Οικονομία

«Πληγή» για τον τουρισμό η έλλειψη εργαζομένων - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις

«Πληγή» για τον τουρισμό η έλλειψη εργαζομένων - Ποιες ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις

Περίπου 1 στις 5 θέσεις παρέμεινε κενή στα ελληνικά ξενοδοχεία το 2023 με τις ελλείψεις να υπολογίζονται συνολικά στις 53.229 θέσεις εργασίας ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο έχει αυξηθεί κατά περίπου 10.000.

Η δυσκολία εύρεσης προσωπικού, που αφορά σχεδόν σε όλες τις ειδικοτήτων που απασχολούνται σε ένα ξενοδοχείο, αποτελεί μείζον θέμα για τον κλάδο ενώ τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δείχνουν πως το ποσοστό των ελλείψεων το 2023 μειώθηκε ελαφρώς σχέση με την προηγούμενη διετία (από 23% πέρσι και 22% το 2021, σε 20% φέτος). Βάσει του οργανογράμματος των ξενοδοχείων, οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας το 2023 εκτιμώνται ότι έφτασαν στις 265.782 ενώ οι θέσεις που πράγματι καλύφθηκαν στις 212.553.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείψεων παρατηρείται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (24%) και το μικρότερο, αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (14%). Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφονται στα 4* ξενοδοχεία (16.381 συνολικά). Ανά περιοχή, οι περισσότερες ελλείψεις σε απόλυτους αριθμούς σημειώνονται στο Νότιο Αιγαίο (11.663 θέσεις, 18%) και ως ποσοστό στην Κεντρική Ελλάδα (4.983 θέσεις, 34%). Το χαμηλότερο ποσοστό, από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται στην περιφέρεια Αττικής.

Καμαριέρες, σερβιτόροι, receptionist αλλά και Sommelier

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αναζητούν τόσο εξειδικευμένο όσο και μη εξειδικευμένο προσωπικό. Το 53% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος καλύπτουν οι ειδικότητες της Καμαριέρας, του Σερβιτόρου, του Receptionist, του Βοηθού Σερβιτόρου, του Barista, του Λαντζέρη και της Τεχνικής Υποστήριξης. Οι ειδικότητες αυτές αντιστοιχούν στο 45% του συνόλου των ελλείψεων.

Σε σύνολο 37 ειδικοτήτων που απασχολούνται σε ξενοδοχεία η ειδικότητα της καμαριέρας είναι εκείνη που αναζητούν περισσότερο καθώς καλύπτει το 16% των προβλεπόμενων θέσεων βάσει οργανογράμματος, το 17% των θέσεων που καλύφθηκαν και το 12% του συνόλου των ελλείψεων. Η ειδικότητα ωστόσο που εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη κατά 60% και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες είναι εκείνη του Sommelier.

Ελλείψεις παρατηρούνται εξάλλου και σε άλλες ειδικότητες εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και σε στελέχη που είναι απαραίτητα για την οργάνωση, τη διαχείριση των ξενοδοχείων. Οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή, Front Office Manager, Λογιστή και Βοηθού Λογιστή, Sales Manager, Housekeeping Director, Προϊσταμένης Ορόφου, Marketing Manager, πληροφορικάριoυ (ΙΤ) παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ελλείψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 35% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, το 25% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση σερβιτόρου, το 21% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση receptionist και Barista/Barman-Barwoman και Receptionist, και το 19% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και λαντζέρη.

ΙΤΕΠ

Την ίδια στιγμή πάντως που καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο, τo 90% των ξενοδοχείων δεν έχει κάνει αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες. Οι νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά όσον αφορά τα ξενοδοχεία που έχουν κάνει αίτηση για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες. Στον αντίποδα βρίσκονται οι περιοχές Ηπείρου-Θεσσαλίας και Πελοποννήσου οι οποίες δεν έχουν κάνει αντίστοιχη αίτηση.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup