Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 14:39

Τρεις Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά μέσα στον Δεκέμβριο - Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τι ισχύει με ανοιχτά σούπερ μάρκετ την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το εορταστικό ωράριο και όλα δείχνουν ότι τα μαγαζιά θα ανοίξουν φέτος για τρεις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, οι δύο παραμονές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πέφτουν φέτος ημέρα Κυριακή και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα κανονικά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Από εκεί και πέρα όμως, θα προηγηθεί ακόμα μία Κυριακή και αυτή θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου.

-17 Δεκεμβρίου

-Παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου

-Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται δε πως τα καταστήματα τις ημέρες αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 9 π.μ μέχρι τις 8μμ.

Ωστόσο ακόμη οι Εμπορικοί Σύλλογοι δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Επίσης τα σούπερ μάρκετ αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ενώ για τις 17 Δεκεμβρίου δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα είναι ανοιχτά.

Οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024: Πότε αρχίζουν

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τις 8 Ιανουαρίου μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 10:17

Σχετικά Άρθρα

  • Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
    Κουνούπια – Ιός Δυτικού Νείλου: Κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια και τους χειμερινούς μήνες

    Μέχρι και τον Δεκέμβριο θα συνεχίζεται η… μάχη με τα κουνούπια στη χώρα μας και ιδίως με τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδουν, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη σε ηλικιωμένους και ευάλωτους.

    Έχοντας τα δεδομένα από τους δύο «καυτούς», θερινούς μήνες -Ιούλιο και Αύγουστο-, οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές εκτιμούν πως η έξαρση του τελευταίων εβδομάδων με δεκάδες κρούσματα βαριάς λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου καθώς και θανάτους, μαρτυρά την κορύφωση της επιδημίας. Ωστόσο, η αποδρομή αναμένεται να έχει διάρκεια, με περίπου 10 με 15 κρούσματα την εβδομάδα, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

    Εφέτος, κατά τους ειδικούς, κυκλοφορεί μόλις το 30% των κουνουπιών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πληθυσμούς το 2018, αλλά είναι πιο επιθετικά και πιο μολυσματικά. Τα κουνούπια μολύνονται από πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.

    Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής αποδεικνύεται καθοριστικός, καθώς τα κοινά κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρότι έχουν μειωθεί δραστικά, παραμένουν δραστήρια πλέον και τους χειμερινούς μήνες.

    Ελληνική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet και πραγματοποιήθηκε στην Αττική αναφέρει ότι για πρώτη φορά τα ενήλικα κουνούπια-τίγρεις (κοινά κουνούπια) ήταν ενεργά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (Δεκέμβριος 2022-Ιανουάριος 2023), ενώ ανιχνεύτηκαν και σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Τις προηγούμενες περιόδους ήταν δραστήρια στην Αττική από τον Μάιο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, με κορύφωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ συγκριτικά μικρός αριθμός ανιχνευόταν και τον Δεκέμβριο. Αυτό που παραμένει άδηλο, προς το παρόν, είναι αν τα… χειμερινά κουνούπια μπορεί να οδηγήσουν και σε μεταδόσεις τού ιού του Δυτικού Νείλου και συνεπώς σε μολύνσεις και τους συγκεκριμένους μήνες. Πάντως, στην Ευρώπη καταγράφηκε εφέτος το πιο πρώιμο κρούσμα στις αρχές Μαρτίου στην Ισπανία, και αφορούσε σε ανήλικο.

    Η εικόνα στην Ελλάδα

    Την εφετινή περίοδο, που ξεκίνησε τέλος του περασμένου Ιουνίου έχουν καταγραφεί 124 σοβαρά κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 15 θανατηφόρα. Ο Ιούλιος έκλεισε με 33 κρούσματα και 6 θανάτους. Μέσα στον Αύγουστο, όμως, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 73% και οι θάνατοι κατά 60%. Εως και την περασμένη Παρασκευή 16 ασθενείς νοσηλεύονταν, εκ των οποίων οι 10 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι ηλικιωμένοι ή/και ευάλωτοι, ωστόσο εφέτος αναφέρθηκε και νοσηλευόμενος μόλις 4 χρόνων. Η λοίμωξη γενικά είναι ήπια, ωστόσο στη σοβαρή μορφή της εκδηλώνονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, συνήθως εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα.

    «Η επιμήκυνση της καλοκαιρίας έδειξε από τον περασμένο χρόνο ότι τα κουνούπια θα μας ακολουθούν και τους φθινοπωρινούς μήνες. Πέρυσι είχαμε κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου ως τις αρχές Νοεμβρίου, εφέτος ίσως έχουμε όλο τον Νοέμβριο. Ομως εφέτος γίνεται καλύτερη και πιο στοχευμένη επιτήρηση, άρα και διαχείριση, ανά περιφερειακή ενότητα με ειδικά μοντέλα που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός», λέει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

    Το 2010 και το 2018 είναι δύο χρονιές που στοιχειώνουν τις υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το 2010 καταγράφηκε για πρώτη φορά επιδημία, με 262 βαριά περιστατικά και 35 θανάτους. Το 2018 αποτυπώθηκε μια βαριά επιδημιολογική εικόνα, με 317 κρούσματα και 51 θανάτους, αριθμοί που κατατάσσουν το έτος στην αρνητική πρωτιά όλης της 15ετίας.

    Ο χάρτης των κρουσμάτων

    Σε κλοιό κουνουπιών και μεταδόσεων βρίσκονται τώρα οικισμοί σε 51 δήμους της χώρας, σε 23 περιφερειακές ενότητες, και συγκεκριμένα στις εξής: Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Θάσου, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αργολίδας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι επιδημία καταγράφεται επίσης σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Κόσοβο, Αλβανία και Σερβία (πηγή ECDC).

    «Η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, βρίσκονταν στις περιοχές με κυκλοφορία κουνουπιών. Ωστόσο, εφέτος μπήκε στον χάρτη και η Δυτική Ελλάδα. Εχουν αναφερθεί 17 βαριά κρούσματα της λοίμωξης», λέει ο βιολόγος, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών (EMCA), Σπύρος Μουρελάτος. Με δεδομένο ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 επιμολυσμένα άτομα με ήπια συμπτώματα ή τελείως ασυμπτωματικά (επιδημιολογική μελέτη του 2010), προκύπτει ότι στη Δυτική Ελλάδα έχουν μολυνθεί περίπου 2.380 άτομα. Συνολικά, «θύματα» των μολυσμένων κουνουπιών είναι περίπου 17.360 άτομα στις πληγείσες περιοχές.

    «Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (περίπου το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν νευρο-διεισδυτική νόσο, δηλαδή αυτή που θα χτυπήσει τον εγκέφαλο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας, 60-65 και άνω, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Σε κάθε περίπτωση η προστασία από τα κουνούπια είναι σημαντική ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο του τσιμπήματος και της πιθανής μόλυνσης», εξηγεί ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

    Τα μέτρα προφύλαξης

    Όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι), επισημαίνει ο ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, τα ατομικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

    -Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα, πχ μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

    -Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα , εγκεκριμένα και με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες

    – Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες

    -Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα, που ελκύει τα κουνούπια

    Μέτρα πρόληψης στο σπίτι, τα οποία περιλαμβάνουν:

    -Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

    -Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά

    -Εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά χώρου

    -Απομάκρυνση στάσιμου νερού, πχ σε γλάστρες.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Πύργος: Happy Day…. Χωρίς happy έκβαση για τα περισσότερα καταστήματα – “Άδειο” το πορτοφόλι των καταναλωτών
    Πύργος: Happy Day…. Χωρίς happy έκβαση για τα περισσότερα καταστήματα – “Άδειο” το πορτοφόλι των καταναλωτών

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Υποτονική ήταν η κίνηση που παρατηρήθηκε στα περισσότερα καταστήματα της πόλης του Πύργου κατά την διάρκεια της χθεσινή εκπτωτικής ημέρας “Happy Day” αφού όπως λέει και ο σοφός λαός «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

    Η γενικότερη οικονομική δυσπραγία που βιώνουν οι πολίτες, όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε το στίγμα της και σε αυτή την προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου, προκειμένου να ενισχύσει την αγοραστική κίνηση και το εισόδημα των εμπόρων, ύστερα μάλιστα από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων που κι εκεί το αποτύπωμα δεν ήταν θετικό.

    Το εορταστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, με μουσική στους δρόμους δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αν έβγαλε τον κόσμο έξω δεν κατάφερε να τον κάνει να ξοδέψει.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, δεδομένων των συνθηκών και της οικονομικής δύναμης των καταναλωτών τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά. Συγκρινόμενα όμως με τις αντίστοιχες δράσεις των προηγούμενων ετών ήταν αρκετά πιο χαμηλά.

    Χθες το μεσημέρι το ilialive.gr βρέθηκε στα καταστήματα της πόλης, μίλησε με τους καταστηματάρχες, όπου οι περισσότεροι όπως τόνισαν είχαν στρέψει τις ελπίδες τους για κορύφωση της κίνησης τις απογευματινές ώρες.

    Από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου, οι προσδοκίες ήταν αυξημένες καθώς όπως επεσήμανε ο Ηλίας Ξανθούλης, ο κόσμος ζητούσε επίμονα την Happy Day και αυτό φαίνονταν ένα καλό σημάδι.

    Happyday 2

    «Για άλλη μία χρονιά ο Εμπορικός σύλλογος κάνει το καθιερωμένο Ηappy Day που είναι ουσιαστικά ξεπούλημα στο στοκ των καταστημάτων προκειμένου να μπορέσουν να αλλάξουν και από την χειμωνιάτικη σεζόν να πάμε στην ανοιξιάτικη και την καλοκαιρινή. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί γιατί δυστυχώς η εκπτωτική περίοδος που πέρασε δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε αυτό φυσικά οφείλεται και η πτώση της καταναλωτικής δύναμης καθώς τα περισσότερα χρήματα των καταναλωτών πάνε για είδη πρώτης ανάγκης και για λογαριασμούς. Σήμερα (σ.σ. χθες) από τα ακούσματα που έχουμε και από την θερμή με την οποία ζήτησε ο κόσμος την Ηappy Day πιστεύω ότι θα έχει κίνηση η οποία θα κορυφωθεί το απόγευμα που όλη η πόλη θα γιορτάζει και θα έχει μουσική έτσι ώστε να φτιάξουμε την διάθεση όλων μας».

    Happyday 5

    Η Ξένια Ζούβελου από το κατάστημα υποδημάτων Μπαξιβάνη ανέφερε σχετικά ότι «... μέχρι στιγμής η μέρα κυλάει ήρεμα όπως κάθε άλλη Παρασκευή, ο κόσμος σίγουρα έχει και τις δουλειές του αλλά λογικά το απόγευμα περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση, θα έχει και μουσική και αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα ακόμα να βγει ο κόσμος να κάνει την βόλτα του και να επωφεληθεί από τις προσφορές».

    Happyday 3

    Από την πλευρά του ο Απόστολος Λιναρδόπουλος που διατηρεί το ομώνυμο κατάστημα οτικών στον Πύργο σημείωσε ότι «... ο καιρός μας βοήθησε, όλα τα μαγαζιά έβαλαν τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, δυστυχώς η κινητικότητα δεν ήταν η αναμενόμενη προσδοκούμε όμως το απόγευμα να ανέβει η κίνηση να βγει ο κόσμος. Τα περισσότερα μαγαζιά έχουν βάλει πολύ καλές εκπτώσεις παρά το γεγονός ότι έχει έρθει καινούργιο εμπόρευμα και είμαστε στην είσοδο της νέας σεζόν. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν κινήθηκε πάρα πολύ αλλά από δω και πέρα ελπίζουμε σε μία καλύτερη κίνηση. Με το καρναβάλι και ερχομό της άνοιξης ευελπιστούμε να έρθει και περισσότερη κίνηση στον Πύργο».

    Happyday 4

    Τέλος, η Αθήνα Κοροκοκού από το κατάστημα παιδικών ειδών και βαπτιστικών Βabyland απέδωσε την υποτονική κίνηση στην λάθος επιλογή ημέρας επισημαίνοντας πως «... η δράση αυτή του Εμπορικού Συλλόγου, είναι ένας ωραίος θεσμός, ίσως ήταν λίγο λάθος φέτος ημερολογιακά. Την επομένη της Τσικνοπέμπτης δεν κάνεις Ηappy Day και μέσα στις γιορτές των Αποκριών, αυτή είναι η δική μου γνώμη και εκ του αποτελέσματος δεν έχει κυκλοφορήσει άνθρωπος από το πρωί. Άρα λοιπόν νομίζω ότι η Ηappy Day σήμερα δεν θα αποδώσει».

  • Εκπτώσεις: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα μαγαζιά την Κυριακή 21 Ιανουαρίου
    Εκπτώσεις: Ανοιχτά θα παραμείνουν τα μαγαζιά την Κυριακή 21 Ιανουαρίου

    Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι 11:00 - 18:00, ενώ για εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα 11:00 - 20:00

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι χειμερινές εκπτώσεις, με τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου.

    Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας τους είναι από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, ενώ για τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα από τις 11:00 έως τις 20:00.

    Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα εκτιμά ο αντιπρόεδρος το Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

    Υποτονική χαρακτηρίζουν την κίνηση στην αγορά οι έμποροι ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής, απέδωσε την εικόνα αυτή τόσο στις επιπτώσεις της ακρίβειας όσο και στο γεγονός ότι οι χειμερινές εκπτώσεις ήρθαν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

    «Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα και αυτό το εισπράττουμε στις ταμειακές μας μηχανές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουγιουμτσής ενώ πρόσθεσε ότι «ξοδεύτηκαν χρήματα μέσα στην εορταστική περίοδο, άρα δεν έχουν περισσέψει και πολλά».

    Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στην αγορά υπάρχουν δελεαστικές τιμές και η σχέση ποιότητας – τιμής είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον τζίρο των εορτών.

    Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλο το εύρος της αγοράς, με την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα τέσσερα μέτρα να σχολιάζεται θετικά από την αγορά, καθώς εκλαμβάνεται ως ένδειξη, γενικότερης απόφασης, να παταχθούν οι δομικές στρεβλώσεις στην αγορά που πλήττουν τον ανταγωνισμό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΔΥΠΑ: Συνολικά 1.039.752 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο
    ΔΥΠΑ: Συνολικά 1.039.752 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο

    Σε 1.039.752 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο 2023.

    Από αυτά 501.089 (ποσοστό 48,2%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 538.663 (ποσοστό 51,8%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    • Οι άνδρες ανέρχονται σε 375.891 άτομα (ποσοστό 36,2%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 663.861 άτομα (ποσοστό 63,8%).
    • Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών ο οποίος ανέρχεται σε 337.516 άτομα (ποσοστό 32,5%).
    • Το εκπαιδευτικό επίπεδο Δευτεροβάθμιας (1) εκπαίδευσης συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων ο οποίος ανέρχεται σε 497.631 άτομα (ποσοστό 47,9%).

    Μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ο οποίος ανέρχεται σε 314.650 άτομα (ποσοστό 30,3%) και 192.733 άτομα (ποσοστό 18,5%) αντίστοιχα.

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (2), για τον μήνα Δεκέμβριο 2023, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 263.312 άτομα, από τα οποία οι 136.333 (ποσοστό 51,8%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 126.979 (ποσοστό 48,2%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανέρχονται σε 111.024 (ποσοστό 42,2%) και οι γυναίκες σε 152.288 (ποσοστό 57,8%).

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων 115.947 (ποσοστό 44,0%) είναι κοινοί, 1.971 (ποσοστό 0,7%) είναι οικοδόμοι, 126.979 (ποσοστό 48,2%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 15.478 (ποσοστό 5,9%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 2.790 (ποσοστό 1,1%) είναι εκπαιδευτικοί και 147 (ποσοστό 0,1%) είναι λοιποί.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, στο 2,9% στην Ευρωζώνη
    Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, στο 2,9% στην Ευρωζώνη

    Οι υπηρεσίες και τα τρόφιμα αποτέλεσαν τα κύρια «καύσιμα» των αυξήσεων, σύμφωνα με την Eurostat

    Στο 3,7% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4% και στην ΕΕ στο 3,4% από 3,1% τον Νοέμβριο.
    plithorismos-eurostat-dec2023-1
    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), την Ιταλία και το Βέλγιο (αμφότερα 0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), τη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%).
    Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.
    plithorismos-eurostat-dec2023-2
    Τον Δεκέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες, ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και την ενέργεια.
    plithorismos-eurostat-dec2023-1
    plithorismos-eurostat-dec2023-2
    plithorismos-eurostat-dec2023-3

    Πηγή: Protothema.gr

  • Χειμερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα - Δείτε ποιες ώρες
    Χειμερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα - Δείτε ποιες ώρες

    Έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις 2024 ενώ τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου.

    Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

    Στη διάρκεια των εκπτώσεων τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από τις 11 π.μ. έως τις 18:00 μ.μ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου.

    Τα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο, ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Στις εορταστικές περιόδους Πάσχα, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανοίγουν κανονικά όμως.

    Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

    Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα τους 5 κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».

    • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
    • Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
    • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
    • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

    Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει.

    Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσετε να το επιστρέψετε ή να το αλλάξετε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

    «Η πρόβλεψη για τον τζίρο του λιανεμπορίου τον φετινό Δεκέμβριο πως θα ξεπεράσει τα περυσινά 3,83 δις και θα κινηθεί πάνω από τα 4 δις ευρώ φαίνεται πως τελικά θα πραγματοποιηθεί, ενώ οι προτιμήσεις των καταναλωτών για τα δώρα παρέμειναν οι ίδιες, με την ένδυση και υπόδηση στη κορυφή, τα δώρα, τα παιχνίδια και τα καλλυντικά να ακολουθούν».

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Χειμερινές εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές
    Χειμερινές εκπτώσεις: Μέχρι πότε θα διαρκέσουν - Πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές

    Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις με τους εμπόρους να προσδοκούν πως ο φετινός τζίρος του διμήνου θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου πέρσι.

    Μετά το θετικό πρόσημο της εορταστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, ο εμπορικός κόσμος αναμένει πως οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στα ράφια κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου θα προσελκύσουν τους καταναλωτές και εκείνοι, παρά την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, θα πραγματοποιήσουν αγορές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με τα καταστήματα να λειτουργούν προαιρετικά και τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο οι μεγάλες αλυσίδες, άρχισαν να μπαίνουν στη «μάχη», προχωρώντας λίγες μέρες πριν από την έναρξη των επίσημων εκπτώσεων, σε επιλεγμένες προσφορές.

    Τι προτιμούν οι καταναλωτές

    Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές, όπως ένδυση και υπόδηση.

    Πώς υπολογίζονται οι εκπτώσεις

    Την ίδια στιγμή, εντατικοί και διαρκείς αναμένονται οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων και το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2023 κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής, θα πρέπει να γίνεται επί της χαμηλότερης τιμής των προηγούμενων 30 ημέρων. Αυτή λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ώστε η επιχείρηση να προχωρά στη συνέχεια σε μείωσή της και όχι η τιμή των αμέσως προηγούμενων ημερών. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην αγορά το προϊόν. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

    Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Χειμερινές εκπτώσεις έως τέλος Φεβρουαρίου - Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές
    Χειμερινές εκπτώσεις έως τέλος Φεβρουαρίου - Προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές

    Άνοιξε η «αυλαία» των χειμερινών εκπτώσεων με τους εμπόρους να προσδοκούν πως ο φετινός τζίρος του διμήνου θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου πέρσι.

    Μετά το θετικό πρόσημο της εορταστικής περιόδου που μόλις ολοκληρώθηκε, ο εμπορικός κόσμος αναμένει πως οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στα ράφια κατά τη διάρκεια της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου θα προσελκύσουν τους καταναλωτές και εκείνοι, παρά την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το διαθέσιμο εισόδημά τους, θα πραγματοποιήσουν αγορές προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και το τέλος Φεβρουαρίου, με τα καταστήματα να λειτουργούν προαιρετικά και τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αρκετές επιχειρήσεις και κατά κύριο λόγο οι μεγάλες αλυσίδες, άρχισαν να μπαίνουν στη «μάχη», προχωρώντας λίγες μέρες πριν από την έναρξη των επίσημων εκπτώσεων, σε επιλεγμένες προσφορές.

    Τι προτιμούν οι καταναλωτές

    Οι προτιμήσεις των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων του χειμώνα, είναι καθιερωμένες και οι αγοραστικές συνήθειες εστιάζουν σε προσωπικές και οικογενειακές αγορές, όπως ένδυση και υπόδηση.

    Πώς υπολογίζονται οι εκπτώσεις

    Την ίδια στιγμή, εντατικοί και διαρκείς αναμένονται οι έλεγχοι από πλευράς των αρμόδιων οργάνων του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων και το ενδεχόμενο εξαπάτησης των καταναλωτών.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει από τις αρχές του 2023 κάθε ανακοίνωση μείωσης τιμής, θα πρέπει να γίνεται επί της χαμηλότερης τιμής των προηγούμενων 30 ημέρων. Αυτή λαμβάνεται ως τιμή αναφοράς ώστε η επιχείρηση να προχωρά στη συνέχεια σε μείωσή της και όχι η τιμή των αμέσως προηγούμενων ημερών. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην αγορά το προϊόν. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

    Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχθεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο