Της Βίκυ Γκουγκουστάμου
Αρνητικό είναι το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας στο νομό, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας για το διάστημα 1/1/2023 έως 31/12/2023, 468 επιχειρήσεις, διαφόρων τμημάτων (Εμπορικό, Μεταποιητικό, Τουριστικό, Υπηρεσιών κ.α.) έκαναν εγγραφή, ενώ 585 επιχειρήσεις έκαναν διαγραφή από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ).
Τα δε νούμερα των διαγραφών ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς όπως εξηγεί ο Οικονομικός Προϊστάμενος του ΕΒΕ Ηλείας Γιάννης Αντωνόπουλος, η εγγραφή είναι απαραίτητη για την έναρξη, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και ενημερώνουν το Μητρώο αργότερα.
Τη στιγμή που τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε γειτονικούς νομούς, παρουσιάζεται για το 2023 ανοδική πορεία του επιχειρείν με τις εγγραφές να είναι πολλαπλάσιες των διαγραφών, στην Ηλεία τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.
Συγκεκριμένα, από 01/01/2023 σημειώθηκαν οι εξής πράξεις:
- Στο Εμπορικό τμήμα έγιναν 141 εγγραφές και 106 διαγραφές
- Στο Μεταποιητικό τμήμα έγιναν 43 εγγραφές και 64 διαγραφές
- Στο Τουριστικό τμήμα έγιναν 8 εγγραφές και 13 διαγραφές
- Στο Τμήμα Υπηρεσιών έγιναν 252 εγγραφές και 400 διαγραφές
- Αμετάβλητο παραμένει το Εξαγωγικό Τμήμα με 40 επιχειρήσεις
Στο τμήμα που σημειώθηκαν οι περισσότερες διαγραφές είναι το Υπηρεσιών στο οποίο υπάγεται και η εστίαση. Και όπως εξηγεί ο κ. Αντωνόπουλος. «Πολλοί εκμεταλλεύονται επιδοτούμενα προγράμματα και με ελάχιστο κόστος ανοίγουν ένα ανάλογο κατάστημα. Υπάρχουν όμως πολλά καταστήματα στο χώρο της εστίασης, και ειδικά Cafe, που δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά. Γι’ αυτό σε λίγο διάστημα κλείνουν».
Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές
Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Ηλεία, σε σχέση με την συνολική καταγραφή στη χώρα. Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία το 2023 συστάθηκαν πάνω από 57.000 επιχειρήσεις, ενώ λουκέτο έβαλαν 20.860. Την καλύτερη επίδοση στο ισοζύγιο ανοίγματος-κλεισίματος επιχειρήσεων κατέγραψε το Βόρειο Αιγαίο με +235,0% ενώ τη χειρότερη η Δυτική Μακεδονία με μείωση κατά 9,8%. Την ίδια χρονική περίοδο, στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας σημειώθηκαν 1.880 εγγραφές και 335 διαγραφές.
«Δεν υπάρχει η ανάκαμψη άλλων περιοχών»
Στην έλλειψη υποδομών, το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Σχολών, την μειωμένη τουριστική ανάπτυξη και προβολή αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, αποδίδει αυτή την κατάσταση ο κ. Αντωνόπουλος.
Γιάννης Αντωνόπουλος - Οικονομικός Προϊστάμενος του ΕΒΕ Ηλείας
«Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια κατάσταση, και φανερώνουν ότι οι δείκτες της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία είναι καθοδικοί. Ανάλογη ήταν και η εικόνα των προηγούμενων ετών, που λόγω κορωνοϊού έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις. Παρατηρούμε όμως ότι εδώ, δεν υπάρχει η ανάκαμψη που συμβαίνει σε άλλες περιοχές» δηλώνει στο ilialive.gr ο κ. Αντωνόπουλος, καταθέτοντας τη δική του εξήγηση: «Δυστυχώς ο Νομός Ηλείας, πάσχει από υποδομές και εξωστρέφεια. Δεν έχει γίνει τουριστικά ελκυστικός, δεν έχει φοιτητές… και γενικότερα δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την αύξηση του επιχειρείν».