Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 09:02

Τιμολόγια ρεύματος: «Βουτιά» έως και 42% για τα «πράσινα» τον Μάρτιο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έως και 42% χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια οι καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό, για την κατανάλωση του Μαρτίου θα πληρώσουν από 18 έως 42 % χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα «πράσινα» τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη:

-Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.

-Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.

-Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)

-Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.

Γιατί υποχώρησαν οι τιμές

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στην διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά έπαιξε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού «πράσινου» τιμολογίου που διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και τόνωσε τον ανταγωνισμό.

Aναλυτικός πίνακας
1710052094118-521924709-timologia.jpg

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 09:43

Σχετικά Άρθρα

  • Τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα τιμολόγια ρεύματος
    Τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα τιμολόγια ρεύματος

    Πολλά είναι αυτά που έχουν αλλάξει από την αρχή της χρονιάς και άλλα τόσα είναι αυτά που αναμένεται να εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του 2024, όσον αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

    Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να επικρατεί μια σύγχυση σχετικά με την πληθώρα τιμολογίων που υπάρχουν στην αγορά. Τα διαφορετικά χρώματα και είδη έχουν στόχο να καλύψουν τις εξειδιεκευμένες ανάγκες των καταναλωτών, είτε αυτοί είναι νοικοκυριά, είτε αγρότες, είτε επιχειρήσεις.

    Δείτε εδώ τα δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα τιμολόγια ρεύματος:

    1. «Πορτοκαλί» τιμολόγιο

    Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα βγουν στην αγορά τα δυναμικά ή αλλιώς «πορτοκαλί» τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.

    Με αυτά ο καταναλωτής θα μπορεί να φτιάχνει τη ζήτηση του, επειδή θα ξέρει τι τιμές έχει κατά τη διάρκεια του 24ώρου, έτσι ώστε να τις βάζει σε ώρες που έχει πολύ χαμηλή τιμή η χονδρεμπορική και άρα μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση του από κάποιες ώρες σε ώρες φθηνού τιμολόγησης.

    2. Νυχτερινό τιμολόγιο

    Το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει ήδη από την άνοιξη πως το νέο πλαίσιο θα μεταφέρει τις ζώνες του «νυχτερινού» σε διαφορετικές που αναποκρίνονται περισσότερο στα δεδομένα της αγοράς.

    Το ισχύον πλαίσιο:

    • Καλοκαίρι:23:00 - 07:00
    • Χειμώνας: 02:00 - 08:00 & 16:00 - 17:00

    Το νέο ωράριο θα έχει δύο ζώνες. Κάποιες μεσημεριανές ώρες τις καθημερινές και όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

    3. Έξυπνοι μετρητές

    Το έργο για τους έξυπνους μετρητές, που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς με πολλαπλά οφέλη για τον καταναλωτή, τους προμηθευτές και τη λειτουργία του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Στο μεταξύ πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων (πορτοκαλί χρώμα).

    4. Πράσινο τιμολόγιο

    Τα πράσινα τιμολόγια είχαν θεσμοθετηθεί νομοθετικά από την αρχή για μέχρι το τέλος του 2024.

    Όλοι οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν ένα και να ανακοινώνουν τις τιμές τους κάθε 1η του μήνα. Αυτό που αλλάζει είναι η «υποχρεωτικότητα» τους.

    Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

    5. Κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς τους

    Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Οκτωβρίου για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

    Το ποσό της οικονομικής επιδότησης να ανέρχεται σε 30 ευρώ/MWh ή 3 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

    6. Αλλαγή παρόχου με ένα κλικ

    Από το κινητό μας τηλέφωνο, με ένα απλό «κλικ» μέσα στο Gov.gr Wallet, θα μπορούμε στο εξής να αλλάζουμε πάροχο ρεύματος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

    Η εφαρμογή, η οποία είναι σχεδόν έτοιμη, αφορά όλες τις μορφές ενέργειας, και το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η διαδικασία θα είναι δωρεάν και δεν θα ισχύουν ρήτρες.

    7. Συμβόλαια 6μηνης διάρκειας

    Με απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης τιμολογίων για διάστημα μικρότερο του έτους.

    Συγκεκριμένα οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους συμβόλαια ελάχιστης διάρκειας έξι μηνών, εφόσον το αιτηθεί ο καταναλωτής ή/και συναινέσει στη σχετική προσφορά προμήθειας που θα προτείνεται από τον πάροχο.

    8. Μεικτά τιμολόγια

    Με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι προμηθευτές μπορούν πλέον να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ως μεικτά προϊόντα ορίζονται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί).

    Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

    9. Τιμολόγιο ΓΑΙΑ

    Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» απευθύνεται σε αγρότες και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Είναι σταθερό για χρονικό διάστημα 10 ετών, με ενιαία ρήτρα αποχώρησης, ύψους 70 ευρώ, για την περίπτωση που η σύμβαση καταγγελθεί πριν τη λήξη της από φυσικό πρόσωπο.

    10. Πώς θα βρείτε τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος

    Ο διαδραστικός πίνακας στην ειδική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να συγκρίνουν εύκολα και γρήγορα τις τιμές ανά κιλοβατώρα μεταξύ των παρόχων, το μηνιαίο πάγιο, αν παρέχεται έκπτωση και υπό ποιες προϋποθέσεις, αν διατίθεται νυχτερινό τιμολόγιο και πώς διαμορφώνεται η τελική τιμή προμήθειας.

    Δείτε αναλυτικά τις τιμές για τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια (με ένα κλικ εδώ

    Πηγή: cnn.gr

  • Τέλος τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει τους λογαριασμούς και στο νυχτερινό
    Τέλος τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει τους λογαριασμούς και στο νυχτερινό

    Τι ισχύει για τους ήδη χρήστες του πράσινου τιμολογίου

    Aρκετούς μήνες πήρε στους καταναλωτές να συνηθίσουν τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και να παρακολουθήσουν ποιες είναι οι χρεώσεις, πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με το χρώμα και τι τελικά τους συμφέρει περισσότερο.

    Και πάνω που άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο, ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, νέες αλλαγές που θα ξαναφέρουν πονοκέφαλο στους πολίτες.

    Συνοπτικά, ο κ. Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι το πράσινο τιμολόγιο – το οποίο έχει επιλέξει η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος – θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2024, ενώ παράλληλα καταργείται και το νυχτερινό ρεύμα, ένα μέτρο δεκαετιών, που προσέφερε λύσεις ειδικά στους εργαζόμενους, για να επωφελούνται από φθηνότερες χρεώσεις κατά τις νυχτερινές ώρες.

    Τι αλλάζει στο ρεύμα και τους λογαριασμούς

    Πράσινο τιμολόγιο: Από 1η.1.2025: Κατάργηση υποχρεωτικότητας παροχής

    * Αφορά: Νέους πελάτες

    Υφιστάμενοι πελάτες: Παραμένει σε ισχύ

    – Μελλοντικά: Δύο τιμολόγια

    – Πορτοκαλί: Έξυπνοι μετρητές

    – Μπλε: Σταθερό τιμολόγιο

    Επιδότηση λογαριασμών Οκτωβρίου

    – Σύνολο καταναλωτών: Καμία επιδότηση

    – ΚΟΤ: Επιδότηση 3 λεπτά/kWh

    Αλλαγές στο φθηνότερο «νυχτερινό»

    – Καθιερώνονται: Δύο ζώνες κατανάλωσης

    1η ζώνη: 10:00 έως 15:00

    2η ζώνη: Σαββατοκύριακα

    – Εφαρμογή: Έως τέλος 2024

    – Όσοι έχουν νυχτερινό: Αυτόματα στο διζωνικό

    – Όσοι θέλουν ενιαία τιμή: Μπορούν να αλλάξουν

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν

    «Ταφόπλακα» μπαίνει σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο χρωματιστό τιμολόγιο.

    Ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν σαν θεσμική ρύθμιση» και θα πάμε σε ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί τιμολόγιο για αρχή, που θα αφορά τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως απαιτεί έξυπνους μετρητές, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν μετέπειτα.

    Τέλος και στο νυχτερινό ρεύμα

    Και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή όπως είπε είναι «ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος. «Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από τη τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός Κυριακές. Έχει νόημα να μετακινήσουμε την ζήτηση εκεί που υπάρχει φθηνή τιμή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι «Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μμ) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή η ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.Κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως ο νέος αυτός τρόπος θα δώσει σημαντικά φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Έρχεται χρέωση του ρεύματος με την ώρα για τις επιχειρήσεις - Πώς θα κυμαίνονται τα πορτοκαλί τιμολόγια
    Έρχεται χρέωση του ρεύματος με την ώρα για τις επιχειρήσεις - Πώς θα κυμαίνονται τα πορτοκαλί τιμολόγια

    Από τις αρχές του 2025 φαίνεται ότι θα βγουν στην αγορά τα πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία η χρέωση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και ανά 15 λεπτά, και όχι σε μέσους όρους ημέρας. Μάλιστα, υπάρχει στόχος 150.000 επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακό μετρητή να μπουν στα πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια στις αρχές του έτους και να ακολουθήσουν έπειτα και άλλες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.

    Γιατί είναι σημαντικά τα πορτοκαλί τιμολόγια

    Γιατί δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να χρεώνεται με την ώρα για το ρεύμα που καταναλώνει. Να ξέρεις δηλαδή τι πληρώνεις κάθε ώρα και να μεταφέρεις την κατανάλωση στις ώρες που η χρέωση είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, από τις 12-3 το μεσημέρι η μεγαβατώρα κοστίζει από 00,4 ευρώ. Ενώ στις 7 το απόγευμα κοστίζει 136,5 ευρώ και στις 8 195 ευρώ.

    Τι θα γίνει με τα νοικοκυριά

    Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέσα στο 2025 να συνδεθούν άλλες 170.000 επιχειρήσεις, μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις της μέσης τάσης αλλά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης δηλαδή φούρνους, σούπερ μάρκετ και δημόσια κτίρια. Έτσι 350.000 επιχειρήσεις θα έχουν πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια και αυτό είναι το 45-55% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα

    Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα νοικοκυριά γιατί εκεί έχουμε τους πολλούς καταναλωτές. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να αρχίσουν να συνδέονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο
    Οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια του ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο

    Ανακοινώθηκαν οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου από τους προμηθευτές και πλέον είναι θέμα χρόνου - πιθανότατα και σήμερα Τρίτη (3/9) - η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τις επιδοτήσεις στην κατανάλωση του μήνα.

    Όπως φαίνεται οριακά φθηνότερο θα είναι το ρεύμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές αυτό τον μήνα, κάτω από τα 15 λεπτά του ευρώ, καθώς μετά την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη μικρή μείωση της τιμής ανά κιλοβατώρα, στο ίδιο μοτίβο της «συγκράτησης» ακολούθησαν και ο άλλοι πάροχοι

    Υπενθυμίζεται πως οι εταιρίες είχαν προαναγγείλει ότι θα κρατήσουν τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο ίδιες με αυτές που είχαν τον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή θα είναι κοντά στα 16,5 λεπτά και με την επιδότηση των 1,5 λεπτών θα διαμορφωθεί γύρω στα 15 λεπτά.

    Η επιδότηση που αναμένεται να ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ έχει στόχο να κρατήσει σε προσιτό επίπεδο τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές και ενισχύει περισσότερο τους 700.000 περίπου δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

    Οι τιμές των προμηθευτών για τον Σεπτέμβριο

    1.jpg

    Πηγή: Cnn.gr

  • Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια κυμαινόμενα τιμολόγια δεν παίρνουν επιδότηση τον Αύγουστο
    Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια κυμαινόμενα τιμολόγια δεν παίρνουν επιδότηση τον Αύγουστο

    Δεν θα πάρουν όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος το μήνα Αύγουστο, αφού με απόφαση του υπουργείου που δημοσιεύτηκε χθες εξαιρούνται της επιδότησης όσα κυμαινόμενα τιμολόγια έχουν τιμή κάτω από 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

    Η εξαίρεση δεν αφορά τα πράσινα τιμολόγια, αφού κανένα δεν ήταν κάτω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ που δημοσιεύτηκε χθες, δικαιούχοι της επιδότησης του Αυγούστου, που καθορίστηκε στα 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα καθίστανται όσοι έχουν τιμή κυμαινόμενου τιμολογίου μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh), ή 14 λεπτά/κιλοβατώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο, κάποιες εταιρείες προμήθειας λάνσαραν στην αγορά τα πρώτα κίτρινα τιμολόγια με μεικτά χαρακτηριστικά, που προσέφεραν για λίγους μήνες σταθερή τιμή σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Πρόκειται για κάποια τιμολόγια των εταιρειών ΗΡΩΝ, Volton, NRG και Elpedison που προσέφεραν τιμολόγια με ειδικούς όρους και σταθερή προνομιακή τιμή για 3 ή 5 μήνες, στα οποία οι τιμές της κιλοβατώρας ανέρχονται από τα 9,3 ως τα 11 λεπτά για τους μήνες από Ιούλιο μέχρι Αύγουστο ή και Σεπτέμβριο ή μέχρι τέλος του χρόνου.

    Η ΗΡΩΝ που για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο με το YELLOW ONE HOME ανακοίνωσε, τελική τιμή 9,36 λεπτά/kWh, (με έκπτωση συνέπειας) σταθερή και για τους 3 μήνες.

    Η Volton, στο Volton Yellow Simple Protect έχει Aνώτατη Tελική Tιμή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, στα 9,3 λεπτά /kWh.

    Η NRG προσφέρει το υβριδικό nrg hybrid , με τιμή 9,5 λεπτά/KWh για ένα χρόνο για τις πρώτες 200 KWh και για τις υπόλοιπες κυμαινόμενη τιμολόγηση με βάση τον τύπο του κίτρινου.

    Η Elpedison, το κίτρινο Elpedison Win στα 11 λεπτά/KWh για Ιούνιο και Ιούλιο και το Elpediosn Flex επίσης στα 11 λεπτά μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Πρόθεση του υπουργείου ήταν να εξαιρεθούν αυτά τα τιμολόγια από την επιδότηση του Αυγούστου την οποία κανονικά δικαιούνται, εφόσον είναι κίτρινα. Όμως ουσιαστικά, από τη στιγμή που ήδη είχαν χαμηλή τιμή, εγγυημένη από τις εταιρείες προμήθειας δεν υπήρχε λόγος περαιτέρω επιδότησης. Ωστόσο έπρεπε να βρεθεί η φόρμουλα της εξαίρεσης, και τελικά ήταν το όριο στην τιμή.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά, που στις επιδοτήσεις μπαίνει όριο στην εφαρμογή τους με βάση την τιμή του τιμολογίου.

    Τι λέει η απόφαση

    Η εξαίρεσή τους καθορίστηκε από την απόφαση με τίτλο "Τροποποίηση της αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434/09.02.2022 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄603), όπως ισχύει, για την χορήγηση επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024", αναφέρει: "Στο άρθρο 2 «Δικαιούχοι της επιδότησης» προστίθεται 15ο και 16ο εδάφιο ως εξής:

    «Για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024, δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς και οι καταναλωτές που είναι δικαιούχοι των ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με πράσινο ή κίτρινο χρώμα όπως ορίζονται με την ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/120637/2107/21.11.2023, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Ειδικά, για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με κίτρινη σήμανση που έχουν μεικτά χαρακτηριστικά σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, δικαιούχοι της επιδότησης καθίστανται μόνο στην περίπτωση που η τελική τιμή μετά την εφαρμογή τυχόν εκπτώσεων για τον μήνα Αύγουστο του έτους 2024 υπερβαίνει τα εκατόν σαράντα ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) (140 €/MWh).».

    Πηγή: imerisia.gr

  • Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια τιμολόγια και ποια νοικοκυριά θα επιδοτηθούν - Η ακτινογραφία των ανακοινώσεων Σκυλακάκη
    Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια τιμολόγια και ποια νοικοκυριά θα επιδοτηθούν - Η ακτινογραφία των ανακοινώσεων Σκυλακάκη

    Όλα τα νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή με πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, θα επιδοτηθούν οριζόντια για τον μήνα Αύγουστο, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

    Η επιδότηση, σύμφωνα με το OPEN, θα έχει ταβάνι τις 500 κιλοβατώρες, παρ΄ότι πολλά νοικοκυριά καταναλώνουν πολύ περισσότερες τις ημέρες της ζέστης και του καύσωνα. Καθώς οι τιμές δεν έχουν βγει ακόμα, τα ποσά επιδότησης θα ανακοινωθούν τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

    Διπλάσια από τον Μάιο η τιμή του ρεύματος τον Αύγουστο

    Σημειώνεται πως τα πράσινα τιμολόγια τον περασμένο μήνα ήταν στα 13 λεπτά και η εκτίμηση είναι πως θα φτάσουν μέχρι και τα 18-19 λεπτά. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση καθώς σε σύγκριση με τον Μάιο που ένα νοικοκυριό πλήρωνε κοντά στα 80 ευρώ, τον Αύγουστο φαίνεται πως θα πληρώσει τα διπλάσια. Όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, θα υπάρξει ειδική μέριμνα παραπάνω, με τις ανακοινώσεις για την επιδότηση να αναμένονται επίσης τις επόμενες ημέρες.

    «Το 2023 είχαμε θέσει έναν πήχη που έγινε αποδεκτός από την κοινωνία και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε σε μη αποδεκτές τιμές», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Σημειώνεται πως οι επιδοτήσεις του 2023 πάντως «κούμπωναν» στις αρχικές λιανικές τιμές ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να μην υπερβαίνει τα 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, αναφέρει η imerisia.

    Εκτός επιδότησης οι επιχειρήσεις - Διαγράφονται τα αναδρομικά χρέη ΕΤΜΕΑΡ

    Εκτός των επιδοτήσεων μένουν οι επιχειρήσεις, ακόμη και οι μικρομεσαίες, καθώς, όπως διευκρινίστηκε οποιαδήποτε παρέμβαση για τις επιχειρήσεις απαιτεί έγκριση από την Κομισιόν.

    Σχετικά με τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τίποτα σε σχέση με τις εκκρεμότητες του ΕΤΜΕΑΡ, «που είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των ΜμΕ επιχειρήσεων», είπε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας πως δεν θα αναζητηθούν τα ποσά αναδρομικά.

    Πρόκειται για μια νέα επιβάρυνση, η οποία θα έπεφτε - αν δεν διαγράφονταν - στις πλάτες των επιχειρήσεων μετά το «πλήγμα» των επιστροφών επιδοτήσεων που χτύπησε πρόσφατα την πόρτα χιλιάδων επιχειρήσεων με απαίτηση της Κομισιόν.

    Προτροπή στους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ

    Οι αναδρομικές οφειλές αφορούν πολλά χρόνια πίσω και «το μέτρο αυτό είναι αφάνταστα ευνοϊκότερο από την όποια επιδότηση», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, προτρέποντας όλους τους αγρότες - τους οποίους επίσης αφορά η διαγραφή χρεών από τις αναδρομικές οφειλές ΕΤΜΕΑΡ - να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ ώστε να έχουν σημαντικά μικρότερο κόστος ρεύματος.

    Τι είναι ο έκτακτος φόρος

    Οι επιδοτήσεις θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω της επαναφοράς του έκτακτου τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, που είχε θεσπιστεί στην διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

    Ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο). Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς πρέπει πρώτα να μετρηθεί το φαινόμενο της κρίσης.

    Η εισφορά θα νομοθετηθεί άμεσα και θα υπολογιστεί ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμα το φυσικό αέριο.

    Η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό, τα στοιχεία θα δίνονται από το ΔΕΣΦΑ, ενώ το ύψος του τέλους θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες με τη νομοθέτηση του μέτρου.

    Στόχος του μέτρου, είναι να συγκεντρωθούν τα ποσά που θα απαιτηθούν για να δοθούν επιδοτήσεις στους καταναλωτές για το μήνα Αύγουστο.

    Θα αφορά την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο φόρος θα υπολογίζεται από τον ΔΕΣΦΑ.

    Τι είναι ο έκτακτος μηχανισμός

    Το τρίτο μέτρο που ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί μελλοντικά να παρέμβει η κυβέρνηση με έκτακτο μηχανισμό.

    Ο υπουργός προανήγγειλε ότι, άμεσα με νόμο θα ενσωματωθεί από τη χώρα μας η νέα Κοινοτική Οδηγία για την ενέργεια προσαρμόζοντας το σχετικό άρθρο σε σχέση με τον έκτακτο μηχανισμό. Θα προβλεφθεί η δυνατότητα για ενεργοποίηση νέου έκτακτου μηχανισμού, ο οποίος θα παρεμβαίνει σε περίπτωση στρεβλώσεων με ενδημικά χαρακτηριστικά. «Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια διακριτική πρόνοια για ελευθερία παρεμβάσεων. Θέλουμε να ανοίξουμε την κουβέντα με την ΕΕ για τις αδυναμίες που είναι ενδημικές στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

    Στόχος είναι να αυξηθεί η ευελιξία της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί την επιβολή μηχανισμού και στην περίπτωση ολιγοήμερων στρεβλώσεων με ειδικά χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με το άρθρο 66 της Οδηγίας, σήμερα δεν συντρέχουν οι συνθήκες για επιβολή μηχανισμού αν και υπάρχει μεγάλη αύξηση τιμής στην ενέργεια γιατί το άρθρο προβλέπει ότι απαιτείται ενεργειακή κρίση διάρκειας 3 μηνών. Όμως όταν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νομοθετική ρύθμιση, θα προστεθεί η πρόβλεψη ότι μπορεί να ενεργοποιείται Μηχανισμός και σε έκτακτες συνθήκες μικρότερου χρόνου.

    «Υπάρχει από την Ευρώπη, ρητή αναγνώριση της ανάγκης επιβολής μηχανισμού στην περίπτωση περιφερειακής κρίσης στις τιμές ενέργειας», τονίστηκε από τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος επισήμανε πως «μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να το κάνουμε».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των τιμολογίων
    Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των τιμολογίων

    Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ανεβάζουν την ζήτηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μαζί με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα ήρθαν για να μείνουν και τον Ιούλιο με φόντο το μείγμα αυξημένη ζήτηση - νευρική αγορά φυσικού αερίου και υψηλή μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα.

    Στην πράξη αυτό σημαίνει ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος, ειδικά για όσους δεν έχουν σταθερό τιμολόγιο, κάτι που θα φανεί σε λιγότερο από 24 ώρες με την ανακοίνωση των πράσινων τιμολογίων.

    Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των τιμολογίων

    Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οικονομικότερες επιλογές αποδείχθηκαν τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές, σύμφωνα με το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου.

    Τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι οριακά ακριβότερα, χωρίς μεγάλες διαφορές, ωστόσο παρέχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, τη διαφάνεια τιμής.Έτσι οι καταναλωτές ξέρουν τι ακριβώς θα πληρώσουν καθώς οι χρεώσεις ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι με εξαίρεση τον Ιανουάριο, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο «κίτρινο» τιμολόγιο.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν. Η αύξηση που ήρθε τον Ιούνιο θεωρείται λίγο - πολύ δεδομένη, λόγω καλοκαιριού.

    Σύμφωνα με παράγοντες του ενεργειακού χώρου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν ανάλογα την στρατηγική τους:

    • Είτε επιλέγοντας κυμαινόμενα τιμολόγια με χαμηλότερες χρεώσεις ορισμένους μήνες και υψηλότερες τους άλλους,
    • Είτε στρεφόμενοι στα σταθερά, τα οποία κατά τις περιόδους γενικής πτώσης των τιμών υποχωρούν επίσης (π.χ. τον Απρίλιο υπήρχε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στα 8,8 σεντς ανά κιλοβατώρα). Τα σταθερά προστατεύουν από τις αυξήσεις αλλά δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να επωφεληθεί από τις μειώσεις κατά τη διάρκεια ισχύος τους. Επιπλέον σε αντίθεση με τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια εμπεριέχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής επιλέξει να "σπάσει" το συμβόλαιο πριν τη λήξη του.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch