Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 18:26

Γάμος και νέα οικογένεια: Όλα τα μέτρα στήριξης για τα νέα ζευγάρια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από το πρόγραμμα επιδότησης δανείων, μέχρι τις «νταντάδες της γειτονιάς» και την αύξηση του επιδόματος γέννησης οι δράσεις και τα μέτρα στήριξης των υπουργείων, Εργασίας, Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής, αποτελούν «σύμμαχο» για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν και να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια.

Το υψηλό κόστος διαβίωσης, οι αυξημένες τιμές ακινήτων και η ακρίβεια σε τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης, είναι μερικά από τα βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι, ωστόσο ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από προγράμματα που στόχο έχουν να λύσουν τη «δύσκολη εξίσωση» στεγαστικού – δημογραφικού.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικογένειας ανακοίνωσαν πως αυξάνουν το επίδομα γέννησης και ενισχύουν τον σχεδιασμό τους με ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης, ενώ ο κυβερνητικός προϋπολογισμός προβλέπει πως μέσα στη χρονιά θα δοθούν 440 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας σε μια πληθώρα δράσεων, όπως είναι η αύξηση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Μέτρα στήριξης με επίκεντρο την οικογένεια

Ένα από τα πιο πρόσφατα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν είναι η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που καταγράφηκαν από 1/1/2023, αναλόγως του αριθμού των τέκνων.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη των πολιτών και τα οποία είναι σε ισχύ φέτος, περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, το οποίο αφορά περί το 1,34 εκατ. ωφελούμενους.
  2. Αύξηση στο επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  3. Για τον χειμώνα 2023-2024 προσαυξήθηκαν τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  4. Εισάγεται κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων.
  5. Αναμόρφωση μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και κάθε επιπλέον παιδί, το οποίο αφορά περί τους 330.000 ωφελούμενους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα στήριξης για τους νέους γονείς, όπως τα εξής:

  • Πρόγραμμα υποστήριξης έως το 50% του προϋπολογισμού του έργου για τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας ή νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα. Αφορά φροντίδα βρεφών από 2 μηνών-2,5 ετών.
  • Δημιουργία 150 κέντρων δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) –κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
  • Υλοποιείται το έργο για κοινωνική στέγαση με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στην Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με τους δήμους.
  • Για την περίοδο 2023-24, δόθηκαν 56.815 voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Ενίσχυση του πιλοτικού θεσμού των «Νταντάδων της Γειτονιάς», με αύξηση voucher που φτάνει στα 500 ή 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα το καθεστώς απασχόλησης.
  • Την τρέχουσα χρονιά διανέμονται καθημερινά 217.267 σχολικά γεύματα, καθώς αυξήθηκαν τα συμμετέχοντα δημοτικά σχολεία σε 1.658, τα περισσότερα που έχουν συμμετάσχει ποτέ.
  • Εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη στεγαστική πολιτική, μέσα από προγράμματα, που υλοποιούνται ήδη όπως: «Σπίτι μου» και «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Επιπρόσθετα, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. ευρώ, καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

Επίδομα γάμου

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η καταβολή του επιδόματος γάμου βρίσκεται στην ευχέρεια του εργοδότη για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ενώ, διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους εργαζόμενους με εξειδικευμένη επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση.

Γάμος και παιδιά

Από τις πάνες και τα μωρομάντηλα μέχρι τα ιατρικά και τα έξοδα εκπαίδευσης, είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί στην Ελλάδα του 2024, ειδικά όταν η ακρίβεια εκτοξεύει το κόστος βασικών προϊόντων μέρα με τη μέρα.

Το κόστος για όλα αυτά μπορεί να ξεκινήσει από τα 500-600 ευρώ για τον πρώτο χρόνο ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό (έτος 2022), ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως και 16 ετών θα χρειαστεί να ξοδέψει - κατά μέσο όρο - περί τα 2.385 τον μήνα για την διαβίωση του, με το κόστος για το παιδί να υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή: cnn.gr

Image by senivpetro on Freepik

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 15:45

Σχετικά Άρθρα

  • Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι
    Voucher έως 800 ευρώ μηνιαίως σε 2.500 οικογένειες με παιδιά - Οι δικαιούχοι

    Voucher των 800 ευρώ το μήνα ανά παιδί θα λάβουν 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους μέσω του Προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αναπτυξιακών διαταραχών από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 6 ετών και την εν γένει υποστήριξη και κοινωνική ένταξη της οικογένειας τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

    Όσα ορίζει η ΚΥΑ

    Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

    Το Πρόγραμμα, αξιοποιώντας πόρους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης με τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων φορέων Πρώιμης Παρέμβασης προκειμένου εξασφαλιστεί η ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τα παιδιά αλλά και η παράλληλη ενδυνάμωση των οικογενειών τους. Μέχρι σήμερα, υπάρχει έλλειψη ενός ενιαίου θεσμοθετημένου πλαισίου Πρώιμης Παρέμβασης καθώς και απουσία χαρτογράφησης των πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών Πρώιμης Παρέμβασης.

    Ειδικότερα, με βάση τις ανάγκες κάθε παιδιού το ύψος του voucher διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό συνεδριών που ορίζεται στο Εξατομικευμένο Πλάνο Παρέμβασης ότι θα πρέπει να γίνουν ανά μήνα σε:

    • 800 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 20 συνεδριών ανά μήνα,
    • 600 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 15 συνεδριών ανά μήνα ή
    • 400 ευρώ ανά μήνα σε περίπτωση που προβλέπεται η παροχή κατ’ ελάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Σε κάθε περίπτωση για την απόδοση του voucher απαιτείται η παροχή τουλάχιστον 10 συνεδριών ανά μήνα.

    Οι υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης συνιστούν πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που παρέχονται από διεπιστημονική ομάδα προς το παιδί και την οικογένειά του.

    Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από τουλάχιστον έξι (6) μέλη και πιο συγκεκριμένα από:

    • 1 αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο,
    • 1 ψυχολόγο,
    • 1 κοινωνικό λειτουργό,
    • 1 εργοθεραπευτή,
    • 1 λογοθεραπευτή και
    • 1 μέλος εκ των ακολούθων ειδικοτήτων: φυσικοθεραπευτή ή ειδικού παιδαγωγού ή απόφοιτου τμήματος Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή.

    Οι υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

    • την αξιολόγηση και παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού,
    • την παροχή ειδικών θεραπειών (εργοθεραπειών, λογοθεραπειών κλπ.),
    • τη συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των γονέων/φροντιστών.\

    «Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή»

    Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «H περίοδος από τη γέννηση ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των έξι ετών είναι η πιο καθοριστική για την ανάπτυξή του. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακή διαταραχή και να είμαστε αρωγοί στις οικογένειες τους γι’ αυτό και 2.500 παιδιά και οι οικογένειες τους θα λάβουν vouchers των 800 ευρώ/παιδί που θα λάβει τις υπηρεσίες της Πρώιμης Παρέμβασης. Ακολουθούμε ένα οικογενειοκεντρικό μοντέλο Πρώιμης Παρέμβασης που προβλέπει επικοινωνία με το σχολικό περιβάλλον, ανίχνευση και διάγνωση των διαταραχών. Στοχεύουμε στην παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών στήριξης στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών, με σκοπό να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Είναι σημαντικό επίσης, να διασφαλίζουμε την καλή ψυχική υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Έτσι, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες από μια ποικιλία ειδικών, όπως παιδιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές κ.α. και εφαρμόζεται σε οικεία περιβάλλοντα, όπως το σπίτι και οι παιδικές χαρές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και συμπεριληπτικό σύστημα πρώιμης παρέμβασης στην Ελλάδα και θα τα καταφέρουμε».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό
    Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό

    Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2025 ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διυπουργική συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

    «Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

    Όπως γνωστοποίησε, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επίσης, ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιεχειρήσεις από 1-1-2025.

    Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την οικονομία της ΕΕ και αυτό αντανακλάται σε αύξηση των εισοδημάτων που είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

    Ο κ. Αργυρού είπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι διατηρήσιμη, γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, στηρίζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, με την αύξησή της να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2021.

    Αυξάνεται το πρόγραμμα Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ

    Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

    1. Υγιές τραπεζικό σύστημα. Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας. Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

    2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.

    Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

    Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent.

    3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

    4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

    • 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
    • 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
    • Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

    Τι ισχύει για αγρότες και αγροτικό πετρέλαιο

    Οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζονται στους 298.000, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

    Τέλος κρουαζιέρας

    Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την επιβολή κλιμακωτού τέλους για τους επιβάτες κρουαζιέρας, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το νησί και την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας που θα ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπονται νέες εγγραφές στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε σε μια «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2026 αναμένεται ετήσια αύξηση των επενδυτικών πόρων κατά 10-17%.

    Όπως σημείωσε, «η αύξηση αυτή είναι ρεκόρ για το ΠΔΕ, το οποίο φτάνει πλέον τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
  • «Κερδισμένες» οι τρίτεκνες οικογένειες και οι νέοι γονείς - Οι αλλαγές και τα κίνητρα
    «Κερδισμένες» οι τρίτεκνες οικογένειες και οι νέοι γονείς - Οι αλλαγές και τα κίνητρα

    Οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες πλέον αποκτούν δικαιώματα πολύτεκνων, αλλά και οι νέοι γονείς που ενισχύονται με επιπλέον παροχές και vouchers, φαίνεται πως είναι οι «κερδισμένοι» της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση των εισοδημάτων.

    Μάλιστα, τα εξειδικευμένα μέτρα των υπουργείων Εργασίας και Οικογένειας που ανακοινώθηκαν σήμερα φαίνεται πως δινουν έμφαση στην στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών

    Τέσσερις άξονες δράσης

    • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση
    • Πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
    • Εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
    • Πιο δίκαιη κατανομή των πόρων
    Διά βίου ορισμός της τρίτεκνης οικογένειας

    Σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε την δια βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 χιλιάδες οικογένειες.

    «Αποτελούσε αίτημα δεκαετιών των τριτέκνων καθώς μέχρι τώρα μία οικογένεια έχανε τα δικαιώματα της τριτεκνίας, όταν ένα παιδί ενηλικιώνονταν ή ολοκλήρωνε τις σπουδές του» σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

    Η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

    Η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας συνεπάγεται αύξηση στην ποσόστωση για τις προσλήψεις στο δημόσιο σε τρίτεκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολύτεκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων.

    Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολύτεκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τρίτεκνους και σε ότι αφορά στη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τρίτεκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο.

    Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

    Aύξηση στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

    Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στα προνοιακά επιδόματα που χορηγεί το ΥΚΟΙΣΟ μέσω του ΟΠΕΚΑ η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι «τα επιδόματα είναι μέρος του συνολικού χάρτη της κοινωνικής μας πολιτικής. Πιστεύουμε και αποδεικνύουμε ότι η επιδοματική πολιτική πρέπει να διέπεται από τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δικαιοσύνης και σίγουρα πρέπει να φροντίζουμε διαρκώς να μην γεννάει μεγαλύτερη αδικία. Μετά από μια πολύμηνη στοχευμένη και μεθοδική δουλειά διευρύνουμε την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, του income disregard που ακριβώς ενθαρρύνει την ένταξη όσων συμπολιτών μας μπορούν σε πλήρη οικονομική δραστηριοποίηση, χωρίς να έχουν πλήρη απώλεια της οικονομικής στήριξης εκ μέρους της Πολιτείας».

    Οι αλλαγές αφορούν στα 3 μεγαλύτερα επιδόματα βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων και στόχευσαν στην κάλυψη των κενών, στις στρεβλώσεις, στη χαμηλή επάρκεια και στις λεγόμενες παγίδες φτώχειας.

    Ειδικότερα:

    • Αυξάνεται περαιτέρω το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 € σε 216 € (αύξηση 8%).
    • Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
    • Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.
    • Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περεταίρω σε 150 ευρώ και τρίτο παιδί και επόμενο. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Παράδειγμα: Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    • Δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

    Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο

    Έκτακτη ενίσχυση το Δεκέμβριο σε 1.186.000 δικαιούχους των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

    • 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του ΕΕΕ θα λάβουν το Δεκέμβριο κατά 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό ( 22 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 520.019.321 ευρώ
    • 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση ( 70 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 στα 834.709.301 ευρώ
    • 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 7 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη για το 2023 151.563.252 ευρώ
    • 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ ( 37 εκατ. ευρώ) – Συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 στις 957.201.270 ευρώ

    «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    Στο πλαίσιο των στοχευμένων, πρωτοποριακών δράσεων για την εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή των νέων γονιών η υπουργός, ανακοίνωσε την πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

    Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 Δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το ΥΚΟΙΣΟ έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.

    Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.

    Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε ήδη κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί

    • Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.
    • Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.
    • Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της παρούσας Πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Τέλη Οκτωβρίου η πρόσκληση για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

    Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι, στα τέλη Οκτωβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τους Δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς.

    Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό.

    Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΚΟΙΣΟ προβλέφθηκε η συμμετοχή όλων των Δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με ποσό 70 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Φοροαπαλλαγή σε επιχειρήσεις για παροχές σε νέους γονείς

    Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού. Μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

    Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί να µην υπάρχει µείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους 6 μήνες, σε σχέση µε τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την παροχή.

    Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους του.

    Τέλος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αφορολόγητες θα είναι οι ιδιωτικές ασφάλειες υγείας των ανήλικων παιδιών, καθώς καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

    Επιπλέον, προβλέπεται, δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30 -35 ετών και ξεκινάει ένα Πρόγραμμα Πρώιμης παρέμβασης – Συμβουλευτική για οικογένειες με σκοπό την ενδυνάμωση της οικογένειας και την ομαλή ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές δυσκολίες και διαταραχές προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος «Πρώιμη Παρέμβαση».

    Θα αφορά γονείς και παιδιά από 0-6 ετών με αναπτυξιακή καθυστέρηση, διαταραχές, αναπηρίες ή κίνδυνο εμφάνισης αυτών. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Ακόμα, στο gov.gr θα προστεθεί ένα νέο πολύτιμο εργαλείο για τις οικογένειες. Το «all-about-myChild» θα προσφέρει πλήρη πληροφόρηση για όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία όπως επιδόματα, υγειονομική κάλυψη, κοινωνικό τουρισμό κτλ. Επιπλέον χρηστικές πληροφορίες γενικής φύσης όπως πχ που μπορεί να βρει γιατρό, παιδικό σταθμό, παιδική χαρά και όλες τις υποδομές που αφορούν το παιδί και την οικογένεια.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα
    Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

    Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

    Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

    1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

    2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

    • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
    • Θεσπίζεται πιστοποίηση

    3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

    • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
    • Προστασία των αποδοχών
    • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

    4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

    - vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ

    • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο

    5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

    • Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

    6. Επιπλέον Παροχές

    • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχει 18 ετών
    • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

    Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

    Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

    Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

    • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
    • Επίδομα Στέγασης
    • Επίδομα Παιδιού

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

    Τι αλλάζει στα επιδόματα

    Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

    Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Επιπλέον εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

    Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

    Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

    Απασχόληση και συνταξιούχοι

    Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέωςη αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

    Όσον αφορά την απασχόληση:

    • Αύξηση κατώτατου μισθού
    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
    • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
    • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

    Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

    • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
    • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

    Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
  • Ιταλία: «Σκέφτηκα ότι θα ζούσα ελεύθερα» λέει ο 17χρονος που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς και τον αδελφό του
    Ιταλία: «Σκέφτηκα ότι θα ζούσα ελεύθερα» λέει ο 17χρονος που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς και τον αδελφό του

    Νέες αποκαλύψεις για το έγκλημα που σόκαρε την Ιταλία.

    Συγκλονισμένη είναι η Ιταλία με την οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε όταν ένας 17χρονος έσφαξε τους γονείς και τον αδελφό του.

    Όπως μεταδίδει η Corriere Della Serra, ο 17χρονος είπε πως πίστευε ότι ένα μόνο χτύπημα με το μαχαίρι θα ήταν αρκετό για να σκοτώσει τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό του Lorenzo. Σχεδίαζε το έγκλημα στο μυαλό του για μέρες, ίσως και μήνες, σκεπτόμενος ότι οι συγγενείς του θα κατέρρεαν αμέσως, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι. «Νόμιζα ότι ένα χτύπημα θα ήταν αρκετό για να σκοτώσω» είπε.

    Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα, τους μαχαίρωσε επανειλημμένα, δηλώνοντας πως ένιωθε τον πόνο τους, κάτι το οποίο δενεπιθυμούσε.

    Μετά την επίθεση, ο Riccardo έβαλε το μαχαίρι στο μαξιλάρι του, αλλά σύντομα το ξαναπήρε και βγήκε στο δρόμο για να καλέσει την αστυνομία. Όπως ομολόγησε, η σκέψη να εξοντώσει την οικογένειά του τον απασχολούσε όλη την ημέρα εκείνου του Σαββάτου, πριν προχωρήσει στο τριπλό έγκλημα.

    Για δικαστές και αστυνομία, δεν αποκλείεται η αφορμή να ήταν το πάρτι γενεθλίων του πατέρα Fabio, που έγινε λίγες ώρες πριν την αποτρόπαιη πράξη. Οι συγγενείς, παππούδες, θείοι και ξαδέλφια ήταν παρόντες στο σπίτι για το δείπνο, αλλά κανείς δεν παρατήρησε κάτι ασυνήθιστο στον Riccardo, εκτός από το ότι ήταν εκ φύσεως λίγο εσωστρεφής.

    «Όταν ήμουν σίγουρος ότι οι γονείς κοιμούνταν» συνέχισε ο 17χρονος, σηκώθηκε από το κρεβάτι, κατέβηκε σιγά σιγά τις σκάλες και πήρε ένα μαχαίρι από την κουζίνα, με λάμα μεγαλύτερη από είκοσι εκατοστά. «Χτύπησα πρώτα τον Lorenzo, απλώς επειδή ήταν πιο κοντά μου. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος», είπε στην ομολογία του αναφερόμενος στον αδελφό του.

    Παρά το έγκλημα, ο Riccardo δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος» πίσω από την εξόντωση της οικογένειάς του. ΄Εκανε λόγο μόνο για μια «ανησυχία» που ένιωθε και την αίσθηση ότι ήταν «ένα ξένο σώμα» μέσα στην οικογένειά του. «Νόμιζα ότι αν τους σκότωνα, θα μπορούσα να ζήσω ελεύθερα, αποκομμένος από την οικογένειά μου, να ζήσω μόνος», είπε στις αρχές.

    Παρόλο που οι γονείς του «ήταν πάνω του», οι φίλοι και οι γνωστοί περιγράφουν ότι αυτό ήταν απλώς οι ανησυχίες που έχουν όλοι οι γονείς για τα έφηβα παιδιά τους. Αυτό το καλοκαίρι, είχε πάει διακοπές μαζί τους αλλά και με φίλους. Στις 21 Ιουλίου, ήταν καλεσμένος μαζί με άλλα παιδιά σε μια παραθαλάσσια κατοικία ενός συμμαθητή του στην Τοσκάνη. Οι φίλοι του λένε ότι γελούσε, έκανε αστεία, άκουγε ραπ μουσική όπως πολλοί οι έφηβοι, χωρίς να δείχνει σημάδια φανατισμού.

    Ωστόσο, στους εισαγγελείς ανηλίκων είπε κάτι διαφορετικό. Ανέφερε ότι άκουγε λυπητερή μουσική, γιατί έτσι ένιωθε. Αυθόρμητα μίλησε για ένα τραγούδι των Beatles, το «The Long and Winding Road». Αυτή η μελαγχολική μπαλάντα είχε γίνει το soundtrack της καθημερινότητάς του.

    Μάλιστα, στην ανάκριση εκδήλωσε την επιθυμία του να πάει να πολεμήσει στην Ουκρανία, αν και εξήγησε ότι δεν είχε καμία σχέδη με αυτό που έκανε. Η ιδέα ότι ο Riccardo ήθελε να πολεμήσει στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται παράλογη ακόμα και στους πιο κοντινούς του φίλους. «Όχι, δεν το πιστεύω. Κάποιες φορές κάναμε αστεία, λέγαμε ότι αν αποτυγχάναμε στις εξετάσεις, θα το σκάγαμε από το σπίτι και θα πηγαίναμε να πολεμήσουμε στην Ουκρανία», εξηγεί ένας φίλος του. «Υπήρχε μια τάση στο TikTok, όπου τα παιδιά έκαναν αστεία ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν, αλλά ήταν καθαρά αστείο. Δεν το παίρναμε στα σοβαρά».

    Κατά την ανάκριση, οι δικαστές ρώτησαν τον 17χρονο αν υπήρξαν γεγονότα που επηρέασαν τις πράξεις του. Εκτός από τη «λυπητερή» μουσική, ανέφερε και τα βιντεοπαιχνίδια: «Παίζαμε ένα παιχνίδι για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο Riccardo δεν ήταν φανατικός», συνεχίζει ο φίλος του. Στην ομολογία του, ο Riccardo εξήγησε ότι συνειδητοποίησε πως «το να τους σκοτώσω όλους δεν ήταν η λύση, αλλά πλέον μη αναστρέψιμο».

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/GIUSEPPE LAMI
  • Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο γάμος - υπερπαραγωγή στην Μεσσηνία και οι VIP καλεσμένοι
    Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο γάμος - υπερπαραγωγή στην Μεσσηνία και οι VIP καλεσμένοι

    Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκε με την αγαπημένη του Μαράια Ριντλσπρίγκερ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε μια φαντασμαγορικό event στην Πύλο, στο οποίο παρευρέθηκαν σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού.

    Ο θρησκευτικός γάμος έλαβε χώρα στο Costa Navarino, και ακολούθησε μεγάλη δεξίωση. Το ζευγάρι πραγματοποίησε δύο τελετές σε παραλία του Costa Navarino, λόγω της διαφορετικής θρησκείας τους, αφού ο Γιάννης είναι ορθόδοξος και η Μαράια καθολική.

    Ποιοι αστέρες έδωσαν το παρών - Κουμπάρος ο Μίντλετον

    Στην λαμπερή αυτή τελετή παρίστανται περίπου 200 καλεσμένοι και 30 VIP από τον χώρο του αθλητισμού και ιδίως του NBA.

    Οι καλεσμένοι έφτασαν µε ιδιωτικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έχοντας στη διάθεσή τους και την υπηρεσία µεταφοράς µέσω ελικοπτέρου του resort και έκλεισαν στις σουίτες του ξενοδοχείου «W».

    Επίσης, καλεσμένος ήταν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

    Στον γάμο της χρονιάς βρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο Βασίλης Σπανούλης με την οικογένειά του, καθώς και ο Ολυμπιονίκης Εμανουήλ Καραλής. Στη Μεσσηνία για την τελετή βρέθηκε και ο Λεμπρόν Τζέιμς με ιδιωτικό τζετ.

    Κουμπάρος ήταν ο στενός φίλος και συμπαίκτης του Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κρις Μίντλετον.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μια απαγόρευση για τους καλεσμένους

    Το λαμπερό ζευγάρι ήθελε η ιερή αυτή ημέρα να είναι ιδιωτική και για αυτό οι καλεσμένοι δεν επιτρέπονταν να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, έτσι δεν υπάρχουν «διαρροές» από την τελετή στα social media.

    Οι φωτογραφίες που «διέρρευσαν»

    Παρ΄ ότι δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τον γάμο, ο μπασκεμπολίστας Νίκος Γκίκας, ανέβασε φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Instagram στις οποίες ποζάρει ο Greek Freak, ο αδερφός του Θανάσης και ο Άλεξ καθώς και οι Κρις Μίντλετον και Δημήτρης Αγραβάνης.

    Φωτό Αντετοκούνμπο
    Τα πάρτι που προηγήθηκαν

    Ο υπέρλαμπρος γάμος έγινε μετά από ένα διήμερο ξεχωριστών εορτασμών.

    Το βράδυ της Παρασκευής διοργανώθηκε πάρτι, το dress code του οποίου απαιτούσε από όλους τους καλεσμένους να φορέσουν λευκά ρούχα. To, Σάββατο, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Costa Navarino το λεγόμενο «Nigerian Party» με ανάλογες παραδοσιακές ενδυμασίες από την αφρικανική χώρα.

    Τον γάμο και τους εορτασμούς συνόδεψε και μαγευτικό σόου με πυροτεχνήματα.

    Σημειώνεται πως οι νεόνυμφοι Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Μαράια Ριντλσπρίγκερ είναι μαζί μια δεκαετία και έχουν τρία παιδιά. Τον 4χρονο Λίαμ, τον 3χρονο Μάβερικ και την 11 μηνών Εύα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ETIENNE LAURENT

  • Σήμερα γάμος γίνεται... για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη Μαράια - Οι υψηλοί προσκεκλημένοι
    Σήμερα γάμος γίνεται... για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τη Μαράια - Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

    Έτοιμοι για το μεγάλο «ναι» είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Μαράια Ριντλσπρίγκερ καθώς το ζευγάρι, μετά από χρόνια σχέσης και τρία παιδιά, θα ενωθεί σήμερα Κυριακή (1/9) με τα δεσμά του γάμου.

    Ο γάμος τους θα γίνει μετά από τριήμερους εορτασμούς.

    Δεδομένου ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ορθόδοξος και η αγαπημένη του καθολική η τελετή που θα λάβει χώρα θα είναι διπλή στο Costa Navarino.

    Ο «Greek Freak» ζήτησε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και γι΄ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καλεσμένοι δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους κινητά.

    Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr
  • Όλα έτοιμα για τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο: Απόβαση διασημοτήτων στην Καλαμάτα - Το μενού και το... ban στα κινητά
    Όλα έτοιμα για τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο: Απόβαση διασημοτήτων στην Καλαμάτα - Το μενού και το... ban στα κινητά

    Αυξημένη είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας λόγω της προσέλευσης των «υψηλών» προσκεκλημένων για τον γάμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

    Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους είναι κορυφαία ονόματα του NBA όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Κρις Μίντλετον που έφθασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με έναν εκ των ιδιοκτητών των Μιλγουόκι Μπακς και πολλοί άλλοι celebrities. Καλεσμένος στον γάμο είναι και ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος ωστόσο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν θα μπορέσει να δώσει το παρών.

    Τριήμερο γιορτής

    Ο γάμος θα πραγματοποιηθεί στο Costa Navarino στην νοτιοδυτική Μεσσηνία, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι εορτασμοί ξεκίνησαν ήδη από χθες με το «All White Party» στο ξενοδοχείο «W», όπου όλοι οι καλεσμένοι ήταν ντυμένοι στα λευκά. Σήμερα (31/8), οι εορτασμοί θα συνεχιστούν με ένα «Nigerian Party», το οποίο θα τιμήσει την καταγωγή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι καλεσμένοι θα ντυθούν με παραδοσιακές νιγηριανές ενδυμασίες, προσθέτοντας μια ξεχωριστή πολιτιστική νότα στην εκδήλωση.

    Το μενού και το απαγορευτικό στα κινητά τηλέφωνα

    Το μενού θα έχει μια μάλλον ευρεία γκάμα αναφορών και θα καταλήγει στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Στον γάμο θα σερβιριστεί και ένα ροζέ κρασί που θα έχει το όνομα της Μαράια και θα είναι η έκπληξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην αγαπημένη του.

    Την ίδια στιγμή, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφακλείας, ενώ υπάρχει απαγορευτικό στους καλεσμένους, να μην έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Για αυτό, το ζευγάρι επέλεξε φωτογράφους για τις αναμνηστικές φωτογραφίες από το event και τον γάμο.

    Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/ EUROKINISSI

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο