Οικονομία

«Ψαλίδι» στους πραγματικούς μισθούς - Η Ελλάδα στην 3η θέση

«Ψαλίδι» στους πραγματικούς μισθούς - Η Ελλάδα στην 3η θέση

Μειωμένοι είναι οι πραγματικοί μισθοί το 2023, στην Ελλάδα, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, από την 1η Απριλίου 2024, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού έχει ήδη αντισταθμίσει την ενίσχυση αυτή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων, οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα κατέγραψαν πτωτική μεταβολή κατά 0,2%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη, πέραν του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ώρα τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι μισθοί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ φέτος τον Σεπτέμβριο, ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας... το 2026.

Προς την κατεύθυνση αυτή θεσμοθετήθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθούκατά 9,4%, στα 780 ευρώ, από την 1η Απριλίου 2023 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Ενώ, μια ακόμα αύξηση αναμένεται να δουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, από τον Απρίλιο του 2024.

Όμως το «πρόβλημα» για τους εργαζομένους στην Ελλάδα είναι ο αυξημένος πληθωρισμός και η καθημερινή ακρίβεια σε όλους τους κλάδους. Η εκτόξευση τιμών σε ενοίκια, τρόφιμα και καύσιμα, μεταξύ άλλων, έχει ήδη αντισταθμίσει την όποια αύξηση στους μισθούς. Ενώ, το υψηλό ποσοστό φορολόγησης επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν πως ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.184,35 ευρώ, οπότε ακόμα και αν ο μέσος μισθός φτάσει τα 1.500 ευρώ «αύριο» δεν φαίνεται αρκετός για να λύσει το πρόβλημα. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς πως η μέση μηνιαία δαπάνη ενός νοικοκυριού ξεπερά τα 1.600 ευρώ, για αγαθά και υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το 17,4% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τον κίνδυνο φτώχειας.

Η έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα Κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.

Σε άλλα δέκα κράτη - μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

  • Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική.
  • Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup