Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 13:51

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στο μικροσκόπιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Τα σημεία διαφωνίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το γεγονός πως το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου για την σημασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να σχολιάζει πως δεν είναι λογικό το 54% των δηλώνει μηδενικό εισόδημα.

Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του έδωσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως το 80% των ιδιοκτητών μπαρ πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους τους.

Σημειώνεται πως η συζήτηση επί των προτεινόμενων διατάξεων έχει ανοίξει και γίνεται με τη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν στην πλειοψηφία των κλάδων θεωρούν δεδομένη την αποτυχία των προωθούμενων αλλαγών και αντιδρούν στον οριζόντιο χαρακτήρα των μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, γιατροί, δικηγόροι, έμποροι, βιοτέχνες, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν αυτή την εβδομάδα, ζητώντας την απόσυρση των εξαγγελθέντων μέτρων. Ενώ καλούν την κυβέρνηση να στραφεί προς «τις εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ» για να βρουν τα έσοδα που χρειάζονται τα κρατικά ταμεία.

Περισσότεροι από επτά πανελλαδικοί οργανισμοί και σύλλογοι σημειώνουν πως ο διάλογος πρέπει να γίνει μεταξύ όλων των φορέων με στόχο «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Σημείο αναφοράς ο κατώτατος μισθός

Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές, ενώ προβλέπει πιο ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε χρόνια δραστηριοποίησής τους, τους ανάπηρους, τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

Με την εφαρμογή του, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα δεχτεί στα ταμεία του έσοδα τα οποία θα είναι αυξημένα κατά 874 εκατ. ευρώ από την σημαντική αποκάλυψη της φοροδιαφυγής, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι 606 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει «επιβράβευση» για τους συνεπείς φορολογούμενους, με την ταχύτερη μείωση του τέλους επιτηδεύματος ενώ εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερα εκτιμάται πως θα είναι εκείνοι που δήλωναν εισοδήματα κάτω από τον κατώτατο μισθό.

Η αρχή στην οποία βασίζεται το σχέδιο νόμου είναι ότι «ένας ελεύθερος επαγγελματίας- και μάλιστα επί σειρά ετών- δεν μπορεί να επιβιώνει με ζημιές ή να δηλώνει λιγότερα και να φορολογείται λιγότερο από έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο μισθωτός πληρώνει 1.167 ευρώ μέσο φόρο και ο συνταξιούχος 847 ευρώ μέσο φόρο.

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πως για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ έχει προκύψει από αναγωγή του Κατώτατου μισθού σε 14 και όχι 12 μισθούς, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς οι Αυτοαπασχολούμενοι και Εργοδότες δεν λαμβάνουν 2 επιπρόσθετους μισθούς ανά έτος, όπως οι Ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σε αντίθεση με τη μισθωτή εργασία όπου οι αποδοχές είναι εκ των προτέρων γνωστές, η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας δεν εγγυάται τίποτα, πόσο δε μάλλον ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους.

Τι προβλέπει το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής»

  • Το τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό.
  • Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να εξαιρεθεί από το σύστημα αυτό εάν η άσκηση του επαγγέλματος συνδέεται ιδίως με λόγους υγείας, φυσικές καταστροφές, στρατιωτική θητεία, εγκυμοσύνη, λοχεία, ανωτέρα βία κ.λπ.
  • Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να προσφύγει στις φορολογικές αρχές και να αποδείξει κάθε αντικειμενική αδυναμία, δεχόμενος φυσικά να γίνει και ο κάθε αναγκαίος έλεγχος. Αυτό ισχύει ήδη με τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Προβλέπεται μηδενικό τεκμήριο για νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μόνο από τον έκτο χρόνο θα πληρώνουν το 100% του φόρου, που αναλογεί στο τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής.
  • Προβλέπεται μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για όσους κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και μηδενικό τεκμήριο για άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.

Τι ισχύει για όσους εργάζονται με «μπλοκάκι»

Το νέο σύστημα δεν αφορά στους επαγγελματίες με μπλοκάκι με έως δύο πελάτες και δεν αφορά επίσης στους αγρότες.

Για τους νέους επιχειρηματίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την ελάχιστη αμοιβή για τα τρία πρώτα χρόνια, μείωση κατά 67% τον τέταρτο και μείωση κατά 33% τον πέμπτο.

Η πλήρης εφαρμογή του τεκμηρίου ελάχιστης αμοιβής για τους νέους επιχειρηματίες αρχίζει να λειτουργεί από τον έκτο χρόνο λειτουργίας και μετά.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 10:58

Σχετικά Άρθρα

  • Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα
    Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα

    Μια σειρά αλλαγών με σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αλλαγή της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και το αφορολόγητο στα 300 στα πουρ μπουάρ.

    Όπως εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025.

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς.

    Οι 10 αλλαγές που «έρχονται»

    1. Φορολογικές δηλώσεις

    Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

    Θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους. Μάλιστα, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    2. Φόρος εισοδήματος

    Προβλέπεται έκπτωση 4% για όσους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα και και εφόσον πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

    Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

    Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση:

    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    3. Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις

    Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις.

    Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

    4. Τέλος επιτηδεύματος

    Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.

    Αυτό ισχύει είτε έχουν μπλοκάκι, είτε όχι.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.

    5. Φιλοδώρημα

    Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS.

    Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα.

    Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη.

    6. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 20%

    Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και ανεβαίνει στο 20% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

    Για τους ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες - μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 - συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

    Σημειώνεται πως όσοι δεν ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

    Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες. Διαφορετικά το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση που υποστούν ζημιές.

    7. Κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

    Οι προϋποθέσεις:

    • να ήταν κλειστά για τρία χρόνια,
    • να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα,
    • να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025
    • να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

    8. Απαλλαγές με φόντο το δημογραφικό

    Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ποσό έως 5.000 ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού.

    Παράλληλα προβλέπεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

    Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

    9. Τεκμαρτή φορολόγηση

    Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

    α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100.

    β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

    10. Νέα ΑΑΔΕ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο με να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητική αναδιοργάνωση, πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την επέκταση της θητείας του διοικητή.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και πόσο από τις διορθώσεις στα τεκμήρια
    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και πόσο από τις διορθώσεις στα τεκμήρια

    Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ

    Κουρεμένος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2025 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Οι διορθώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να σβήσουν και τις φωτιές που ανάβει η αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

    Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ

    Το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Για τα εισοδήματα του 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023 που φορολογήθηκαν φέτος λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024.

    Το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό, αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

    Με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, κερδισμένοι θα είναι το επόμενο έτος οι επαγγελματίες με έδρα σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, όσοι απασχολούν εργαζόμενους και όσοι έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο. Παράλληλα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ.

    Οι αλλαγές

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά προβλέπουν:

    Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Μεταφέρεται στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    Με βάση το ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).

    Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά τον μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.

    Με τη διόρθωση θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις στο ελάχιστο εισόδημα φουσκώνοντας τον φόρο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
    «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

    Σημαντική βοήθεια σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ισχύσει από το 2025, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Μπαίνει φρένο στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών
    Μπαίνει φρένο στη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών - Τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών

    Ο οδικός χάρτης των Αρχών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Η φοροαποφυγή έχει μετατραπεί σε συνήθεια για ένα μη αμελητέο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

    Ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ζημιές, ενώ αρκετοί αναφέρουν μηνιαία έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία κρύβεται μια σημαντική «δεξαμενή» αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία, αν αποκαλυφθούν, μπορούν να ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να ελαφρύνουν τους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της Πολιτείας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, τόσο από την εφαρμογή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, όσο και από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

    Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, καθώς δρομολογούνται νέες παρεμβάσεις, όπως η πλήρης εξάλειψη των αποκλίσεων μεταξύ των δηλωμένων εσόδων και εξόδων με τα δεδομένα που καταχωρούνται στο myDATA, οι συνεχείς έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, η αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS και η εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου.

    Τέλος στις δαπάνες χωρίς παραστατικό

    Οι υπερβολικές δαπάνες χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, που μέχρι σήμερα ήταν ένα συνηθισμένο τέχνασμα για τη μείωση ή και την εξάλειψη των κερδών, θα παύσουν να υφίστανται από την 1η Ιανουαρίου 2025. Έως τότε, από την 1η Οκτωβρίου 2024, οι αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωμένων δαπανών και αυτών που καταχωρούνται στο σύστημα myDATA θα μειωθούν σημαντικά, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους.

    Σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις στα έσοδα θα μηδενιστούν, ενώ το αποδεκτό όριο για τα έξοδα θα μειωθεί στο 5%, από το 10%-20% που ίσχυε έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, τα όρια αποκλίσεων θα καταργηθούν πλήρως, τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα, βασιζόμενα στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Με την πλήρη εξάλειψη αυτών των αποκλίσεων, θα τερματιστούν οι εικονικές συναλλαγές, καθώς η εφορία θα αναγνωρίζει για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο τις δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα. Επιπλέον, τα δηλωθέντα έσοδα δεν θα μπορούν να είναι χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν μέσω των παραστατικών για αγορές ή παροχή υπηρεσιών.

    Ο μηδενισμός των αποδεκτών αποκλίσεων σημαίνει ότι οι επαγγελματίες δεν θα μπορούν πλέον να αυξήσουν τεχνητά τα έξοδά τους προκειμένου να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους. Ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν επιπλέον έσοδα και τον αντίστοιχο ΦΠΑ σε περιπτώσεις όπου έχουν εκδοθεί τιμολόγια πωλήσεων που δεν έχουν διαβιβαστεί εγκαίρως στην ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων ή άλλων εξαιρέσεων, όπως ο χαμηλός ετήσιος τζίρος.

    Το νέο σύστημα ανοίγει τον δρόμο για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να υπολογίζει αυτόματα το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβληθεί, χωρίς την παρέμβαση του φορολογούμενου. Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», δηλαδή των εσόδων που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Το «κενό ΦΠΑ» έχει ήδη μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών.

    Τα δεδομένα εσόδων και εξόδων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις, καθιστώντας τη διαδικασία πιο διαφανή και αποτελεσματική. Έτσι, μετά το ΦΠΑ, θα «κλειδώσουν» και οι κωδικοί του εντύπου Ε3, το οποίο καθορίζει τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

    Επιτρεπτά όρια αποκλίσεων

    Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων για το ΦΠΑ σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

    • 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024: 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα.
    • 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024: 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα.
    • Από την 1η Ιανουαρίου 2025: Καμία απόκλιση στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
    Ψηφιακό πελατολόγιο

    Η ΑΑΔΕ εισάγει μια νέα ηλεκτρονική διαδικασία για τους επαγγελματίες, εφαρμόζοντας το ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα επιτρέπει στους ελεγκτές να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητα των φορολογουμένων. Το μέτρο αυτό θα συνδυαστεί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθιστώντας την απόκρυψη τζίρου σχεδόν αδύνατη.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ψηφιακό πελατολόγιο θα εφαρμοστεί σε:

    • Επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε οχήματα, όπως συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία, βουλκανιζατέρ, πωλητές ανταλλακτικών, πλυντήρια και ενοικιάσεις οχημάτων.
    • Επαγγελματίες στον τομέα των εκδηλώσεων, όπως κτήματα, αίθουσες, εταιρείες catering και διοργάνωσης.
    • Ιδιωτικά σχολεία, κλινικές, γιατρούς, δικηγόρους, διαγνωστικά κέντρα και άλλα παρόμοια επαγγέλματα.

    Οι επαγγελματίες αυτοί θα υποχρεωθούν να καταγράφουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των πελατών τους σε πλατφόρμα συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, αναφέροντας επίσης τον λόγο της επίσκεψης, αν πρόκειται για νέα ή συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών.

    IRIS

    Η άτυπη προθεσμία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εγγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα IRIS λήγει την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, επιτρέποντάς τους να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους. Από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα αρχίσει τις διασταυρώσεις, και οι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που δεν διαθέτουν IRIS θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

    Αυτή η υπηρεσία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 530.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Τα δεδομένα δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση του IRIS το 2024, καθώς 1 στους 2 πολίτες--δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατομμύρια--με ενεργοποιημένο web banking έχουν πλέον συνδέσει τους λογαριασμούς τους με αυτό το σύστημα άμεσων πληρωμών.

    Μέχρι τώρα, οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μέσω του συστήματος IRIS το 2024 ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια, με συνολική αξία 3,7 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι εντυπωσιακή, με ποσοστά 150% και 116% αντίστοιχα σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

    Έλεγχοι

    Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσει κατά πόσο επιχειρήσεις και επαγγελματίες συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα για τις συναλλαγές. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τη χρήση νέου τύπου ταμειακών μηχανών στον κλάδο της εστίασης, καθώς και την εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS.

    Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι βασικό στοιχείο των ελέγχων, με τη χρήση δεδομένων από το σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπόχρεοι αποστέλλουν τις απαραίτητες αποδείξεις και στοιχεία πωλήσεων με κάρτες.

    Έμφαση δίνεται και στους οδηγούς ταξί, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις από τον κλάδο, οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν αυτοκόλλητο στο πίσω δεξί παράθυρο του οχήματος, όπου στα ελληνικά και αγγλικά αναγράφεται ότι:

    • Ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής και να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
    • Ο πελάτης δεν υποχρεούται να πληρώσει με μετρητά.
    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Σημαντική βοήθεια σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ισχύσει από το 2025, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Έρχονται αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Έρχονται αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα επηρεάσουν οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, όπως προβλέπονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα επηρεάσουν οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, όπως προβλέπονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Πηγή: Cnn.gr

  • Tι αλλάζει στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Tι αλλάζει στο τεκμαρτό εισόδημα για περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα επηρεάσουν οι παρεμβάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, όπως προβλέπονται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch