Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα μεγάλα «ψάρια» - Ποιους «σκαναρει» η εφορία στο κυνήγι του μεγάλου αφορολόγητου πλούτου

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα μεγάλα «ψάρια» - Ποιους «σκαναρει» η εφορία στο κυνήγι του μεγάλου αφορολόγητου πλούτου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι σε 22.450 υποθέσεις, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ ελέγχθηκαν πάνω από 4.700 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, με τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ.

φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου εχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που κάνουν «φύλλο και φτερό» λογαριασμούς, εμβάσματα, ακίνητα με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων. Οι ελεγκτές σκανάρουν χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου τους, ρίχνοντας το βάρος σε εκείνες για τις οποιες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής στο τέλος του έτους. Μέσα από μια σειρά διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων και ελέγχων, επιδιώκεται να έρθουν στο φως κρυφά περιουσιακά στοιχεία που στερούν από τα δημόσια ταμεία πολύτιμους πόρους.

Ειδικούς ελέγχους σε πάνω από 3.000 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου διενήργησαν ήδη από τις αρχές του έτους, τα 6 νεοσύστατα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, στα συρτάρια των Ελεγκτικών Κέντρων βρίσκονται περισσότερες από 22.000 υποθέσεις για τις οι οποίες εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου τους.

Οι 3 τεχνικές ελέγχου

Σε πρώτη φάση,για τους ελέγχους πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τρεις έμμεσες τεχνικές:

  1. η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου όπου καταγράφονται φορολογητέα και μη έσοδα, μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης καθώς και όλες οι ατομικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες.
  2. η καθαρή θέση του φορολογούμενου, όπου καταγράφεται το οικονομικό ιστορικό περιουσιακών στοιχείων και δαπανών
  3. η ανάλυση δαπανών σε μετρητά - καταγράφονται οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και δαπανών σε μετρητά με στόχο τον υπολογισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος.

Βροχή τα πρόστιμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι σε 22.450 υποθέσεις, ενώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ ελέγχθηκαν πάνω από 4.700 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, με τους ελεγκτές να επιβάλουν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ.

Στο τελευταίο επτάμηνο εκδόθηκαν 7.731 εντολές ελέγχου και έχουν ήδη ολοκληρωθεί 4.748 έλεγχοι, με το 73,2% ή 3.478 των υποθέσεων που ελέγχθησαν να είναι «φρέσκες» της τελευταίας πενταετίας ή τριετίας.

Από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 276,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 179,67 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους που έχουν επιβληθεί έπειτα από σχετικούς ελέγχους.

Ποια είναι τα μεγάλα «ψάρια»

Στο στόχαστρο των ΕΛ.ΚΕ βρίσκονται φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω 4 κριτήρια:

  1. H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ο.Π.Σ. Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
  2. H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
  3. Τα ποσά των δαπανών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
  4. Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup