Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 11:27

Myθέρμανση: Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές - Oι δικαιούχοι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συνολικά 572.165 αιτήσεις δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης κατατέθηκαν στην πλατφόρμα myΘέρμανση (κλικ εδώ), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους να γίνονται μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος θα λάβει ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Τα ποσά φέτος κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να αφορά την πρώτη τους κατοικία και να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία φέτος είναι διαφορετικά.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά όπως και πέρυσι θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις, τέλος Δεκεμβρίου (έως 22/12/23), τέλος Φεβρουαρίου (έως 29/2/24) και τέλος Απριλίου (30/4/24).

Για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Δείτε την ΚΥΑ:

ΦΕΚ - Επίδομα Θέρμανσης

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο myAADE, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

α) Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

αα) Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

αβ) το ονοματεπώνυμό του,

αγ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

αδ) η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

αε) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

αστ) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

αζ) τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,

αη) το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,

αθ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης, θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία της επιχείρησης - πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα των ανωτέρω, και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

βα) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

ββ) τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

βδ) τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

βε) το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 8 η Δεκεμβρίου 2023.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Οι αιτήσεις προσώπων που δεν πληρούν τα κριτήρια της απόφασης, απορρίπτονται αυτόματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με σχετική αιτιολογία. Περιπτώσεις απόρριψης οφειλόμενες στον λόγο εξαίρεσης της περ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 1, οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας μη ύπαρξης σχετικής αναφοράς στο αρχείο οχημάτων που τηρείται στην Α.Α.Δ.Ε. θεραπεύονται με τη διαδικασία του άρθρου 7 της απόφασης.

Δεν είναι αποδεκτή η συμπλήρωση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αριθμού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που δεν ανήκει στον δικαιούχο του επιδόματος. Επιπλέον, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα μέλη του Μητρώου διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην καταχώριση των συναλλαγών στο πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τα όσα προ-βλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 73 του ν. 2960/2001 και στην υπό στοιχεία 1019446/113/0015/ΠΟΛ.1034/14.2.2008 Α.Υ.Ο. (Β' 307).

Όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά, καθώς και οι σχετικές αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε (5) ετών.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί στον Α.Φ.Μ. του αιτούντος, δηλαδή στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να εκδοθεί είτε στον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον Α.Φ.Μ. που αντιστοιχεί στους κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας και στο οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση.

Με την είσοδο στην εφαρμογή και πριν από την υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι πιστοποιούν την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και συναινούν στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της Α.Α.Δ.Ε., καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προ-κειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

Η υποβολή αίτησης κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στους ενδιαφερόμενους εάν δεν επαληθευθεί ο έλεγχος των προϋποθέσεων της παρούσας.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου των προϋποθέσεων τεκμαίρεται η αποδοχή λήψης της επιδότησης. Με την οριστικοποίηση της αίτησης ενημερώνεται ο αιτών για την αποδοχή ή απόρριψη της αίτησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επίδομα θέρμανσης θα λάβουν και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμααπό τις αρχές του 2024 και έχει γεωγραφικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου
    e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου

    Το ποσό των 1.185.877.772 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.788.952 δικαιούχους από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2024 στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

    Από τον e-ΕΦΚΑ:

    - στις 30 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 1.115.161.772 ευρώ σε 1.715.474 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου,

    - στις 31 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 3.800.000 ευρώ σε 10.100 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολής συντάξεων Ν. 4778/2021 μηνός Νοεμβρίου,

    - από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, θα καταβληθούν 13.300.000 ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και

    - στις 31 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 2.016.000 ευρώ σε 1.668 δικαιούχους για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    - 20.000.000 ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

    - 7.000.000 ευρώ σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,

    - 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

    - 600.000 ευρώ σε 50 φορείς στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών) και

    - 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

    Πηγή: cnn.gr

  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

    Από σήμερα, Δευτέρα (21/10) μέχρι και την Παρασκευή (25/10) θα καταβληθούν 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Οκτωβρίου
    Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Οκτωβρίου

    «Μπαράζ» πληρωμών θα πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτούμενων προγραμμάτων από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

    Πηγή: cnn.gr

  • Έξτρα επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
    Έξτρα επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Μέχρι και τα 1.000 ευρώ θα φτάσει φέτος το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους που μένουν σε οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, ενώ αυξημένο έως και 25% θα είναι το επίδομα για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση τους.

    Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι θα λάβουν από 100 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την κατανάλωση και τα εισοδηματικά κριτήρια.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη δόση θα είναι της τάξεως του 60% του συνολικού ποσού και θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ η εξόφληση του υπόλοιπου 40% θα γίνει τον Απρίλιο.

    Έξτρα επίδομα θέρμανσης για το ηλεκτρικό ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος εξήγησε πως το τελικό ποσό θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί τον Απρίλιο.

    Τα εισοδηματικά κριτήρια

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι.

    Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη του επιδόματος οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν:

    • ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ / άγαμοι,
    • έως 24.000 ευρώ / έγγαμοι

    Ενώ το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, για τις οικογένειες με παιδιά.

    Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά:

    • τα 200.000 ευρώ / άγαμοι
    • τα 300.000 ευρώ / έγγαμοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

    Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται ύστερα από αίτηση στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ

    «Μπαράζ» πληρωμών θα πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτούμενων προγραμμάτων από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • Έως 25% υψηλότερο επίδομα θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Έως 25% υψηλότερο επίδομα θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκλήρωση εκκαθαριστικών πληρωμών έτους 2023

    Στα 14.118.745,51 ευρώ η εκκαθαριστική πληρωμή – Συνολικά έχουν καταβληθεί και στους δύο πυλώνες 2.302.646.379,80 ευρώ

    Το μεσημέρι 15 Οκτωβρίου 2024 εκκίνησε η σταδιακή πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή του οικονομικού έτους για την καταβολή των ενισχύσεων ΕΑΕ 2023. Ολοκληρώθηκε με την πίστωση σε 54.430 μοναδικούς δικαιούχους το ποσό των 14.118.745,51 ευρώ.

    Πρόκειται, σε μεγάλο ποσοστό για λογιστική τακτοποίηση των δικαιούμενων ποσών των δικαιούχων παραγωγών, λόγω κλεισίματος οικονομικού έτους, με μικρά ποσά, αφού ως γνωστό η καταβολή της προκαταβολής ενισχύσεων έτους 2023 όσο και η εξόφληση τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η εν λόγω πληρωμή αφορά στην εκκαθάριση όλων των άμεσων ενισχύσεων, όπως προβλέπεται απ’ την Ενωσιακή Νομοθεσία.

    Σε ό,τι αφορά στην εκκαθαριστική πληρωμή για τις αγροπεριβαντολογικές ενισχύσεις και βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία έτους 2023, αυτή υπενθυμίζεται ότι όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2024.

    Απολογιστικά, για το έτος αιτήσεων 2023, μέχρι σήμερα, καταβλήθηκαν στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι προσδιορίστηκαν μετά από τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., δηλαδή για όσους διαπιστώθηκε ότι τηρούσαν όλες τις απαραίτητες κατά την εθνική και κοινοτική νομοθεσία προϋποθέσεις, ενισχύσεις ως εξής:

    Άμεσες Ενισχύσεις του Πυλώνα Ι:

    Προκαταβολή 70% της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα - Οκτώβριος 2023 → 488.384.809,32€ σε 538.768 δικαιούχους.

    Εξόφληση Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 → 265.742.402,66€ σε 572.444 δικαιούχους.

    Συμπληρωματική Στήριξη του Αναδιανεμητικού Εισοδήματος για τη Βιωσιμότητα- Δεκέμβριος 2023 →161.967.087,95€ σε 338.887 δικαιούχους.

    Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας- Δεκέμβριος 2023 → 23.314.053,78€ σε 49.239 δικαιούχους.

    Συνδεδεμένες Ενισχύσεις – Απρίλιος 2024 → 191.979.285,73€ σε 171.857 δικαιούχους.

    Ειδική ενίσχυση Βάμβακος -Απρίλιος 2024 → 163.368.320,00€ σε 37.960 δικαιούχους.

    Οικολογικά Σχήματα – Απρίλιος 2024→ 398.483.010,89€ σε 551.717 δικαιούχους.

    Εκκαθάριση 01 Ιουλίου 2024 →91.696.644,14€ σε 487.208 δικαιούχους.

    Τελική εκκαθάριση 15 Οκτωβρίου 2024 → 14.118.745,51 σε 54.430 δικαιούχους.

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ Ι, στο έτος 2023 πληρωθήκαν 1.799.054.359,98 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι καταβολές των ενισχύσεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Πυλώνα ΙΙ έχουν ως εξής:

    Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) → 33.184.926,38€ σε 13.863 δικαιούχους.

    Προκαταβολή 70% Νοέμβριος 2023 Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) → 140.611.316,51€ σε 53.406 δικαιούχους.

    Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Δεκέμβριος 2023 → 234.030.265,23€ σε 396.973 δικαιούχους.

    Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Μάιος 2024 → 20.230.458,83€ σε 13.999 δικαιούχους.

    Μέτρο 10 (Αγροπεριβαντολογικά) Ιούλιος 2024 → 898.677,12€ σε 446 δικαιούχους.

    Μέτρο 11 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) Ιούλιος 2024 → 68.187.713,03€ σε 53.025 δικαιούχους.

    Αντισταθμιστική ενίσχυση εντός και εκτός ορεινών περιοχών και ειδικών μειονεκτημάτων (Εξισωτική αποζημίωση) Ιούλιος 2024 → 6.448.672,63€ σε 27.205 δικαιούχους.

    Σημειώνουμε ότι, όπως προαναφέρθηκε η εκκαθάριση των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης έτους 2023, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ, για το έτος 2023 πληρωθήκαν μέχρι σήμερα 503.592.029,73 εκατομμύρια ευρώ.

    Συνολικά για το έτος 2023 και για τους δυο Πυλώνες (εντός ΟΣΔΕ ενισχύσεις έτους αιτήσεων 2023) καταβλήθηκαν μέχρι τώρα 2.302.646.379,80 ευρώ. Αναμένεται στο ποσό αυτό να προστεθούν τα ποσά των εκκαθαρίσεων των αγροπεριβαντολογικών μέτρων και της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch