίνησης (Εγγύηση)
    • Δάνεια: 62,5 εκατ. ευρώ
    • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2025

    10. Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ (κλικ εδώ)

    Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των κάτωθι οκτώ συνεργαζόμενων Τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας) προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ).

    • Κεφάλαιο Κίνησης (Εγγύηση)
    • Δάνεια: 67,4 εκατ. ευρώ
    • Επένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2023

    Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα έγινε η προδημοσίευση δύο νέων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ: Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ. Και ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων- προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 11:11

Σχετικά Άρθρα

  • Χρηματοδότηση έως 17.000 για νέες επιχειρήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
    Χρηματοδότηση έως 17.000 για νέες επιχειρήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Θέμα ημερών είναι πλέον να ανακοινωθούν οι πληροφορίες για το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, που στόχο έχει την στήριξη της επιχειρηματικότητας των ανέργων, με χρηματοδότηση που φτάνει τις 17.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου, το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει περίπου 5.800 ωφελούμενους 30 ως 59 ετών, με 17.000 ευρώ για να ιδρύσουν την επιχείρηση τους.

    Η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης θα γίνει σε τρεις δόσεις και στόχο έχει να δώσει χρηματοδοτικά «εργαλεία» στους ανέργους που θέλουν να ιδρύσουν την δική τους επιχείρηση.

    Σημειώνεται οτι για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται και σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Έρχεται νέο πρόγραμμα και για υφιστάμενες ΜμΕ

    Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

    Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί μέχρι και το 50% των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή έως 200.000 ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, με γνώμονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και της αλλαγής παραγωγικού μοντέλου, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν εγκριθεί πάνω από 48.500 νέα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    Το 40% του δανείου είναι άτοκο και το 60% έχει επιδοτούμενο επιτόκιο. Παράλληλα, ξανανοίγει το δανειοδοτικό ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με 100 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές
    Ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση: 1.000.000 ευρώ στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές

    Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης λαμβάνει και επίσημα ακόμα μία νέα, υψηλή χρηματοδότηση, ύψους 1.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης βρίσκεται ανάμεσα στους 35 Δήμους όλης της Ελλάδας που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να υποβάλουν πρόταση στο «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ Α) ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ» - ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 2.4 «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων» ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ-ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΟΤΑ2.24».

    Στην απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης χρηματοδοτείται με 1.000.0000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές από καιρικά φαινόμενα.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για την χρηματοδότηση, τόνισε: «Τα αποτελέσματα του προγραμματισμού, της δουλειάς και των χρηματοδοτήσεων αποτυπώνονται σε έργα. Η Δημοτική Αρχή με συγκεκριμένο σχέδιο και ορίζοντα διεκδίκησης πετυχαίνει σταδιακά όλους τους στόχους της. Εξασφάλισε ακόμα μια χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, , ώστε να προχωρήσει ο Δήμος σε έργα αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να συνεχίσει ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης να σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες του».

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης ευχαριστεί τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την υπογραφή της απόφασης, ενώ εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και οι δυο τους στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια έγκρισης της χρηματοδότησης, με συνεχή υποστήριξη των αιτημάτων του Δήμου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Χρηματοδότηση 9,58 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την σχολική στέγη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία
    Χρηματοδότηση 9,58 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την σχολική στέγη σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

    Τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις τους τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, την προσβασιμότητά για μαθητές με αναπηρία, αλλά και την υλικοτεχνική τους υποδομή, δίνει η Περιφέρεια, αφού με απόφαση του Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, εκδόθηκε πρόσκληση με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής και κτιριακών εγκαταστάσεων Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης».

    Με χρηματοδότηση ύψους 9,58 εκ ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027 επιδιώκεται η κάλυψη των αναγκών για βελτίωση των κτιριακών υποδομών καθώς και του εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ). Προηγήθηκε διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τέθηκαν προτεραιότητες.

    Δίνεται έμφαση στην ολοκλήρωση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων και σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών προσχολικής εκπαίδευσης, όπως νηπιαγωγεία, καθώς η χαρτογράφηση αποτύπωσε την ανάγκη ανέγερσης νέων διδακτηρίων και προσθήκη νέων αιθουσών για την κάλυψη των αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή Νηπιαγωγείων σε Δήμους με έντονο πρόβλημα κτιριακών υποδομών και ειδικότερα σε όσους λειτουργούν Νηπιαγωγεία τα οποία στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια και σε προκατασκευασμένες αίθουσες είτε εξ' ολοκλήρου είτε τμηματικά αλλά και σε συστεγαζόμενα.

    Παράλληλα χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, καθώς προβλέπεται:

    • Ανέγερση νέων κτιρίων ή επεμβάσεις για την αναβάθμιση σχολικών μονάδων με αδυναμία στέγασης λόγω ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών τους.
    • Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.
    • Ανέγερση κτιρίων για σχολικές μονάδες της σχολικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια/αίθουσες.
    • Αναβάθμιση, επεμβάσεις σε σχολικές μονάδες με έντονα προβλήματα ακαταλληλότητας λόγω παλαιότητας.
    • Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών και εξοπλισμού λειτουργίας (είδη σχολικής αίθουσας όπως θρανία, καρέκλες κλπ) Α & Β βάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένου και εξοπλισμού για ΑμεΑ).

    Ακόμη, για τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών για μαθητές/τριες με αναπηρία σε υφιστάμενες υποδομές. Ειδικότερα προβλέπεται κατασκευή ραμπών, WC ΑΜΕΑ και άλλων υποδομών πρόσβασης σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι που είναι κυρίως οι Δήμοι που διαχειρίζονται στη σχολική στέγη αλλά και η εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως 28 Φεβρουαρίου 2025, προκειμένου να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθούν.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εκδόθηκε η προδημοσίευση χρηματοδότησης συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας, του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
    Εκδόθηκε η προδημοσίευση χρηματοδότησης συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης καινοτομίας, του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε σήμερα η προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027», προϋπολογισμού 70.926.471 €.

    Η Παρέμβαση Π3-77-3.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.),με ποσοστό 100%.

    Η δράση Π3-77-3.1 του ΣΣ ΚΑΠ εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα.

    Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη Επιχειρησιακών Ομάδων. Τα μέλη δύναται να είναι φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις) ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνητικό συνεργασίας.

    Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν πιλοτικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην επίτευξη του οριζόντιου στόχου της ΚΑΠ για εκσυγχρονισμό του τομέα με την προώθηση και την ανταλλαγή γνώσεων, καινοτομίας και ψηφιοποίησης στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και την ενθάρρυνση της υιοθέτησής τους καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας με την πράξη μέσω της χρηματοδότησης υλοποίησης πιλοτικών εφαρμογών για το σκοπό αυτό.

    • Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 000,00 €.
    • Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων ορίζεται το ποσό των 000,00 €.

    Ειδικότερα, μέσω της παρέμβασης χρηματοδοτούνται Επιχειρησιακές Ομάδες με στόχους την:

    • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργικές εκμεταλλεύσεις), στο δασικό τομέα και στον τομέα των τροφίμων (μεταποίηση),
    • αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
    • αξιοποίηση τεχνολογικών γνώσεων, νέων ή παραδοσιακών πρακτικών, ερευνητικών αποτελεσμάτων και οργανωτικών καινοτομιών και την ενσωμάτωσή τους στην πράξη μέσω πιλοτικών εφαρμογών.

    Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-77-3.1 «Ανάπτυξη συνεργασιών μέσω Επιχειρησιακών Ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας», αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr και στις σχετικές ιστοσελίδες των Περιφερειών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
    Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας
    Υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης ύψους 150.000 ευρώ, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, υπέβαλλε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ».
    Το Τεχνικό Δελτίο της Πράξης προβλέπει, μεταξύ άλλων ανόρυξεις νέων γεωτρήσεων σε συνδυασμό με εργασίες αναβάθμισης υφιστάμενων, κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης, καθώς και βελτίωση αντλιοστασίων, στις Κοινότητες Νεοχωρίου, Νεάπολης, Μέλισσας, Ανδραβιδας, στον οικισμό Μπρινια, και Συρμπανιου, του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
    Παπαθανάσης: Υπογραφή Συμφωνίας Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, η Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

    Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, με δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και πόρους άλλης προέλευσης.

    Στόχος του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η δημιουργία, σε πρώτη φάση, δύο Χρηματοδοτικών Μέσων -ως «Ειδικά Ταμεία»- για την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, και η εν γένει ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική» εποχή.

    Τα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα που θα δημιουργηθούν μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ είναι:

    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες και Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
    • Το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.

    Οι παροχές των Χρηματοδοτικών Μέσων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ θα μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα επιχορήγησης, που υλοποιούνται σε ξεχωριστές πράξεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τηρώντας πάντα τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε: «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα μας, με στόχο τη διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και κυρίως μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Απώτερος σκοπός και της συγκεκριμένης παρέμβασης, που δρομολογείται παράλληλα με την υλοποίηση του ευρύτερου Προγράμματος ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είναι η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και η ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, η διατήρηση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί
    Ηλεία: Πως βλέπουν οι παραγωγοί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση των θερμοκηπίων - Προοπτικές και έντονοι προβληματισμοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των 600 εκατομ. ευρώ αναφορικά με την κατασκευή θερμοκηπίων έφερε στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις στον αγροτικό κόσμο.

    Από τη μία, οι καλλιεργητές βλέπουν την ευκαιρία να ενισχυθεί η παραγωγή και να παραμείνουν οι νέοι στην ύπαιθρο, ενώ από την άλλη εκφράζονται προβληματισμοί για την υλοποίηση του προγράμματος και τη δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

    Ο Χρήστος Παλαιολόγος, Πρόεδρος των Καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρθηκε θετικά στην εξαγγελία, τονίζοντας πως είναι μια σημαντική κίνηση για να δοθεί κίνητρο στους νέους αγρότες να παραμείνουν στην επαρχία. «Η ύπαιθρος έχει γεράσει», επισημαίνει ο κ. Παλαιολόγος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπουν οι νέες γενιές στην καλλιέργεια για να διατηρηθεί η γη. Θεωρεί πως η στροφή στα θερμοκήπια είναι πλέον απαραίτητη, αφού προστατεύουν την παραγωγή από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, δίνοντας τη δυνατότητα για τριπλή καλλιέργεια το χρόνο.

    Palaiologos

    «Είναι θετικό αυτό το μέτρο για να μπορέσει να δώσει ένα κίνητρο στους νέους να παραμείνουν στην επαρχεία διότι πλέον η ύπαιθρος έχει γεράσει.

    Μεγαλώσαμε όλοι. Πρέπει να μπουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας για να κρατήσουν τη γη. Η γη που θα πάει μετά σε άλλους; Γι αυτό το λόγο είναι καλό να δίνονται κίνητρα.

    Υποχρεωτικά πλέον οδηγούμαστε στα θερμοκήπια γιατί έχουν λιγότερες ασθένειες μέσα στο θερμοκήπιο, τα προϊόντα προστατεύονται από την κακοκαιρία. Οπότε είναι καλό να λάβει κάποιος νέος αγρότης μια χρηματοδότηση και αν είναι και άτοκη ακόμα καλύτερο για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να εξελιχθεί και να μην φέρνουμε εισαγόμενα. Να κοιτάξουμε την ελληνική γη.

    Θα μπορέσει έτσι ο παραγωγός να καλλιεργεί και τρεις φορές το χρόνο ενώ τώρα με την κακοκαιρία καλλιεργεί μια φορά και αυτή με το ζόρι. Οπότε θα περιορίσουμε και τις απώλειες και θα έχουμε και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Στην Ηλεία που είναι εύφορη η γη πρέπει να δοθούν αυτά τα κίνητρα».

    Από την άλλη πλευρά, ο αγρότης Γιώργος Αχαμνός εμφανίζεται έντονα δύσπιστος. Αν και αναγνωρίζει τα οφέλη των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα για την καλλιέργεια εκτός εποχής, σημειώνει ότι οι παραγωγοί έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα.

    Axamnos

    «Για να φτιάξεις θερμοκήπια, μια απλή κατασκευή χωρίς θέρμανση κοστίζει 6.500 με 7.000 ευρώ το στρέμμα», αναφέρει, υπολογίζοντας ότι για 20 στρέμματα απαιτούνται τουλάχιστον 120.000 ευρώ. Η επιδότηση μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά επισημαίνει, ενώ πολλοί αγρότες αναγκάζονται να επενδύουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν λάβει καμία υποστήριξη.

    Ο κ. Αχαμνός μιλάει από προσωπική εμπειρία, καθώς όπως έκανε γνωστό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης για συσκευαστήριο ύψους 250.000 ευρώ, αλλά το κόστος έφτασε τις 700.000 ευρώ χωρίς να έχει λάβει ακόμα την πλήρη επιδότηση. «Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά για προϊόντα εκτός εποχής, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται»,

    «…περιμένουμε να το δούμε. Έχουμε ακούσει πολλά μέχρι τώρα.

    Πότε θα βγει η επιδότηση; Όλοι οι παραγωγοί φράουλας φτιάχνουν τα θερμοκήπια από μόνοι τους. Δεν υπάρχει επιδότηση. Όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι θα δώσουν. Δεν είναι τόσο εύκολο , εγώ έχω πάρει πρόγραμμα 250.000€ στο συσκευαστήριο και έχω φτάσει 700.000 και παραπάνω και ακόμα δεν έχω πάρει τίποτα.

    Τα θερμοκήπια θα βοηθήσουν πολύ για προϊόντα εκτός εποχής. Για να έχουμε και τον χειμώνα προϊόντα. Σίγουρα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δεν θα είχαμε πρόβλημα ούτε με το χαλάζι ούτε με τον αέρα. Και να ζητάμε μετά χρήματα από τον ΕΛΓΑ» καταλήγει ο κ. Αχαμνός.

    Ωστόσο, οι παραγωγοί τονίζουν ότι η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση των επιδοτήσεων, καθώς και από τη στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι αγρότες όπως επισημαίνουν, περιμένουν να δουν τα λόγια να γίνονται πράξη, ώστε να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρουν τα θερμοκήπια και να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

    Thermokipia 2

    Thermokipia 3

  • Ηλεία: Δραματική η κατάσταση των σχολικών μονάδων - Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί υγείας λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
    Ηλεία: Δραματική η κατάσταση των σχολικών μονάδων -Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί υγείας λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μια αδιανόητη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολικές μονάδες περιέγραψε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΕΛΜΕ Ηλείας, σε μια ύστατη προσπάθεια έστω και στο παρά πέντε να διορθωθούν τα πράγματα.

    Με την αυριανή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σχολεία στην Ηλεία είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

    Οι σχολικές επιτροπές καταργήθηκαν, τα ταμεία είναι άδεια και οι διευθυντές αναγκάζονται να καλύπτουν από την τσέπη τους ακόμη και τα βασικά λειτουργικά έξοδα.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των σχολείων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δήμους να προχωρήσουν σε άμεση χρηματοδότηση.

    Η Στέλλα Αναστάσιου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, επεσήμανε πως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί μέρος ενός σχεδίου υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοοικονομική διαχείριση των σχολείων. «Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών είναι ένα κομμάτι του παζλ της γενικότερης απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου που και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες προσπαθούν να προχωρήσουν. Ένα σχέδιο που πραγματικά βρίσκει αντίθετη όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του σχολείου και στην λειτουργία του με ιδιωτικό οικονομικούς όρους.

    ELME 1

    Θα έχουμε διευθυντές-μάνατζερ που θα έχουν την ευχή ευθύνη διαχείρισης της σχολικής μονάδας και μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων θα ψάχνουν να βρουν χορηγούς για να χρηματοδοτούνται οι σχολικές μονάδες ενώ οι γονείς θα καλούνται να βάζουν κάθε χρόνο, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και για τα έξοδα των παιδιών τους αλλά και για τα έξοδα των σχολικών μονάδων. Το πρόβλημα αυτό φέτος είναι οξυμένο γιατί κάθε χρόνο η κεντρική χρηματοδότηση της κυβέρνησης στις σχολικές επιτροπές και στους Δήμος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

    Εδώ και τώρα εμείς ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης τα σχολεία και να δοθούν τώρα λεφτά για την λειτουργία τους. Διότι μετά από τις συναντήσεις που είχαμε και με τους δημάρχους της περιοχής αλλά και με πολλούς διευθυντές σχολείων τα σχόλια ξεκινάνε χωρίς χρήματα. Ακόμα κι αυτή η προκαταβολή των 500 € που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν έχει δοθεί ακόμα στους διευθυντές και πολλές φορές ακόμα και το χαρτί τουαλέτας και χαρτί κουζίνας το πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Πρέπει τώρα και ο δήμος και η κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες και να δώσουν τα απαιτούμενα πόσα προκειμένου να ξεκινήσουν να λειτουργούν σωστά τα σχολεία.

    Υπάρχουν σχολεία που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα. Σε άλλα σχολεία έχει κοπεί το τηλέφωνο και δεν έχουν. Υπάρχουν πολλές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και χρήματα δεν υπάρχουν» κατέληξε η κα Αναστασίου.

    Από την πλευρά του ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος, μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας, τόνισε πως η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και η μεταφορά των χρημάτων στα ταμεία των δήμων έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, καθώς χάθηκε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων στις αποφάσεις για τη διαχείριση των κονδυλίων. «Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην συνέντευξη τύπου ως ΕΛΜΕ Ηλείας εξαιτίας του ότι οι σχολικές μονάδες δεν είναι έτοιμες για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Με βάση τις αφηγήσεις των διευθυντών δεν υπάρχει φράγκο στα ταμεία. Τα σχολεία δηλαδή δεν έχουν χρήματα για τα στοιχειώδη, χαρτί υγείας, γραφική ύλη κτλπ. Ενώ έχουν έρθει οι καθαρίστριες δεν υπάρχουν υλικά καθαριότητας. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, για την οποία οι συνάδελφοι, κυρίως οι διευθυντές αλλά και οι λοιποί οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στις σχολικές μονάδες μας ενημέρωσαν. Αναγκαστήκαμε να ενημερώσουμε και να πιέσουμε προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από δύο στοιχεία. Το ένα είναι οι αλλαγές που έγιναν στις σχολικές επιτροπές, που τις κατάργησε η κυβέρνηση και ανέθεσε αυτές τις αρμοδιότητες το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δεύτερος λόγος είναι η υποχρηματοδότηση. Η έλλειψη δηλαδή χρημάτων για να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

    Με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών ό,τι χρήματα υπήρχαν μεταφέρθηκαν στα ταμεία του δήμου. Η κυβέρνηση από ότι φαίνεται ενοχλείται από το γεγονός ότι στις σχολικές επιτροπές συμμετείχαν με δικαίωμα ψήφου οι διευθυντές των σχολείων, εκπρόσωποι των γονέων, εκπρόσωποι των μαθητών, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ. Βέβαια ήταν συμβουλευτικό αυτό το όργανο. Ή μάλλον οι κυβερνητική έχουν “αλλεργία” στην συμμετοχή των εργαζομένων σε όλα αυτά τα όργανα. Έτσι λοιπόν χάνεται κάθε είδους αναλογία και ισότητα στο μοίρασμα των πιστώσεων πράγμα που θα οδηγήσει σε αυθαιρεσίες.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασόπουλος.

    Τέλος, η Ευρυδίκη Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, συνέδεσε την υποχρηματοδότηση με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, σημειώνοντας πως οι εκπαιδευτικοί θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγίες για τη λειτουργία των σχολείων. «…πρέπει επίσης να πούμε ότι το θέμα αυτό συνδέεται και με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί στην προκειμένη περίπτωση, και ο διευθυντής πρέπει να αναζητούν πόρους για την λειτουργία του σχολείου πέρα και έξω από την λιγοστή κρατική χορήγηση.

    Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει την αποδέσμευση των δικών της ευθυνών για την χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση από την πολιτεία καθότι οι Έλληνες πολίτες φορολογούνται για να έχουν ανάμεσα στα άλλα και δωρεάν, δημόσια και ιδιωτική παιδεία και είμαστε απέναντι στο να προσπαθεί να μεταφέρεται η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς και στην ανάγκη οι διευθυντές των σχολείων για να λειτουργήσουν να απευθύνονται σε γονείς ή σε χορηγούς που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση.

    Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί ο ιδιωτικοοικονομικός χαρακτήρας που λέμε εδώ και πολύ καιρό της δημόσιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα.

    Αναθέτει στους διευθυντές την συντήρηση των σχολείων. Τους δίνει μία πάγια προκαταβολή της τάξεως των 500 € και με αυτά τα χρήματα θα κάνουν όλες τις μικρό επισκευές, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς όλη αυτή την διαδικασία την αναλάμβανε ο Δήμος. Είχε τις τεχνικές υπηρεσίες, έχει την δυνατότητα να ελέγξει και να κάνει τις κατάλληλες προτάσεις για προμήθειες και τα λοιπά» υπογράμμισε κλείνοντας η κα Παυλοπούλου.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο