Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο φέτος

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο φόρο φέτος

Στους «τυχερούς» των φετινών φορολογικών δηλώσεων, περιλαμβάνονται τέσσερις κατηγορίες που θα έχουν ελαφρύνσεις

Mε τον χρόνο για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων να μετράει αντίστροφα, οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να κάνουν έναν πρώτο λογαριασμό σχετικά με το εάν θα πληρώσουν περισσότερα ή θα έχουν ελαφρύνσεις.

Στους «τυχερούς» των φετινών φορολογικών δηλώσεων, περιλαμβάνονται τέσσερις κατηγορίες που θα έχουν ελαφρύνσεις:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι – ατομικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν χαμηλότερο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, ήτοι 325 ευρώ από 650 που είναι σήμερα. Στην περίπτωση που υπάρχει και υποκατάστημα κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ (το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ). Η έκπτωση 50% δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) αλλά και για όσους διατηρούν μπλοκάκι που, πάντως, φορολογούνται σαν μισθωτοί και με αφορολόγητο –αλλά χωρίς να εκπίπτουν ως δαπάνες από κέρδη τα έξοδά τους. Και ενώ πλήρωναν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος εδώ και 10 χρόνια (400-500 ευρώ αντί 650 ευρώ) θα είναι η πρώτη φορά το 2024 που θα καταβάλουν.... υψηλότερο τέλος επιτηδεύματος από όλα τα υπόλοιπα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το τέλος επιτηδεύματος θα σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη της χώρας το 2025.
  • Επαγγελματίες και επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις. Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αύξησαν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ' ελάχιστον για τρεις μήνες ετησίως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Η απαλλαγή παρέχεται σε επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως. Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο προχώρησε το 2023 στην πρόσληψη ενός εργαζομένου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος.
  • Φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν δαπάνες για την ανακαίνιση ή την επισκευή της κατοικίας τους θα έχουν έκπτωση έως 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν την φετινή χρονιά. Όπως προβλέπεται δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φορο-έκπτωση φθάνει το 40% με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο. Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ισχύει από την φετινή χρονιά,οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται πλέον επί τεκμαρτού εισοδήματος για όσους εμφάνιζαν μέχρι τώρα πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν πλήρωναν φόρους, ή πλήρωναν ελάχιστα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισοδημάτων τους.

Το μεγαλύτερο τμήμα της κατηγορίας αυτής, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αποκρύπτει τα πραγματικά εισοδήματα, εξέλιξη που οδηγεί την κυβέρνηση στη θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 10.920 ευρώ, το οποίο θα φτάνει, ανάλογα με τα χρόνια της ατομικής δραστηριότητας, σε έως 14.196 ευρώ. Αντίθετα, για όσους δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα των τεκμηρίων προκύπτουν μειώσεις που ξεκινούν από 8,67% και φτάνουν στο 12,26%.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 71% των επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο διαβίωσής τους. Για παράδειγμα,ένας φορολογούμενος με 15 χρόνια λειτουργίας δηλώνει σήμερα εισοδήματα 3.000 ευρώ. Ο φόρος που πληρώνει ανέρχεται στο ποσό των 270 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Συνολικά πληρώνει 920 ευρώ στην εφορία. Με τις αλλαγές ο φόρος εκτινάσσεται στα 1.823,12 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται στα 325 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει φόρο 2.148,12 ευρώ, αυξημένο κατά 133,5%.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup