Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 10:47

Γεωργιάδης: Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η παρακράτηση του 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, βασικός πυρήνας του οποίου είναι η αναμόρφωση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς περικοπή. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος, για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους, θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Επίσης, ορίζεται ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Σύμφωνα με παραδείγματα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν σημαντικά από τη νέα διάταξη.
Όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, συνταξιούχος που εργάζεται και λαμβάνει σύνταξη ύψους 1.200 ευρώ, είχε παρακράτηση ύψους 360 ευρώ, με βάση το ισχύον καθεστώς. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση ύψους 360 ευρώ αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται σε 282 ευρώ μηνιαίως.
Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, τότε η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώ×50%=84,98 ευρώ. Το όφελος φτάνει σε 275,02 ευρώ μηνιαίως.

'Αδωνις Γεωργιάδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται να αυξηθεί περαιτέρω η νόμιμη και δηλωμένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.
Παράλληλα, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνει τα εξής: «Από την 1η του χρόνου, βάζουμε τέλος στο άδικο "πέναλτι" του 30% για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται. Η σύνταξη χωρίς ποινή είναι το πρώτο πράγμα που είπα ότι θα λύσω, όταν έγινα υπουργός Εργασίας. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούμε τον συνταξιούχο που θέλει να εργαστεί και να παραμείνει ενεργός στην κοινωνία.
Σήμερα, 50.000 συμπολίτες μας που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύω ότι, με τη νέα διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτό το νούμερο θα διπλασιαστεί. Το όφελος για την κοινωνία, αλλά πολύ περισσότερο για τον ίδιο τον συνταξιούχο, είναι μεγάλο και είμαι πολύ χαρούμενος που, επί θητείας μου, κατάφερα να δώσω λύση σε αυτό το πάγιο αίτημα των ανθρώπων αυτών.
Με την ψήφιση, λοιπόν, του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αυτόματα, από 1η του έτους 2024, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ακέραιο όλο το ποσό της σύνταξής τους, χωρίς παρακράτηση και, αντί αυτού, θα τους παρακρατείται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ ΕΦΚΑ, ύψους 10%, από τον μισθό τους, ενώ, σε περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών, η παρακράτηση θα είναι 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που θα επιλέξουν οι ίδιοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 09:44

Σχετικά Άρθρα

  • Συντάξεις: Δικαίωμα προσαύξησης για 110.000 εργαζόμενους συνταξιούχους - Πώς θεμελιώνεται

    Δικαίωμα προσαύξησης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης μπορούν να θεμελιώσουν πάνω από 110.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

    Για να πάρουν την προσαύξηση στη σύνταξη οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν, δήλωση διακοπής της απασχόλησής τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ο ΕΦΚΑ για την απασχόληση συνταξιούχων και κατόπιν αίτηση για συνυπολογισμό του χρόνου που εργάστηκαν και ασφαλίστηκαν στη σύνταξή τους με την ανάλογη προσαύξηση.

    Ειδικότερα, αιτήσεις για προσαύξηση σύνταξης μπορούν να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι που απασχολήθηκαν από 12/5/2016 και μετά αλλά και όσοι ήταν εργαζόμενοι με σύνταξη και πριν τις 12/5/2016.

    Ο υπολογισμός της προσαύξησης για τους πριν το 2016 εργαζόμενους συνταξιούχους, προϋποθέτει να είχαν αναστείλει τη σύνταξή τους, ώστε με τη διακοπή της απασχόλησής τους να επανυπολογιστεί η σύνταξή τους με τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

    Για κάθε έτος απασχόλησης οι συνταξιούχοι θα έχουν προσαύξηση στη σύνταξη που υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% επί του μισθού εργασίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται και συμπλήρωμα στο εφάπαξ εφόσον καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Σημειώνεται πώς από τους συνολικά 200.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, οι περίπου 90.000 υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Εργασίας πολλοί συνταξιούχοι όπως οι αγρότες, αλλά και όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα ως 10.000 ευρώ ετησίως έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές και ειδικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ για την απασχόλησή τους.

    Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης από τη στιγμή που δεν καταβάλουν εισφορές για την απασχόλησή τους.

    Πηγή: cnn.gr

  • ΕΦΚΑ για εργαζόμενους συνταξιούχους: Το «παράθυρο» στην δήλωση της απασχόλησης και τα πρόστιμα «φωτιά»
    ΕΦΚΑ για εργαζόμενους συνταξιούχους: Το «παράθυρο» στην δήλωση της απασχόλησης και τα πρόστιμα «φωτιά»

    Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε νέα εγκύκλιο - Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης αλλά προκύπτει ότι έχει υποβληθεί ΑΠΔ, στην οποία περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει καταβληθεί ο πόρος, ο απασχολούμενος συνταξιούχος ειδοποιείται από τον e- ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός 15 εργασίμων ημερών.

    Mέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την εργασία τους στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

    Οι ήδη εργαζόμενοι όφειλαν να έχουν δηλώσει την εργασία τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου (31/6/2024), όταν και έληξε η «περίοδος χάριτος» των τεσσάρων μηνών. Αν δεν έχουν δηλώσει την εργασία τους στην πλατφόρμα οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται θα υποστούν τα πρόστιμα, που είναι ίσα με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

    Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο Φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης/δήλωσης στις κατά τόπους του e-ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα.

    Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε νέα εγκύκλιο (28/2024) με την οποία ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στην ανάληψη απασχόλησης από συνταξιούχους ή υποψήφιους συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος του e-ΕΦΚΑ με υποχρέωση ασφάλισης στον Φορέα, ως μισθωτοί ή μη μισθωτοί, σχετικά με την λειτουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας δήλωσης απασχόλησης των συνταξιούχων, καθώς και τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης απασχόλησης.

    Παραδείγματα:

    • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας από τον 7/2024 (μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ) με δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 προσλαμβάνεται στις 10.07.2024, ως μισθωτός σε εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Τα πρόσωπα που απασχολούνται σε εργοδότες (ατομικές επιχειρήσεις) με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι β' βαθμού ασφαλίζονται στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στο τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. υποχρεωτικά αλλά όχι και αυτοδίκαια, με την προϋπόθεση ότι για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να αρχίσει και να τελειώσει η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών, θα πρέπει να αναγγελθεί έγγραφα στον Φορέα η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών του.

    Το «παράθυρο»

    Η εγκύκλιος ανοίγει και ένα «παράθυρο» δεύτερης ευκαιρίας: Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης σύμφωνα με τα οριζόμενα, αλλά προκύπτει ότι έχει υποβληθεί ΑΠΔ, στην οποία περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει καταβληθεί ο πόρος, ο απασχολούμενος συνταξιούχος ειδοποιείται από τον e- ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός 15 εργασίμων ημερών.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται η χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ.

    Δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οφείλουν να υποβάλλουν :

    1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης (1/3/2024) και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
    2. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους
    3. όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους
    4. όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Όπως τονίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί , το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

    Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), γήρατος λόγω αναπηρίας ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

    Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων

    Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).

    Τα πρόστιμα για τους συνταξιούχους που θα συνεχίσουν να εργάζονται στην μαύρη οικονομία είναι τα εξής:

    Καταλογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από την εργασία ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από το μισθό)

    ενώ παρακρατούνται 12 συντάξεων κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως 1/4 από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

    Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής:

    Α. Πεδίο Εφαρμογής

    Οι ήδη συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ:

    • λόγω γήρατος
    • λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο)
    • γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α' 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν,
    • του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210), και από 01.01.2024 ανέλαβαν ή αναλαμβάνουν, υποχρεωτικώς υπακτέα, στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση/δραστηριότητα ή ιδιότητα, υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη αυτής στον e-ΕΦΚΑ καθώς και τυχόν συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την καταβολή πόρου ή την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

    Β. Προθεσμία εμπρόθεσμης δήλωσης της έναρξης απασχόλησης

    1. Τα πρόσωπα του πεδίου εφαρμογής που ανέλαβαν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση

    • οποτεδήποτε και συνεχίζουν να απασχολούνται την 01.03.2024 ή
    • από 01.01.2024 και διέκοψαν την απασχόλησή τους μέχρι την 01.03.2024 υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησής τους εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος (01.03.2024) της αρ. Δ.15/Δ'/14831/26.02.2024 ΚΥΑ.

    2. Τα πρόσωπα του πεδίου εφαρμογής που αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση από 01.03.2024 και μετέπειτα, υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη της απασχόλησής τους μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης χωρίς διακοπή της απασχόλησής τους.

    Επισημαίνεται ότι οι Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, με υποχρέωση ασφάλισης, ως Μη Μισθωτοί, πριν ή μετά την υποβολή δήλωσης στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων», έχουν υποχρέωση εγγραφής/επανεγγραφής/ μεταβολής στο μητρώο μη μισθωτών.

    Ειδικότερα, εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης Μη Μισθωτού, πρέπει να υποβάλλεται Αίτηση Εγγραφής/Επανεγγραφής στον Φορέα (άρθρο 22 ν.4892/2022), ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή με φυσική παρουσία, στην αρμόδια Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ σε περίπτωση που δεν είναι ήδη εγγεγραμμένοι για την δραστηριότητα αυτή.

    Γ. Ηλεκτρονική υπηρεσία Δήλωσης Απασχόλησης Συνταξιούχων

    Για την υποβολή της δήλωσης απασχόλησης λειτουργεί, από 26/2/2024, στον ιστότοπο του e- ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/Συνταξιούχοι) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα «Δήλωση Απασχόλησης Συνταξιούχων». Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

    Στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται υπεύθυνα:

    1. Στοιχεία έναρξης απασχόλησης - Χαρακτηριστικά απασχόλησης/συνταξιοδότησης - Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e- ΕΦΚΑ ή εξαίρεσης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

    Ειδικότερα, δηλώνονται:

    • Η ιδιότητα (συνταξιούχος ή πρόσωπο που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης)
    • Η κατηγορία της σύνταξης:

    - γήρατος

    - αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο)

    - γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 (Α' 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν

    - του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210).

    • Η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος.
    • Η κατηγορία απασχόλησης:

    δα. οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 και την παρ.9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016.

    δβ. οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) - άρθρο 39 ν. 4387/2016

    δγ. οι αγρότες

    δδ. οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι

    δε. οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.)

    δστ. οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    δζ. οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ

    δη. οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

    δθ. Ειδικές κατηγορίες για τις οποίες δεν υποβάλλεται Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) σε μηνιαία βάση.

    δι. Άλλη περίπτωση με βάση τις ανάγκες του Φορέα. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις άσκησης περισσοτέρων της μίας δραστηριοτήτων ασφαλιστέες σε διαφορετικούς π. Φορείς (π.χ. μισθωτή απασχόληση και δραστηριότητα μη μισθωτού) θα υποβάλλονται ξεχωριστές δηλώσεις απασχόλησης.

    Στο παράρτημα του παρόντος περιλαμβάνονται παραδείγματα σχετικά με τη «Δήλωση απασχολούμενου συνταξιούχου» στην ηλεκτρονική υπηρεσία.

    (ε) Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:

    εα. Τα άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α' 137). Πρόκειται για άτομα με ψυχική ή νοητική αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης και η κρίση αυτή πιστοποιείται με γνωμάτευση μονάδας ψυχικής υγείας.

    εβ. Τους συνταξιούχους του ν. 612/1977 (Α' 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν. Πρόκειται για πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα με ειδικές διατάξεις λόγω πιστοποιημένης συνδρομής ειδικών παθήσεων, όπως τυφλότητα, τετραπληγία, ακρωτηριασμό, κυστική ίνωση κ.α.

    εγ. Τους συνταξιούχους του τρίτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α' 210). Ομοίως, πρόκειται για συνταξιοδότηση με ειδικές παθήσεις στο δημόσιο τομέα.

    εδ. Όσους λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.

    εε. Τους πολύτεκνους, των οποίων το ένα τουλάχιστον εκ των τέκνων τους είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

    εστ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α' 85). Πρόκειται για πρόσωπα των οποίων η σύνταξη εκδίδεται και καταβάλλεται από το Υπ. Οικονομικών (θύματα πολέμου, τρομοκρατικών ενεργειών κ.α.).

    εζ. Τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο).

    εη. Τους απασχολούμενους σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης με αναστολή σύνταξης, λόγω μη συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας. Η εξαίρεση από την καταβολή του πόρου εκκινεί την πρώτη ημέρα του μήνα εντός του οποίου συντρέχει η αιτία χορήγησής της και λήγει την τελευταία ημέρα του μήνα λήξης αυτής.

    (ζ) Η συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, εφόσον συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    ζα. Τους συνταξιούχους του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.

    ζβ. Τους συνταξιούχους των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

    ζγ. Τους συνταξιούχους υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α' 201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022.

    2. Στοιχεία διακοπής απασχόλησης - Παύση ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσης από την καταβολή εισφορών ή/και πόρου.

    Τα προαναφερθέντα πρόσωπα που υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης απασχόλησης συνταξιούχου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, πρέπει να δηλώσουν σε αυτήν και τη διακοπή της απασχόλησής τους ή την παύση ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσής τους από την καταβολή εισφορών και πόρου ή πόρου.

    Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του μήνα διακοπής της απασχόλησης ή παύσης ισχύος των προϋποθέσεων εξαίρεσης από την καταβολή πόρου ή εισφοράς και πόρου.

    Παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης της απασχόλησης και χρηματική κύρωση.

    Παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την έναρξη της απασχόλησης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο Φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης/δήλωσης στις κατά τόπους του e-ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα.

    Για τον προσδιορισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη το πληρωτέο ποσό της σύνταξης του μήνα διαπίστωσης της παράβασης.

    Η παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης διαπιστώνεται είτε με διασταύρωση των στοιχείων των ΑΠΔ και του Μητρώου μη μισθωτών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης απασχόλησης, είτε από επιτόπιους ελέγχους.

    Ειδικότερα, η ανωτέρω χρηματική κύρωση επιβάλλεται :

    1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ή/και πόρου για το διάστημα της απασχόλησης, το αρμόδιο όργανο του e-ΕΦΚΑ για τον καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών καταλογίζει τις ασφαλιστικές εισφορές και το ποσό του πόρου υπέρ e- ΕΦΚΑ, καθώς και τη χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων.
    2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ή εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης απασχόλησης σύμφωνα με τα οριζόμενα, αλλά προκύπτει ότι έχει υποβληθεί ΑΠΔ, στην οποία περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως εάν έχει καταβληθεί ο πόρος, ο απασχολούμενος συνταξιούχος ειδοποιείται από τον e- ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή του να προβεί στη δήλωση της απασχόλησης εντός δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται η χρηματική κύρωση των δώδεκα μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ.

    Το ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό σύμφωνα με το άρθρο 46 του ν. 4670/2020 από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022).

    Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία επιβολής της εν λόγω κύρωσης καθώς και της αποπληρωμής της θα παρασχεθούν με νεότερο έγγραφό μας.

    Παραδείγματα:

    • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας από τον 7/2024 (μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ) με δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΑΕΕ. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από το 2021 προσλαμβάνεται στις 10.07.2024, ως μισθωτός σε εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Τα πρόσωπα που απασχολούνται σε εργοδότες (ατομικές επιχειρήσεις) με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς μέχρι β' βαθμού ασφαλίζονται στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στο τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ. υποχρεωτικά αλλά όχι και αυτοδίκαια, με την προϋπόθεση ότι για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να αρχίσει και να τελειώσει η ασφαλιστική σχέση των προσώπων αυτών, θα πρέπει να αναγγελθεί έγγραφα στον Φορέα η έναρξη και η διακοπή της απασχόλησης από το απασχολούμενο πρόσωπο ή από τον αποδέκτη των υπηρεσιών του.

    Από την στιγμή που θα γίνει αναγγελία της έναρξης, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική σε όλα τα στάδια αυτής μέχρι την αναγγελία της διακοπής.

    Συνεπώς, συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος που θα απασχοληθεί σε εργοδότη (ατομική επιχείρηση) με τον οποίο είναι σύζυγος ή συγγενής μέχρι β' βαθμού, εφόσον δεν υπάγεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, από την στιγμή που θα γίνει αναγγελία της έναρξης, και μέχρι την αναγγελία της διακοπής, έχει υποχρέωση ασφάλισης στο τ. Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και στο τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ και υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

    • Συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος που θα εργαστεί στον χώρο του θεάματος ακροάματος είτε με εξαρτημένη εργασία (ν. 1210/1981), είτε ως αυτοτελώς απασχολούμενος (άρθρα 4 έως 10 του ν.1296/1982) έχει υποχρέωση ασφάλισης στο τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και υποχρέωση δήλωσης της απασχόλησης αυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος, που ταυτόχρονα λαμβάνει αμοιβή ως μέλος Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας, έχει την υποχρέωση να καταβάλλει εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του ν. 4387/2016, και ταυτόχρονα να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
    • Συνταξιούχος λόγω θανάτου του e-ΕΦΚΑ προσλαμβάνεται μετά την 01.01.2024, ως μισθωτός σε εργοδότη που εδρεύει στην Ελλάδα. Ο εν λόγω συνταξιούχος δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει την απασχόλησή του αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού δεν είναι συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ από ίδιο δικαίωμα.
    • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ (π. ΟΓΑ) από τον 7ο/2024 που συνεχίζει την δραστηριότητά του ως αγρότης ειδικού καθεστώτος αποκομίζοντας εισόδημα απ' αυτήν. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και την εξαίρεσή του από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου.
    • Συνταξιούχος του Δημοσίου από το 2023 και από τον 7ο/2024 αποκτά εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Ο εν λόγω συνταξιούχος έχει υποχρέωση έως 31.07.2024 να δηλώσει την απασχόλησή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και την εξαίρεσή του ή μη από την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου αναλόγως του ύψους του εισοδήματός του από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Εφόσον αυτό υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) υποχρεούται σε καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και πόρου.
    • Συνταξιούχος e-ΕΦΚΑ (π. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) λόγω γήρατος από τον 2/2018, που συμμετέχει ως μέλος σε πολυπρόσωπη ΙΚΕ. Ο εν λόγω συνταξιούχος δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης ως μη μισθωτός και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υποβάλλειδήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δραστηριότητα που ασκεί.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Συντάξεις: Πάνω από 200.000 νέες αιτήσεις το 2024 - Η έκπληξη στον ΕΦΚΑ και το «μαξιλάρι» των 400 εκατ. ευρώ
    Συντάξεις: Πάνω από 200.000 νέες αιτήσεις το 2024 - Η έκπληξη στον ΕΦΚΑ και το «μαξιλάρι» των 400 εκατ. ευρώ

    Ο αριθμός των συνταξιούχων που δήλωσαν ότι εργάζονται στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Οι δηλώσεις έχουν υπερβεί σύμφωνα με τα στοιχεία τις 180.000.

    Πείτε μου πως θα βγω πιο γρήγορα στη σύνταξη εξαγοράζοντας πλασματικά χρόνια αφού έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσω να δουλεύω αξιοποιώντας το νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους συνταξιούχους».

    Αυτή είναι η πιο δημοφιλής ερώτηση στα συμβουλευτικά γραφεία που ειδικεύονται στα συνταξιοδοτικά.

    Πάνω από 200.000 νέες αιτήσεις για σύνταξη

    Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης φαίνεται να ξεπερνούν και φέτος τις 200.000 και ένας από τους βασικούς λόγους είναι η δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμους στους συνταξιούχους να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους.

    Επανέρχονται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

    Η χρονιά, όπως εκτιμά ο ΕΦΚΑ θα κλείσει με 209.000 αιτήσεις τη στιγμή που το ρεκόρ των αιτήσεων ( 212.000) σημειώθηκε το 2021. Ο αριθμός των συνταξιούχων που δήλωσαν ότι εργάζονται στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Οι δηλώσεις έχουν υπερβεί σύμφωνα με τα στοιχεία τις 180.000.

    Ο μεγάλος αριθμός των δηλωμένων εργαζόμενων συνταξιούχων δίνει σήμα ότι επανήλθε μέρος του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού και να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.

    Μάλιστα πρόσφατα ο Αλέξης Πατέλης, Προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Πατέλης, ανέφερε ότι «αν δεν καταφέρουμε να διευρύνουμε το εργατικό δυναμικό θα βρεθούμε σε αδιέξοδο. Γι αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα για να εισαχθούν στην αγορά εργασίας συνταξιούχοι – 2 εκ είναι κάτω από 74 ετών- γυναίκες, άτομα με αναπηρία, φοιτητές και Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό.»

    Η έκπληξη στον ΕΦΚΑ

    Η αύξηση με γεωμετρική πρόοδο των δηλώσεων εργασίας έχει προκαλέσει απορία και στα στελέχη του ΕΦΚΑ που περίμεναν οι δηλώσεις να φτάσουν τις 100.000 με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο που είχαν υποβάλλει στη Βουλή.

    Τα στελέχη του ΕΦΚΑ εικάζουν ότι το μεγαλύτερο πλήθος είναι συνταξιούχοι που ανέλαβαν τώρα εργασία ενώ ένα μικρότερο ποσοστό είναι συνταξιούχοι οι οποίοι μέχρι πρότινος εργάζονταν στη μαύρη οικονομία. Αυτό βεβαίως δε θα αποσαφηνιστεί ποτέ αφού η μαύρη οικονομία δεν είναι συνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ!

    Και στις δύο περιπτώσεις ένας μεγάλος αριθμός πολιτών ενεργοποιήθηκε αξιοποιώντας το ισχύον καθεστώς σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν υφίστανται περικοπή της σύνταξής τους. Αντ΄αυτού αν είναι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο1 0% επί των αποδοχών τους στον ΕΦΚΑ ενώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

    Γεμίζουν τα ταμεία

    Εκτός από την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων, αυτή η απρόσμενη πηγή εσόδων θα ενισχύσει όπως φαίνεται κατά 400 εκ. ετησίως τα ταμεία του ΕΦΚΑ.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το σενάριο ( το πολύ αισιόδοξο) που προοριζόταν για το ΓΛΚ, στη περίπτωση που οι δηλώσεις έφταναν τις 100.000 , το κέρδος για τον ΕΦΚΑ θα ανερχόταν σε 200 εκ. ετησίως μόνο όσον αφορά τον πόρο 10%. Επομένως με τα νέα δεδομένα τα έσοδα οδεύουν προς διπλασιασμό.

    Όμως εκτός από την ενίσχυση των εσόδων, ο μεγάλος αριθμός των δηλωμένων εργαζόμενων συνταξιούχων δίνει σήμα ότι επανήλθε μέρος του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατηθεί η απώλεια του εργατικού δυναμικού και να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας.

    Πηγή: imerisia.gr

  • ΕΦΚΑ: Ενεση εσόδων 200 εκατ. από εργαζόμενους συνταξιούχους - Φουσκώνουν και τα έξοδα
    ΕΦΚΑ: Ενεση εσόδων 200 εκατ. από εργαζόμενους συνταξιούχους - Φουσκώνουν και τα έξοδα

    Τα έσοδα από εισφορές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 3.7 δισ. ήτοι 260 εκατ. περισσότερο από πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι το έτος θα κλείσει με επιπλέον έσοδα 1 δισ

    Eνισχυμένα εμφανίζονται τα έσοδα του ΕΦΚΑ λόγω της αύξησης της απασχόλησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προκαλείται ανησυχία από τις αυξημένες δαπάνες που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό εξαιτίας του μαζικού κύματος φυγής προς τη σύνταξη. Ειδικότερα τα έσοδα από εισφορές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 3.7 δισ. ήτοι 260 εκατ. περισσότερο από πέρυσι ενώ εκτιμάται ότι το έτος θα κλείσει με επιπλέον έσοδα 1 δισ.

    Το πρώτο τετράμηνο του 2024 εκδόθηκαν 70.000 κύριες συντάξεις με αποτέλεσμα η διοίκηση του φορέα να θεωρεί ότι εφεξής είναι εφικτό ο μέσος όρος των απονομών να κυμαίνεται στις 17.500 μηνιαίως.

    Πάνω από 80.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι

    Στην αύξηση των εσόδων έχει συμβάλει σε ένα βαθμό και η ανταπόκριση που είχε το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων οι οποίοι πλέον εκτός από τις εισφορές που καταβάλλουν ως εργαζόμενοι συνεισφέρουν καταβάλλοντας πόρο υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των εισοδημάτων από την εργασία αν είναι μισθωτοί η αυξημένες εισφορές αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην πλατφόρμα έχουν ήδη δηλώσει την εργασία τους 81.000 συνταξιούχοι από 36.000 τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πάνω από τους διπλάσιους.

    Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τη μελέτη της μονάδας εμπειρογνωμόνων πως το επόμενο διάστημα τα «κρυφά», δηλαδή τα απρόσμενα έσοδα του ΕΦΚΑ θα φτάσουν τα 201 εκατ. ευρώ αν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που δηλώσουν την απασχόλησή τους προσεγγίσουν τους 100.000.

    Τα τρία σενάρια

    Η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που συνόδευσε τη σχετική διάταξη προέβλεπε τρία σενάρια.

    1. Το πρώτο σενάριο αναφέρει μια αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων κατά 50%, ήτοι στους 55.000,
    2. το δεύτερο για αύξηση κατά 100%, δηλαδή στους 70.000 και
    3. το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση κατά 200% δηλαδή για 105.000 εργαζόμενους συνταξιούχους.

    Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι δηλώσεις απασχόλησης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τις 100.000, άρα υπερτερεί το τρίτο σενάριο, επομένως τα έσοδα θα φτάσουν τα 200 εκ.

    Υπάρχουν όμως και απώλειες από την κατάργηση της περικοπής του 30%. Σύμφωνα με τη μελέτη, με την κατάργηση του πέναλτι 30% από τις συντάξεις επιστρέφονται 102 εκατ. ευρώ ετησίως στους συνταξιούχους που δήλωναν απασχόληση, ποσό το οποίο θα καταγραφεί ως απώλεια στα συνολικά έσοδα του φορέα.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Τσακλόγλου: Δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων - Έχουν διπλασιαστεί οι εγγραφές
    Τσακλόγλου: Δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων - Έχουν διπλασιαστεί οι εγγραφές

    Για τα όρια συνταξιοδότησης, την σύνταξη με οφειλές, τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά και το επίδομα μητρότητας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στα όρια συνταξιοδότησης τόνισε πως «το συνταξιοδοτικό μας σύστημα είναι πρωτίστως διανεμητικό, σε μία κοινωνία η οποία διαρκώς γερνάει – ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες».

    Και πρόσθεσε πως:

    «Αυτά τα συστήματα, όπου οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι τωρινοί εργαζόμενοι, γενικά δουλεύουν καλά όταν έχουν πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους.

    Έχουμε μπει σε μία πορεία, όχι μόνο εμείς, όλες οι αναπτυγμένες χώρες όπου έχουμε μία γήρανση του πληθυσμού μας και κατά ακολουθία αυτό έχει συνέπειες τόσο στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού όσο και στη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η νομοθεσία μας ορίζει ότι ανά τριετία εξετάζεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη και, ανάλογα με τις μεταβολές, προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης.

    Η εκτίμηση που έγινε πέρυσι έδειξε ότι κατά την περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο της επιβίωσης δεν μεταβλήθηκε και, γι’ αυτό το λόγο, τα όρια συνταξιοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία».

    Πλατφόρμα σύνταξης με οφειλές

    Αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν τη σύνταξη τους με όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ τις 20.000 ευρώ.

    Το ποσό αυτό παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 ισόποσες δόσεις και το αντίστοιχο όριο για τον ΟΓΑ είναι 6.000 ευρώ.

    Αυτά τα όρια αυξήθηκαν σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντιστοίχως, αρκεί ο οφειλέτης να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα να έχει 20 χρόνια καταβολής πραγματικών εισφορών και να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής ελέγχοντας τις καταθέσεις του οι οποίες πρέπει να είναι κάτω από 12.000 ευρώ.

    Στην περίπτωση αυτή λαμβάνει κανονικά τη σύνταξη του από την οποία παρακρατείται το 60% μέχρι να μειωθούν τα χρέη στις 20.000 ευρώ που είναι το τωρινό όριο και μετά ισχύουν κανονικά οι 60 δόσεις.

    Εκκρεμείς συντάξεις

    Έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και τόσο ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων όσο και το μέσο διάστημα για την έκδοση μίας σύνταξης έχουν μειωθεί δραστικά.

    Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων συντάξεων –δηλαδή αυτών που η έκδοσή τους εκκρεμεί πάνω από τρεις μήνες– έχει περιοριστεί στις κύριες συντάξεις στις 21.000, στις 26.000 στις επικουρικές συντάξεις, ενώ υπάρχουν και περίπου στα 9.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ.

    Δήλωση απασχόλησης συνταξιούχων

    Μέχρι πρόσφατα σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του.

    «Αυτό το οποίο αλλάξαμε είναι ότι θα μπορούν να εργάζονται λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους, αλλά θα υπάρχει μία περικοπή 10% πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

    Το μέτρο αυτό βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη, ενώ έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον υπουργό.

    Με το προηγούμενο καθεστώς εργαζόντουσαν 36.000 συνταξιούχοι, ενώ μέχρι σήμερα στη σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι και αυτό το νούμερο αυξάνει καθημερινά.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα
    Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εγγεγραμμένοι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

    Περίπου 64.000 είναι ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων, που έχουν δηλώσει έως τώρα την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και, με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, λαμβάνουν, από τις αρχές του 2024, τη σύνταξή τους στο ακέραιο και όχι το 70%, που λάμβαναν έως το τέλος του 2023, ενώ υπάρχει μία παρακράτηση 10% επί του μισθού τους.

    Με το μέτρο αυτό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιχειρεί να δώσει κίνητρα σε όσους συνταξιούχους μπορούν και επιθυμούν να εργαστούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας άμεσα το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και, μελλοντικά, τη σύνταξή τους.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι, με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσα σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας, 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την απασχόλησή τους, διασφαλίζοντας ότι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι εγγραφές στην πλατφόρμα των εργαζόμενων συνταξιούχων ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ, σήμερα, ο αριθμός είναι υπεράνω κάθε προσδοκίας, καθώς πλησιάζει τους 64.000.

    Όπως εξηγεί η κ. Μιχαηλίδου, «πέρα από τον βασικό στόχο, που δεν ήταν άλλος από την αποκατάσταση μίας μεγάλης αδικίας που "ποινικοποιούσε" την εργασία των συνταξιούχων, παρακρατώντας σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, η επιτυχία του μέτρου σηματοδοτεί και την επίτευξη τριών σπουδαίων στόχων: τη δραστική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας τους, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους επαγγελματίες, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και την αύξηση εσόδων για το κράτος, μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με χαμηλότερους συντελεστές».

    «Σήμερα, μπορούμε πλέον να μιλάμε ξεκάθαρα για ένα μεγάλο κέρδος, με αποδέκτες τόσο τους ίδιους τους συνταξιούχους, όσο και την οικονομία της χώρας» υπογραμμίζει η υπουργός Εργασίας.

    Η διαδικασία

    Ο απασχολούμενος συνταξιούχος πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php), στην οποία δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική υπηρεσία δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης ως συνταξιούχος, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης, αλλά και η τυχόν συνδρομή των προϋποθέσεων για εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από την παρακράτηση του νέου πόρου 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι, λόγω αναπηρίας. Επίσης, από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους, όμως, προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

    Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στους απασχολούμενους συνταξιούχους επιβάλλεται πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει ως εξής:

    α) Οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 2,3%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    β) Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    γ) Οι αγρότες καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 50%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.

    δ) Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και, ύψους 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ε) Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.) καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της καθαρής αξίας του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    στ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 7,7%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παροχών και, ύψους 2,3%, επί της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    ζ) Οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

    Ειδικά, για τους αμειβόμενους με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του π. ΟΓΑ, το ποσό του πόρου προσδιορίζεται, μετά από εκκαθάριση, που διενεργείται σε ετήσια βάση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Συντάξεις: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
    Συντάξεις: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

    Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι να δηλώνουν την εργασία τους και να λαμβάνουν όλη τη σύνταξήτους.

    «Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη σύνταξή τους την έχουν πληρώσει» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - 12 συντάξεις πρόστιμο για αδήλωτη εργασία
    e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους - 12 συντάξεις πρόστιμο για αδήλωτη εργασία

    Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές

    Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται. Στη νέα πλατφόρμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι) και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες. Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

    Η εισφορά 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ θα παρακρατηθεί αναδρομικά από 1/1/2024 που ισχύει ο νόμος.

    Υπενθυμίζεται ότι η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%.

    Πώς παρακρατείται ο πόρος για τους μισθωτούς

    Για τους μισθωτούς ο πόρος θα παρακρατείται από τους εργοδότες μέσω των ΑΠΔ, οι οποίοι οφείλουν να τον αποδώσουν στον e - Ε.Φ.Κ.Α. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α., σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 5.114 ευρώ (426,17 Χ12).

    Καθώς ο πόρος υπέρ e - Ε.Φ.Κ.Α. δεν είναι ανταποδοτικός, δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

    Εχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε ότι υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά η απονομή της σύνταξης τους εκκρεμεί. Όπως τονίζει σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

    Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του πόρου συνταξιούχοι με αναπηρία, ορισμένες κατηγορίες πολυτέκνων, αγρότες του ΟΓΑ κλπ.

    Επίσης εξαιρούνται συνταξιούχοι των οποίων η καταβολή της σύνταξης ανεστάλη για οποιονδήποτε λόγο, όπως για παράδειγμα γιατί αναλαμβάνουν απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους.

    Προσαύξηση 50% στην εισφορά των μη μισθωτών

    Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.

    Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση. Οι προσαυξημένες εισφορές θα γνωστοποιούνται με τα ειδοποιητήρια κάθε μήνα.

    Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.

    Συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση

    Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

    Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους.

    Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

    Πηγή: imerisia.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch