Όλο και πιο συχνά είναι τα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο, την ώρα που η τιμή του βρίσκεται στα ύψη. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές τους, ενώ υπάρχουν και εύκολοι τρόποι για να διαπιστώσει κανείς εάν το λάδι είναι νοθευμένο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής, Χρήστος Τσιπέλης, ανέφερε ότι «το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να ομογενοποιείται όταν αναμειγνύεται με σπορέλαιο. Δηλαδή οπτικά και γευστικά δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος τη διαφορά, εάν είναι νοθευμένο ακόμη και στο 50%».
Οι τρεις τρόποι εντοπισμού της νοθείας
Σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, «ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλουμε σε ένα ποτήρι – όχι γυάλινο κατά προτίμηση- το ελαιόλαδο που αγοράσαμε και να το βάλουμε στο ψυγείο. Αν αυτό το ελαιόλαδο είναι έστω και 5% νοθευμένο, δεν θα παγώσει. Το καθαρό ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο».
Ένας δεύτερος τρόπος είναι να ελέγξει κάποιος τον κωδικό του συσκευαστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, «εδώ και κάποια χρόνια για να καταπολεμηθεί η νοθεία κάθε συσκευαστήριο νόμιμου ελαιολάδου έχει έναν κωδικό. Αυτός ξεκινάει από EL και ακολουθεί ο αριθμός. Αν πληκτρολογήσει κάποιος τον κωδικό στην Google βγάζει αμέσως σε ποιο συσκευαστήριο συσκευάστηκε το λάδι. Δεν μπορεί λοιπόν ένα λάδι που πωλείται στον Έβρο, να συσκευάστηκε στην Κρήτη, να έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι. Οπότε από εκεί που συσκευάστηκε το λάδι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος κωδικός και αυτός να συμπίπτει όσο γίνεται και με τις αποστάσεις».
Τέλος υπάρχει και ένα κόλπο ελέγχου του ελαιολάδου που έκαναν οι παλαιότεροι, με το καντήλι. «Αν κάποιος γεμίσει ένα ποτηράκι ελαιόλαδο και καεί όλο το λάδι, αυτό σημαίνει ότι είναι πεντακάθαρο», ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας Χαλκιδικής.
Πώς νοθεύουν το ελαιόλαδο
Ο κ. Τσιπέλης είπε ακόμη ότι «πολλοί φέρνουν μια παλετοδεξαμενή ενός τόνου από την Βουλγαρία. Αυτή κοστίζει 850 ευρώ δηλ. 50 ευρώ είναι το κόστος της δεξαμενής, άρα το λάδι κοστίζει 0,80 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει ένα ποσοστό κέρδους τεράστιο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιπέλη, «στην παλετοδεξαμενή βάζουν μέσα το σπορέλαιο, γίνεται μια ανάμειξη "καλή" και έχει βγει ένα… καλό αποτέλεσμα για τους επιτήδειους. Λόγω της νοθείας που κάνουν, ρίχνουν και την τιμή για να πείσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν το λάδι τους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν παρατηρηθεί και φαινόμενα με πλαστές ετικέτες σε ελαιόλαδα. Έδωσε, δε, ως παράδειγμα το ότι Πομάκος εντοπίστηκε να πουλά λάδι από την Ορμύλια στον Έβρο. Ενημέρωσαν εκεί κάποιοι γνωστοί τον Αγροτικό Σύλλογο Ορμύλιας και έτσι άρχισε και η κινητοποίηση.
Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ
- Να προμηθεύεσαι ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
- Να εξετάζεις με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα που πρόκειται να αγοράσεις η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:
- την κατηγορία πώλησης (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
- τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
- τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
- Να αποφεύγεις την απόκτηση από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
- Να επιλέγεις με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
- Να το προτιμάς σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων -αντίστοιχα οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10, 20, 25, έως και 50 λίτρων.
- Να προσέχεις ώστε με την παραλαβή του να παραλαμβάνεις τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
- Να τσεκάρεις πολύ καλά τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
- Να επικοινωνείς άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).