Για σχεδόν έξι μήνες, 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου, χρειάστηκε να εργαστούν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα το 2023, προκειμένου να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της ΚΕΦΙΜ,η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, δηλαδή επτά ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022, αν και τελικά ήρθε 6 ημέρες αργότερα από την αρχική πρόβλεψη (στις 177 ημέρες αντί των 171).
Βασική αιτία για το γεγονός ότι πέρυσι εργασθήκαμε λιγότερες ημέρες για το κράτος σε σχέση με πρόπερσι, είναι η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.
Πάντως, αν συνυπολογισθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο, σύμφωνα με το Κέντρο, αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, και πάλι 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.
Δείτε εδώ την μελέτη του ΚΕΦΙΜ:
Ημέρα Φορολογικής ΕλευθερίαςΕπιπροσθέτως, τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται, κατ' εκτίμησιν, κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.
Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε:
Και ο Ν. Ρώμπαπας προσέθεσε: