Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 17:22

ΕΝΦΙΑ 2024: Σε πόσες δόσεις μπορείτε να το πληρώσετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έλαβαν τις ειδοποιήσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

Σε πόσεις δόσεις πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Δείτε τον παρακάτω οδηγό με τα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
  • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Ποιοι έχουν εκπτώσεις και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο

Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη και πώς θα τα διορθώσετε

Πολλοί φορολογούμενοι μπορεί που διαπίστωσαν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έστειλε η ΑΑΔΕ ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έτσι πρέπει να ελέγξουν το Ε9 για να διαπιστώσουν εάν έχουν κάνει διάφορα λάθη.

Στην περίπτωση που εντοπίσουν λάθη και τα διορθώσουν, θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντόπισαν οι φορολογούμενοι στο λογαριασμό τους μπορεί να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τη δήλωση που θα υποβληθεί προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορεί να προκαλέσουν άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν έχουν αναλυτικά ως εξής:

  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
  • Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
  • Στη στήλη 10 του πίνακα 1 πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
  • Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.
  • Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα
  • Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει κίνδυνος ο φορολογούμενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει το λάθος και να αποφύγει την άδικη χρέωση θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία αναγράφονται στο Ε9 για το συγκεκριμένο κτίσμα.
  • Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα.
  • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
  • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
  • Λάθη στη δήλωση της παλαιότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.

Πώς θα διορθώσετε βήμα – βήμα το Ε9

Όσοι αγόρασαν, πούλησαν ή κληρονόμησαν ακίνητο το προηγούμενο έτος ή όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.
  3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 10:22

Σχετικά Άρθρα

  • Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb
    Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb

    Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η παγίδα για φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα – Το όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» διαμερίσματα

    Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

    Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

    – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

    – Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

    – Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

    2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

    3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

    6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    Airbnb

    8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    9. Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    10. Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: ot.gr

  • ΑΑΔΕ: Σημαντικές προθεσμίες για πληρωμή δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος
    ΑΑΔΕ: Σημαντικές προθεσμίες για πληρωμή δόσεων ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

    Η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα αγροτικά είναι η τρίτη στη σειρά εισοδηματική πηγή από πλευράς κατανομής επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος

    Αντιμέτωποι με την εφορία θα έρθουν μέσα στις επόμενες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι, καθότι θα πρέπει να εκπληρώσουν μια σειρά υποχρεώσεων, οι οποίες «τρέχουν».

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 30 Αυγούστου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ίδια ημέρα θα πρέπει να αποδοθεί η 2η δόση του φόρου εισοδήματος τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

    Οι δύο παραπάνω υποχρεώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και πλήθος άλλων μέχρι και το τέλος του 2024.

    Από εκεί και πέρα, μέχρι τις 30/8/2024 θα πρέπει να υπάρξει η καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων για τον Ιούλιο του 2024, η δήλωση φόρου μερισμάτων και ποσοστών (bonus) για τον Ιούλιο του 2024, όπως και η δήλωση ΦΠΑ του Ιουλίου από τις επιχειρήσεις.

    Και οι βασικές εκκρεμότητες δε σταματούν εκεί. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτμβρίου, θα πρέπει να υλοποιηθεί η δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων Φόρων από μισθωτή εργασία, αλλά και η υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

    Την ίδια ημέρα, θα πρέπει να συμβεί και η δήλωση και απόδοση φόρου άρθρων 64 & 69 ΚΦΕ, όπως και το τέλος ανθεκτικότητας για ειδικά στοιχεία (07/2024).

    Τι δήλωσαν οι Έλληνες

    Πέρυσι (το 2023 για εισοδήματα του 2022) επί συνόλου 9.017.477 φορολογουμένων (ΑΦΜ) τα φορολογητέα εισοδήματα είχαν ανέλθει συνολικά στα 97,56 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά βάρη όμως σήκωσαν λίγοι.

    Με βάση στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ:

    -το 50% των φορολογουμένων είχαν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7.680 ευρώ (δηλαδή κάτω από 640 ευρώ το μήνα) και μόλις 10% έχει εισόδημα πάνω από 20.842 ευρώ (ή 1.737 ευρώ το μήνα).

    – το 50% των φορολογουμένων πλήρωσε φόρο έως 90 ευρώ ετησίως, ενώ 10% κλήθηκε να καταβάλει φόρο πάνω από 2.607 ευρώ.

    – οι Μισθοί & Συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή στην ελληνική επικράτεια (71,5%), όμως σχεδόν για το 40% των μισθωτών / συνταξιούχων δεν αναλογεί φόρος, καθότι τα φορολογητέα ποσά εισοδήματος δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.

    Η κατανομή

    Μέχρι πέρυσι, με βάση την έκθεση που εκπόνησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καλύτερη παρακολούθηση της φορολογικής πολιτικής, προκύπτει ακόμα ότι:

    • Το 80% από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που πέρυσι (77,6 από τα 97,5 δισ. ευρώ) προέρχεται από εισοδήματα εργασίας, δηλαδή μισθοί-συντάξεις, επιχειρήσεις, αγροτικά.
    • Το 15% ή 14,6 δισ. ευρώ από πηγές κεφαλαίου (ακίνητα, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου)
    • Στα ποσά αυτά προστίθενται και 5,2 δισ. ευρώ ως διαφορά τεκμηρίων.
    • Ο μέσος φορολογικός συντελεστής για το 2023 ανήλθε σε 10,41%.
    • Οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν την κύρια εισοδηματική πηγή στην ελληνική επικράτεια ήτοι 69,793 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 71,5% επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος. Όμως σχεδόν για το 40% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν αναλογεί φόρος, καθότι τα φορολογητέα ποσά εισοδήματος δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.
    • Η αμέσως επόμενη κατηγορία από πλευράς φορολογητέου εισοδήματος είναι το εισόδημα από ακίνητα που ανέρχεται σε 7,948 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 8,1%, όπου το 90% των φορολογουμένων της κατηγορίας αυτής έχουν κάτω από 9.597 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

    Επιχειρηματική δραστηριότητα

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισοδήματα από την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα αγροτικά είναι η τρίτη στη σειρά εισοδηματική πηγή από πλευράς κατανομής επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος καθώς ανέχονται σε 6,968 δισ. ευρώ και σε ποσοστό το 7,1%.

    Σε επίπεδα παρόμοια με τα εισοδήματα από τις επιχειρήσεις και τα αγροτικά είναι τα ποσά που δηλώνονται από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία κεφαλαίου καθώς φθάνουν τα 6,695 δισ. ευρώ και σε ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος το 6,8%.

    Το φορολογητέο εισόδημα που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετούν σε πλοία του εμπορικού ναυτικού είναι τελευταίο στην κατάταξη με βάση την εισοδηματική πηγή καθώς δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ ή το 0,9% του συνόλου.

    Πηγή: ΟΤ

  • Στοιβάζονται χρέη στον ΕΝΦΙΑ 2024: 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν
    Στοιβάζονται χρέη στον ΕΝΦΙΑ 2024: 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν

    Αποκαλυπτικά τα στοιχεία και για τον ΕΝΦΙΑ 2024. Αυξάνονται οι οφειλές. 107 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι στο τέλος Απριλίου.

    «Ύπουλα» λειτουργεί η ακρίβεια με τα νοικοκυριά να πιέζονται και τα στοιχεία να δείχνουν ότι σιγά-σιγά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο τέλος Απριλίου του 2024, αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο (958.313 πρόσωπα -φυσικά και νομικά) ο συνολικός αριθμός των οφειλετών. Μάλιστα, βασικός παράγοντας για αυτή την αύξηση, είναι η μη πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2024 στα τέλη Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 έληξε στο τέλος Μαΐου.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η αύξηση στον αριθμό των οφειλετών προέρχεται κυρίως από την κατηγορία οφειλής μέχρι 50 ευρώ. Αντιθέτως, μείωση του αριθμού των οφειλετών, κατά 129.482 πρόσωπα συνολικά, καταγράφεται σε οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ. Η μείωση του αριθμού των οφειλετών στο εν λόγω εύρος οφειλής, συνοδεύεται μάλιστα και από μικρή μείωση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση κατά 39 εκατ. ευρώ συνολικά.

    Ωστόσο, αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρατηρείται τόσο σε οφειλές μικρότερες των 50 ευρώ, όσο και σε οφειλές μεταξύ 10.000 και 1 εκατ. ευρώ (κατά 1,3 δισ. ευρώ συνολικά). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ. Στο εύρος μεταξύ 1 και 100 εκατ. ευρώ καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές άνω των 100 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν μείωση κατά 3,5 δισ. ευρώ (λόγω διαγραφής οφειλών της ΟΣΕ ΑΕ ύψους 3,03 δισ. ευρώ η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023).

    Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν ακόμα τα εξής:

    • Το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου του 2024, διαμορφώθηκε στα 107 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 667,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023. Από το ποσό του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, τα 26,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 24,6%), έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης. Το 0,2% των οφειλετών αποτελούν 9.023 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Οφείλουν στην Εφορία 82,310 δισ. ευρώ (από τα 107 δισ. ευρώ) ενώ μόλις το 5,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 4,6 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση.
    • Από τα 80,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εισπραχθούν, μόλις 26,8 δισ. ευρώ (το 33% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου) αποτελούν τη «δεξαμενή» απ’ την οποία προέρχεται το 90% των εισπράξεων που κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από παλαιά και νέα χρέη. Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνουμε ότι το 59,6% αυτού, που αντιστοιχεί σε 48,1 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).
    • Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,9%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Ωστόσο, τα ποσοστά διαφέρουν μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,1%) και αγγίζει το 26,5% για ποσά από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Αντίθετα, τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (30,3%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει στο 34,3% στην κατηγορία 10.000 με 20.000 ευρώ.

    Χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ), όσο και σε υψηλά ποσά οφειλής (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα).

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στεγαστικά δάνεια: Πότε θα μειωθούν οι δόσεις
    Στεγαστικά δάνεια: Πότε θα μειωθούν οι δόσεις

    Μετά από 14 μήνες που τα επιτόκια αυξήθηκαν 10 φορές σε επίπεδα – ρεκόρ και άλλους 9 μήνες που παρέμειναν αμετάβλητα στα επίπεδα αυτά, έφτασε η ώρα για τη μείωσή τους.

    Την ερχόμενη Πέμπτη (6.6.2024), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.

    Η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης θα είναι η πρώτη μετά από σχεδόν μία 10ετία και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Τότε, το συγκεκριμένο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,20% από -0,10%, σε μία χρονιά που η ΕΚΤ εισήλθε στην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων και λίγο μετά στην ποσοτική χαλάρωση για να αποφύγει το ενδεχόμενο αντιπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η περίοδος αυτή είναι, βέβαια, πολύ μακρινή και πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον.

    Αυτό που μάλλον θα δούμε είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ να μειώνονται σταδιακά έως και το δεύτερο εξάμηνο 2025, σε ένα επίπεδο της τάξης του 2% – 2,5%, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων.

    Η ταχύτητα και το μέγεθος της μείωσής τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία που ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ και δευτερευόντως από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, δηλαδή την ταχύτητα ανάκαμψης.

    Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες αμφιβολίες για την ταχύτητα μείωσης του πληθωρισμού -ο οποίος τον Μάιο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 2,6%- έχει «ψαλιδίσει» τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή του έτους για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων.

    Στελέχη της ΕΚΤ με σημαντική επιρροή, όπως η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις εισηγήσεις των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γιόαχιμ Νάγκελ, έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θεωρούν σκόπιμο να γίνει πολύ γρήγορά, δηλαδή στη συνεδρίαση του Ιουλίου, η δεύτερη μείωση των επιτοκίων.

    Επομένως, το πιθανότερο είναι να δούμε μία επόμενη μείωση, επίσης κατά 25 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μία τρίτη, αντίστοιχου μεγέθους, τον Δεκέμβριο.

    Πότε θα μειωθούν οι δόσεις των στεγαστικών

    Από την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί και το πότε θα αρχίσει η μείωση των δόσεων για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι δόσεις των δανείων αυτών είχαν «παγώσει» από τις τράπεζες από τον Μάιο του 2023 – με το πάγωμα να ισχύει, μετά την φετινή ανανέωσή του, έως τον Μάιο του 2025 – με βάση το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε στα τέλη του Μαρτίου 2023 μείον 20 μονάδες βάσης.

    Δεδομένου ότι τον Μάρτιο του 2023 το επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ ανερχόταν στο 3,5% και το τρίμηνο Euribor – το οποίο αποτελεί τη βάση αναφοράς για τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο – λίγο πάνω από το 3%, οι δόσεις των δανείων «κλείδωσαν» με το Euribor χαμηλότερα από το 3%.

    Μετά τον Μάρτιο του 2023, η ΕΚΤ προχώρησε σε τέσσερις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων, με το τρίμηνο Euribor να κυμαίνεται σήμερα στο 3,8%.

    Επομένως,τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να μειωθούν πέντε φορές, αν οι μειώσεις είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία (ή λιγότερες αν οι μειώσεις είναι μεγαλύτερου μεγέθους), για να έχουν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες οικονομικό όφελος.

    Με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο είναι ότι η μείωση των δόσεων θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο έτος ανάλογα με το επίπεδο όπου θα σταθεροποιηθούν τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΝΦΙΑ: Πότε πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση του φόρου ακινήτων
    ΕΝΦΙΑ: Πότε πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση του φόρου ακινήτων

    Μέχρι τις 31 Μάϊου έχουν προθεσμία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν την 2η δόση του ΕΝΦΙΑ.

    Από την πληρωμή του φόρου εξαιρούνται οι τρίτεκνες οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες που έχουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

    • Θα πρέπει να είναι μικρότερο των 12.000 ευρώ ή ίσο με το ποσό αυτό το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ το σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών).

    Τα εξαρτώμενα τέκνα είναι 3 και άνω, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

    Σημειώνεται δε πως απαλλάσσονται για 3 χρόνια από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ οι πολίτες που έχουν κτίρια σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζεται πως αυτό αφορά τα κτίρια που έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

    Η έκπτωση 50%

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ εάν:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν ξεπερνά τις 9.000 ευρώ .. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2024δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ
    • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχε την 1η Ιανουάριο 2024 ο άγαμος δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, τα 150.000 ευρώ έγγαμος με 1 εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ ο έγγαμος με 2 εξαρτώμενα τέκνα.

    Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για τις επόμενες δόσεις

    Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επιλέξει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2023 με δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής

    • Στις 28 Ιουνίου 2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 3η δόση του φόρου
    • Στις 31 Ιουλίου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 4η δόση του φόρου
    • Στις 30 Αυγούστου 2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 5η δόση του φόρου
    • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση του φόρου
    • Στις 31 Οκτωβρίου 2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 7η δόση του φόρου
    • Στις 29 Νοεμβρίου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση του φόρου.
    • Στις 31 Δεκεμβρίου 2024 θα πρέπει να δοθεί η δόση του φόρου.
    • Στις 31 Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να εξοφληθεί 10η δόση του φόρου.
    • Στις 28 Φεβρουαρίου 2025 θα πρέπει να πληρωθεί η 11η δόση του φόρου.

    Πηγή: enikonomia.gr

  • Όλα τα μυστικά για τις δόσεις στην εφορία από 30 ευρώ
    Όλα τα μυστικά για τις δόσεις στην εφορία από 30 ευρώ
    Με την αυξανόμενη ακρίβεια να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών η εφορία προσφέρει τη δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ.

    Με την πάγια ρύθμιση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις ενώ παράλληλα αποφεύγουν τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

    Απλήρωτες οφειλές από φόρους εξοφλούνται σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ μέχρι και σε έως 48 δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα έκτακτα χρέη, από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της εφορίας, κ.λπ.

    Ολες οι τρέχουσες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) μπορούν να ρυθμιστούν είτε κάθε μία ξεχωριστά είτε ενιαία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019. Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει για το μη ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή, εάν υπάρχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις, για ολόκληρο το ποσό των οφειλών, ληξιπρόθεσμο και μη.

    Για τη ρύθμιση των έκτακτων οφειλών σε έως 48 μηνιαίες δόσεις λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, για οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής (του αθροίσματος αρχικού ποσού οφειλής, των ήδη συσσωρευμένων προσαυξήσεων και των τόκων της νέας ρύθμισης) και με βάση είτε τον μέσο όρο του συνολικού εισοδήματος (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, είτε το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

    Πώς γίνεται η αίτηση

    Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς φορο-λογαριασμούς με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

    Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,68%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 8,18% εάν επιλεγούν περισσότερες από 12 δόσεις. Το δε ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

    Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους. Προϋπόθεση για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν εξοφληθεί ή να έχουν τακτοποιηθεί σε δόσεις με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.

    Η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Ωστόσο, σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής μιας μηνιαίας δόσης της πάγιας ρύθμισης, το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.

    Πηγή: dnews.gr

  • ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη - Ποιοι έχουν εκπτώσεις
    ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη - Ποιοι έχουν εκπτώσεις

    Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν λάβει τις ειδοποιήσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

    Σε πόσεις δόσεις πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

    Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να είχε εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

    Δείτε τον παρακάτω οδηγό με τα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:

    Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

    Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

    • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
    • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
    • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
    • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
    • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
    • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

    Ποιοι έχουν εκπτώσεις και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο

    Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

    Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

    Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη και πώς θα τα διορθώσετε

    Πολλοί φορολογούμενοι μπορεί που διαπίστωσαν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έστειλε η ΑΑΔΕ ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έτσι πρέπει να ελέγξουν το Ε9 για να διαπιστώσουν εάν έχουν κάνει διάφορα λάθη.

    Στην περίπτωση που εντοπίσουν λάθη και τα διορθώσουν, θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντόπισαν οι φορολογούμενοι στο λογαριασμό τους μπορεί να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

    Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

    Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τη δήλωση που θα υποβληθεί προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

    Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορεί να προκαλέσουν άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν έχουν αναλυτικά ως εξής:

    • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
    • Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
    • Στη στήλη 10 του πίνακα 1 πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
    • Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.
    • Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα
    • Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει κίνδυνος ο φορολογούμενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει το λάθος και να αποφύγει την άδικη χρέωση θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία αναγράφονται στο Ε9 για το συγκεκριμένο κτίσμα.
    • Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα.
    • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
    • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
    • Λάθη στη δήλωση της παλαιότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.

    Πώς θα διορθώσετε βήμα – βήμα το Ε9

    Όσοι αγόρασαν, πούλησαν ή κληρονόμησαν ακίνητο το προηγούμενο έτος ή όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

    1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
    2. Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.
    3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
    4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
    5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
    6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
    7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
    8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
    9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
    10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης
    ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης

    Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν πάρει τις ειδοποιήσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

    Σε πόσεις δόσεις πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

    Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

    Δείτε τον παρακάτω οδηγό με τα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:

    Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό

    Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

    • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
    • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
    • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
    • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
    • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
    • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

    Ποιοι έχουν εκπτώσεις και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο

    Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

    Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

    Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

    Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη και πώς θα τα διορθώσετε

    Πολλοί φορολογούμενοι μπορεί που διαπίστωσαν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έστειλε η ΑΑΔΕ ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έτσι πρέπει να ελέγξουν το Ε9 για να διαπιστώσουν εάν έχουν κάνει διάφορα λάθη.

    Στην περίπτωση που εντοπίσουν λάθη και τα διορθώσουν, θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντόπισαν οι φορολογούμενοι στο λογαριασμό τους μπορεί να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

    Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

    Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τη δήλωση που θα υποβληθεί προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

    Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορεί να προκαλέσουν άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν έχουν αναλυτικά ως εξής:

    • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
    • Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
    • Στη στήλη 10 του πίνακα 1 πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
    • Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.
    • Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα
    • Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει κίνδυνος ο φορολογούμενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει το λάθος και να αποφύγει την άδικη χρέωση θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία αναγράφονται στο Ε9 για το συγκεκριμένο κτίσμα.
    • Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα.
    • Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
    • Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
    • Λάθη στη δήλωση της παλαιότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.
    Πώς θα διορθώσετε βήμα – βήμα το Ε9

    Όσοι αγόρασαν, πούλησαν ή κληρονόμησαν ακίνητο το προηγούμενο έτος ή όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

    1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
    2. Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.
    3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
    4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
    5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
    6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
    7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
    8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
    9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
    10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.
    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch