Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 13:38

12 συντάξεις πρόστιμο για αδήλωτη εργασία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παρακρατούνται για ένα έτος κύριες και επικουρικές συντάξεις στην περίπτωση που εντοπιστεί απασχόληση μετά τη συνταξιοδότηση, χωρίς να έχει δηλωθεί

Πρόστιμο που αντιστοιχεί σε παρακράτηση 12 συντάξεων (κύριες και επικουρικές) για όσους συνταξιούχους δεν δηλώσουν την εργασία τους προβλέπεται σε σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης

Η ισχύς της εγκυκλίου ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από 50.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ήδη (με τις συντάξεις Ιανουαρίου) ότι εισέπραξαν όλη τη σύνταξη χωρίς την περικοπή του 30% που είχαν λόγω της απασχόλησής τους.

Για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, θα υπάρξει ξεχωριστή εγκύκλιος.

Συντάξιμες αποδοχές

Οπως προβλέπεται στην υφιστάμενη εγκύκλιο, καταργείται από 1/1/2024 η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους είναι και εργαζόμενοι και δηλώσουν την απασχόλησή τους, ενώ οι επιπλέον εισφορές που θα καταβάλλουν θα αυξάνουν τη σύνταξή τους.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης, μετά τη συνταξιοδότηση, συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ:

  1. Λόγω γήρατος: Κατ’ εξαίρεση αναστέλλεται για όσο διάστημα παρέχεται υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 62ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου.
  2. Λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία.
  3. Λόγω αναπηρίας: Καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας.

Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεως.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ (επί των εισοδημάτων από την εργασία) δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης.

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους.

Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να το δηλώσουν στον Φορέα.

Αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης

Πάντως, ανεφάρμοστη παραμένει η διάταξη του νόμου Βρούτση για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται.

Η ισχύουσα διάταξη, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι η αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων που εργάζονται θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα υπάρξει δηλαδή προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους.

Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων.

Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές. Δηλαδή μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2024 11:36

Σχετικά Άρθρα

  • LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα
    LinkedΙn: Πρόστιμο 310 εκατ. από την ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα

    Το πρόστιμο στην Linkedin επέβαλε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Πρόστιμο ύψους 310 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην LinkedIn για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων, όπως αναφέρει το Associated Press.

    Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων – Data Protection Commission DPC- επέπληξε τον ιστότοπο επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft λόγω ανησυχιών σχετικά με τη «νομιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια» της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

    Οι παραβιάσεις της Linkedin

    Ο εποπτικός φορέας είναι η εθνική ανεξάρτητη αρχή που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων στην ΕΕ να προστατεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Η DPC είναι η εποπτική αρχή της Ιρλανδίας για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και έχει επίσης λειτουργίες και εξουσίες που σχετίζονται με άλλα σημαντικά ρυθμιστικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών κανονισμών προστασίας προσωπικών δεδομένων (2011) και της Οδηγίας της ΕΕ, γνωστής ως Οδηγία επιβολής του νόμου.

    Είναι ο κύριος ρυθμιστικός φορέας προστασίας του LinkedIn στην ΕΕ των 27 χωρών, επειδή εκεί βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας.

    Ο εποπτικός φορέας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι η LinkedIn δεν είχε νόμιμη βάση για τη συλλογή δεδομένων ώστε να μπορεί να στοχεύει χρήστες με διαδικτυακές διαφημίσεις, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των κανόνων προστασίας της ιδιωτικής ζωής που είναι γνωστοί ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων ή GDPR. Διέταξε το LinkedIn να συμμορφωθεί με τους κανόνες.

    Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων «χωρίς κατάλληλη νομική βάση αποτελεί σαφή και σοβαρή παραβίαση» του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων στην ΕΕ, ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής επίτροπος Graham Doyle.

    Η LinkedIn από την πλευρά του υποστήριξε ότι ενώ πιστεύει ότι «συμμορφώνεται» με τους κανόνες, εργάζεται ωστόσο για να διασφαλίσει ότι οι «διαφημιστικές πρακτικές» του πληρούν τις απαιτήσεις.

    Η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι αναμένεται να χρεωθεί με περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια για πιθανό πρόστιμο από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για το LinkedIn.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι θα πληρωθούν μετά την 28η Οκτωβρίου

    Πληρώθηκαν οι συντάξεις Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, καθώς θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Νοεμβρίου

    • Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    • Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

    Σημειώνεται πως τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μία μέρα πριν, ως είθισται σε όλα τα επιδόματα.

    Δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου και αντίστοιχα το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά οι πληρωμές
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Αναλυτικά οι πληρωμές

    Η πρώτη δόση πληρωμών αφορά τα ταμεία Μη Μισθωτών και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

    Ξεκινά η πληρωμή για τις συντάξεις Νοεμβρίου με τους δικαιούχους να μπορούν να κάνουν ανάληψη από ATM.
    Οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
    Αύριο Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2024: Πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

    Από το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει σταδιακά το πρώτο μεγάλο κύμα πληρωμών που αφορά 2,4 εκατ. συνταξιούχους – Οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Νοεμβρίου 2024 για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων.

    Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024. Να επισημανθεί πως οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρώτο μεγάλο κύμα πληρωμών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, όμως οι συνταξιούχοι θα δουν τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

    Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2024 θα διενεργηθούν για 2.429.000 μη μισθωτούς την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024.

    Συγκεκριμένα:

    • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
    Συντάξεις Νοεμβρίου 2024 - Μισθωτοί

    Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2024 θα διενεργηθούν για σχεδόν 1.700.000 μισθωτούς την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024.

    • Το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
    • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

    Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

    Πηγή: NewsBomb.gr

  • Φωτιά στην Κερατέα: «Χειροπέδες» και πρόστιμο σε 87χρονο για εμπρησμό από αμέλεια
    Φωτιά στην Κερατέα: «Χειροπέδες» και πρόστιμο σε 87χρονο για εμπρησμό από αμέλεια

    Και σύλληψη και πρόστιμο πάνω από 3.000 ευρώ για τον 87χρονο για την φωτιά στην Κερατέα.

    Χειροπέδες σε έναν 87χρονο πέρασαν ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, για την φωτιά στην Κερατέα.

    Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο 87χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για πυρκαγιά από αμέλεια σε ξηρά χόρτα, εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Διόνυσος Κερατέας, του Δήμου Λαυρεωτικής, στην Αττική.

    Μάλιστα, στον 87χρονο επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 3.113€.

    Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι πάνε ταμείο νωρίτερα - Όλες οι ημερομηνίες
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιοι πάνε ταμείο νωρίτερα - Όλες οι ημερομηνίες

    Νωρίτερα από την 28η Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου για τους μη μισθωτούς, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους μετά την αργία καθώς θα είναι κλειστές οι τράπεζες.

    Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Νοεμβρίου

    • Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
    • Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

    Σημειώνεται πως τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μία μέρα πριν, ως είθισται σε όλα τα επιδόματα.

    Δηλαδή το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου και αντίστοιχα το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
    Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι θα γίνει με εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά

    Μόνιμες αυξήσεις αποδοχών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στοχευμένες ενισχύσεις στα επιδόματα και παροχές σε συνταξιούχους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα της κυβέρνησης.

    Tα οφέλη είναι πολλαπλά για τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αθροιζόμενα, «μεταφράζονται» σε μισό ή έναν ή και περισσότερους μισθούς επιπλέον για πολλούς, μέσα στο 2025.

    Η οριζόντια αύξηση των αποδοχών τους θα ισχύσει από την 1/4/2025 φτάνοντας στα 100 ευρώ έως το 2027 με τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 950 ευρώ όπως είναι ο στόχος για τον βασικό μισθό στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Συντάξεις

    – Αυξήσεις: Περίπου 2,5%

    – Θα δοθούν: Δεκέμβριο 2024

    – Προϋπόθεση: Χωρίς προσωπική διαφορά

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Διορθώσεις όχι μειώσεις

    – Αναδρομικά 11μηνου: Αναμένεται απόφαση

    Παράδειγμα αύξησης σύνταξης 1.100 €:

    – Καθαρά σήμερα: 980 €

    – Καθαρά 1/1/2025: 998 €

    – Αύξηση: + 1,83% ή 18 €

    Μισθοί ιδιωτικού τομέα

    – Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 870 €

    – Εφαρμογή: Απρίλιος 2025

    – Εισφορές: Μείωση 1% από 1/1/2025

    Σε μισθό 1.000 €: Αύξηση 5 €

    Μισθοί 700.000 δημ. υπαλλήλων

    – Από Απρίλιο: Σύνδεση με κατώτατο μισθό

    – Ετήσια αύξηση: 4% (συνολικά έως 100 €)

    – Εισαγωγικός μισθός: 950 € έως το 2027

    Επίδομα προσωπικής διαφοράς

    -Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    – Επίδομα Προσ. Διαφοράς: 100 έως 200 €

    * 200 €: Συντάξεις έως 700 €

    * 150 €: Συντάξεις 701 – 1.100 €

    * 100 €: Συντάξεις 1.101 € – 1.600 €

    – Εισφορά αλληλεγγύης: Ετοιμάζονται διορθώσεις

    * Στόχος: Να μην ψαλιδίζουν τις αυξήσεις

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Έρχονται αναδρομικά 48 μηνών μέσα στον Οκτώβριο - Οι δικαιούχοι

    Αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για 13η και 14η σύνταξη

    Πληρωμές αναδρομικών έρχονται μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για αναδρομικά έως και 48 μηνών από τον ΕΦΚΑ, που αφορούν κατά κύριο λόγο τους διπλοσυνταξιούχους (δηλαδή αυτούς που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος και σύνταξη θανάτου), τους πολίτες που είχαν παράλληλη ασφάλιση όταν εργάζονταν και τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και που κατέβαλλαν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

    Ειδικότερα, οι πληρωμές των αναδρομικών αφορούν 30.000 συνταξιούχους. Να σημειωθεί πως από τον περσινό Νοέμβριο έχουν διαμορφωθεί οι νέες συντάξεις των πολιτών που έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και στους οποίους έγινε επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση (ν.46670/2020). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι αυτοί έλαβαν μόνον την αύξηση στη σύνταξη τους χωρίς τα αναδρομικά που φτάνουν τους 48 μήνες, καθώς οι βελτιώσεις του νόμου στα ποσοστά αναπλήρωσης ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

    Αναμένεται η απόφαση για 13η και 14η σύνταξη

    Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις διεκδικήσεις περίπου 370.000 συνταξιούχων αναφορικά με τις περικοπές σε δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων του 11 μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016).

    Ουσιαστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα κρίνει το κατά πόσο οι 370.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα λάβουν άμεσα 13η και 14η σύνταξη (τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα καλοκαιριού) αλλά και τις περικοπές των επικουρικών τους συντάξεων. Το μέτρο αυτό εκτιμάται πως θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν όμως η κυβέρνηση επεκτείνει την εφαρμογή της στο σύνολο των συνταξιούχων (2.500.000), τότε το κόστος απόδοσης των αναδρομικών θα ανέβει στα 2,5 δισ. ευρώ.

    Πηγή: Newsbomb.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο