Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 16:05

Νέες εξελίξεις με τον ακατάσχετο λογαριασμό, πότε έρχονται αλλαγές

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Ειδήσεις που περιμένουν οι οφειλέτες έρχονται για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει «κλειδώσει» η εφορία λόγω οφειλών.

Με βάση τη ρύθμιση, η οποία παραμένει ανενεργή από το 2019, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό και το ποσό των δόσεων που θα εξοφλούν οι οφειλέτες.

Το ποσό του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο η εφορία δεν θα μπορεί να κάνει κατάσχεση θα αυξάνεται εφόσον ο οφειλέτης έχει ρυθμίσει τα χρέη του και έχει καταβάλει δυο δόσεις, έχει δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητά εξαίρεση από τις κατασχέσεις και πληρώνει εμπρόθεσμα τις δόσεις της ρύθμισης.

Παράδειγμα για ακατάσχετο λογαριασμό

Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 100 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 300 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

Απειλή κατασχέσεων

Με την απειλή των κατασχέσεων ζουν εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους από την έκρηξη της ακρίβειας αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξάνεται κάθε μήνα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τέλη και πρόστιμα που δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα βρίσκονται στον προθάλαμο των κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Με κατάσχεση των τραπεζικών τους καταθέσεων ακόμα και αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλους είδους ασφαλιστικά βοηθήματα κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο. Συνήθως το μέτρο ενεργοποιείται για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Πηγή :dnews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 12:49

Σχετικά Άρθρα

  • Ακατάσχετος Λογαριασμός: Πότε ξεκλειδώνει για τους συνεπείς οφειλέτες της ΑΑΔΕ
    Ακατάσχετος Λογαριασμός: Πότε ξεκλειδώνει για τους συνεπείς οφειλέτες της ΑΑΔΕ

    Σταδιακά οι οφειλέτες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

    Aπό τον Σεπτέμβριο του 2024 η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ένα μέτρο που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάσχεση μίας νέας γενιάς «κόκκινων» οφειλών στην Εφορία.

    Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή με καθυστέρηση αφού αναμενόταν εδώ και δύο χρόνια αλλά διάφορες δυσκολίες ανέβαλλαν τη σχετική δυνατότητα. Πλέον η ΑΑΔΕ στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της πρόγραμμα τοποθετεί την ενεργοποίηση του μέτρου σε εννέα μήνες από τώρα.

    Ετσι,το σταδιακό «χτίσιμο» του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα ξεκινήσει έως το φθινόπωρο του 2024 και θα αφορά οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και θα τηρούν τις ρυθμίσεις τους. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν υποστεί το «μπλοκάρισμα» του τραπεζικού τους λογαριασμού λόγω χρεών.

    Το μέτρο το οποίο ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έμεινε στα «χαρτιά» λόγω της πανδημίας. Πλέον εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία.

    Σταδιακά οι οφειλέτες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

    Πώς λειτουργεί το μέτρο

    Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

    1. Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.
    2. Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
    3. Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

    Πώς «χτίζεται» ο ακατάσχετος λογαριασμός

    Ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

    • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
    • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
    • Αν η δόση ή οι δόσεις στο βαθμό που εξυπηρετούνται παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ακατάσχετοι λογαριασμοί: Πώς οι φορολογούμενοι μπορούν να αυξήσουν το όριό τους
    Ακατάσχετοι λογαριασμοί: Πώς οι φορολογούμενοι μπορούν να αυξήσουν το όριό τους

    Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά κάποιες προϋποθέσεις

    Ένα ακόμη κίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία που προβλέπει την προοδευτική αύξηση του ορίου του ακατάσχετου τραπεζικού τους λογαριασμού προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

    Στόχος είναι η αναχαίτιση του κύματος των «κόκκινων» φορολογικών χρεών που «φουσκώνει» κάθε μήνα έχοντας σπάσει το φράγμα των 113 δισ. ευρώ και η τόνωση των δημοσίων εσόδων.

    Σύμφωνα με το σχεδιασμό έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019 αλλά «έμεινε στα χαρτιά» λόγω της πανδημίας και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες που είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις να αποκτήσουν σταδιακά και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών.

    Ειδικότερα με το νέο καθεστώς το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

    Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    1. Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.
    2. Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
    3. Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

    Με βάση τα παραπάνω ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «χτίζεται» ως εξής:

    • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
    • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500Χ3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
    • Αν η δόση ή οι δόσεις είναι μικρές για παράδειγμα 50 ευρώ με την εφαρμογή συντελεστή 3 η προσαύξηση διαμορφώνεται στα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν αναπροσαρμόζεται και το όριο παραμένει στα 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
    • Με την πάροδο του χρόνου και εφόσον ρύθμιση τηρείται ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να «κερδίσει» συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ (500Χ3,8). Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
    • Όσο πλησιάζει η πλήρης εξόφληση της οφειλής το ακατάσχετο όριο θα φθάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5 και έτσι ο λογαριασμός θα ξεμπλοκάρεται πλήρως.
    • Τα όρια του ακατάσχετου θα καθορίζονται κάθε μήνα και θα ισχύουν για ένα μήνα.
    • Αν ο φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει το αυξημένο ακατάσχετο ποσό αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.

    Σημειώνεται ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών σε έναν λογαριασμό και σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος έως 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

    Ωστόσο για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet. Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους εφόσον και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΑΑΔΕ: Πότε αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Τι κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες
    ΑΑΔΕ: Πότε αυξάνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός - Τι κερδίζουν οι συνεπείς οφειλέτες

    Tην προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους, αναμένεται να ενεργοποιήσει από το 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στη μάχη της ανάσχεσης μιας νέας γενιάς «κόκκινων» χρεών στο Δημόσιο.

    H σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από το Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά εξακολουθεί να παραμένει «παγωμένη».

    Όπως προβλέπεται, σύμφωνα με το imerisia.gr, εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα σημαντικό τμήμα από το λογαριασμό του.

    Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το νέο όριο θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

    Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου θα δοθεί ένα μπόνους στους συνεπείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την εφορία, ενισχύοντας το δημόσιο ταμείο. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να επιτύχουν αρχικά τον περιορισμό και τελικά την πλήρη άρση των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, εφόσον ρυθμίσουν τις οφειλές τους και αποπληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των ρυθμίσεων.

    Πώς θα «χτίζεται» ο ακατάσχετος λογαριασμός

    Σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί, ο ακατάσχετος λογαριασμός θα αυξάνεται ως εξής:

    • Ο φορολογούμενος που έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του. Εφόσον είναι συνεπής, τον τρίτο μήνα έχει το δικαίωμα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
    • Βάση του υπολογισμού είναι το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο αρχικός συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 600 ευρώ, με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα κερδίζει ακατάσχετο όριο 1.800 ευρώ (600 Χ 3), από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
    • Με την πάροδο του χρόνου και με την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση εξακολουθεί να τηρείται, ο συντελεστής θα αυξάνεται για να φτάσει κοντά στην πλήρη εξόφληση της οφειλής το 4,5.
    • Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων και τη ρύθμιση που θα ενταχθούν, θα προσδιορίζεται ο συντελεστής βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το ακατάσχετο όριο.
    • Τα όρια του ακατάσχετου καθορίζονται κάθε μήνα και ισχύουν για έναν μήνα.
    • Σε περίπτωση απώλειας ρύθμισης για την οποία έχει χορηγηθεί ο περιορισμός της κατάσχεσης, ο περιορισμός αυτός παύει οριστικά να ισχύει και δεν χορηγείται εκ νέου σε περίπτωση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε νέα ρύθμιση.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch