Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 13:39

Τέλος επιτηδεύματος: Ανατροπές από την απογραφή πληθυσμού - Ποιοι γλιτώνουν τον φόρο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Σε όσα χωριά ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 500 κατοίκους καθώς και σε νησιά που ο αριθμός των κατοίκων βρέθηκαν κάτω από 3.100 με την τελευταία απογραφή που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τότε το 2024 οι επαγγελματίες αυτών των περιοχών θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης, οι περιοχές στις οποίες ο πληθυσμός μειώθηκε κάτω από 200.000 το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις περιορίζεται στα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.

Ποιοι απαλλάσσονται:

  • Επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που αύξησαν το 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον 3/12 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  • Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  • Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  • Επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ
  • Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  • Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  • Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί Εργαζομένων, αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, σχολικοί συνεταιρισμοί.
  • Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Με βάση τις αλλαγές το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής ανά κατηγορία:

  1. 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  2. 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  3. Οι επαγγελματίες οι αυτοαπασχαλούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μισό τέλος και συγκεκριμένα 325 ευρώ.
  4. 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Για κάθε υποκατάστημα το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 300 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους.

Πηγή: imerisia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα
    Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα

    Μια σειρά αλλαγών με σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αλλαγή της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και το αφορολόγητο στα 300 στα πουρ μπουάρ.

    Όπως εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025.

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς.

    Οι 10 αλλαγές που «έρχονται»

    1. Φορολογικές δηλώσεις

    Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

    Θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους. Μάλιστα, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    2. Φόρος εισοδήματος

    Προβλέπεται έκπτωση 4% για όσους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα και και εφόσον πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

    Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

    Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση:

    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    3. Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις

    Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις.

    Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

    4. Τέλος επιτηδεύματος

    Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.

    Αυτό ισχύει είτε έχουν μπλοκάκι, είτε όχι.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.

    5. Φιλοδώρημα

    Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS.

    Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα.

    Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη.

    6. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 20%

    Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και ανεβαίνει στο 20% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

    Για τους ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες - μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 - συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

    Σημειώνεται πως όσοι δεν ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

    Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες. Διαφορετικά το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση που υποστούν ζημιές.

    7. Κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

    Οι προϋποθέσεις:

    • να ήταν κλειστά για τρία χρόνια,
    • να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα,
    • να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025
    • να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

    8. Απαλλαγές με φόντο το δημογραφικό

    Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ποσό έως 5.000 ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού.

    Παράλληλα προβλέπεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

    Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

    9. Τεκμαρτή φορολόγηση

    Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

    α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100.

    β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

    10. Νέα ΑΑΔΕ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο με να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητική αναδιοργάνωση, πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την επέκταση της θητείας του διοικητή.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων
    Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων

    Χωρίς «χαράτσι» πλέον οι μισθωτοί με μπλοκάκι - Παραμένει μέχρι νεωτέρας σε εταιρίες και επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια - Αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Καταργείται αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από φέτος (όπως ακριβώς επιβλήθηκε το 2011) το τέλος επιτηδεύματος, ο «κεφαλικός φόρος ανά επαγγελματικό ΑΦΜ». Ένα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά χαράτσι, το οποίο «λασανσαρίστηκε» σαν προσωρινό μέτρο κατά το Α’ Μνημόνιο με τον ν.3986/2011 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε -όπως πράγματι συνέβη πάντως- στην μαζική και οικειοθελή διαγραφή για τα μητρώα της εφορίας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ.
    Ωστόσο το Τέλος Επιτηδεύματος, όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Παρέμεινε και μετά την «εκκαθάριση» των Μητρώων της εφορίας, αλλά και μετά τα Μνημόνια. Αποτέλεσε επί 14 χρόνια έναν «ελάχιστο φόρο» ο οποίος επιβάρυνε όλους τους επαγγελματίες, τόσο τους συνεπείς και νομοταγείς, όσο και τους 3 στους 10 οι οποίοι συστηματικά δήλωναν ζημιές σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ούτε μισό ευρώ κέρδους, επί μια πενταετία τουλάχιστον.
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.

    Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.

    Κερδίζουν όλοι
    Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

    Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

    Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

    Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

    Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:
    • - για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
    • - για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.
    Σήμερα ανακοινώσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    Εντωμεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και νέες φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

    Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιλάβουν και μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε προ μηνός ο πρωθυπουργός όπως, μεταξύ άλλων:
    • - αλλαγές στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις
    • - εκπτώσεις φόρου 2% έως 4% για όσους υποβάλλουν νωρίτερα το δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1
    • - πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε φορείς που καθυστερούν να εκδώσουν τα ενημερωτικά αποδοχών των δικαιούχων μισθωτών και συνταξιούχων
    Διευκρινίσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν και για κάποιες από τις άλλες αλλαγές που δρομολογούνται για τα εισοδήματα του 2024 τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, όπως το νέο ειδικό αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους στην Εστίαση που εισπράττουν φιλοδωρήματα μέσω POS, η τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, οι διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, η ελάφρυνση των αμοιβών για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ κλπ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
    «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

    Σημαντική βοήθεια σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ισχύσει από το 2025, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες
    Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - «Ανάσα» σε 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες

    Σημαντική βοήθεια σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα δώσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ισχύσει από το 2025, όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι παρεμβάσεις που έχουν «κλειδώσει» είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μείωση 50% του ελάχιστου εισοδήματος την είχαν οικισμοί έως 500 κατοίκους ενώ αυξάνεται και για οικισμούς έως 1.500 κατοίκους.

    Σημειώνεται πως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα αφορούν σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

    Συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές οι ελεύθεροι επαγγελματίες

    Την ίδια ώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να δηλώνουν ζημιές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

    Συγκεκριμένα:

    Α) 4 στους 10 ιδιοκτήτες κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 358 ευρώ

    • Μέσος φόρος 654 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.797 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)

    Β) 1 στους 2 ιδιοκτήτες συνεργείων δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.295 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.112 ευρώ (διαφορά 817 ευρώ)

    Γ) 4 στους 10 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.348 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.142 ευρώ (διαφορά 794 ευρώ)

    Δ) 1 στους 2 ιδιοκτήτες εστίασης δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 1.277 ευρώ

    • Μέσος φόρος 3.068 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 3.970ευρώ (διαφορά 902 ευρώ)

    Ε) 7 στους 10 υδραυλικούς δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ

    • Μέσος φόρος 1.553 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 2.105 ευρώ (διαφορά 552 ευρώ)

    ΣΤ) 7 στους 10 οδηγούς ταξί δήλωσαν κέρδη με μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ

    • Μέσος φόρος 810 ευρώ
    • Τεκμαρτός φόρος 1.481 ευρώ (διαφορά 1.143 ευρώ)
    Πηγή: Cnn.gr
  • Eλεύθεροι επαγγελματίες: Οι δέκα κωδικοί «sos» στο νέο έντυπο Ε1 που χρειάζονται προσοχή
    Eλεύθεροι επαγγελματίες: Οι δέκα κωδικοί «sos» στο νέο έντυπο Ε1 που χρειάζονται προσοχή

    Μια σειρά από νέα δεδομένα, όπως προσυμπληρωμένα πεδία και ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, θα πρέπει να διαχειριστούν φέτος περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, όταν προχωρήσουν στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

    Συγκεκριμένα, με την είσοδο τους στην πλατφόρμα του Taxisnet - που άνοιξε την Πέμπτη 25/4 - οι υπόχρεοι θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και με βάση αυτό θα γίνει η σχετική εκκαθάριση.

    Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προχωρήσει στην αλλαγή των κριτηρίων φορολόγησης θεσπίζοντας ως ελάχιστο εισόδημα το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, στα 10.920 ευρώ. Ποσό που μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης.

    Σημειώνεται ωστόσο, πως σύντομα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική εφαρμογή για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων από τους επαγγελματίες.

    Ποιοι θα δουν ελαφρύνσεις

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ελαφρύνσεις θα δουν εφέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, αφού θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος.

    Να σημειωθεί ότι με την έκπτωση από 600 ευρώ το Τέλος θα υποχωρήσει στα 300 ευρώ, ενώ θα προστεθούν επιπλέον 300 ευρώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει υποκατάστημα.

    Το μέτρο δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα και εκείνους που διατηρούν μπλοκάκι, αφού οι τελευταίοι φορολογούνται ως μισθωτοί.

    Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.

    Οι 10 «sos» κωδικοί του Ε1

    • Κωδικοί 045-046: Για όσους επαγγελματίες εξαιρούνται από το τεκμαρτό εισόδημα. «Εμπίπτετε στις διατάξεις των περ. β ή δ της παρ. 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εμπίπτετε στην παρ. 7 του άρθρου 28Α ΚΦΕ;». Αυτό το πεδίο αφορά καφενεία που βρίσκονται σε οικισμούς πατώ των 500 κατοίκων, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές ή εποχικές επιχειρήσεις.
    • Κωδικοί 047-048: Για όσους φορολογούμενους επιθυμούν να λάβουν την προβλεπόμενη μείωση κατα 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. «Εμπίπτετε στην παρ. 2 ή/και στην παρ. 3 του άρθρου 28Γ ΚΦΕ και δικαιούστε μείωση του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα;»
    • Κωδικοί 405-406: Προσυμπληρώνεται από τη φορολογική Διοίκηση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.
    • Κωδικοί 443-444: Αμφισβήτηση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από την εφορία για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού. Η δήλωση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη.
    • Κωδικοί 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%. Η προκαταβολή περιορίζεται στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα, στους υποπίνακες Γ1 και Γ2 του έντυπου Ε1.

    Bonus: Κωδικοί 059-060

    Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

    Το μαχητό του τεκμηρίου

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οποίος ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2024, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής πέραν από τους λόγους που ισχύουν ήδη και που καθιστούν το τεκμήριο μαχητό (ασθένεια, ανωτέρα βία, κλπ).

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσει την διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού ή να πληρεί συγκεκριμένες προΫποθέσεις.

    Τρόποι αμφισβήτησης:

    1. Αίτημα για διενέργεια ελέγχου

    2. Αντικειμενική αδυναμία άσκησης (μερικής ή εν συνόλω) επαγγέλματος

    Να σημειωθεί ότι τα δύο αιτήματα που καθιστούν μαχητό το τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος, θα κατατίθενται, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μόνο ψηφιακά.

    Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

    • Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

    • Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

    Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τέλος επιτηδεύματος: Μόνιμη απαλλαγή αγροτών και αλιέων
    Τέλος επιτηδεύματος: Μόνιμη απαλλαγή αγροτών και αλιέων

    Τι προβλέπει η σχετική ρύθμιση

    Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις».

    Ειδικότερα, αγρότες και αλιείς εξαιρούνται, για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, καθίσταται μόνιμη η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας, προς υποβοήθηση των επαγγελματικών αυτών ομάδων και κατ’ επέκταση τόνωση του πρωτογενούς τομέα.

    Αγρότες και αλιείς εξαιρούνται, για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος

    Η προτεινόμενη ρύθμιση

    Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

    «3. Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησήςτου. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

    Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (A’ 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

    Για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων».

    Δείτε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας για το 2023
    Ποιοι γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας για το 2023

    Για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος καθώς και τους αλιείς παράκτιας αλιείας θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος ύψους 325,00 ευρώ για το 2023

    Το τέλος επιτηδεύματος - σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις - που επιβάλλεται για το 2023 έχει ως ακολούθως:
    α) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε οκτακόσια (800) ευρώ ετησίως.
    β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε χίλια (1.000) ευρώ ετησίως.
    γ) Για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα σε τριακόσια είκοσι πέντε ευρώ (325 €) ετησίως.
    δ) Για κάθε υποκατάστημα σε τριακόσια ευρώ (300 €) ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελευθέριο επάγγελμα, και εξακόσια ευρώ (600 €) ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

    Με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του ίδιου νόμου, ειδικά για τα φορολογικά έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

    Η συγκεκριμένη απαλλαγή ίσχυσε διαδοχικά για τα έτη 2019 (άρθρο 8 ν. 4714/2020), 2020 (άρθρο 25 ν. 4797/2021), 2021 (άρθρο 216 ν. 4920/2022) και 2022 (άρθρο 179 ν. 4972/2022).

    Συνεπώς για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος καθώς και τους αλιείς παράκτιας αλιείας θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος ύψους 325,00 ευρώ για το 2023 (με την επιφύλαξη ψήφισης εκ νέου διάταξης για την απαλλαγή τους το έτος 2023).

    Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζει να ισχύει και για το 2023 η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3α του άρθρου 31 του ν. 3986/2011.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ενστάσεις για το τέλος επιτηδεύματος: Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες SOS
    Ενστάσεις για το τέλος επιτηδεύματος: Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες SOS

    Ξεκίνησε η υποβολή των ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που το 2022 προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού αλλά δεν ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕπροκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

    Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων θα είναι εφικτή μέχρι τις 28 Αυγούστου με τη συμπλήρωση των υποχρεωτικών πεδίων στο ΠΣ Εργάνη και την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε μορφή pdf, προς διακρίβωση των ισχυρισμών της πλήρωσης των προϋποθέσεων του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο